גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חברת החשמל הפסיקה פרויקט משותף, ומניית אוגווינד משלימה צלילה של 94% מהשיא

חברת אגירת האנרגיה עדכנה כי במסגרת דיונים לגבי הקמת פרויקט האגירה בדימונה, חברת החשמל הודיעה כי טרם הוכחו הפרמטרים הנדרשים לביצוע הפרויקט, ולכן אין בכוונתה להמשיך ולקדמו

אור יוגב, מייסד אוגווינד / צילום: מתוך ערוץ היוטיוב הרשמי של אוגווינד
אור יוגב, מייסד אוגווינד / צילום: מתוך ערוץ היוטיוב הרשמי של אוגווינד

מניית אוגווינד  צוללת בכ-25% בבורסה היום (ב'), לאחר שהחברה, המפתחת טכנולוגיות בתחום אגירת האנרגיה באמצעות מערכות אוויר דחוס, דיווחה על סיום משא-ומתן עם חברת החשמל להתקנת המערכות שלה. מדובר בהמשך למומנטום שלילי המלווה את אוגווינד שבשיאה, לפני כשנתיים, נסחרה בשווי דמיוני של כ-2.5 מיליארד שקל ששיקף את החלום למהפכה טכנולוגית. מאז צנחה בכ-94% לכ-170 מיליון שקל בלבד לאחר הירידה היומית החדה.

לפי הדיווח, "במסגרת דיונים שהחברה מנהלת עם חברת החשמל לגבי הקמת פרויקט האגירה בדימונה, הודיעה חברת החשמל כי לאור פקיעת הסכם העקרונות שנחתם בין הצדדים (אשר פקע בתאריך 30.6.2022), ובשלב זה, בו טרם הוכחו הפרמטרים הנדרשים לביצוע הפרויקט, אין בכוונתה להמשיך ולקדם את הפרויקט".

אוגווינד הוקמה בשנת 2012, ועיסוקה העיקרי הוא אגירה של אנרגיה בתצורת אוויר דחוס, הן לתחום ההתייעלות האנרגטית והן לאגירת אנרגיה. החברה החלה להיסחר בבורסה בתל אביב בסוף 2019, אחרי שמוזגה לשלד בורסאי (ביומדיקו) ובהמשך זינקה בעת התנפחות בועת הטכנולוגיה בבורסות למרות הכנסות דלות מפעילותה.

 

היו"ר התפטר אחרי שנה, וזו לא הטלטלה היחידה בצמרת

עם התקררות החלום, חלו בחודשים האחרונים טלטלות בהנהלת חברה. היו"ר גבי זליגסון (לשעבר מנכ"ל נובה וקורנית דיגיטל) התפטר לאחר כשנה בתפקיד, ככל הנראה בשל חילוקי דעות ניהוליים בצמרת החברה. במקומו מונה לתפקיד היו"ר האלוף במיל' משה קפלינסקי, שהיה בעבר מנכ"ל חברת הזיקוק בזן, וכיום משמש כיו"ר שלה. קודם לכן מונה לתפקיד מנכ"ל אוגווינד אלון רווה, שהגיע מניהול שיכון ובינוי אנרגיה, ובעקבות מינויו לתפקיד עבר מייסד החברה, אור יוגב, לתפקיד סמנכ"ל הטכנולוגיות. יוגב מחזיק ב-12.5% ממניות אוגווינד.

המשא-ומתן של אוגווינד עם חברת החשמל היה בנושא אספקת מערכות AirBattery של החברה, המיועדות לאגירת אנרגיה. כבר לפני 8 חודשים אוגווינד דיווחה על הסכם עקרונות מסחרי עם חברת החשמל לאספקת המערכות להקמת מתקני אגירת חשמל עצמאיים.

הצדדים ניהלו משא-ומתן לגיבוש הסכם מפורט, שבמסגרתו תתקין אוגווינד מערכת אגירה ראשונה בהיקף של כ-40 מגה-וואט שעה, שתוקם בתחנה של חברת החשמל בדימונה ב-2023, וכי היא תספק שירותי תפעול ותחזוקה במשך 20 שנה.

במקביל הוסכם לקדם הסכם נוסף במסגרתו תיבחן הקמת פרויקטים נוספים בטכנולוגיית החברה, כתלות בביצועי המערכת הראשונה שתוקם. "הקמת מערכת האגירה, במסגרת ההתקשרות עם חברת החשמל היא הכרה של גורם בר סמכא מהמעלה הראשונה במערכת ה-AirBattery ומהווה שלב משמעותי בקידום התרחבות פעילותה של החברה בארץ ובעולם", מסרה אז החברה. ההסכם המפורט היה אמור להיחתם עד סוף יוני, אך לא נחתם. כעת מדווחת אוגווינד על סיום המשא-ומתן.

בדיווח נכתב עוד כי "חברת החשמל הדגישה שתשמח להמשיך בשיתוף-הפעולה עם החברה עם ביצוע והוכחת השיפורים האמורים וכי היא רואה חשיבות עליונה בפיתוח טכנולוגיות אגירת אנרגיה שתומכות באתגרים הגדולים של ניהול משק חשמל מודרני וחדירה מאסיבית של אמצעי ייצור מבוזר ואנרגיות מתחדשות", אך נראה שהתוספת הזו לדיווח לא עודדה את המשקיעים, והמניה כאמור צללה. אוגווינד ציינה גם כי בכוונתה להמשיך בתוכנית הפיתוח הטכנולוגית שלה, על מנת להגיע לפרמטרים שיעמדו בדרישות חברת החשמל ושל לקוחות אחרים.

ההפסד הנקי זינק פי שלושה בשנת 2021

בשנת 2021, הכנסות אוגווינד הסתכמו ב-1.8 מיליון שקל, ירידה חדה לעומת 10.2 מיליון שקל ב-2020, שהוסברה באי-התממשות עסקאות בעיתוי המתוכנן ושינוי אומדן הכנסות מתמורה משתנה שהוכרו ב-2020 בגין פרויקט מסוים. ההפסד התפעולי השנתי גדל מ-22.9 מיליון שקל ב-2020 ל-68.2 מיליון שקל ב-2021, ובשורה התחתונה ההפסד הנקי גדל יותר מפי שלושה ל-68.6 מיליון שקל.

ברבעון הראשון של 2022 אוגווינד הציגה הפסד נקי של 23.6 מיליון שקל על הכנסות של 932 אלף שקל בלבד, לעומת הפסד של 5.9 מיליון שקל על הכנסות של מיליון שקל ברבעון המקביל ב-2021. החברה צפויה לפרסם השבוע את דוחות הרבעון השני והמחצית הראשונה של 2022.

בעלת המניות הגדולה באוגווינד היא חברת הון הטבע שמחזיקה ב-13.1% מהמניות. הון הטבע היא חברת השקעות המתרכזת ביוזמות טכנולוגיות בתחום הקיימות ושינויי האקלים. החברה ניסתה בעבר לבצע הנפקה בבורסה בת"א לפי שווי שהיה עשוי להגיע עד כחצי מיליארד שקל, אך נכשלה בניסיון על רקע ירידות חדות בשווי החזקותיה העיקריות.

בין ההחזקות הבולטות של הון הטבע (מלבד אוגווינד) נמצאות החברות בלייד ריינג'ר  שמפתחת טכנולוגיה לניקוי אוטונומי של מתקנים סולאריים, טראקנט  מתחום האופטימיזציה לתחבורה, אלקטריאון  שמפתחת טכנולוגיית "כביש חכם" וזוז פאוור  (לשעבר צ'קראטק) מתחום אגירת האנרגיה הקינטית.

מנכ"ל אוגווינד, אלון רווה, מסר: "מערכת ה-AirBattery ביהל מוכיחה את היתכנות הטכנולוגיה של אוגווינד, אך פועלת בנצילות נמוכה בעיקר עקב ציוד לא מתאים. אנו עובדים במרץ על קידום הפרויקט הבא, שבו תבוא לידי ביטוי הנצילות המשופרת של המערכת, וזאת בשיתוף-פעולה עם חברת Voith, מיצרני הציוד המובילים בעולם, אשר חברה אלינו באופן בלעדי.

"הסכם העקרונות עם חברת החשמל היה תחום בזמן קצר יחסית - עד 30.6.22 - במהלכו לא סיימנו את השיפורים. בהקשר זה בלבד, ובשלב זה בלבד, הוחלט שלא להתקדם להסכם מפורט ולשלב ההקמה של פרויקט חברת החשמל, אולם אנו בהחלט מתכוונים לחזור לקידום הפרויקט בהמשך, וסבורים כי נוכל לעמוד בפרמטרים הנדרשים. את השיפור בנצילות אנו מתכוונים להוכיח בפרויקט יהל עצמו או בפרויקט החלוץ בפארק תעשיות רותם בהיקף של 10 מגה ואט-שעה שבו זכינו בשנה שעברה. בנוסף, אנו מקדמים שיתופי-פעולה ויישומים נוספים לטכנולוגיה שלנו, בהתאם לתוכנית האסטרטגית של החברה".

עוד כתבות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל מבלי להודיע על כך באופן רשמי ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד