גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עיר בלגית פתחה מלון ללקוחות לא שגרתיים: חרקים

המלון שנפתח בעיר דאורן, בדומה למלונות נוספים באירופה, מאפשר לחרקים מקום בטוח להתרבות ● מרחבי המחייה המיוחדים מושכים תשומת לב לסכנת ההכחדה של מינים רבים, שינוי שחוקרים רבים רואים בו איום כלל עולמי בשנים הקרובות

מלון לחרקים / אילוסטרציה: Shutterstock, Johanna Muehlbauer
מלון לחרקים / אילוסטרציה: Shutterstock, Johanna Muehlbauer

כשהעיירה דאורן בבלגיה, לא רחוק מאנטוורפן, החליטה לבנות את המלון החדש שלה, היא לא קיוותה למשוך לשם אנשי עסקים או תיירים. במקום זה, המבקרים הרצויים הם חרקים: חיפושיות, חרקים אוכלי עץ, שפיריות, פרפרים ודבורים.

● המחקרים שמנסים לפצח את הקשר בין חתולים לאנשים 
● בני אדם התמכרו לאור סביב השעון, ויש מי שמשלם על זה את המחיר
● החוקר שחושף את השיחות הסודיות של התאים

"בית המלון לחרקים" בדאורן שנפתח ביולי הוא חלק ממגמה ברחבי אירופה בהובלת מוסדות חינוכיים, ארגוני איכות הסביבה והממשל המקומי למצוא דרכים חדשניות לשמר מגוון ביולוגי ולהגביר מודעות. בשווייץ, בערים כמו באזל, משקיעים בטכנולוגיה של גגות ירוקים, שתילת צמחים על גגות הבניינים, ובפורטוגל, בולגריה ורומניה יש עמותות הפועלות ליצירת נופים טבעיים בהם חיות בר וצמחים יכולים לגדול פרא. בדאורן כבר מתכננים מרחב מחיה נוסף לחרקים.

מדענים אומרים שחרקים הם חיוניים לשימור המגוון הביולוגי בטבע בגלל שהם מהווים כ־80% מכל האורגניזמים בכדור הארץ. שלושה רבעים מהגידולים החקלאיים המובילים וכמעט 90% מצמחי הבר תלויים בחרקים כולל דבורים להאבקתם, על פי קרן הטבע העולמית (WWF). אוכלוסיות חרקים צנחו בעשורים האחרונים, כשנפגעו מהכוחות המשולבים של חקלאות תעשייתית, ביעור היערות ודפוסי מזג אוויר קיצוניים.

יותר מ־40% ממיני החרקים נמצאים בדעיכה, וכשליש נמצאים בסכנת הכחדה, על פי מאמר מ־2019 בירחון לשימור ביולוגי. רבע מהחרקים עלולים להיכחד עד 2030, על פי תחזיות של חלק מהמדענים.

מלונות לחרקים

אחד המאמצים החריגים שנולדו כתוצאה מממצאים כאלה: אוניברסיטאות וחברות שימור ברחבי אירופה עובדות עם קהילות מקומיות ובתי ספר לבניית מרחבי מחייה לשרצים המוכרים כמלונות לחרקים. המבנים האלה למעשה מתפקדים יותר כמו בתי דירות. חרקים מטילים ביצים ב"דירות" שונות ומביאים מזון, כמו אבקנים מפרחים קרובים, כדי להאכיל את הצאצאים. בחודשי החורף הקרים, משתמשים חרקים במבנים לשנת החורף שלהם.

בבריטניה, אוניברסיטת מנצ'סטר מטרופוליטן עבדה עם ארגונים מקומיים ובתי ספר לבניית מלון לחרקים בשטח שלהם על ידי שימוש בחומרים משוחזרים. חברת מסילות הברזל הגרמנית Deutsche Bahn בנתה בית מלון לחרקים בתחנת רכבת מחוץ להמבורג. במלון תון בבריסל, מלון של ארבעה כוכבים, בנו מלון לחרקים וכוורות דבורים - תפוקת הדבש השנה הייתה כמעט 42 קילו.

חרקים אולי לא נראים כמאפיין אטרקטיבי במלון לבני אדם. אבל במלון תון, שיש לו רישוי אקולוגי, האורחים כמעט תמיד רוצים ללמוד על המלון לחרקים, כך אמרה קלי גלייה, האחראית על היוזמות הירוקות במקום.

בשנים האחרונות, כשמפלגות פוליטיות ירוקות התחזקו ברחבי אירופה, הנושאים הסביבתיים עברו לחזית. משרד איכות הסביבה בפלנדריה, החלק דובר הפלמית בצפון בלגיה בו נמצאת דאורן, פרסם לאחרונה תוכנית לצמצם במחצית את השימוש בקוטלי חרקים עד 2030 ולהציג תוכניות חינוכיות על תפקיד החרקים במערכות אקולוגיות מקומיות, ויוזמות נוספות.

זוהאל דמיר, שר איכות הסביבה של פלנדריה, הצטלם במאי לכריכה של מגזין כשהוא מכוסה דבורים, לקראת שבוע הדבורה. השחקנית ההוליוודית אנג'לינה ג'ולי הצטלמה צילום דומה עבור נשיונל ג'אוגרפיק בשנה שעברה.

חוץ ממתן אכסניה לזוחלים משושי הרגליים, מלונות החרקים מתפקדים גם כתזכורת ממשית לתושבים על חשיבותם. "המלונות האלה שימושיים להגברת מודעות בקרב אנשים שהם, יכולים לעשות משהו בגינות ובמרפסות שלהם כדי להגן על חרקים מאביקים", אמרה רות־מארי הנקס מגרינפיס בלגיה.

מקימי מלון החרקים בדאורן, מבנה באורך 11 מטר שנבנה מעץ משוחזר, אומרים שהוא הגדול מסוגו בבלגיה. הוא נמצא בבית קברות מקומי, שהאחו לידו אליו גדל פרא ומספק לחרקים מזון שופע.

טיירק סקריס, ראש העיירה, אומר שכמה מזקני הקהילה בתחילה לא אהבו לראות דשא גבוה צומח ליד הקברים, אבל התרגלו לכך.

"לא צריך לנקות את זה, פשוט צריך להניח לזה", אמר מיקייל דלגרנז', מומחה לאיכות הסביבה שמעסיקה העירייה, בעת שהציג את מיטות הקש במלון ואת המסתורים העשויים אצטרובלים, יום אחד באמצע יולי.

לחקות את הטבע

מלונות החרקים הטובים ביותר מחקים את הטבע, כך אמר ינס ד'הסליר, חוקר המתמחה בדבורי בר ב־Natuurpunt, עמותת שימור הטבע הגדולה ביותר בפלנדריה. בטבע, חיפושיות עץ קודחות חורים כשהן בוקעות מהביצה בתוך גזמי עצים מתים בדרכן החוצה. דבורים בודדות - זן שלא חי בכוורות אבל נחשב למאביק חשוב - אחר כך חיות במחילות האלה שהותירו אחריהן החיפושיות.

קל לפספס כשבונים מלון חרקים. זנים שונים של דבורים אוהבים חורים בקטרים שונים, לעתים אפילו פחות מ־3 מ"מ. חורים בגודל הלא נכון לא ימשכו את הדבורים מהזן הנכון, ואם מקדחה חשמלית איתה קדחו את החורים מותירה בתוך המחילה שביב עץ זה עלול להיות מסוכן. "לדבורים יש ארבע כנפיים, אבל אם יש שבבי עצים הן ייצאו מהמחילה עם שלוש כנפיים וחיש מהר יאבדו את שאר הכנפיים שלהן", אמר ד'הסליר.

מגנט לטפיליים

מרחבי המחייה האלה יכולים גם להוות מגנט לחרקים טפיליים, כמו דבורים טפיליות או זבובים. ישנם מחקרים שהראו שבניית הרבה אתרי קינון קרובים - כמו מלון חרקים - עלולים דווקא להגביר את הירידה בכמות הדבורים, כשחרקים טפיליים אוכלים את האבקנים שאספו דבורים אחרות, וגורמות לצאצאים שלהן לגווע. ד'הסליר מציין שחרקים טפיליים לא פוגעים במבנה המלון, ושחרקים אחרים יבואו למלון הריק כשאחרים ימותו.

במלון החרקים של דאורן יש דיירים מועטים הקיץ, כשחרקים באזור בונים את הקינים שלהם בחודשים קרים יותר. סקריס אומר שהעירייה מתכננת לבנות מלון חרקים נוסף בבית קברות אחר.

כדי לטפל באובדן הגיוון הביולוגי מלונות חרקים לא יספיקו. ללא טיפול משמעותי, עלול הנזק להיות בלתי הפיך, כך אומרים תומכי איכות הסביבה.

עדיין, עוזר להתחיל בקטן, אומרים חלק מהאנשים.

"שינויי מדיניות גדולים נראים רחוקים לעתים קרובות", אמרה הנקס מגרינפיס בלגיה. "לפעמים טוב לחשוב: מה אני יכול לעשות הקיץ בגינה שלי?"

עוד כתבות

דיון בוועדת החוקה / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

ועדת החוקה אישרה: השינוי הדרמטי בדיני החוזים מתקרב

הצעת החוק כוללת הסדר שהוביל היו"ר רוטמן, ולפיו הצדדים לחוזה יקבעו בעצמם כיצד יש לפרשו ● ההצעה נועדה לבטל את פסק הדין המזוהה עם נשיא העליון לשעבר ברק, ואשר העניקה סמכות רחבה לבתי המשפט לפרש חוזים ● יועמ"ש ועדת חוקה: "חשש שחוסר הודאות רק יגדל"

מנכ''ל בלקרוק, לארי פינק / צילום: בלקרוק

ענקית ההשקעות שממליצה: תשכחו מהטווח הארוך. הכללים בשווקים השתנו

בבלקרוק סבורים שקשה היום יותר מבעבר, לחזות את העתיד הכלכלי, בשל השינויים המבניים שמובילה ארה"ב ושינוי זה "מחייב גישה חדשה כלפי סיכון" ● במקום שבע המופלאות, ענקית ההשקעות ממליצה על יצרניות החומרה ועל מגזר שירותי התשתיות

יריד דירות נדלניישן של יד2 / צילום: רוני הרמן

רוכשי הדירות היו אמורים לשלם פחות על המשכנתא, למה זה לא קורה?

התמתנות קצב האינפלציה, הירידה בתשואות האג"ח והצפי להורדת ריבית - מאותתים על הקלה גם בריבית המשכנתאות ● אבל בבנקים לא ממהרים להפחית לפני שייראו מגמה חיובית לאורך זמן

טראמפ שולח לישראל מערכת נשק בשווי חצי מיליארד דולר

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: ארה"ב תמכור לישראל מערכת להנחיית פצצות, בוול סטריט ג'ורנל טוענים שגם דחייה של חודש בתוכנית הגרעין האיראנית משמעותית ואיך השפיעה המערכת מול איראן על ענף התעופה ● כותרות העיתונים בעולם

אלעד טנא / צילום: איה אפרים

ידיעות אחרונות במגעים עם העורך הראשי של מקור ראשון לתפקיד בכיר בקבוצה

אחרי שעורך העל של הקבוצה, אבי משולם, הודיע על סיום תפקידו, בקבוצת התקשורת מנהלים מגעים עם אלעד טנא - העורך הראשי של מקור ראשון מקבוצת ישראל היום ● לטנא יש רקורד בתקשורת הישראלית ואף בידיעות אחרונות עצמה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

המניה הלוהטת שחזרה לככב בוול סטריט, והמניות שאכזבו בת"א

האופטימיות ביחס להסכמי הסחר והמערכה הקצרה עם איראן צבעו את המסכים בבורסה בתל אביב ובוול סטריט בירוק במהלך החודש החולף ● סקטור השבבים ובעיקר מניית אנבידיה הובילו את העליות, מי אכזבו והאם הראלי יימשך?

איתמר בן גביר, עוצמה יהודית בוקר טוב דרום, רדיו דרום, 25.6.25 / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

האם בשנה שעברה נוספו למשטרה 3,500 שוטרים?

השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר התגאה בהגדלת הכוח המשטרתי, אבל הוא לא הפריד בין הברוטו לנטו ● המשרוקית של גלובס

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

הוא חתום על אחד האקזיטים המדהימים בתולדות ישראל אבל 4 חברות שלו כבר נקלעו לקשיים. למה זה קורה?

בני לנדא נחשב לאחד מהיזמים הבולטים בישראל, בין היתר, בזכות האקזיט המדהים של אינדיגו ואלף פטנטים שרשם ● אך לפחות ארבע חברות המקושרות אליו נקלעו לקשיים - בשל פיתוחים יקרים, קצב חדירה איטי לשוק, תלות במשקיעים אירופים והשלכות המלחמה ● האם מדובר בצירוף מקרים מצער, או בכשל מובנה במודל?

נזק כתוצאה מהמטח מאיראן / צילום: כב''ה

פתרון לבירוקרטיה ולמאבקי הדיירים? הממשלה שוקלת לקנות את הדירות ההרוסות

על פי הערכות, קיימות כיום כ-3,000 משפחות שביתן נהרס כליל בעקבות המלחמה, וכי ייקח שנים עד שישוקמו או שבתים אחרים יוקמו במקומם ● משרד האוצר, משרד הבינוי והשיכון, רשות המסים והתאחדות הקבלנים, הודיעו על מסלול שיסייע לתושבים בהתנהלות מול הרשויות, במסגרתו כל התהליך ינוהל על ידי המדינה, לרבות מימון, פיקוח וביצוע

פגיעה ישירה של טיל איראני בממ''ד בפתח תקווה / צילום: Reuters, Matan Golan

המיקום האופטימלי של הממ"ד: חיצוני, בניגוד לכיוון הטילים

בעקבות המלחמה עם איראן - יש שטוענים, כי אולי הממ"דים אולי הגנו על יושביהם, אך לא במידה מספקת ● המהנדס ד"ר בני ברוש: "מה שקיבלנו עד עכשיו, רקטות וטילים קטנים מעזה ומלבנון - היה נמוך יותר מרמת המוכנות של הממ"דים" ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

אלכסנדר ואנג, מייסד scale AI / צילום: ap, Jeff Chiu

ילד פלא, גאון מתמטי בלי תואר ומיליארדר: המינוי שהביא לצוקרברג שיא חדש

אלכסנדר ואנג בן ה־28, מייסד חברת הדאטה Scale AI ותופעה בעמק הסיליקון הוא המינוי שמטא מקווה שיביא לה את הניצחון במירוץ ה־AI ● מהדירה שחלק עם סם אלטמן ועד למעמד של אחד האנשים המקושרים בתעשייה: הכירו את האיש שצוקרברג מהמר עליו במיליארדים

ישראל שיתקה את המימון השיעי / צילום: AP

הצד הפחות מוכר של המלחמה: ישראל נתנה מכה אנושה גם לתשתית הפיננסית של איראן

אחרי ששיתקה כלכלית את הציר השיעי, ישראל חנקה גם את מנגנון הכספים של איראן עם חיסול אנשי מפתח בהעברת כספים לציר השיעי ● אבל המערכה טרם הסתיימה: חברות קש סיניות מבריחות נפט וסחורות תחת מסווה, ונעזרות בבנקים אירופיים

נתב''ג. הישראלים חזרו להזמין חופשות / צילום: ap, Matias Delacroix

סיום המערכה האיראנית הקפיץ את המחזור בענף התיירות ב-270%

גלובס מציג מדד הבוחן את היקף הקניות בכרטיסי אשראי בישראל ● מנתוני הפניקס גמא עולה כי הישראלים חזרו להזמין חופשות, וענף האופנה רשם גידול של כ-140%

בעלי סוכנות נטו פיננסים וקרן וולת'סטון, מימין: עידן כץ, אילן בן-ישי וירון פיטארו / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: תמר מצפי, אתר החברה, שאטרסטוק

רשות ני"ע מאשימה את בעלי וולת'סטון: "גייסו כסף במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל"

הרשות מאשימה את הבעלים של קרן ההשקעות בנדל"ן וולת'סטון, ירון פיטארו, אילן בן ישי ועידן כץ, בגיוס כספים במרמה, בהיקף של 1.6 מיליארד שקל ● לפי החשד, השלושה הציעו השקעות בסיכון גבוה, שלא על־פי תשקיף, תוך הטעיית המשקיעים והצגת מצגי שווא באשר לניגוד העניינים בו היו מצויים

מנכ''ל פריון, טל יעקובסון / צילום: אוהד דיין

גם הפניקס דורשת מפריון לבטל את גלולת הרעל: "רואים בחומרה את התנהלות הדירקטוריון"

הפניקס מצטרפת לדרישה של ווליו בייס לבטל את גלולת הרעל ● השתיים מבקשות לכנס אסיפת בעלי מניות ובה להצביע על ביטולה ודרישה לאישורה ברוב רגיל ● בפניקס אומרים שהתוכנית אומצה תוך התעלמות מהנזקים שייגרמו לבעלי המניות

בניין מערכת וואלה בתל אביב / צילום: ראובן קסטרו, וואלה! NEWS

גל העזיבות בוואלה נמשך: סגן העורך דוד רוזנטל עוזב אחרי חודשיים בתפקיד

התפקיד הבא של רוזנטל: עורך אתר "ישראל היום" ● בוואלה הודיעו כי ליאת להב תחליף את רוזנטל ותמונה לסגנית העורך הראשי ● לאחרונה עזבו את וואלה גם סגן העורך צחי קומה, המנכ"ל עידן אלרום והפרשן המדיני ברק רביד

מטוס AIR ONE מאויש של חברת AIR / צילום: חברת AIR

השחקנית הישראלית שמנסה לרכוש מעמד בשוק הכטב"מים

יצרנית כלי הטייס האוויריים החשמליים AIR צפויה לפתוח מתקן ייצור בכפר יונה, בהשקעה של מיליוני שקלים ● השחקן בר ברימר משיק מותג אופנת גברים חדש בשם CABO, יחד עם קבוצת משקיעים ● והפדרציה היהודית של ניו יורק העניקה סיוע בהיקף של 200 אלף שקל לאלמנות צה"ל ● אירועים ומינויים

סניף של רשת דולר ג'נרל, שיאנית העליות ב־S&P 500 / צילום: Reuters, Cassidy Waigand

לא חברת שבבים: זו שיאנית העליות המפתיעה של וול סטריט

בשיא שרשם שוק המניות האמריקאי בשבוע שעבר, בלטו מניות של עסקים "אפורים" בהובלת רשת הקמעונאות המוזלת דולר ג'נרל, שעלתה בכ-50% ● מניות שבע המופלאות ושאר מגזר הטכנולוגיה אמנם בהתאוששות, אבל לא משחזרות את השיאים של 2024 ● זה הזמן לחפש ערך

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אלקטרה צריכה עלתה בכ-6%, מדד הבנקים ירד ב-2.5%

ת"א 35 ירד ב-0.3% ● מדד הבנקים ירד בכ-2.5% ● חצי שנה פנומנלית בבורסה בת"א: 28 שיאי כל הזמנים, 9 הנפקות ראשוניות, ושני מדדים שכיכבו מעל כולם ● השקל נסחר ביציבות, הדולר בעולם בשפל של מעל 3 שנים ● S&P 500 חצה לראשונה את רף ה-6,200 נקודות ● גאופוליטיקה, מלחמת הסחר ו-"רגע ליז טראס" - בבלומברג מנתחים את הסיכונים בוול סטריט במחצית השנייה של השנה

נשיא העליון, השופט יצחק עמית, בדיון בבג''ץ על מינוי ראש השב''כ / צילום: צילום מסך מהשידור החי

מינוי זיני: הממשלה והיועמ"שית פועלים להגיע להסכמות

לאחר הדיון היום בבג"ץ בנוגע לעתירות למנוע את מינויו של האלוף זיני לראש השב"כ הודיעו הצדדים כי הם פועלים להגיע להסכמות  ● במהלך הדיון ח"כ גוטליב צעקה לעבר הנשיא עמית: "תתבייש לך" - והוצאה מהאולם ● בעקבות הפרעות נוספות, הוחלט להמשיך את הדיון ללא קהל; עמית על המהומה באולם: "ניסיון להכשיל הליך משפטי"