גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך הצליח השחמט לשמור על מעמדו במשך 1,500 שנה?

הוא שרד את השינוי הדתי, את גלות נפוליאון ואפילו את המהפכה הרוסית ● כך נולד המעמד האלמותי של משחק השולחן הידוע מכולם

שחקן השחמט האמריקאי בובי פישר משחק נגד אלוף רוסיה בוריס ספאסקי ברייקיאוויק, איסלנד, 1972 / צילום: Associated Press, AP Photo/J.W. Green
שחקן השחמט האמריקאי בובי פישר משחק נגד אלוף רוסיה בוריס ספאסקי ברייקיאוויק, איסלנד, 1972 / צילום: Associated Press, AP Photo/J.W. Green

 

ד"ר אמנדה פורמן היא ביוגרפית והיסטוריונית אמריקאית־בריטית. כתבה חמישה ספרים עטורי פרסים ושימשה כשופטת בוועדות פרס מאן בוקר ופרס הספר הלאומי משחק המלכות והמומחים הגדולים

לפני 50 שנה, שיחק רב־אמן השחמט האמריקאי בובי פישר עם אלוף העולם המכהן בוריס ספאסקי ב־"משחק המאה" ברייקיאוויק, איסלנד. המלחמה הקרה הייתה בשיאה, והסובייטים החזיקו בתואר מאז 1948. על התחרות נרכב יותר מאשר רק על הפרס הכספי.

העיתונות תיארה את משחק פישר-ספאסקי כדו־קרב בין המזרח למערב. אבל כדי שהמערב ינצח, פישר היה צריך לשחק, וגאון השחמט הרגשני לא הסכים לתנאים. הוא החרים את טקס הפתיחה ב־1 ביולי 1972, מה שגרם ליועץ לביטחון לאומי דאז, הנרי קיסינג'ר, להתקשר לפישר ולומר לו שזו חובתו הפטריוטית לצאת לשם ולשחק. פישר התרצה - וניצח, תוך שימוש בגמביט המלכה במשחק 9 (מהלך שהתפרסם בזכות הסדרה של נטפליקס על שחמטאית בדיונית).

המשחק פישר־ספאסקי הצית מחדש את ההתלהבות העולמית ממשחק בן 1,500 שנה. ממקורותיו בהודו, ככל הנראה, בסביבות המאה ה־6, הרעיון הבסיסי של השחמט התפשט במהירות ברחבי אסיה, המזרח התיכון ואירופה. הרשויות הדתיות גינו בתחילה את המשחק; למרות זאת, היכולת לשחק הפכה לחלק הכרחי מהתרבות החצרונית.

הכלי החזק

שחמט היה משחק איטי עד שנת 1470, אז הוכנסו כללים חדשים שהפכו אותו למהיר ואגרסיבי יותר. השינויים החשובים ביותר היו ניידות גדולה יותר של הרץ והפיכת המלכה לכלי החזק ביותר על הלוח. מה שהצית את השינויים נותר עלום, אם כי נראה שהמסורת התחילה בספרד, בהשראת אולי המלכה איזבלה ששלטה במשותף עם המלך פרדיננד.

המשחק כבש כמה מגדולי המוחות של הרנסנס. בסביבות שנת 1500, המתמטיקאי האיטלקי לוקה פאצ'ולי, הידוע כאבי החשבונאות, ניתח יותר מ־100 מהלכים ואסטרטגיות בספרו "De ludo schaccorun" (על משחק השחמט). ידו של לאונרדו דה וינצ'י זוהתה בחלק מהאיורים בעותק הידוע היחיד של הספר.

למרות שנקרא "משחק המלכים", השחמט היה פופולרי באותה מידה בקרב גנרלים. אבל, כפי שגילה נפוליאון המתוסכל, ניצחון בשדה הקרב לא היה ערובה להצלחה על הלוח. אף על פי כן, במהלך גלותו לאי סנט הלנה, נפוליאון שיחק לעתים קרובות כל כך עד שאחד מניסיונות הבריחה היזומים על ידי תומכיו כלל הסתתרות בתוך מערכת שחמט עשויה משנהב.

