גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"רובין הוד מוניטרי?" הבנק האירופי לוקח מהצפון ומשקיע בדרום כדי למנוע פיצול בגוש

הבנק משקיע מיליארדים באג"ח של מדינות השקועות בחוב כדי להגן עליהן מהעלאת הריבית ● זאת על חשבון המדינות העשירות, שהוא מצמצם את מאזן האג"ח שלהן שברשותו ● מבקרי המהלך טוענים שהבנק מקריב את עקרונותיו המוניטריים והופך למכשיר לשימור אחדות גוש האירו

כריסטין לגארד / צילום: Associated Press, Michael Probst
כריסטין לגארד / צילום: Associated Press, Michael Probst

צעד מוניטרי יוצא דופן התבצע בחודשים האחרונים במטה הבנק המרכזי האירופי בפרנקפורט. הבנק שמנסה להילחם בספקולנטים ובכוחות השוק, השקיע בחודשיים האחרונים מיליארדי אירו ברכישת אגרות חוב ממשלתיות של איטליה, ספרד ויוון - מדינות דרום־אירופיות השקועות בחוב משמעותי - כדי "להגן" עליהן מההשלכות של העלאות הריבית בגוש ומהפסקת תוכניות ההרחבה הכמותית, שפעלו כמעט ללא הפסקה מאז משבר החוב של 2010.

● מחיר הגז באירופה מזנק לגבהים חסרי תקדים: עלה ב-700% השנה
מחירי הנדל"ן מזנקים ונגיד בנק ישראל בוחר לגלגל את האחריות הלאה | דרור מרמור, פרשנות
● האירו בשפל והדולר מטפס, איך הריבית תשפיע על השקל?

לכאורה, אין בכך כל דבר חדש. המרווח בין תשואות האג"ח של מדינות אלו לבין תשואות האג"ח של גרמניה והולנד, למשל, הוא יעד ותיק למתקפות ספקולנטיות. בחודשים האחרונים הוא שוב צמח באופן לא־פרופורציונלי, כך שהתשואה האיטלקית זינקה הרבה יותר מזו הגרמנית, למשל.

החשש בבנק האירופי הוא שמתקפה ספקולנטית או פחד "לא רציונלי" מפשיטת רגל של איטליה או ספרד יביא לזינוק "לא מוצדק" בעלויות ההלוואה שלהן, ויפגע בגוש האירו כולו. לכן, כבר בעבר רכש הבנק המרכזי אג"ח ממשלתי אירופי בטריליוני אירו, בין היתר כדי לשמור את עלויות החוב של מדינות דרום אירופה "בטווח הגיוני".

הצפון על חשבון הדרום

בשנתיים שעברו מאז שפרצה מגפת הקורונה ועד מרץ האחרון, למשל, צבר הבנק אגרות חוב ממשלתיות של מדינות גוש האירו בשווי יותר מ־1.6 טריליון אירו, במסגרת תוכנית־חירום להצלת המשק האירופי בשם PEPP. עוד לפני כן, הציג הבנק תוכנית אחרת (OMT), שלא רק התחייבה לרכוש אגרות חוב אירופיות, אלא גם התמקדה באופן ספציפי באלה של מדינות השרויות בחובות, אך דרשה מהן תנאי התייעלות מסוימים ועמידה ביעדים תקציביים. לאיטליה יש כיום יחס חוב־תמ"ג של 150%, לספרד 120%, לפורטוגל 150% וליוון 200%. כל זינוק בתשואות האג"ח הממשלתיות שלהן - העלות שעליהן לשלם כדי "לגלגל" את החוב קדימה - יכולה להיות הרסנית. עד כאן, כאמור, מדובר בהגיון ותיק שבא לביטוי כבר יותר מעשור.

 

אך מה שחדש כעת היא הדרך שבה הבנק המרכזי האירופי מבצע פעולה זאת. כדי לממן את מהלך רכש האג"ח המסיבי הנוכחי, משתמש ה־ECB בהכנסות שמתקבלות בימים אלה מסיומה של תוכנית ה־PEPP, ובאופן סלקטיבי - מהתשלומים שהוא מקבל על אגרות החוב של גרמניה, הולנד וצרפת. כלומר, הבנק מצמצם את מאזן אגרות החוב הצפון־אירופיות שברשותו, על חשבון הגדלת נתח אגרות החוב הדרום־אירופיות.

"קו טיפול ראשוני"

עד כה במסגרת תוכנית ה־PEPP, רכש האג"ח עבד לפי מפתח קבוע, שקשור בתמ"ג ובאוכלוסייה. אם הבנק הודיע על הרחבה כמותית, הוא רכש אג"ח גרמניות, פיניות, בלגיות, הולנדיות, יווניות, מלטזיות, איטלקיות ואחרות במשותף (בגוש האירו חברות 19 מדינות). כעת, זה אחת על חשבון האחרת. התקבולים מפקיעת האג"ח הגרמני משמשים לקנייה־מחדש של אג"ח ממשלתיות, אבל הפעם רק של איטליה וספרד. מצד אחד, הוא מוריד את עלויות ההלוואה של מדינות דרום־אירופה השקועות בחובות עמוקים, מצד שני, הוא תורם להעלאת עלויות ההלוואה של מדינות צפון־אירופה החסכניות. לדברי פרשנים, זה הדבר הקרוב ביותר לחלוקה־מחדש של כסף שבו נקט הבנק עד כה.

הסכומים כעת אינם גבוהים יחסית, אך הם עשויים להיות רק "יריית הפתיחה" במה שמסתמן כמשימת ענק של הבנק המרכזי האירופי בימים אלה של אינפלציה גוברת והעלאות ריבית - מניעת משבר חוב חדש. בעוד בנקים מרכזיים אחרים מחויבים אך ורק לשמירת רמת המחירים אורי בשוק, זה האירופי מחויב גם לשלמות גוש האירו. למעשה, ה־ECB נדרש כעת לצקת תוכן חדש בהתחייבות המפורסמת של נגיד הבנק לשעבר מריו דראגי "לעשות את כל מה שדרוש" כדי לשמור על שלמות הגוש. אז, כל מה שדרוש היה מחויבות לתוכניות הרחבה כמותית אדירות. כעת, מדובר בתמיכה סלקטיבית במדינות כמו איטליה וספרד על חשבון מדינות הצפון.

בבנק המרכזי האירופי מודים כי התוכנית הנוכחית היא "קו טיפול ראשון" בלבד, ומסמנים את הסיכון הגדול ביותר בעיניהם כ"פרגמנטציה" של גוש האירו. בחודשים האחרונים הציג הבנק את קו הטיפול המרכזי - תוכנית רכש אג"חים חדשה בשם TPI, המעניקה לו למעשה מנדט בלתי מוגבל לרכוש אג"ח של מדינות חברות באיזו כמות שרק ירצה. בניגוד לתוכנית ה־OMT המפורסמת, שהייתה יעד לעתירות משפטיות בגרמניה ובבריסל על "חריגה מסמכות" ועל התערבות של הבנק בעניינים לאומיים, הפעם מדינות שיקבלו סיוע מהבנק המרכזי לא יידרשו לאותם קריטריונים מפורסמים של צמצום גירעון וחיסכון ציבורי (ESM). על ידי כך, מאותת הבנק לשוק כי הוא נחוש לשמור על מרווחי התשואה "בטווח הגיוני".

יד קונה, יד מוכרת

השאלות סביב המנגנון הזה הן רבות: מהו הטווח ההגיוני של מרווחים אלה לפי כלכלני הבנק, כמה יעלה לבנק המרכזי האירופי להילחם מול כוחות השוק כדי להשיג אותו, ובעיקר מתי יימאס לתושבי צפון־אירופה לסבסד במיליארדים את הקרב עליו, ואת מדינות דרום־אירופה בעקיפין.

בנוסף, במצב היוצא־דופן שבו ישנו גוש מדינות להן מטבע משותף אך לכל כלכלה יש חוב (ותקציב) עצמאי, הבנק המרכזי האירופי מנסה כעת לנקוט מדיניות מוצהרת של צמצום כמותי לגבי חלק מהמדינות החברות בגוש (גם כדי להפחית את האינפלציה) מול מדיניות של הרחבה כמותית לגבי מדינות אחרות. יד אחת קונה, יד שנייה מוכרת, והכל מתבצע על רקע העלאות ריבית שממילא פועלות נגד מדינות החוב, ומעלות את ההחזרים שלהן.

בחודשים יוני ויולי, לפי נתונים שפורסמו בתקשורת הכלכלית, השקיע הבנק האירופי 17.3 מיליארד אירו ברכש אג"ח ממשלתי יווני, איטלקי וספרדי, שמומנו מ־19 מיליארד אירו שהגיעו מתשלומים על אג"ח גרמני, הולנדי וצרפתי. זה כמעט אחד לאחד, והרבה יותר ממה שהעריכו בשוק שהוא יהיה מוכן לעשות.

"מה שזה לא יהיה, זו אינה מדיניות מוניטרית", כתב באחרונה רובין ברוקס, אנליסט מט"ח. לדבריו, הבנק המרכזי האירופי הופך בעצם למכשיר לשמירת אחדות גוש האירו, כאשר הוא מקריב עקרונות מוניטריים. "זה נראה כאילו ה־ECB היה פעיל מאוד בהשקעה־מחדש של כל התזרים ממדינות ליבה - למדינות פריפריה", אמר ל־FT אנליסט אירופי, "זה יותר ממה שהשוק ציפה לו - הם משתמשים בגמישות שניתנה להם כמעט עד המקסימום".

הגרמנים כבר מתחילים לזעום על המהלך. לא רק שה-ECB והנגידה כריסטין לגארד לא נלחמים באינפלציה עם העלאות ריבית רציניות, לתפיסתם, אלא שכעת הם מעניקים "קארט בלאנש" למדינות דרום אירופה להמשיך ולהתנהל בחוב, ללא אחריות פיננסית, על חשבון הצפון.

"לא מתקבל על הדעת שה-ECB מעוניין כעת לתמוך במדינות שונות בגוש האירו על ידי השקת תוכניות רכש אגרות חוב, אך ללא התנאים שהציב בעבר", כתבו שורת כלכלנים בכירים מגרמניה במכתב פומבי שפורסם בתקשורת האירופית, "על ידי הגנה על המדינות הללו גם מכוחות השוק וגם מצעדים פוליטיים (לצמצום גירעון, א"א), המכשיר החדש של ה-ECB יוצר למעשה השלכות רעילות על האיחוד המוניטרי באירופה".

באירופה ממתינים כעת למפגש נגידי הבנק בחודש הבא, להכרזה על הריבית ואולי על מנגנון רכש האג"חים, כדי לחשב מחדש את הסיכויים לכך שישרוד גם את המשבר הנוכחי.

עוד כתבות

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

חניה בכל מקום: כך זינק מספר תווי הנכה ב-55% בתוך שנתיים

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, מספר תווי הנכה זינק מ־405 אלף ל־628 אלף בתוך שנתיים ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

סופרמרקט. ''המאבקים קורים מאחורי הקלעים'' / צילום: Shutterstock

האם שתיקת קמעונאיות המזון סוללת את הדרך להמשך העלאות מחירים?

החל מהשבוע יועלו המחירים של עשרות מוצרי מזון וטואלטיקה - חוליה נוספת בשרשרת העלאות מחירים בצל המלחמה ● בניגוד לעבר, לא צפויים כיפופי ידיים גלויים בין הרשתות הגדולות לספקים ● בכירה בענף: "אף אחד לא רוצה לריב עכשיו, כשלא יודעים מה יתפתח"

מייסדי איילנד , מייק פיי (משמאל) ודן אמיגה / צילום: MKJ photography

השווי הוכפל בתוך חצי שנה: חד הקרן איילנד מקבל תג מחיר של 3 מיליארד דולר

חברת איילנד מגייסת לפי שווי של 3 מיליארד דולר ● החברה עוסקת באבטחת מידע לדפדפנים, בעיקר כרום, במקומות עבודה ● רק לפני חצי שנה גייסה איילנד לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר.

מוצרי תנובה בסופרמרקט / צילום: טלי בוגדנובסקי

מסנפרוסט ועד מאמא עוף: תנובה מעלה מחירים של עשרות מוצרים

מוצרי החלב המפוקחים של חברת המזון הגדולה בישראל יתייקרו החל ממחר בשיעור של 4.48% ● בנוסף, תנובה הודיעה גם על העלאת מחירים של מוצרי החלב הלא מפוקחים וכן מוצרי סנפרוסט, מעדנות, מאמא עוף וטירת צבי בשיעור של עד 9.8% החל מ-16 במאי

התקיפה הישראלית מכריחה את איראן לחשוב מחדש על מערכות ההגנה שלה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: איראן צריכה לשנות את מערכות ההגנה שלה כדי להתמודד עם ישראל ואיך היא יכולה להתחמק מהסקנציות שהוטלו עליה, ולמה סטודנטים אמריקאים מצטרפים למחאות נגד ישראל ● כותרות העיתונים בעולם 

בצלאל סמוטריץ', הציונות הדתית / צילום: רפי קוץ

האם מודי'ס הורידה את דירוג האשראי של ישראל בגלל המצב הגיאופוליטי?

שר האוצר טוען שהורדת דירוג האשראי נובעת מגאופוליטיקה. זו אחת הסיבות ● המשרוקית של גלובס

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס, אתמול / צילום: Reuters, Selcuk Acar/Anadolu Agency

מצוידים ברימוני הלם: המשטרה פשטה על אוניברסיטת קולומביה ופינתה את המפגינים

השוטרים הגיעו אתמול בלילה מצוידים ברימוני הלם ופשטו על בניין המילטון באוניברסיטת קולומביה בו התבצרו המפגינים הפרו-פלסטינים ● באוניברסיטאות אחרות ברחבי ארה"ב נמשכו המהומות בעוצמה נמוכה יותר

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

אזעקות הופעלו בגליל המערבי, צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בלבנון

זוהו שני שיגורים שחצו משטח לבנון ונפלו בשטחים פתוחים, לא דווח על נפגעים או נזק • מטוסי קרב של חיל האוויר תקפו בחמישה מרחבים שונים בדרום לבנון • ראש האופוזיציה לפיד ייצא לביקור מדיני באיחוד האמירויות • דיווח ב-CBS: ארה"ב שוקלת לקלוט קבוצת פלסטינים מהרצועה כפליטים' כולל אופציה למעמד קבע • צבא ארה"ב הודיע: הושמד כלי שיט בלתי מאוייש של החות'ים בתימן ● עדכונים שוטפים 

דרכון ישראלי / צילום: Shutterstock

מהיום: אפשר לחדש דרכון ותעודת זהות באינטרנט. כך זה יעבוד

לאחר שבשנה שעברה נרשמו "פקקים" חסרי תקדים בדרך להנפקת דרכונים ותעודות זהות, חוק חדש שנכנס לתוקף מאפשר לבצע את התהליך באופן מקוון ● כיצד זה יעבוד, ולמי הדבר יתאפשר? ● גלובס עושה סדר

מוחים פרו פלסטינים באוניברסיטת קולומביה משתלטים על בניין המילטון שבתוך הקמפוס / צילום: Reuters, Caitlin Ochs

רימוני הלם ומעצרים: המשטרה פינתה את המפגינים באוניברסיטת קולומביה

לבקשת ההנהלה, שוטרים פינו את ההיכל שבו התבצרו המפגינים ואת המאהל שהוקם על המדשאה • כ-100 מהמפגינים נעצרו בעימותים והמשטרה השתמשה ברימוני הלם כדי לפזר את המוחים • ההנהלה ביקשה מהמשטרה להישאר בקמפוס בשבועיים הקרובים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: Shutterstock

מעלים מחירים: מפת ההתייקרויות המלאה

מהחלב המפוקח ועד הדלק: חג הפסח הסתיים, ושורת עליות מחירים צפויה להיכנס לתוקף החל מהיום ● אלה מצטרפות למספר גלי התייקרויות שפקדו את המשק בחודשים האחרונים ● גלובס מציג את המוצרים והשירותים שהתייקרו עד כה ב־2024, כשהסוף עוד לא נראה באופק

עוד עלייה במחירי הדלק / צילום: איל יצהר

מתקרב ל-8 שקלים לליטר: מחיר הדלק יעלה בחצות

הדלק שוב מתייקר ומתקרב לשיא כל הזמנים: 7.90 שקלים לליטר - עלייה של 18 אגורות לעומת מחירו באפריל ● במצטבר, מתחילת שנת 2024 עלה מחיר ליטר בנזין ב-96 אגורות ● מעבר לתנודות במחירי הנפט ושער הדולר, סיבה נוספת לקפיצת המחירים היא החלטת שר האוצר סמוטריץ' להחזיר את מס הבלו על הדלק לרמתו המלאה

אקסל / אילוסטרציה: Shutterstock

כך הבינה המלאכותית תעזור לכם להשתמש באקסל

מיקרוסופט החלה להכניס כלי AI לתוכנת האקסל ● בקרוב תוכלו לקבל ניתוחי מגמות ותובנות על הנתונים שלכם, לייצר נוסחאות בקלות בעזרת טקסט, ולקבל דגש על מה שחשוב לכם

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירת ארבעה חדרים נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. בכמה יקפוץ השווי לאחר תמ"א?

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

סלט קרעי לחם ב''נעה אפייה מקומית'' / צילום: חיים יוסף

מסעדה מעולה בהרי ירושלים שמנסה לחבר את כל המנות ללחם

"נעה אפייה מקומית" של אלדד שמואלי רק התחילה לרוץ והשף גויס למילואים ● עכשיו היא מתרוממת, והקו המנחה: מנות שהולכות טוב עם לחם, והלחם מצוין

צבי יחזקאלי / צילום: רן יחזקאל, ויקימדיה

"שליחות חדשה": צבי יחזקאלי עוזב את רשת 13 ומצטרף ל-i24NEWS

יחזקאלי, ראש דסק הערבים של חדשות 13, עוזב את ערוץ רשת 13 ומצטרף לערוץ החדשות של i24NEWS כפרשן בכיר ומגיש תוכנית מרכזית ● "הטבח הנורא ב-7 באוקטובר הביא אותי להתבונן מחדש על חיי האישיים והמקצועיים ולעשות שינוי"

שוק המשכנתאות / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

שוק המשכנתאות בחודש מרץ חזר לרמות מלפני המלחמה

מנתוני בנק ישראל עולה כי בחודש מרץ נלקחו משכנאות בהיקף של 6.23 מיליארד שקל ● היקף משכנתה ממוצעת שנלקחה במרץ הגיע ל-918 אלף שקל

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

ויקטורי ערכה חיפוש בקניות של לקוחה, איזה פיצוי היא תקבל?

אישה שרכשה מוצרים בויקטורי ונדרשה להתלוות לקצין הביטחון לבדיקת הרכישה, תבעה את הרשת על לשון הרע המדינה נדרשת להשיב מדוע לא נקבעה הוראת תשלומים למערכת הבריאות ● אם ביקשה לעבור לעיר מרוחקת עם בנה בן ה־9 ואביו, בן זוגה לשעבר, התנגד. מה קבע בית המשפט? ● 3 פסקי דין בשבוע

איורים: גיל ג'יבלי

הכירו את המנכ"ל שהרוויח השנה 50 מיליון דולר, במזומן

שמונה מנכ"לים ישראלים בחברות הנסחרות בוול סטריט קיבלו אשתקד תגמול של מעל 10 מיליון דולר ולעתים הרבה יותר ● מי המנכ"ל שקיבל כ־50 מיליון דולר במזומן, מדוע אחר העדיף לקבל הכול במניות, ולמה עלות העסקתו של אמנון שעשוע במובילאיי נחתכה דרמטית?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה אדומה בוול סטריט: המדדים סיימו את החודש הכי גרוע השנה

נאסד"ק ירד ב-2% ● אמזון פרסמה את הדוח הרבעוני - עקפה את הצפי הן ברווח והן בהכנסות ● גוגל מסיימת את אפריל בעלייה של כ-9%, מטא בירידה של כ-10% ● טראמפ מדיה עלתה ב-50% בחמישה ימים, אך ירדה ב-20% מתחילת החודש ● פייפאל פרסמה תוצאות מעורבות ועדכנה כלפי מעלה את תחזית הרווח ● קוקה קולה עקפה את הציפיות, אך המניה ירדה