גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תספורת של כמיליארד שקל: הסדר החוב שמבשלים בעלי הפטרוכימיים לצורך השתלטות על בזן

הצעת הסדר החוב הוגשה בעקבות מסר ממשרד האוצר, שלפיו במצבה הכספי הנוכחי לא תוכל פטרוכימיים לקבל היתר לשלוט לבדה בחברת הזיקוק ● הפתרון המוצע: הזרמת הון של 100 מיליון שקל מבעלי השליטה, והמרת עיקר חוב האג"ח למניות

בית הזיקוק של בזן בחיפה / צילום: שלומי יוסף
בית הזיקוק של בזן בחיפה / צילום: שלומי יוסף

חברת מפעלים פטרוכימיים מבקשת לגבש הסדר חוב חדש עם מחזיקי איגרות החוב שלה, בעקבות מסר שקיבלה ממשרד האוצר, שלפיו במצבה הכספי הנוכחי לא תוכל לקבל היתר לשלוט לבדה בקבוצת בזן (בתי זיקוק לנפט).

על פי הצעת ההסדר החדש, שכרוך בתספורת של מעל מיליארד שקל, יזרימו בעלי השליטה בפטרוכימיים סכום של 100 מיליון שקל לקופת החברה תמורת 36% ממניותיה, ואילו מחזיקי האג"ח ימירו חוב של 1.08 מיליארד שקל (היקף התספורת) ל-64% ממניות פטרוכימיים, ויקבלו בנוסף אופציות סחירות לרכישת מניות נוספות.

בזן נשלטת כיום בידי פטרוכימיים והחברה לישראל (שבשליטת עידן עופר). בעלת השליטה בפטרוכימיים היא חברת אלורסטון שבבעלות משפחת דיוויד פדרמן, יעקב גוטנשטיין ואלכס פסל. עם זאת, בעשור האחרון נמצאת פטרוכימיים במצב של חדלות פירעון, ולכן נשלטת הלכה למעשה בידי מחזיקי האג"ח שלה, שלהם היא חייבת סכום של 1.65 מיליארד שקל.

לפני ארבעה חודשים חתמה החברה לישראל על הסכם למכירת חלקה בגרעין השליטה בבז"ן (16.7% מהחברה), לידי קבוצת חג'ג' , בתמורה לסך של 555 מיליון שקל. בעקבות חתימת העסקה, החליטו הפטרוכימיים ומחזיקי האג"ח על מימוש זכות סירוב לרכישת המניות הנמכרות באותו המחיר.

במקביל, פנתה פטרוכימיים בראשות המנכ"ל רפי ערד והיו"ר יעקב גוטנשטיין, למשרד האוצר, בבקשה לתיקון היתר השליטה בבזן, כך שיתאפשר לה לשלוט לבדה בבזן. בתחילת אוגוסט קיבלה פטרוכימיים מכתב תשובה, ולפיו עמדת האוצר היא כי לא יהיה נכון להעמיד את השליטה בבזן בידי פטרוכימיים, נוכח חוסר איתנותה הפיננסית.

הקטנת התחייבויות והעמדת הון עצמי

פטרוכימיים מחזיקה כיום ב-15.5% ממניות בזן בשווי שוק של 630 מיליון שקל, כך שלחברה שווי נכסי נקי (NAV) שלילי של כ-1 מיליארד שקל. כמו כן, לחברה הון עצמי שלילי (גירעון בהון) של כ-760 מיליון שקל.

בחברה הבינו כי הדרך היחידה לקבלת ההיתר והשלמת רכישת מניות בזן מידי החברה לישראל, היא באמצעות הסדר חוב רחב היקף, שיקטין דרמטית את התחייבויותיה ויעמיד לה הון עצמי מהותי של מאות מיליוני שקלים. ביום חמישי פרסמה פטרוכימיים את מתווה הסדר החוב החדש, והיום הוא יעלה לדיון באסיפת מחזיקי האג"ח שלה.

על פי תנאי ההסדר המוצע, תזרים חברה פרטית שבעלי השליטה מחזיקים לפחות 50% ממניותיה, סכום של 100 מיליון שקל לפטרוכימיים בצורה של חוב נחות. במקביל, יוותרו כאמור מחזיקי האג"ח מסדרות 1, ב', ו-ג' על חוב של 1.08 מיליארד שקל כלפיהם, כך שלאחר השלמת ההסדר תישאר פטרוכימיים עם חוב של 200 מיליון שקל בלבד למחזיקי שלוש סדרות אלו.

במקביל, תגייס פטרוכימיים חוב חדש בהיקף של כ-550 מיליון שקל, לצורך רכישת מניות בזן מידי החברה לישראל. חוב זה יובטח בשעבוד ראשון על המניות הנרכשות, ועל מלוא מניות בזן המשועבדות כיום למחזיקי שלוש הסדרות שבהסדר.

כמו כן, הסכום שיגויס מבעלת השליטה בה, ישמש להצעת רכש בהיקף של 70 מיליון שקל למחזיקי אג"ח 1, ב' ו-ג', בתמורה לערך הבטוחה המשועבדת להם כיום. לחלופין, תוכל בעלת השליטה לפרסם את הצעת הרכש בעצמה, באופן שיקטין את היקף גיוס האג"ח החדשות ל-480 מיליון שקל.

"המתווה מגדיל הסיכוי למימוש זכות הסירוב"

עוד קובע ההסדר, כי מחזיקי אג"ח ח', שלהם חבה החברה כ-390 מיליון שקל, יקבלו את מלוא מניות בז"ן אשר משועבדות להם כנגד ויתור על מלוא חוב החברה כלפיהם. מדובר בכ-272 מיליון מניות בז"ן (כ-8.5% מהחברה) בשווי כ-350 מיליון שקל, שיעברו לידי המחזיקים.

לדברי פטרוכימיים, כתוצאה מתנאים אלו ייווצר לה עודף נכסים על התחייבויות (הון עצמי) של כ-300 מיליון שקל. בנוסף, יתאפשר לחברה להחזיק במלוא גרעין השליטה בבזן, שיעמוד על 24% ממניות בזן.

"המתווה החדש יאפשר קבלת היתר שליטה בבזן ובכך מגדיל באופן משמעותי את הסיכוי להשלים את מימוש זכות הסירוב. החברה מבטיחה את יכולתה לעמוד בהתחייבויותיה לנושיה, לכל הפחות, עד לחודש אפריל 2007", כותבת פטרוכימיים בפנייה לביהמ"ש בבקשה לכינוס אסיפות נושים.

על פי הסכם השליטה, נדרשת פטרוכימיים להשלים את רכישת המניות מידי החברה לישראל תוך שלושה חודשים מיום הודעת מימוש זכות הסירוב, כלומר עד 16 בספטמבר. כך שמדובר בסד זמנים קצר ביותר להשלמת התהליך, כאשר בדרך נדרשת הסכמת מחזיקי האג"ח, אשר לפי שעה לא ברור כיצד יגיבו להצעה חדשה.

עוד כתבות

אלי כהן, מנכ''ל אוניברסיטת קריית שמונה והגליל בהקמה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל אוניברסיטת תל חי: "הכפלנו את המספר הבוגרים שנשארים בצפון, אבל היעדר התעסוקה מקשה"

"הגורם המרכזי שמקשה על הבוגרים שלנו להישאר הוא התעסוקה", כך אמר מנכ"ל האקדמית תל חי, אלי כהן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי "יש אוניברסיטאות בחיפה, אבל חיפה זה לא באמת הצפון מבחינתנו, זה לא המטרופולין שלנו"

שוקי ניר, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: באדיבות סולאראדג'

"עוברים להתקפה": סולאראדג' ממשיכה להציג שיפור בתוצאות

לאחר שמניית חברת הטכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית זינקה ב-120% בשנה האחרונה, היא מציגה עלייה של 71% בהכנסות הרבעון וצמצום ההפסד ● המנכ"ל: "נתמקד בצמיחה רווחית"

צוללת של טיסנקרופ / צילום: Associated Press, TARA TODRAS-WHITEHILL

לראשונה: רכיבים לצוללות של גרמניה ייוצרו בישראל

אלביט וחברת טיסנקרופ מערכות ימיות הגרמנית חנכו קו ייצור חדש בישראל לייצור רכיבי מבנה תת־ימיים לצוללות ● כחלק משיתוף־הפעולה אלביט תקים מתקן ייצור חדש לרכיבי GRP תת־ימיים ● בתוך כך הודיעה אלביט על מספר חוזים נוספים בהיקף של מאות מיליוני דולרים

הרטלי רוג'רס, יו''ר המילטון ליין / צילום: זיו קורן

יו״ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם

הרטלי רוג'רס, יו"ר משותף ובעל מניות בחברת ההשקעות האמריקאית המילטון ליין, הספיק לבקר בישראל כמה פעמים מאז 7 באוקטובר, והוא מאמין גדול בשוק המקומי: "ישראל מדהימה. למרות קוטנה היא מסוגלת להתחרות ברמה הגלובלית" ● ומה ההמלצות שלו למשקיעים?

פרופ' צביקה אקשטיין, דיקן ביה''ס טיומקין לכלכלה ומנהל באוניברסיטת רייכמן, יועץ למרכז לצמיחה פיננסית / צילום: באדיבות בנק הפועלים

המומחה שמסביר: מה תעשה מלחמה עם איראן לדולר?

פרופ' צבי אקשטיין, ראש מכון אהרון והמשנה לנגיד לשעבר, מנתח את הדילמות של בנק ישראל מול השקל החזק ● מדוע הריבית עשויה לרדת בשבוע הבא בפעם השלישית ברציפות, ומהו תרחיש הקיצון שיוביל להתערבות ישירה במסחר בדולר?

משה כחלון. הסדר טיעון בפרשת יונט קרדיט / עיבוד: צילום: אלכס קולומויסקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בלי קלון: הסדר הטיעון המסתמן של שר האוצר לשעבר משה כחלון

שר האוצר לשעבר משה כחלון, שנחשד כי בתפקיד יו"ר יונט קרדיט פעל במרמה ועבר על חוק ני"ע, צפוי לחתום על הסדר עם הפרקליטות ● תנאי ההסדר יאפשרו כנראה לביהמ"ש לקבוע כי לא נפל קלון במעשיו של כחלון ובכך להשאיר את הדלת לקאמבק פוליטי פתוחה

תנובה / צילום: שלומי יוסף

המחוזי: תנובה עשתה דין לעצמה והחזיקה בשטח שאינו בבעלותה

ביהמ"ש קבע כי תנובה אינה בעלת זכויות בשטח בבאר שבע שהחזיקה במשך עשרות שנים ● בנוסף נמתחה ביקורת על התנהלות החברה: איך תאגיד עתיר-משאבים, המלווה ביועצים משפטיים צמודים, שוכח לחתום על הסכם לקבלת מקרקעין?

דני מירן, תושב יסוד המעלה ואביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

דני מירן: "מה שהמדינה נותנת לשורדי השבי לא מספיק"

"לא רק לשבים יש בעיות כלכליות, גם למשפחות החטופים, ולא רק במעגל הראשון אלא גם במעגל השני והשלישי" - כך סיפר דני מירן, אביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי מי שחזר לקריית שמונה זו אוכלוסייה שצריכה חיזוק, עידוד ותמיכה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה חיובית בת"א; מניות הטכנולוגיה והביטחוניות בלטו לטובה

מדדי ת"א 35 עלה ב-0.8% ● חוקרי רשות ני"ע ביצעו חיפוש במשרדי ארית עקב חשד לעבירות מידע פנים; מניית החברה ירדה ● ג'י סיטי יורדת בכ-10% ● הראל: בהחלטות הבאות, הריביות בישראל, בארה"ב ובסין יישארו ללא שינוי ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

מי קיבל מידע פנים על מניית הפלא של ת"א? החשד שבודקת רשות ני"ע

זינוק חסר תקדים הפך את מניית ארית לכוכבת של הבורסה ● כעת חושדת הרשות בעבירות מידע פנים, על פי הערכות בשוק, ע"י בכיר בבית השקעות ● ארית: "בטוחים שהעניין יסתיים בלא כלום"

עפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון ''הביתה חוזרים לגליל'', בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

עפרי-רימוני: "אי-אפשר להגיד שאין פה ממשלה. הם התחילו בצעדים קטנים, וצריך להגדיל"

לירן לנגליב, מנכ"ל Conexa, ועפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון "הביתה חוזרים לגליל", דיברו בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס על דור העתיד של הגליל, וסיפרו מדוע העתיקו לאחרונה את מקום מגוריהם לצפון ● אליהו-רימוני: "אם המדינה תשים לעצמה יעד להפוך את עמק החולה לעמק הסיליקון, זה יקרה"

שי באב''ד, נשיא ומנכ''ל קבוצת שטראוס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל שטראוס: "מרב ההשקעות שנעשה בעשור הקרוב יהיו בישראל"

"השקעה בפריפריה היא העתיד התזונתי והביטחוני של מדינת ישראל", אמר מנכ"ל שטראוס שי באב"ד בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● על רפורמת החלב אמר: "ראוי ונכון היה שהממשלה תעשה רפורמה להפחתת יוקר המחיה, מבלי להוריד את הרגליים שעליהן כולנו עומדים" ● והאם הוא מתכנן לחזור למגזר הציבורי?

חיילי מילואים / צילום: דובר צה''ל

הנתונים חושפים: כ־60% מהבקשות לפטר מילואימניקים מאושרות

שנתיים לתוך המלחמה, נתוני משרד הביטחון ל–2025 חושפים חולשה משמעותית במעטפת ההגנה התעסוקתית של המשרתים ● כ–60% מבקשות המעסיקים לפיטורים חריגים התקבלו, ומנגד שיעור גבוה מהתלונות על פגיעה בזכויות המילואימניקים נדחו

"האזור מת כלכלית": הקשיים אצל השכנה של ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ארה"ב רוצה לצמצם את כמות הנפט שאיראן מוכרת לסין, מתיחות בגבול לבנון, ואיך נראות חגיגות הרמדאן בעזה • כותרות העיתונים בעולם

רעננה / צילום: Shutterstock, defotoberg

פסק הדין שמחייב את הרשויות המקומיות בתשלום מס חדש

עיריית רעננה תחויב במס רכישה בגובה 34 אלף שקל על שטחים ציבוריים שקיבלה במסגרת תוכנית יזמית, לאחר שוועדת ערר דחתה את טענתה להפקעה ● ההכרעה עשויה להשפיע על מחלוקות דומות המתנהלות מול רשויות נוספות בפרויקטים ברחבי הארץ, וברשות המסים מעריכים כי הסוגיה תתגלגל לבסוף לפתחו של העליון

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "עיתונות כלכלית מביאה נתונים ולא דעות פוליטיות"

"אנחנו מנסים לעשות עיתונות אחרת", כך אמרה הבוקר אלונה בר און, מו"ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוסיפה בר און, כי "המטרה שלנו היא לספק לאזרחים מידע מהימן ומדויק לו הם זקוקים לצורך תפקודם בחברה החופשית"

הקונסול הכללי בניו יורק, אופיר אקוניס בנימיני וגואטה, כאן ב', 11.02.26 / צילום: דוברות הכנסת

האם לאיראן יש טילים שמאיימים על ארה"ב?

הטווח המקסימלי של הטילים שבידי איראן רחוק מלהגיע לארה"ב, והוא יכול להגיע רק עד מזרח ודרום אירופה ● המשרוקית של גלובס

מיכה קאופמן, מנכ''ל ומייסד פייבר ואור עופר, מייסד ומנכ''ל סימילרווב / צילום: יואב הורנונג, איל יצהר

שתי הישראליות שנפלו בוול סטריט אחרי פרסום הדוחות

סימילרווב אכזבה את השוק עם התחזיות שפרסמה בדוחותיה, והמניה נפלה בחדות בוול סטריט ● פייבר סיפקה תוצאות מעורבות, וגם המניה שלה הגיבה בירידות ● מנכ"ל פייבר: "אנו נמצאים בעיצומו של שינוי משמעותי באופן שבו ארגונים מאמצים AI"

אייזק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

יערה זיו גביש, מיכל פינק, שריף ניגם ומירב בן שימול, בפאנל משותף / צילום: כדיה לוי

מתוך 87 סטארט-אפים לפוד טק באצבע הגליל נותרו רק 3 פעילים

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס נראה כי מצב העסקים בצפון משתפר, אבל בשטח עדיין לא ניכרת התאוששות ● אלפי עסקים נסגרו, התיירות קרסה, וברשויות מזהירים שהסיוע "בפרוסות" ללא גורם מתכלל לא יחזיר אנשים ועבודה לאזור