 

מוצר חובה

התערוכה הגדולה של לונדון בשנת 1851 נתנה השראה למאסטר השחמט הבריטי הווארד סטאונטון, שהעניק את שמו לכלי השחמט הסטנדרטיים הראשונים, לארגן את טורניר השחמט הבינלאומי הראשון. עיכובים בנסיעות גרמו לכך שאף אחד מהשחקנים הרוסים הגדולים לא הצליח להשתתף, למרות ההתלהבות של המדינה מהמשחק. במכתב לאשתו, הכריז המשורר הגדול ביותר ברוסיה, אלכסנדר פושקין, "[שחמט] הוא מוצר חובה בכל משפחה מאורגנת היטב". זה היה אחד מהבילויים הבורגניים הבודדים ששרדו את המהפכה ללא פגע.

הרוסים כבשו שוב את אליפות העולם לאחר משחק פישר־ספאסקי ב־1972. עם זאת, בשנות ה־90 הם התמודדו עם אתגר חדש שלא היה מדינה אלא מחשב. הרב־אמן גארי קספרוב ניצח בקלות את ה-Deep Blue של IBM ב־1996, רק כדי לספוג תבוסה מוחצת ב־1997. קספרוב אפילו שאל אם היריב שיחק הוגן. שש שנים מאוחר יותר, הוא הסכים לעימות באליפות העולם בשחמט של FIDE "אדם נגד מכונה" מול Deep Junior החדש והמשופר. המשחק ב־2003 נגמר תיקו - שהשאיר את השחמט עצמו המנצח.

 

 

עוד כתבות

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירה בקריות נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. כמה היא תהיה שווה אחרי תמ"א

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

קתי ווד / צילום: Reuters, Hugo Amaral/SOPA Images

הבריחה הגדולה: משיכות של מיליארדים מהקרנות של משקיעת העל

עד כה השנה משכו המשקיעים 2.2 מיליארד דולר מקרנות הסל מקבוצת ARK של ווד, שהפכו לסנסציה לפני כ־3 שנים עת ניהלו 59 מיליארד דולר ● האם הזליגה תיבלם?

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק ביותר מ-1.5% מול הדולר; אלו הסיבות

ההתקדמות במשא ומתן על הפסקת האש ושחרור חטופים, העליות בסוף השבוע האחרון בוול סטריט ואלה הצפויות היום, מעלות את הביקוש למטבע המקומי ● אבל התנודתיות בשערו צפוייה להמשך

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

פרויקט TLV במתחם השוק הסיטונאי בת''א, על קרקע שתנובה מכרה / צילום: טל איז׳ק

מבית שמש ועד צומת מורשה: הכירו את האקזיטים הנדל"ניים המפתיעים

מכירת קרקעות על ידי חברה תעשייתית חושפת לרוב ערך חבוי, הגבוה לעיתים אף מזה של פעילותה המסורתית – מה שמוביל לא פעם לזינוק במניה ● אנליסט נדל"ן: "בעסקה שכזו מקבלת המוכרת תזרים מזומנים משמעותי שיכול לסייע לה בהגדלת הייצור, ואף לבצע רכישות" ● סיור בין אקזיטים נדל"ניים מפתיעים שנרשמו בבית שמש, ירושלים, לוד, תל אביב ובצומת מורשה

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

תוכנית דירה. האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית? / צילום: Shutterstock

האם ניתן לקיים הליך תכנוני ללא הסכמה קניינית?

תושבים בתל אביב שביקשו להוסיף ממ"ד לדירתם נתקלו בהתנגדות של השכנים, שטענו כי הדבר יפגע בהמשך בהליך התחדשות עירונית ● מה קבעה ועדת הערר?

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; טסלה קפצה ביותר מ-15%

השקל התחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76 שקלים ● טסלה סיימה את יום המסחר בזינוק של 15.3%, אפל הוסיפה 2.5%, גוגל צנחה ב-3.3% ובורסת הקריפטו קוינבייס איבדה 7.8% ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי