גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עיר בלגית פתחה מלון ללקוחות לא שגרתיים: חרקים

המלון שנפתח בעיר דאורן, בדומה למלונות נוספים באירופה, מאפשר לחרקים מקום בטוח להתרבות ● מרחבי המחייה המיוחדים מושכים תשומת לב לסכנת ההכחדה של מינים רבים, שינוי שחוקרים רבים רואים בו איום כלל עולמי בשנים הקרובות

מלון לחרקים / אילוסטרציה: Shutterstock, Johanna Muehlbauer
מלון לחרקים / אילוסטרציה: Shutterstock, Johanna Muehlbauer

כשהעיירה דאורן בבלגיה, לא רחוק מאנטוורפן, החליטה לבנות את המלון החדש שלה, היא לא קיוותה למשוך לשם אנשי עסקים או תיירים. במקום זה, המבקרים הרצויים הם חרקים: חיפושיות, חרקים אוכלי עץ, שפיריות, פרפרים ודבורים.

● המחקרים שמנסים לפצח את הקשר בין חתולים לאנשים 
● בני אדם התמכרו לאור סביב השעון, ויש מי שמשלם על זה את המחיר
● החוקר שחושף את השיחות הסודיות של התאים

"בית המלון לחרקים" בדאורן שנפתח ביולי הוא חלק ממגמה ברחבי אירופה בהובלת מוסדות חינוכיים, ארגוני איכות הסביבה והממשל המקומי למצוא דרכים חדשניות לשמר מגוון ביולוגי ולהגביר מודעות. בשווייץ, בערים כמו באזל, משקיעים בטכנולוגיה של גגות ירוקים, שתילת צמחים על גגות הבניינים, ובפורטוגל, בולגריה ורומניה יש עמותות הפועלות ליצירת נופים טבעיים בהם חיות בר וצמחים יכולים לגדול פרא. בדאורן כבר מתכננים מרחב מחיה נוסף לחרקים.

מדענים אומרים שחרקים הם חיוניים לשימור המגוון הביולוגי בטבע בגלל שהם מהווים כ־80% מכל האורגניזמים בכדור הארץ. שלושה רבעים מהגידולים החקלאיים המובילים וכמעט 90% מצמחי הבר תלויים בחרקים כולל דבורים להאבקתם, על פי קרן הטבע העולמית (WWF). אוכלוסיות חרקים צנחו בעשורים האחרונים, כשנפגעו מהכוחות המשולבים של חקלאות תעשייתית, ביעור היערות ודפוסי מזג אוויר קיצוניים.

יותר מ־40% ממיני החרקים נמצאים בדעיכה, וכשליש נמצאים בסכנת הכחדה, על פי מאמר מ־2019 בירחון לשימור ביולוגי. רבע מהחרקים עלולים להיכחד עד 2030, על פי תחזיות של חלק מהמדענים.

מלונות לחרקים

אחד המאמצים החריגים שנולדו כתוצאה מממצאים כאלה: אוניברסיטאות וחברות שימור ברחבי אירופה עובדות עם קהילות מקומיות ובתי ספר לבניית מרחבי מחייה לשרצים המוכרים כמלונות לחרקים. המבנים האלה למעשה מתפקדים יותר כמו בתי דירות. חרקים מטילים ביצים ב"דירות" שונות ומביאים מזון, כמו אבקנים מפרחים קרובים, כדי להאכיל את הצאצאים. בחודשי החורף הקרים, משתמשים חרקים במבנים לשנת החורף שלהם.

בבריטניה, אוניברסיטת מנצ'סטר מטרופוליטן עבדה עם ארגונים מקומיים ובתי ספר לבניית מלון לחרקים בשטח שלהם על ידי שימוש בחומרים משוחזרים. חברת מסילות הברזל הגרמנית Deutsche Bahn בנתה בית מלון לחרקים בתחנת רכבת מחוץ להמבורג. במלון תון בבריסל, מלון של ארבעה כוכבים, בנו מלון לחרקים וכוורות דבורים - תפוקת הדבש השנה הייתה כמעט 42 קילו.

חרקים אולי לא נראים כמאפיין אטרקטיבי במלון לבני אדם. אבל במלון תון, שיש לו רישוי אקולוגי, האורחים כמעט תמיד רוצים ללמוד על המלון לחרקים, כך אמרה קלי גלייה, האחראית על היוזמות הירוקות במקום.

בשנים האחרונות, כשמפלגות פוליטיות ירוקות התחזקו ברחבי אירופה, הנושאים הסביבתיים עברו לחזית. משרד איכות הסביבה בפלנדריה, החלק דובר הפלמית בצפון בלגיה בו נמצאת דאורן, פרסם לאחרונה תוכנית לצמצם במחצית את השימוש בקוטלי חרקים עד 2030 ולהציג תוכניות חינוכיות על תפקיד החרקים במערכות אקולוגיות מקומיות, ויוזמות נוספות.

זוהאל דמיר, שר איכות הסביבה של פלנדריה, הצטלם במאי לכריכה של מגזין כשהוא מכוסה דבורים, לקראת שבוע הדבורה. השחקנית ההוליוודית אנג'לינה ג'ולי הצטלמה צילום דומה עבור נשיונל ג'אוגרפיק בשנה שעברה.

חוץ ממתן אכסניה לזוחלים משושי הרגליים, מלונות החרקים מתפקדים גם כתזכורת ממשית לתושבים על חשיבותם. "המלונות האלה שימושיים להגברת מודעות בקרב אנשים שהם, יכולים לעשות משהו בגינות ובמרפסות שלהם כדי להגן על חרקים מאביקים", אמרה רות־מארי הנקס מגרינפיס בלגיה.

מקימי מלון החרקים בדאורן, מבנה באורך 11 מטר שנבנה מעץ משוחזר, אומרים שהוא הגדול מסוגו בבלגיה. הוא נמצא בבית קברות מקומי, שהאחו לידו אליו גדל פרא ומספק לחרקים מזון שופע.

טיירק סקריס, ראש העיירה, אומר שכמה מזקני הקהילה בתחילה לא אהבו לראות דשא גבוה צומח ליד הקברים, אבל התרגלו לכך.

"לא צריך לנקות את זה, פשוט צריך להניח לזה", אמר מיקייל דלגרנז', מומחה לאיכות הסביבה שמעסיקה העירייה, בעת שהציג את מיטות הקש במלון ואת המסתורים העשויים אצטרובלים, יום אחד באמצע יולי.

לחקות את הטבע

מלונות החרקים הטובים ביותר מחקים את הטבע, כך אמר ינס ד'הסליר, חוקר המתמחה בדבורי בר ב־Natuurpunt, עמותת שימור הטבע הגדולה ביותר בפלנדריה. בטבע, חיפושיות עץ קודחות חורים כשהן בוקעות מהביצה בתוך גזמי עצים מתים בדרכן החוצה. דבורים בודדות - זן שלא חי בכוורות אבל נחשב למאביק חשוב - אחר כך חיות במחילות האלה שהותירו אחריהן החיפושיות.

קל לפספס כשבונים מלון חרקים. זנים שונים של דבורים אוהבים חורים בקטרים שונים, לעתים אפילו פחות מ־3 מ"מ. חורים בגודל הלא נכון לא ימשכו את הדבורים מהזן הנכון, ואם מקדחה חשמלית איתה קדחו את החורים מותירה בתוך המחילה שביב עץ זה עלול להיות מסוכן. "לדבורים יש ארבע כנפיים, אבל אם יש שבבי עצים הן ייצאו מהמחילה עם שלוש כנפיים וחיש מהר יאבדו את שאר הכנפיים שלהן", אמר ד'הסליר.

מגנט לטפיליים

מרחבי המחייה האלה יכולים גם להוות מגנט לחרקים טפיליים, כמו דבורים טפיליות או זבובים. ישנם מחקרים שהראו שבניית הרבה אתרי קינון קרובים - כמו מלון חרקים - עלולים דווקא להגביר את הירידה בכמות הדבורים, כשחרקים טפיליים אוכלים את האבקנים שאספו דבורים אחרות, וגורמות לצאצאים שלהן לגווע. ד'הסליר מציין שחרקים טפיליים לא פוגעים במבנה המלון, ושחרקים אחרים יבואו למלון הריק כשאחרים ימותו.

במלון החרקים של דאורן יש דיירים מועטים הקיץ, כשחרקים באזור בונים את הקינים שלהם בחודשים קרים יותר. סקריס אומר שהעירייה מתכננת לבנות מלון חרקים נוסף בבית קברות אחר.

כדי לטפל באובדן הגיוון הביולוגי מלונות חרקים לא יספיקו. ללא טיפול משמעותי, עלול הנזק להיות בלתי הפיך, כך אומרים תומכי איכות הסביבה.

עדיין, עוזר להתחיל בקטן, אומרים חלק מהאנשים.

"שינויי מדיניות גדולים נראים רחוקים לעתים קרובות", אמרה הנקס מגרינפיס בלגיה. "לפעמים טוב לחשוב: מה אני יכול לעשות הקיץ בגינה שלי?"

עוד כתבות

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