גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עלילות השופטת מעין צור: יזמה ארבעה הליכים משפטיים פרטיים והפסידה בכולם

מקרה כזה לא רואים כל יום: שופטת מכהנת, זו שבסמכותה להכריע בפסקי דין, הפסידה בארבעה הליכים משפטיים תוך מספר חודשים ספורים ● אם זה לא מספיק, השופטת מעין צור ניסתה לכאורה להתחמק מתשלום אגרה ואף ננזפה ע"י המפקחת על רישום מקרקעין

השופטת מעין צור / צילום: דוברות הרשות השופטת
השופטת מעין צור / צילום: דוברות הרשות השופטת

תאמינו לי שבאירוע כזה עוד לא נתקלתם. שופטת מכהנת הפסידה תוך מספר חודשים בארבעה הליכים שהיא יזמה. בכל אחד מהם, השופטת צור לא רק הפסידה, אלא יצאה בשן ועין, הן משפטית והן בכל הנוגע לשיקול-דעתה ותום-ליבה.

הפסד ראשון: הזכות לפנסיה תקציבית

צור שירתה בפרקליטות הצבאית כתובעת. לאחר שחרורה עבדה כפרקליטה בפרקליטות מחוז חיפה, ומ־2009 היא מכהנת כשופטת בבית משפט השלום חיפה. המקרה הראשון עוסק בעתירה שהגישה לבג"ץ נגד בית הדין הארצי לעבודה ונגד הכנסת ובהמשך אף ביקשה לצרף לעתירה את צבא ההגנה לישראל, בטענה כי נשללה ממנה שלא כדין זכותה לפנסיה תקציבית. באפריל 2022, בסיום הדיון, הודיע לה ראש ההרכב, השופט נעם סולברג, כי אין כל עילה להתערבות בהחלטת בית הדין הארצי, וכי דין העתירה להידחות. הרכב בג"ץ המליץ לה למשוך את העתירה על מנת שלא ייכתב פסק דין נגדה. לאחר התלבטות נעתרה צור "להצעה".

הפסד שני: הטענות נגד הנציב נדחו

באותו יום בו בג"ץ המליץ לה למשוך את עתירתה, הגישה צור עתירה נוספת לבג"ץ בנושא אחר. בעתירתה היא תקפה את החלטת נציב תלונות הציבור על שופטים, אורי שהם, שקיבל לאחרונה החלטה חריפה בעניינה. הרקע להחלטה הוא תלונה שהגישה עורכת דין שהופיעה מול השופטת צור בתיק אזרחי.

עורכת הדין חלתה בסרטן וביקשה מצור דחייה בהגשת "סיכומים" בטענה שהיא נדרשה לטיפולים בעקבות המחלה. השופטת צור דחתה את הבקשה, אולם הציעה שתי חלופות: קביעת מועד לסיכומים בע"פ או קבלת תחשיב הנזק מטעם התובע כסיכומים מטעמו.

עורכת הדין התלוננה על כך לנציב תלונות הציבור על שופטים. צור טענה בתגובה כי אין לנציב כל סמכות לדון בתלונה ושללה את הטענות. היא אף טענה שעל הנציב לפנות לערכאות המשמעת של לשכת עורכי הדין בשל האופן בו התבטאה עורכת הדין כלפיה.

הנציב שהם, כפי שפורסם ב־ynet, קיבל את טענות עורכת הדין. לדבריו, "היה מצופה לגלות גמישות ורגישות למתלוננת, וחבל שלא כך עשתה". אלא שהשופטת צור סירבה לקבל את ההחלטה והגישה עתירה לבג"ץ. לטענתה, הנציב שהם פועל בחוסר סמכות, מבלי לאפשר לה זכות טיעון.

גם עתירה זו נדחתה על הסף. שופטי בג"ץ כתבו "הגענו למסקנה כי דינה להידחות על הסף, וזאת לאור הוראת סעיף 24(ג) לחוק נציב תלונות הציבור על שופטים".

הפסד שלישי: הציעה לקיים גישור פיקטיבי?

אלא שבכך לא די. חלף זמן לא רב, וגם תביעה אזרחית שהגישה השופטת צור נדחתה על ידי השופט יונה אטדגי. עניינה של התביעה הוא ליקויי הבנייה - בעיקר נזילות מים ורטיבות - בדירה שרכשה השופטת צור. הסעד העיקרי שביקשה צור הוא הצהרתי: "להצהיר כי התובעת ביטלה כדין את החוזה".

בתיק זה התקיימו לא פחות מ־12 דיונים בבית המשפט, כאשר השופט מנסה שוב ושוב לשכנע את צור כי היא מנהלת את ההליך הלא נכון, וכי במקום ביטול הסכם המכר, היה עליה לתבוע פיצוי כספי.

לדברי אטדגי בפסק הדין, "בנסיבות העניין ניתן היה לפסוק פיצוי כספי מתאים עבור תיקון הליקויים, כולל פיצויים נלווים בשל ירידת ערך (פסיכולוגית), דמי שכירות ראויים עבור התקופה שבה תאלץ התובעת לשהות במקום אחר בשל התיקונים, ועוד. אולם, התובעת, עמדה על דעתה שהיא מעוניינת בביטול ההסכם בלבד ולא בקבלת פיצויים… משום כך, נמנע ממני לפסוק לתובעת פיצויים נוספים, מעבר לפיצוי עבור עוגמת נפש".

אטדגי כתב כי לא יהיה זה צודק להורות על ביטול הסכם המכר, וקיבל בכך את טענת עו"ד וינשטיין שייצג את הנתבעים. אבל זה לא האירוע הקיצוני ביותר במסגרת ההליך. לטענת גורם שנכח בדיון, יומיים לפני פסק הדין, זימן אטדגי את הצדדים כדי לקדם פשרה. צור הסכימה לפשרה אם היא תקבל חזרה את סכום האגרה.

לדברי גורם שנכח בדיון, לאחר שהבהיר אטדגי לתובעת צור כי בנסיבות התיק אין אפשרות להשיב לתובעת את האגרה, אמרה צור כי היא מציעה שהצדדים יילכו לגישור וישלמו למגשר 1,000 שקל וכך יתאפשר להחזיר לה את סכום האגרה (הצדדים זכאים להחזר אגרה במקרה שההליך הסתיים בגישור). השופט אטדגי השיב לה כששמע על כך "אני לא רוצה לשמוע את זה".

סמוך מאוד למועד הדיון, פניתי לשופט אטדגי ושאלתי אותו האם אכן כך אירע. להלן תגובתו: "ההוכחות בתיק הסתיימו. הצדדים זומנו לישיבה נוספת בטרם מתן פסק הדין בניסיון להביאם להסדר ובהסכמתם התנהלה ישיבה מחוץ לפרוטוקול. הניסיון לא צלח. משלא הושגה הסכמה בין הצדדים, ניתנה החלטה 'נדחה למתן פסק דין', ופסק הדין אכן ניתן".

אז האם צור הציעה לקיים גישור פיקטיבי כדי לאפשר לשופט להשיב לה את סכום האגרה? כפי שראיתם, אטדגי סירב להתייחס. תרשו לי להניח שאם התשובה הייתה שלילית, הוא היה עונה "לא היו דברים מעולם". גם צור עצמה בחרה שלא להגיב.

הפסד רביעי: איך זה הגיע למשפט?

בכך לא בא האירוע אל סיומו. לפני מספר ימים ניתן פסק דין נוסף נגד צור. הפעם מדובר בפסק של המפקחת על רישום מקרקעין יעל ליבוביץ - תביעה שהוגשה על ידי השכנים של השופטת צור ותביעה שכנגד שהגישה צור נגדם. מבלי להיכנס לפרטים, זו תביעה פשוטה שמדהים שבכלל הגיעה להליך משפטי. המזגן בדירה של צור טפטף וגרם לנזילות ורטיבות בדירה של שכניה לבניין בקומה מתחתיה. הם הגישו תביעה לחייב אותה להתקין סוג של מגש מתחת למזגן על מנת שירכז את המים שנפלטים מהמזגן וינקזם.

יש לציין כי התקלה עצמה אירעה בכל דירות הבניין עקב בנייה לקויה. צור לא אשמה בתקלה, אולם החוק קובע כי "בעל דירה זכאי לדרוש מבעל דירה אחרת שיבצע תיקון בדירה האחרת, שאי־ביצועו עלול לפגוע בדירתו של דורש התיקון".

לאחר שהם עצמם התקינו את המגש מתחת למזגן שלהם - נפתרה הבעיה עבור השכנים שבקומה מתחתם. בעקבות כך, דרשו כי כך תנהג גם צור. אלא שהיא סירבה. יש לציין כי מדובר בפתרון זול מאוד. השכנים הציעו כי הם עצמם ישלמו מכיסם עבור קניית המגש ועבור התקנתו, אולם צור סירבה לכך. לאחר אינספור ניסיונות הידברות, השכנים הגישו תביעה באמצעות עו"ד אייל וייסמן למפקחת על רישום מקרקעין.

בתום הליך ארוך, המפקחת קיבלה את תביעת השכנים, דחתה את הטענות של השופטת צור וכן את התביעה שכנגד שהיא הגישה. המפקחת חייבה את צור בהוצאות תוך שהיא כותבת כי "ניתן היה בהסכמה לייתר את ההליך ארוך, יקר ומסורבל".

המפקחת לא חסכה את שבט לשונה מצור וכתבה: "לדידי, תום-הלב ויחסי שכנות טובים מינימליים חייבו את צור לעשות כל שלאל ידה על מנת לצמצם את הנזק שנגרם מדירתה לדירת השכנים".

אומנם ההליכים נוגעים לזכויותיה האישיות של השופטת צור, אולם דומני כי קיבוץ כל ארבעת ההליכים הללו מעלה תהייה אודות התאמתה לכס השיפוט במדינת ישראל.

השופטת מעין צור בחרה שלא להגיב לידיעה. 

עוד כתבות

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לארץ

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא התרסקה ב-15% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, הכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות, הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב, אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

צבי לנדו, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: איל יצהר

מניית סולאראדג' הידרדרה לשפל של 5 שנים בעקבות תוצאות פושרות של המתחרה

דוחות אנפייז האמריקאית לימדו על התאוששות איטית מהצפוי בשוק הסולארי שבו פועלת החברה מישראל ● מניית סולאראדג' צנחה ב-41% מתחילת השנה

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

רחפן Autel EVO 2 Enterprise / צילום: Reuters, Steve Marcus

אלפי רחפנים מתוצרת סין בדרך לצה"ל. אלו החששות

אלפי רחפנים תוצרת DJI ואוטל הסיניות נרכשו כדי למלא את השורות בצבא, לאחר ערב רב של דגמים שהגיעו מתרומות ואנשי מילואים ● למרות האיסור בארה"ב ובעוד שצבאות מערביים חוששים מריגול סיני, בצה"ל מבהירים: "נעשו התאמות כדי לשמור על ביטחון המידע"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

עו''ד דוד ליבאי / צילום: תמר מצפי

הלך לעולמו שר המשפטים לשעבר דוד ליבאי

ליבאי כיהן כשר המשפטים בכנסת ה-13 בממשלת רבין מטעם מפלגת העבודה ● בתפקידו כשר המשפטים דאג, בין השאר, לחקיקת רפורמה בדיני המעצרים והחיפושים ולחקיקתו של חוק הסנגוריה הציבורית ● היה שותף לחקיקת חוק יסוד: כבוד האדם וחירותו וחוק יסוד: חופש העיסוק

מתחם אינטל בחיפה / צילום: Shutterstock

"רבעון שהוא תחתית עבורנו": למה אינטל אכזבה כל כך את המשקיעים

בשיחת המשקיעים כינה מנכ"ל החברה, פט גלסינגר, את הרבעון הראשון כ"רבעון שהוא התחתית עבורנו" ● אינטל לא יכולה לערוב לכך שהרבעון הבא ייראה טוב יותר - ההכנסות אף עלולות להיות נמוכות יותר מאלה של הרבעון הנוכחי ● גם בתחום הייצור נראה שהדרך של אינטל עוד ארוכה

עלי רזא אסגארי, שהיה גנרל במשמרות המהפכה ועקבותיו נעלמו ב-2007 / צילום: ויקיפדיה

האיראנים טוענים: בכיר במשמרות המהפכה ערק לארה"ב. ומה הקשר הישראלי?

סוכנות הידיעות איראן אינטרנשיונל מדווחת כי עלי רזא אסגארי, בכיר לשעבר במשמרות המהפכה שעקבותיו נעלמו ב-2007, מתגורר בארה"ב תחת זהות בדויה ● אסגארי נחשב לדמות קרובה מאוד לראש הזרוע הצבאית של חיזבאללה, עימאד מורנייה, שחוסל ב-2008 בסוריה

מאהל המחאה הפרו פלסטיני באוניברסיטת קולומביה (עיבוד: טלי בוגדנובסקי) / צילום: ap, Ted Shaffrey

המוחים הפרו-פלסטיניים עוטים מסכות קורונה כדי להיות חופשיים לבעוט

הלוק החדש של המפגינים מאפשר להם לחרוג מהשורות ● צה"ל נדרש לענות על שאלות קשות ● והאמריקאים מודאגים מהכוח של טיקטוק ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק