גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מנכ"ל כלל: "התוצאות במחצית השנה מסבירות את הרציונל ברכישת מקס"

כלל פתחה את עונת הדוחות של חברות הביטוח, שתעמוד בסימן הפרשות עתק בגין עדכון לוחות התמותה בקרנות הפנסיה וביטוחי המנהלים • המנכ"ל יורם נוה אומר בשיחה עם גלובס כי ההפרשה של 627 מיליון שקל כבר מגולמת במחיר המניה ● טוען: "מקס ברבעון שיא והשוק מתחיל לראות את מה שראינו ולהבין את תמחור העסקה"

יורם נוה, מנכ''ל כלל ביטוח / צילום: כדיה לוי
יורם נוה, מנכ''ל כלל ביטוח / צילום: כדיה לוי

בשוק ההון היו רבים שחשבו כי רכישת חברת כרטיסי האשראי מקס על ידי חברת הביטוח כלל לא תצא לפועל, בשל המחיר הגבוה שהיא משקפת למקס - 2.47 מיליארד שקל. זאת בשעה שישראכרט, החברה הגדולה בענף כרטיסי האשראי, ספגה מכה קשה מבנק הפועלים שאילץ אותה לחתום על הסכם תפעול חדש, ולהעביר לבנק מדי רבעון 50 מיליון שקל נוספים מעבר לעשרות המיליונים שהיא מעבירה לו מדי חודש, בגין תפעול כרטיסי האשראי הבנקאיים שהוא מנפיק והיא סולקת.

ההסכם התפעול החדש חתך את שווי השוק של ישראכרט והחברה נסחרת בשווי של 2.2 מיליארד שקל, לאחר שהמניה התאוששה מעט מירידה חדה של כ-18% שספגה לאחר פרסומו.

דוחות חברות כרטיסי האשראי שפורסמו בשבוע שעבר חשפו מהפך, כשישראכרט התדרדרה למקום האחרון מבחינת הרווחיות. בעוד ששתי החברות הקטנות יותר - מקס וכאל, הציגו רווחים גדולים יותר, שעמדו ברבעון השני על 66 מיליון שקל ו-81 מיליון שקל, בהתאמה, הציגה ישראכרט רווח של 51 מיליון שקל לאחר התשלום המורחב לבנק הפועלים (בנטרול הוצאות חד פעמיות). גם ברווחי המחצית הראשונה של השנה עברו מקס (118 מיליון שקל) וכאל (161 מיליון) את ישראכרט, שרשמה רווח של 114 מיליון שקל בששת החודשים הראשונים.

יורם נוה, מנכ"ל כלל ביטוח , שדחף את העסקה לרכישתה של מקס, קיבל את פרסום התוצאות בסיפוק רב. נוה הצליח לשכנע את דירקטוריון כלל לאשר את העסקה, ברוב של שישה דירקטורים מול שלושה מתנגדים, שכללו את דוד גרנות, הדירקטור מטעם אלרוב שבשליטת אלפרד אקירוב, בעלת המניות הגדולה בכלל (15%). גרנות הוביל את ההתנגדות בטענה שמדובר ב"עסקה (בודדת) בהיקף השקעה עצום, שגם אינה במהלך העסקים הרגיל", כפי שפורט במכתב שנשלח ליו"ר הדירקטוריון חיים סאמט.

נוה, שגייס את סאמט לצדו, מסביר בשיחה עם גלובס מדוע התעקש על ביצוע העסקה. "לאחר שמקס פרסמה את הדוחות שלה, השוק מתחיל עכשיו לראות את מה שאנחנו ראינו וצפינו - את העובדה שמקס היא החברה שממוצבת הכי טוב בענף; יש לה הנהלה טובה ופוקוס ניהולי טוב. בהחלט ניתן לראות כעת שהמחיר שאנחנו נשלם הוא סביר, כשבנוסף העסקה כוללת גם את הייפ (חברה-אחות של מקס המתמחה בפתרונות תשלום לבתי עסק, ר"ו), שמרוויחה עוד קצת. מקס סיימה את מחצית השנה הראשונה עם רווח של כ-120 מיליון שקל, וכולם מבינים עכשיו את העסקה", משוכנע נוה.

התוצאות עליהן הוא מדבר כוללות את תיק האשראי הצרכני הגדול מבין שלוש החברות, שהסתכם בסוף הרבעון השני בכ-7.5 מיליארד שקל, גידול של 17% מסוף 2021, שייצר הכנסות מריבית בסך 277 מיליון שקל במחצית הראשונה. זאת לצד הכנסות של כ-600 מיליון שקל מפעילות כרטיסי האשראי, בגין מחזור עסקאות בהיקף כ-54 מיליארד שקל. מקס היא עדיין החברה הקטנה בענף בהיקף העסקאות, ובמחצית השנה הראשונה הפערים אף גדלו לעומת המתחרות, אך היא גדלה בקצב גבוה יותר מישראכרט וכאל בעסקאות המתבצעות בכרטיסים החוץ בנקאיים. באלו היא אינה צריכה לחלוק את העמלות עם הבנק, מה שמאפשר לה לצמצם את הפערים בהכנסות מפעילות כרטיסי האשראי.

"לקח זמן עד שהבינו את התמחור של העסקה", אומר נוה. "ניתן לראות כבר עכשיו שמקס גובה ריביות נמוכות בענף, עם תיק איכותי. אני מניח שהערנו את הענף, וכולם מבינים שמטרת העסקה לעודד תחרות באשראי הצרכני".

 

"המניה כבר מגלמת את ההפרשות, ואין לנו בעיה לגייס כסף"

בניגוד לאופטימיות שמשדרים דוחות מקס, בהנחה שההכנסות בעתיד הקרוב לא ייפגעו מהותית מהתנאים המאקרו כלכליים הצופים ירידה בצריכה וביקוש נמוך יותר להלוואות, דוחותיה הכספיים של כלל ממחישים את התלות שלה בשוקי ההון. אלו ירדו במחצית 2022 בשיעורים ניכרים. כתוצאה מהירידות לא יכלה החברה לגבות דמי ניהול משתנים בגין הפוליסות בהן היא משתתפת ברווחי העמיתים, ובסוף הרבעון השני יתרת דמי הניהול המשתנים שהחברה תימנע מגבייתם עמדה על כ-550 מיליון שקל.

בנוסף, כלל ביצעה הפרשה בסך של כ-627 מיליון שקל (לפני מס) בשל שינוי בחישוב לוחות התמותה, שהובילה להפסד כולל ברבעון השני של 510 מיליון שקל, לעומת רווח של 357 מיליון שקל ברבעון המקביל אשתקד, ובמחצית הראשונה להפסד של 289 מיליון שקל לעומת רווח של 760 מיליון במחצית המקבילה ב-2021.

עדכון לוחות התמותה, שבגינו צפויות חמש חברות הביטוח הגדולות הפסד מצרפי של כ-1.5 מיליארד שקל ברבעון השני, נעשה על ידי רשות שוק ההון שהעלתה את תוחלת החיים לחישוב המקדמים בקרנות הפנסיה מ-78 שנה ליותר מ-80. המשמעות היא שהקרנות צריכות להפריש סכומים גדולים יותר לוודא שהן יעמדו בהתחייבויותיהן לעמיתים. כלל דיווחה כבר ביולי כי הפרשה זו תביא להפסד של כ-400 מיליון שקל.

כיצד ההפסד בדוחות כלל ישפיע על השלמת העסקה?
נוה: "ההפרשה בגין השינוי בלוחות התמותה היא 'אולד ניוז', ומחיר מניית כלל היום כבר מגלם אותה כי דיווחנו על ההפסד הצפוי. מעבר לכך אין לנו בעיה לגייס כסף. יש לנו 500 מיליון שקל בקופה מההנפקה בינואר ו-400 מיליון בהקצאת מניות לבעלי השליטה במקס (הקרן האמריקאית ורבורג פינקוס ושותפיה הכוללים את מנורה מבטחים ואלייד, ר"ו). יש לנו 200 מיליון שקל עודף בקופה, אז לגייס את הכסף (כדי להשלים ל-1.6 מיליארד, כש-370 מיליון שקל מהיתרה נדחו לתשלום באפריל 2024, ר"ו) זה לא האתגר, אלא לקבל את האישורים הרגולטוריים".

"למשקיע שלא אוהב תנודתיות, עסקת מקס נותנת הרבה ערך" 

על פי ההערכות, כלל תקבל את אישור הפיקוח על הבנקים שמפקח על חברות כרטיסי האשראי, אך עשויה להיתקל בקשיים גדולים יותר מול רשות התחרות, בעיקר כשברקע ישנה התנגדות למהלך מצד מנכ"ל משרד האוצר, רם בלינקוב, אף שאין לו סמכות לאשר או לסכל את העסקה. מול רשות שוק ההון, הרגולטור המפקח על כלל, נותרו מספר התאמות קטנות, בין היתר סביב סוכנות הביטוח שמחזיקה מקס.

האם הרבעון שסיכמה כלל מעלה או מפחית את הצורך בעסקת מקס?
"לא צריך לנחש. תראה מה קרה ברבעון השני שבו השווקים התרסקו. חברה כמו כלל שמאוד מושפעת משוק ההון מפסידה כסף, כשבנוסף יש לה סיכונים אקטואריים. גם כשסיימנו את 2021 עם רווח של 1.4 מיליארד שקל, הקפדתי על צניעות ואמרתי שהייתי שמח שהתיקון היה מגיע ברבעון האחרון ולא ב-2022, שבה כל המדדים הם תמונת ראי של השנה שעברה.

"מצד שני, מקס ברבעון שיא מבחינתה. למרות שגם היא בסקטור הפיננסי היא לא מתנהלת בקורלציה לאותם סיכונים כמו כלל, ועוסקת בפעילות שונה. אם אתה משקיע שלא אוהב את התנודתיות, אז עסקת מקס נותנת הרבה ערך, והרבעון השני מסביר בדיוק את הרציונל של העסקה".

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

השר בן גביר נפגע בתאונת דרכים: מצבו קל-בינוני

בן גביר הגיע לזירת הפיגוע ברמלה, התראיין וכשעזב את המקום - היה מעורב בתאונת דרכים • רכבו של השר התהפך והוא פונה לטיפול רפואי • לפי עד ראייה: רכב השר חצה באור אדום • ארבעה בני אדם נוספים נפצעו בתאונה, מצבם קל-בינוני

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

הבורסה בטוקיו, יפן / צילום: Shutterstock, Ned Snowman

עליות באסיה; הין ירד לשפל חדש

הניקיי עולה ב-0.9% ● הין בשפל של 34 שנים, חצה את רף ה-160 ין לדולר ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך גם השבוע, אמזוןן תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי דונלד טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

שכונת גליל ים, הרצליה / צילום: המרכז למיפוי ישראל

הנוף לים בנתניה, המיקום המנצח בתל אביב: השכונות שעברו מהפכה

צילומי אוויר מראים את השינוי הגדול שהתרחש ב־20 השנים האחרונות באזורים מרכזיים ברחבי הארץ: את השדות החליפו בנייני מגורים, כבישים ופארקים ● איך אפשר היה לתכנן את השכונות החדשות טוב יותר ● צילומי אוויר: המרכז למיפוי ישראל ● פרויקט מיוחד

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם