גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אוכלוסיית העולם צפויה להגיע בקרוב מאוד ל-8 מיליארד איש - ויש הערכות שהיא קרובה לשיא

תחזיות של דמוגרפים משתנות ומבוססות על הנחות כמו למשל עד כמה אנשים יהיו בריאים ומחונכים היטב, בעיקר נשים

סין. האו''ם צופה ששיעורי הפוריות יטפסו באיטיות במשך רוב המאה הזו / צילום: Associated Press, Mark Schiefelbein
סין. האו''ם צופה ששיעורי הפוריות יטפסו באיטיות במשך רוב המאה הזו / צילום: Associated Press, Mark Schiefelbein

בהמשך השנה - זה עלול לקרות בכל יום בעצם - צפויה אוכלוסיית העולם לחצות את הקו ולהגיע ל-8 מיליארד בני אדם. לאחרונה האו"ם קבע לכך תאריך - 15 בנובמבר, אבל אין לנו אפשרות באמת לדעת מתי בדיוק זה יקרה.

מאז שנות ה-60, כשמספר האנשים בעולם הגיע לראשונה ל-3 מיליארד, לקח כל פעם מעט יותר מעשור לחצות את הרף למיליארד הבא, וכך עשוי להיראות לנו טבעי להניח ש-9 מיליארד בני אדם ואחר כך 10 מיליארד בני אדם הם נתונים שנמצאים ממש מעבר לפינה. זה בדיוק מה שתחזיות האוכלוסייה האחרונות מהאו"ם וממשרד מפקד האוכלוסין האמריקאי חישבו.

אבל כשאנו חוצים את הקו ל-8 מיליארד בני אדם, כדאי לחשוב על כך שהעולם עלול גם לא להגיע ל-10 מיליארד או אפילו 9 מיליארד בני אדם, ושהבעיות הדמוגרפיות בעולם לא ינבעו מהתרבות המונית אלא דווקא ממדינות מתכווצות, אוכלוסיות מזדקנות וכוחות עבודה מידלדלים.

איננו מדברים על פגיעות מטאור, פלישת חייזרים או תסריט אפוקליפטי אחר (אם כי, כמובן, גם אלה עלולים לגרום לכך) אלא לתחזיות דמוגרפיות ישירות שמסיקות כי רמות הילודה יורדות כל כך מהר ברחבי העולם, שאנו עלולים להגיע לשיא של אוכלוסיית האנושות תוך פחות מדור אחד.

שיא אוכלוסייה קטן יותר וקרוב יותר בזמן

תחזיות האו"ם הן המוכרות ביותר. אבל יש תחזית חלופית שמקבלת יותר ויותר תשומת לב בשנים האחרונות, בהובלת הדמוגרף וולפגנג לוץ, ממכון ויטגנשטיין לדמוגרפיה והון אנושי עולמי באוניברסיטת וינה, שלוץ הוא המנהל המייסד שלו.

התחזיות שם צופות שיא אוכלוסייה קטן יותר וקרוב יותר בזמן. מבט על ההנחות שבבסיס התחזיות של לוץ מראה שאינן בלתי סבירות.

"יש שתי שאלות גדולות", אמר לוץ, שקובעות אם התחזיות שלו או של האו"ם קרובות יותר לדיוק. "ראשית, באיזו מהירות הפוריות תרד באפריקה... השאלה האחרת היא סין, ומדינות עם פוריות נמוכה מאוד, אם הן ישתקמו וכמה מהר ישתקמו".

תחזיות האוכלוסייה של האו"ם נשענות על מגמות היסטוריות לגבי כל מדינה ומחשבות איזה נתוני אוכלוסייה היו במדינות שהיו בהן בתנאים דומים בעבר.

ליימן סטון, מנהל מחקר בחברת הייעוץ על אוכלוסייה Demographic Intellignce משווה את המתודולוגיה הזו לניתוח טכני של מניות, שיטה של בדיקות דפוסים היסטוריים וחיזוי מידת הסבירות שיחזרו על עצמם.

התחזיות של מכון ויטגנשטיין, לעומת זאת, בודקות לא רק דפוסים היסטוריים אלא מנסות לשאול למה שיעורי הילודה עולים ויורדים. גורם גדול, שלא נכלל באופן רשמי במודלים של האו"ם, הוא רמות החינוך. ברמה הפשוטה ביותר, ככל שאנשים, בעיקר נשים, מקבלות הזדמנויות טובות יותר ללמוד ולהתחנך, כך הן מקימות משפחות קטנות יותר. (הדמוגרפית מהאו"ם ולדימירה קנטורובה אמרה שגישת האו"ם מתחשבת באופן משתמע בפיתוח, עיור, חינוך נשים ושימוש באמצעי מניעה בגלל שהיא מסתמכת על נתונים היסטוריים ממדינות שעברו שינויים כאלה).

תחזיות האו"ם צופות כי אוכלוסיית אפריקה תגדל מ-1.3 מיליארד איש היום ל-3.9 מיליארד איש עד סוף המאה.

ברגע שמתחשבים בנושא החינוך, צופים במכון ויטגנשטיין שאוכלוסיית אפריקה תגדל ל-2.9 מיליארד איש בתקופה זו. לפי תסריט אחר של מכון ויטגנשטיין, שמכונה תסריט "ההתפתחות המהירה", אוכלוסיית אפריקה תגיע עד סוף המאה ה-21 רק ל-1.7 מיליארד בני אדם.

הביטוי "התפתחות מהירה" חושף הרבה: לא מדובר בתחזית קודרת ובדעיכה, אלא פשוט במצב בו הבריאות והחינוך משתפרים, עולם שיש בו תנאי חיים טובים יותר לבני אדם, תמותה קטנה יותר ורמות הגירה בינוניות.

האופטימיות הזו אולי ראויה, אמר דני דורלינג, מרצה לגיאוגרפיה באוניברסיטת אוקספורד. הוא כתב סדרת מאמרים וספרים שתהו אם תחזיות האו"ם צפויות להתממש. התחזית החדשה ביותר שלו כתובה בנימה אופטימית: "האטה: סוף ההאצה הגדולה - ולמה זה טוב לכדור הארץ, לכלכלה ולחיים שלנו".

"באופן כללי, הבריאות משתפרת במהירות, אספקת חינוך תשתפר באופן דרמטי, איכות הדיור עולה", אמר.

באו"ם צופים ששיעורי הפוריות יטפסו בין 2022 ל-2030 ב-50 מדינות

התחום הנוסף בו תחזיות האו"ם שונות משלו הוא שאלת התאוששות הפוריות.

באו"ם צופים ששיעורי הפוריות יטפסו בין 2022 ל-2030 ב-50 מדינות (וכן ב-14 טריטוריות ושטחי חסות). הגדולה מכולן היא סין, שם צופה האו"ם ששיעורי הפוריות יטפסו באיטיות במשך רוב המאה הזו.

קנטורובה מהאו"ם אמרה שתחזיות לעלייה מחדש בפוריות מבוססות על מגמות ממדינות שחוו דפוסים דומים. (במערב אירופה, למשל, שיעורי הילודה טיפסו אחרי אמצע שנות ה-90, אם כי הם החלו שוב לרדת באופן איטי בשנים האחרונות).

האם מדובר בתחזית אופטימית מדי? סין מתקשה כיום להפוך את התוצאות של מדיניות הילד היחיד שהנהיגה במשך שנים כה רבות.

בניגוד לזה, לוץ הציע את "הנחת מלכודת הפוריות הנמוכה", לפיה מדינות שבהן הפוריות יורדת מתחת ל-1.5 ילדים לאישה מתקשות מאוד להשתקם מזה, אולי בגלל שמשפחות עם ילד אחד הופכות לנורמה מקובלת ורצויה אצל אנשים שגדלו כך. כמה סביר שבסין שתהיה חזרה עקבית, בזמן שביפן הסמוכה הייתה הפוריות רק 1.3 או 1.4 ילדים במשך דור שלם, או דרום קוריאה, שלאחרונה ירדה לנתון של 0.8 בלבד?

גם שנתיים של מגפה עולמית לא הביאו בייבי בום, מציין לוץ, למרות "כל המאמרים והספקולציות לגבי מה קורה כשאנשים חייבים להיות בבית". למעשה, ההשפעה הייתה "די הפוכה, ירידה משמעותית למדי בגלל שאנשים החלו לחשוש. כשאתה חושש לגבי העתיד אתה לא עושה ילדים, אתה מחכה", אמר.

(מתקיימים דיונים מעניינים גם בשאלה כמה גדולה תהיה ארה"ב בעתיד, אבל ארה"ב לא צפויה להיות גורם בעל השפעה משמעותית בתחזיות הגלובליות).

חברו את הכול ביחד, והאו"ם צופה כי אוכלוסיית העולם תעבור את קו 10 מיליארד איש בסוף שנות 2050; לפי תסריט קו הבסיס של מכון ויטגנשטיין תגיע לשיא של 9.67 מיליארד ב-2070, ואחר כך תהיה ירידה איטית. לפי תסריט הפיתוח המהיר של ויטגנשטיין, השיא באוכלוסיית העולם יגיע ב-2050, ויהיו בו 8.7 מיליארד בני אדם.

"כל הארגונים האלה עושים בחירות שונות אבל סבירות לגבי תחזיות", אמר סטון. "הייתי שמח לומר שיש דרך פשוטה ליישב בין הגישות. המציאות היא שהנחות סבירות עלולות להוביל למקומות שונים מאוד".

קובעי המדיניות יעשו בשכל אם יהיו צנועים בהנחה של גדילה אינסופית באוכלוסיית האנושית. זו רק אחת האפשרויות לעתיד שהעולם צריך להתכונן אליה.

"כלל האוכלוסייה, בסופו של דבר, הוא מספר חסר חשיבות", אמר לוץ. "זה תלוי במה האנשים האלה יוכלו לעשות, מה יהיו הכישורים שלהם והאם יהיה להם מספיק אוכל".

עוד כתבות

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

חנות שמרה חניה ללקוחות בעזרת קלנועית, נקנסה וערערה לעליון. מה קבע ביהמ"ש?

זוג הורים הגיעו לביהמ"ש לאחר שלא הצליחו להסכים אם לחסן את בנם בחיסוני שגרה המומלצים ע"י משרד הבריאות ● חנות בחיפה הציבה קלנועיות בחניות ציבוריות הסמוכות אליה, כך שיישמרו ללקוחותיה, לאחר שנקנסה 7 פעמים ביקשה להישפט ● ביהמ"ש המחוזי בבאר שבע תיעד בווידאו דיונים ועורר ביקורת ● 3 פסקי דין בשבוע  

חדשות הביומד / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: עמית שאבי (ידיעות אחרונות), Shutterstock

סטארט-אפ ניישן סנטרל: ההייטק הישראלי מתאושש, אבל הביומד לא

הביומד הישראלי לא מתאושש בקצב של ההייטק, אקזיט לבלקין ויז'ן, גיוס לסטארט-אפ של נפתלי בנט ותקווה לסוגי סרטן שאינם מגיבים לטיפולים המקובלים ● השבוע בביומד

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

שר החוץ הטורקי מעוניין בשת"פ עם המיליציות הפרו־איראניות

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה