גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הסקר שיצר את ברית הרמטכ"לים: כך הצליח גנץ לשכנע את איזנקוט לחבור אליו

המגעים עם הרמטכ"ל לשעבר הפכו אינטנסיביים בשבועות האחרונים, אולם שני דברים הכריעו את הכף: סקר חדש שהראו אנשי גנץ לגדי איזנקוט וההסכמה לקיים בחירות לרשימה ● וגם: למה איזנקוט לא מתכוון להתפטר מתפקידיו הנוכחיים?

גדי איזנקוט / צילום: ישראל הדרי
גדי איזנקוט / צילום: ישראל הדרי

מיזוג של שני רמטכ"לים לשעבר למסגרת פוליטית חדשה לקראת בחירות הוא לא דבר חדש בישראל. כך, שני רמטכ"לים לשעבר שקיימו סדרת שיחות על עתיד הפוליטיקה הישראלית, הדרך שבה כדאי להשפיע ואיך לא - על נתניהו - הקימו ב-2019 את כחול לבן. כעת ב-2022 אנחנו רואים תמונה די דומה בהקמת "המחנה הממלכתי".

ב-2019 זה הסתיים ב-35 מנדטים, הפעם התקווה היא לייצר שוב אלטרנטיבה שלטונית כשמצב המנדטים עומד על 11 בלבד. אז היו אלה בני גנץ (שחקן חדש דאז במערכת הפוליטית) ומשה (בוגי) יעלון הוותיק ממנו.

הבוקר (א') יצאו לדרך המשותפת גדי איזנקוט ובני גנץ, שזו מערכת הבחירות החמישית שלו. מאחורי הקלעים מתברר כי ההתחלה בשני המקרים דומה - גנץ ואיזנקוט משוחחים על הצטרפותו האפשרית של האחרון כבר חודשים - עוד לפני שהממשלה התפרקה.

השיחות הפכו לאינטנסיביות יותר בחודש האחרון, אך איזנקוט נשאר על הגדר כשהוא מתלבט לאיזו מפלגה לקפוץ ראש: יש עתיד או כחול לבן. בשבוע החולף נערכה סדרת התייעצויות מכריעות: שתי פגישות עם גנץ, שתיים עם השר חילי טרופר שאחראי על גיבוש המצע הרעיוני של כחול לבן והחיבורים השונים ושתיים נוספות עם יו"ר תקווה חדשה גדעון סער. אף שסער לא היה צד למגעים ולהחלטה הסופית על צירופו של איזנקוט - הוא היה מעודכן לאורך הדרך מצדו של גנץ.

על החתימה "הטכנית" היה אחראי עו"ד רונן אביאני של כחול לבן, והוא ייצר את ההסכם המשולש לחיבור בין כחול לבן, תקווה חדשה ואיזנקוט ואנשיו למפלגה שלישית: "המחנה הממלכתי".

גורמים המעורים במגעים שנערכו בין הצדדים טוענים כי בשעות הקרובות איזנקוט יעדכן את אנשיו על ההחלטות הראשוניות שהתקבלו, ובהמשך יודיע מי מהם יצטרפו איתו למהלך. אחד השמות של המקורבים אליו ביותר, כך טוענים, היא ח"כ לשעבר רויטל סוויד ממפלגת העבודה שעשויה להצטרף לאיחוד.

עד כמה כוונותיו של איזנקוט רציניות?

חברת סטורג' דרופ, שאיזנקוט עומד בראש הדירקטוריון שלה, הודיעה כי הוא מתכוון להישאר בתפקיד עד לכינון הכנסת הבאה. בהודעה שיצאה מטעם החברה נכתב כי "מר איזנקוט הודיע לחברה כי בכוונתו להישאר בתפקידו כיו"ר החברה עד לתום המועד המתיר זאת לפי דין, קרי עד למועד כינונה של הכנסת הבאה". איזנקוט, כמו רבים לפניו, מחליט למעשה לשמור על התפקיד עד שיחליט אם תוצאות הבחירות מצדיקות את כניסתו לפוליטיקה. בבחירות הקודמות עשה זאת למשל ראש עיריית שדרות אלון דוידי, שלבסוף עם החלטת בנט על הקמת ממשלה עם לפיד התפטר מרשימת ימינה ונשאר בתפקיד ראש העיר.

שר הביטחון בני גנץ, שר המשפטים גדעון סער ורא''ל במיל' גדי איזנקוט, ממועד החתימה אמש / צילום: יח''צ

ביום שישי נערכה פגישה בין גנץ לאיזנקוט שבה דרש האחרון לעבור משיחות ערכים לרשימת בקשות, ביניהן: החלפת שם המפלגה וארבעה שריונים ב-20 המקומות הראשונים ברשימה. גנץ סירב לאיזנקוט, ומשם הוא המשיך לפגישה עם לפיד, בה כבר היה ברור מה איזנקוט לא יכול לקבל. לפיד הודיע לו שהוא יכול לקבל את המקום השני, ושלא יהיה פתח למשא ומתן על דרישות נוספות. באותן שעות לא ידעו בשתי המפלגות לאן פניו של איזנקוט מועדות.

עד לצאת השבת גנץ החליט להיעתר לכל הדרישות שהציב הרמטכ"ל לשעבר, וההסכם נחתם. איך זה קרה? במערכת הפוליטית טוענים שהסקרים הלחיצו את כחול לבן והחשש מדליפת המנדטים התגבר. כשכל דרישותיו נענו, לאיזנקוט נותר רק לומר כן.

איזנקוט אטרקטיבי לימין הממלכתי

מי שהצליח להבטיח את עתידו בכנסת הבאה הוא שר הדתות לשעבר מתן כהנא, שמיד עם התפרקות ימינה והחלטתו של נפתלי בנט לעזוב את המערכת הפוליטית - יצר קשר עם איזנקוט והציע את עצמו כתוספת לחיבור הפוליטי אליו ייכנס - בכחול לבן או יש עתיד.

השיחות בין השניים הסתיימו ללא הכרעה, אך אמש כבר הודיע איזנקוט כי כהנא יהיה מספר שתיים שלו - הישג לא רע למי שנחשב תוספת כוח משמעותית בפוליטיקה אך לא הצליח להתברג עד כה לאף אחת מהרשימות. כהנא סירב להצטרף לשקד ולהנדל, מאחר שאלה לא הטילו וטו על כניסה לממשלה בראשות בנימין נתניהו - דגל שכהנא החל לשאת עם התפרקות הממשלה.

אחד מתנאי הבסיס שהציב איזנקוט עם כניסתו לפוליטיקה היה מפלגה דמוקרטית עם מוסדות ובחירות תקופתיות להנהגה ולרשימה. הוא סירב לחיבור עם מפלגת העבודה שעומדת כפסע מאחוז החסימה, ולא מצא מענה ביש עתיד או בכחול לבן לדרישה.

בעוד יש עתיד נשלטת על ידי יאיר לפיד באופן מוחלט, בשיחות שהתקיימו עם כחול לבן קיבל איזנקוט הבטחה, שקיבלה הבוקר פומביות, להתחיל בבחירות דמוקרטיות בתוך המפלגה בבחירות לכנסת ה-26. גם ההחלטה הזו של גנץ סייעה לאיזנקוט לקבל את ההחלטה שקיבל.

בכחול לבן הראו לאיזנקוט סקרי דעת קהל לפיהם הוא מצליח לפנות גם לימין הממלכתי - פלח המצביעים אליו פונים גנץ וסער. בנוסף הראו לו אנשי הדאטה של כחול לבן כי הוא היחיד שאין עליו כמעט "נגטיב" במערכת הפוליטית - כלומר צירופו לא יוכל להזיק לחיבור עם כחול לבן אלא רק להוסיף מנדטים.

על רקע דימום המנדטים הקבוע מאז החיבור בין תקווה חדשה לכחול לבן, מדובר בבשורה של ממש לפוליטיקאים בראש הרשימה ויחד עם החיבור לכהנא - שפוגע במפלגת הרוח הציונית - התקווה היא לחיבור שאולי לא ייצר מפץ פוליטי, אבל בהחלט ישנה את התמונה לטובת גנץ מול לפיד.

עוד כתבות

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר