גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ניתוח טכני: מדד S&P 500 מאבד גובה? עכשיו מגיעות ההזדמנויות

אחרי 10 שבועות ללא כל תיקון, שבשיאם הגיע המדד המוביל בשוק האמריקאי לשיא של 4,325 נקודות, נראה שהוא הולך קצת לנוח ● בזמן הזה מומלץ למשקיעים, במקום להילחץ ולחפש סיבות לירידות, להתבונן בהתנהגות השוק ולסמן את המניות לגל הבא

ניתוח טכני
ניתוח טכני

 

 

הכותב הוא מנתח טכני בקבוצת קו מנחה

אי אפשר לעבור את השבוע הזה בלי להתייחס למה שקורה בשוק האמריקאי. אחרי שבועות ארוכים של עליות וניפוץ רמת התנגדות משמעותית, אזל האוויר מריאותיו של ה- S&P 500  והוא החל להתגלגל מטה. ההכנה לכך החלה לפני שבוע עם מספר מרכיבים ששימת לב אליהם תוכל לסייע לכם כמעט בכל תיקון שיבוא.

לאחר מספר שבועות של נרות ירוקים, שבכל אחד מהם שער הסגירה גבוה מהשער הגבוה של השבוע הקודם, קרה משהו בשבוע שעבר. שימו לב לנר השני מהסוף על גבי הגרף השבועי - שנעל את השבוע באדום. זו הפעם הראשונה שידם של המוכרים הייתה על העליונה, ולא רק זאת אלא ששער הסגירה נמוך מהגבוה של השבוע שקדם לו. ואם לא די בכך, הדבר היחיד שבולט מעל לשער הגבוה של הנר הקודם הוא הצללית העליונה, השייכת למוכרים.

המסר השלילי המשיך בשבוע שעבר כשהרצף העולה נשבר (נכון לכתיבת שורות אלו). כלומר, כל המהלך שהחל באמצע יוני הגיע לסיומו, וכעת תיקון משמעותי החל ואמור להימשך מספר שבועות. הזדמנויות שהיו חסומות עד כה אמורות להיפתח, אז מומלץ לשמור על ריכוז.

איך יודעים שמגיע גל עליות חדש?

אם כך, למה רצוי לשים לב כדי לא לפספס את מהלך העליות הבא, אם כזה ייצא לדרך:

המרכיב החשוב ביותר אליו יש להתייחס הוא גל העליות שנשא את S&P 500 לאורך השבועות האחרונים מתחתית של 3,636 נקודות ועד לשיא של 4,325 נקודות - גל שנמשך 10 שבועות ללא כל תיקון.

כדי שייוצר גל עליות נוסף חייבים להתקיים מספר מרכיבים: ראשית, מהלך הירידות הנוכחי חייב להיבלם מעל לנקודת השפל הקודמת - 3,636. אם אכן יקרה הדבר יהיה בכך ביטוי לנכונותם של הקונים לרכוש את אותה סחורה במחיר גבוה יותר מזה שהיו מוכנים לשלם בעבר. כפי שאתם יודעים, נקודות השפל בשוק שייכות לקונים, ואחד הדברים הבודדים ששרדו את מבחן הזמן בכל הקשור להתנהגות שוק ולתנאי אי ודאות, הוא העובדה שבכל פעם שתיווצר נקודת שפל גבוהה מקודמתה, תיווצר גם נקודת שיא גבוהה מקודמתה.

המרכיב השני הוא משך זמן התיקון. במגמת עלייה, וזה נכון לגבי כל נכס, הרצפים העולים ארוכים יותר מהרצפים היורדים הן מבחינת מחיר והן מבחינת זמן. משך זמנו של הרצף העולה עמד על 10 שבועות, מה שאומר שהתיקון הנוכחי אמור לנוע סביב 5 שבועות לערך, ובכל מקרה פחות מ-10 שבועות.

המרכיב השלישי הוא עומק התיקון. מדובר במרכיב החשוב פחות. בדרך כלל נוטים תיקונים טכניים לחסל בין 33%-66% מהרצף העולה שקדם להם, כך שמרווח התיקון מצוי בטווח של 4,030-3,880 נקודות פחות או יותר.

איפה השוק ביחס לרצועה ומה היקף מחזורי המסחר

המרכיב הרביעי הוא היכולת של השוק להישאר מעל לרצועת הממוצעים התחתונה. הדבר יעיד שהמומנטום החיובי שהצטבר לא נפגם מהותית.

והפרמטר האחרון הוא מחזורי המסחר - אלו אמורים להתכווץ במהלך התיקון כעדות לכך שההיצע העומד למכירה הולך ואוזל.

שני הפרמטרים הראשונים הם קריטיים. היתר הם תוספות שאם יתקיימו, יהוו ראיות נוספות לכוחו של השוק.

אם כך, אחרי תקופת רנסנס קיבלנו תזכורת שלכל דבר טוב יש סוף, גם אם זמני. לנוכח הירידות אפשר לתפוס את הראש ולרוץ אחרי הסיבות להן, רק כדי לחוש על קרקע בטוחה. או שאפשר פשוט לשים לב להתנהגות השוק ולהכין את רשימת המניות לגל הבא.

שולחן הניתוחים: מהי מניה במשבר ואיך זה מתלבש על מקרה Gap

מישהו אמר פעם שאופנה היא דבר מכוער עד כדי כך שצריך להחליפו מדי כמה חודשים. נכון הדבר שבעתיים לגבי מניות ולא רק מתחום ההלבשה והאופנה. אני לא מכיר במונחים "מניות בטוחות", "מניות דפנסיביות" או אחרים מהסגנון שמבטיח ודאות בשוק שמספק אי ודאות תמידית. מניות אפשר לרכוש בשני מצבים - או כשהן במגמת עלייה ברורה או כשהן מדממות על הרצפה אחרי שנשחטו בשוק חסר סנטימנטים.

לפני לא מעט שנים טבעתי את המונח "מניות במשבר", ועד כמה שהוא נשמע דכאוני הוא דווקא מייצג מניות שעומדות במספר פרמטרים שמעלים את הסבירות להתאוששות מרשימה, אך אלו דורשות סבלנות והבנה מקצועית לאן אתם נכנסים. בתקופה האחרונה היו לא מעט כאלה, ואחת מהן היא גאפ  (Gap).

 ההגדרה מסמנת שלושה פרמטרים:

● ירידה של יותר מ-50% ממחיר השיא 
● נסיגה מתחת לרצועת בולינגר התחתונה בברירת מחדל של 10/1 בגרף הרבעוני (בגרף כל נר מייצג רבעון, ורצועת בולינגר מודדת את סטיות התקן ומסמנת מצבי קיצון)
● קרבה לרמת תמיכה משמעותית 

בשיא נסחרה גאפ תמורת 35.7 דולר למניה. משם החלה צלילת בז שנמשכה ברציפות כמה רבעונים והסתיימה בשפל של 7.77 דולר למניה. את שלושת הפרמטרים שסימנתי אפשר לראות בבירור: הירידה מהשיא למחיר השפל גבוהה מ-50%; המניה מצויה מתחת לרצועת בולינגר התחתונה, שזהו מצב קיצון הנקרא בשפה הטכנית "מכירות יתר"; רמת התמיכה - אזור על הגרף שמתאפיין בריכוז גבוה של קונים - התייצבה באזור 7-8 דולר למניה.

אם תביטו ימינה בתחילת הגרף, תראו שאזור תמיכה זה נמצא איתנו יותר משני עשורים. תוכלו להבחין גם במספר הפעמים שהמניה הגיעה לאזור זה והתאוששה משם.

במאמר מוסגר אציין כי אני מקבל תגובות שונות לגבי רמות תמיכה ארוכות טווח, דוגמת "זו חברה שונה", "הכלכלה שונה", "ההנהלה שונה", "הסביבה הכלכלית העולמית שונה". כל אלו נכונות אבל הן לא לוקחות בחשבון את התנהגות המשקיעים. את הזיכרון. וההתנהגות היא זו שקובעת בסופו של דבר.

אז מה עושים עם המצב שנוצר במניה?
כאן ישנן שתי אפשרויות שהבחירה ביניהן תלויה באופי שלכם כמשקיעים. האפשרות הראשונה היא פשוט לרכוש את המניה מתוך הבנה והערכה שהמחיר הנוכחי משקף הזדמנות ארוכת טווח. זו חשיבה שמחייבת סבלנות וחוסן נפשי, אם כי ברובם המכריע של המקרים - שכרה בצידה, כאשר מדובר במניות בעלות מאפיינים התנהגותיים כמו גאפ.

האפשרות השנייה היא מסחר לטווחים קצרים, וגם כאן הדבר תלוי אופי. במקרה הזה יש להתמקד בגרף היומי ולבצע פעולה בכל פעם שהרצף היורד נשבר. כאן, התכונות שונות בתכלית השוני - מסחר קצר, זמן מסך גדול יותר, מידת הסבלנות לשינויים נמוכה יותר. כל אחד וגישתו.

לסיכום: העובדה ששוק המניות האמריקאי אינו במגמת עלייה עדיין, ושהאפשרות לגל ירידות משמעותי לא נשללה, מחייבות נקיטת זהירות. בכל הקשור למניות, אלו העונות להגדרה "מניות במשבר" יכולות לתת מענה, הן למשקיעים ארוכי הטווח והן לאלה המחפשים פתרונות מהירים מבחינת יחס הסיכוי-סיכון.

עוד כתבות

ראש ממשלת בלגיה, אלכסנדר דה-קרו / צילום: ap, Jean-Francois Badias

ראש ממשלת בלגיה: "לא יכולים להמשיך בעסקים כרגיל עם ישראל"

ראש ממשלת בלגיה אלכסנדר דה-קרו שינה את עמדתו ושוקל כעת הטלת סנקציות הכוללות איסור יבוא מוצרים מהתנחלויות, בשל הפעילות הישראלית בעזה ● הסביר כי שינוי העמדה שלו נובע מכך שיש "יותר מדי קורבנות כתוצאה מהפעולות הצבאיות הישראליות" ● ההערכות הן כי יוזמה כזו תיכשל ברמה האירופית

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

נגמ''שים של צה''ל בצפון הארץ / צילום: ap, Gil Eliyahu

עסקה בגודל פי 2 משווייה: החברה הביטחונית שמזנקת

לפני פחות משנתיים סבלה החברה הביטחונית אימקו מתחלופת מנהלים וקשיים תזרימיים, אבל מתחילת המלחמה התמונה התהפכה ומנייתה נהנית מתנופה בבורסה ● כעת היא קיבלה הזמנה של 377 מיליון שקל ממשרד הביטחון - פי שניים מהשווי של החברה כולה ● מניית אימקו זינקה ביותר מ-200% בשנה האחרונה

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

מגמה חיובית בוול סטריט; מניות השבבים מטפסות

הנאסד"ק עולה ב-0.6% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה תמכור לאיראן 24 מטוסים חדישים. איך העסקה תשפיע על ישראל?

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

החוכמה של וורן באפט היא יותר מאשר רק בחירת מניות נהדרות

המבנה החדשני של ברקשייר האת'ווי יוצא דופן — ומועיל לבעלי המניות

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

פרויקט TechMod / הדמיה: 3division

בהשקעה של יותר ממיליארד שקל: הפרויקט שצפוי לשנות את מודיעין

פרויקט TechMod בשטח של יותר מ־100 אלף מ"ר יוקם בפארק הטכנולוגי במודיעין, על קרקע בשווי של כ-62 מיליון שקל ● השותפים בפרויקט מאמינים כי הוא יתן מענה לאחד החוסרים הגדולים בעיר - מקומות תעסוקה ● כיום יותר מ־75% מתושבי העיר עובדים מחוץ לה