גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חדשנות מול תחרות: המאבקים מאחורי התיקון לחוק הפטנטים

כשחברת תרופות רושמת פטנט, היא מקבלת בלעדיות ל־20 שנה - עם אפשרות הארכה בחמש שנים ● במסגרת התיקון, חברות גנריות יוכלו לייצר לשוק המקומי מחצי שנה לפני תום ההארכה, ולייצא בחמש השנים האחרונות, באופן שיגביר את התחרות ● חברות תרופות המקור: התיקון יפגע בקידום החדשנות

ייצור תרופות / צילום: Shutterstock
ייצור תרופות / צילום: Shutterstock

הדרך לאישור התיקון לחוק הפטנטים בהובלת שר המשפטים גדעון סער אמנם עוד ארוכה, וצפוי בה מאבק בתעשיית התרופות - אך בשבוע שעבר הגיע התיקון לשלב משמעותי: מעבר בקריאה הראשונה.

עיקר המחלוקת סביב התיקון הינה בין תעשיית תרופות המקור (החברות האתיות) לבין יצרניות התרופות הגנריות. לצד אלו, קיים האינטרס הציבורי להגברת התחרות בתעשיית התרופות ולהורדת המחירים.

כיום, כאשר חברת תרופות רושמת פטנט - היא מקבלת בלעדיות ל־20 שנה. לאחר תקופה זו, ניתן להאריך את הבלעדיות בחמש שנים נוספות. במהלך תקופת ההארכה יכולות החברות המייצרות תרופות גנריות (העתק של התרופה המקורית) לבצע הכנה, אבל נאסר עליהן לייצר או לשווק את התרופות. כך שגם כשהשוק נפתח לתחרות בתום התקופה שנמשכת עד 25 שנים, התרופות הגנריות לא נמכרות מיד.

הוזלה תסייע להרחבת התרופות בסל הבריאות

התיקון בא לשנות את המצב בשני היבטים - מכירה בישראל ומכירה בחו"ל. ברמה המקומית, חברות התרופות הגנריות יוכלו לייצר ולמכור בחצי השנה האחרונה - כאשר בתום תקופת הבלעדיות יהיו רשאיות למסור את התרופה. במשרד המשפטים אומרים כי הצעת החוק נועדה "לאפשר לחברות תרופות בישראל לייצר תרופות גנריות בצורה יעילה ומהירה יותר מהמצב כיום, דבר אשר יביא למבחר רחב יותר של תרופות גנריות במחירים מוזלים וישפר את התחרותיות". הורדת המחירים צפויה להוביל להרחבת התרופות שבסל הבריאות, ולחיסכון בקופה הציבורית.

ברמה הבינלאומית, מדובר בשינוי דרמטי. בחמש השנים האחרונות לתקופת הבלעדיות, יוכלו החברות הישראליות לייצר ולמכור בחו"ל, במדינות שבהן אין הגנה על הפטנט.

מאחורי הצעת החוק מתנהל מאבק בתעשיית התרופות בין מקדמות החוק, התאחדות התעשיינים, טבע וחברות נוספות, לבין חברות המקור, החברות הרב־לאומיות שפועלות בארץ, שאותן מייצגת פארמה ישראל. "המטרה העיקרית של התיקון היא לחזק את תעשיית התרופות בישראל. הוא חשוב ליצרני התרופות שיש להם משרדים בישראל ובאירופה", אומר רון תומר, יו"ר התאחדות התעשיינים ובעלי חברת התרופות "אוניפארם" המייצרת תרופות גנריות.

לדבריו, תרופות גנריות מורידות, בממוצע, בשנה הראשונה 50%־70% ממחיר התרופה, ולאחר 3־5 שנים כ־80%־90%. "כל יום שגנריקה יוצאת מוקדם, היא גורמת לירידת מחירים וחיסכון לקופה הציבורית, ומגדילה את זמינות התרופות. בראש ובראשונה, מי שירוויחו הם הצרכנים". תומר מוסיף כי "שר המשפטים נתן רוח גבית בהבנה שהוא מגביר תחרות. הבין שאזרחי ישראל עומדים לפני חברות המונופול".

"זו השוואת תנאים עם המצב באירופה"

עורכי הדין מהתחום מסבירים כי המשמעות הגדולה היא בהיבט הבינלאומי. לדברי עו"ד טל בנד, שותף מנהל במשרד ש.הורביץ, מומחה לקניין רוחני המייצג את התאחדות התעשיינים, "השינוי המשמעותי נעוץ בכך שהאיחוד האירופי שינה את הדין לפני שלוש שנים. בעוד חברות התרופות האירופאיות יכולות למכור תרופות גנריות בעולם בתקופת ההארכה, מי שמייצר תרופות גנריות בישראל לא יכול. עיקר התרופות הגנריות המיוצרות בישראל הן לייצוא ופחות לשוק המקומי, לכן היה חשוב יישור הקו". בנד מציין כי המטרה הראשונה שנזכרת בדברי ההסבר להצעת החוק היא לשפר את התחרותיות של החברות הגנריות הישראליות מול החברות הגנריות הזרות.

טל בנד עו''ד / צילום: איל יצהר

"הדרמה הגדולה היא מתן אפשרות לחברות הגנריות לייצר לשם שיווק מחוץ לישראל, לפני סיום תקופת הבלעדיות. התיקון מאפשר תחרות מול חברות גנריקה אחרות, ומשפר את מצבן הכלכלי בתחרות הבינלאומית", אומר עו"ד ועורך הפטנטים אסא קלינג, ראש תחום קניין רוחני במשרד נשיץ ברנדס אמיר, שכיהן כראש רשות הפטנטים.

אסא קלינג / צילום: עמי ארלך

עו"ד קלינג מוסיף כי אם התיקון יעבור בנוסחו הקיים, מדובר ב"שינוי משמעותי של נקודת האיזון. התיקון נוגע לליבת התעשייה הגנרית". עם זאת, קלינג מביע ספק שהתיקון יישאר בנוסח הנוכחי, בשל ריבוי האינטרסים ומאבק חברות המקור.

חברות המקור חוששות מהפסד כספי גדול

מי שכאמור מתנגדת לתיקון החוק היא פארמה ישראל, המייצגת 19 חברות רב־לאומיות שמייצרות תרופות מקור ופועלות בישראל. המשמעות של קיצור תקופת הבלעדיות על הפטנט עבור חברות אלו, שעליהן נמנות פייזר, מרק, אסטרהזניקה וסאנופי, היא הפסד כספי גדול. זאת, לאחר שהשקיעו מיליארדי דולר בפיתוח כל תרופה.

הדרישה להשוות את תנאי החברות הישראליות לאלו הזרות בשווקים זרים מתעלמת, לעמדת פארמה ישראל, מהשוני בין מצב הדברים באירופה לזה בישראל. בין השאר, במשך תקופת הארכת הפטנט. בישראל, לרוב, התקופה קצרה יותר מבאירופה - והתיקון יעמיק את הפער. נוסף על כך, הליך רישום התרופה בישראל ארוך מזה באירופה, ותלוי ברישום בחו"ל. לעמדת פארמה ישראל, התיקון עשוי לפגוע במהירות כניסת התרופות החדשות לישראל. הם מפנים למחקר שלפיו ההסדר האירופי עשוי להוביל לאובדן של אלפי מקומות עבודה, והביא לירידה בהשקעות במחקר ופיתוח בהיקף של 215־363 מיליוני אירו.

מנכ"ל פארמה ישראל, קובי צורף, מתריע מפני הרעה במשך ההמתנה לרישום תרופות חדשות, כשעשרות תרופות ממתינות קרוב לשנתיים לאישור. לדבריו, הצעת החוק מקצרת את משך ההגנה על הפטנט ו"עלולה לפגוע קשות בתמריץ להנגיש תרופות חדשניות לציבור הישראלי. רק לפני כמה ימים קרא בית המשפט למחוקק לשפר את ההגנה של הארכת תוקף פטנטים לתרופות, מאחר וההסדר הנוכחי פוגע בחברות".

"ייתכן שלא נהיה בשורה אחת עם ארה"ב ואירופה"

צורף טוען כי הטעו את המחוקק הישראלי. "לקחו הנחיה מחו"ל והעתיקו אותה כמות שהיא, תוך השמטת כל ההגנות שקיימות באירופה על חדשנות ועל האינטרס הציבורי. תיקון החוק גם יקצר את היקף ההגנה של צווי הארכת תוקף של פטנטים בישראל, כך שאולי כבר לא ישתלם להביא לכאן תרופות מייד אחרי אישור FDA".

הוא מזהיר כי "אם עד היום נעשה מאמץ להביא לישראל תרופות מייד לאחר אישור ה־FDA ומקבילתה האירופית, תיקון החוק יעמיק את הפער הקיים. ייתכן שכבר לא נהיה בשורה אחת עם ארה"ב ואירופה, אלא נקבל תרופות באיחור של 3־4 שנים. מדובר בפגיעה קשה בציבור. מדינת ישראל, שחורטת על דגלה ומשקיעה משאבים גדולים בקידום החדשנות בהייטק ובביוטק, צריכה למצוא את הדרך להמשך השימור של היתרון היחסי שלנו כסביבה המגינה על עקרונות הקניין הרוחני".

עו"ד ליעד וטשטיין, המייצג את רוב חברות הפארמה הבינלאומיות המשקיעות במו"פ פרמצבטי, מוסיף כי ישראל מעניקה הגנה מצומצמת ביחס למקובל להארכת פטנטים. "מדינה כמו ישראל, שכלכלתה מבוססת על חדשנות טכנולוגית, לא יכולה להרשות לעצמה להעניק לחדשנות הגנה פטנטית שלא עומדת בסטנדרטים הבינלאומיים". 

עוד כתבות

בניין סופר מיקרו בקליפורניה / צילום: Shutterstock

שתי מניות שבבים פרסמו אתמול דוחות. איך הגיבו המשקיעים?

יצרנית השרתים סופר מיקרו לא עמדה בתחזיות האנליסטים ופרסמה הכנסות נמוכות מהצפוי ● גם חברת השבבים AMD פרסמה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון וספגה הורדה דרמטית במחיר המניה

חממת קנאביס / צילום: Shutterstock

הבשורה מאמריקה שהקפיצה את מניות הקנאביס, גם בת"א

ממשל ביידן הודיע כי הוא בוחן הקלות במגבלות על סם הקנאביס, ושלח את מניות החברות הגדולות בענף לזינוק של עשרות אחוזים בוול סטריט

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

"חוק מסוכן שאין לאשרו": ארגוני סביבה ומחקר נגד חוק חבל התקומה

שורה של ארגונים הגישו הסתייגויות לחוק, וכולם מתנגדים לוועדת התכנון האזורית שאמורה לקום עבור החבל: "מגרש משחקים לממשלה" ● חדשות הנדל"ן

משרדי אמזון / צילום: Shutterstock

אמזון הכתה את צפי הרווח וההכנסות אבל מורידה תחזית; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות אמזוןעמדו על 143 מיליארד דולר, מעל הצפי ● הרווח למניה זינק ב-216% לעומת הרבעון המקביל ● החברה מצפה לצמיחה של 7%-11% ברבעון הבא, לעומת צפי של 12% ● המניה מזנקת בכ-4% במסחר המאוחר

כך מתכננים באיראן "לחגוג" את מתקפת הטילים על ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: באיראן הכריזו שיום התקיפה על ישראל וה-7 באוקטובר יהיו ימי חג, בית הדין הבינלאומי דחה בקשה לעצור סיוע גרמני לישראל ומה יקרה אם אוניברסיטאות אמריקאיות יפסיקו להשקיע בחברות עם קשר ישראלי ● כותרות העיתונים בעולם 

סופרמרקט. ''המאבקים קורים מאחורי הקלעים'' / צילום: Shutterstock

האם שתיקת קמעונאיות המזון סוללת את הדרך להמשך העלאות מחירים?

החל מהשבוע יועלו המחירים של עשרות מוצרי מזון וטואלטיקה - חוליה נוספת בשרשרת העלאות מחירים בצל המלחמה ● בניגוד לעבר, לא צפויים כיפופי ידיים גלויים בין הרשתות הגדולות לספקים ● בכירה בענף: "אף אחד לא רוצה לריב עכשיו, כשלא יודעים מה יתפתח"

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירת ארבעה חדרים נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. בכמה יקפוץ השווי לאחר תמ"א?

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

החוק שיאשר לסנן את הבוס אחרי העבודה / אילוסטרציה: גלובס, חומרים: Shutterstock

החוק שיאסור על הבוס להתקשר לעובד אחרי שעות העבודה והסיכוי שיגיע גם לישראל

שוק העבודה בעולם ממשיך להתאים את עצמו לצרכיהם של דור המילניום וה–Z: הקנדים יעגנו בחוק התקציב את "הזכות להתנתק" ● גם מדינות אחרות מקדמות מהלכים שמגדירים מתי נגמר יום עבודה ומתי מותר לפנות לעובדים ● האם יש סיכוי לחקיקה דומה גם בישראל?

מוצרי תנובה בסופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

מסנפרוסט ועד מאמא עוף: תנובה מעלה מחירים של עשרות מוצרים

מוצרי החלב המפוקחים של חברת המזון הגדולה בישראל יתייקרו החל ממחר בשיעור של 4.48% ● בנוסף, תנובה הודיעה גם על העלאת מחירים של מוצרי החלב הלא מפוקחים וכן מוצרי סנפרוסט, מעדנות, מאמא עוף וטירת צבי בשיעור של עד 9.8% החל מ-16 במאי

הלוחמים שנפלו בערב החג בעזה נהרגו מירי של טנק צה''ל / צילום: דובר צה''ל

הלוחמים שנפלו בערב החג בעזה נהרגו מאש צה"ל

רס"ר במיל' עידו אביב ורס"ר במיל' קאלקידן מהרי שנפלו בקרב במרכז הרצועה נהרגו מירי דו צדדי של טנק שחרג מגבולות הגזרה שלו ● חברי הקואליציה מפעילים לחץ כבד על ראש הממשלה נתניהו בקריאה להתנגד לעסקה לשחרור החטופים ● מחבל בעל אזרחות טורקית דקר ופצע קל לוחם מג"ב בירושלים • המגעים לעסקה: ישראל עדיין ממתינה לתשובת חמאס; ארה"ב, מצרים וקטאר יפעלו להבטחת תנאיה • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים" • כל העדכונים 

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

לוח הטיסות בנתב''ג / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברת תעופה נוספת החליטה לעכב את החזרה לישראל

רוב חברות התעופה החזירו את פעילותן לישראל מאז מתקפת הכטב"מים האיראנית, אך עדיין יש כמה חברות שבוחרות להשהות את חזרתן ● איזי ג'ט השהתה את פעילותה עד סוף העונה, אייר קנדה ואייר אינדיה האריכו את תוקף השהיית הטיסות לישראל. כעת יונייטד איירליינס מצטרפת אליהן

אתר בנייה / צילום: Shutterstock

גורם בענף הבנייה: 8,000 פועלים פלסטינים כבר נמצאים בישראל; במנהל האזרחי מכחישים

הגורם טוען כי מדובר בפועלים שכבר עבדו בעבר בארץ, וקיבלו לאחרונה אשרות חדשות מהשב"כ ● במנהל האזרחי מתעקשים: "אין כרגע אישור להכנסת פועלי בניין לישראל"

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

רימוני הלם ומעצרים: המשטרה פינתה את המפגינים באוניברסיטת קולומביה

לבקשת ההנהלה, שוטרים פינו את ההיכל שבו התבצרו המפגינים ואת המאהל שהוקם על המדשאה • כ-100 מהמפגינים נעצרו בעימותים והמשטרה השתמשה ברימוני הלם כדי לפזר את המוחים • ההנהלה ביקשה מהמשטרה להישאר בקמפוס בשבועיים הקרובים

אילון מאסק, מנכ''ל ומייסד טסלה / צילום: ap, Jae C. Hong

טסלה מזנקת ב־35% בשבוע? אל תתרגשו, זו השיטה הכי ישנה בספר של מאסק

לאורך השנים אילון מאסק פיזר שלל הצהרות שלא התממשו ● בזמן שהמניה של טסלה צברה תאוצה והכרזותיו של מאסק שבו את דמיונם של המשקיעים, גופים פדרליים החלו בחקירה רשמית בה נבדקו טענות שמערכת הסיוע לנהיגה אוטונומית תרמה לכ־1,000 תאונות החל מינואר 2018 ● אבל המשקיעים של טסלה לא מוטרדים מהעבר, ומסתבר שגם לא מההווה

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

הפגנה פרו פלסטינית באוניברסיטת ג'ורג' וושינגטון, השבוע / צילום: ap, Cliff Owen

איסור על שיח אנטישמי: בארה"ב מנסים לעצור את הכאוס באוניברסיטאות העילית

הצעת חוק חדשה נגד אנטישמיות תובא להצבעה השבוע בבית הנבחרים האמריקאי ● היא עשויה להפוך את הקריאות בהפגנות הפרו-פלסטיניות ברחבי הקמפוסים בארה"ב לעבירות פליליות ● איך יגנו על הסטודנטים היהודים, והאם ביקורת על ישראל תיחשב אנטישמית?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד