גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עד מתי פרטנר וסלקום ימשיכו להפסיד בטלוויזיה, ומה יהיה המהלך הבא בתחום?

בפני שתי חברות התקשורת הגדולות עומדות שתי אפשרויות: סגירה חד־צדדית של הפעילות הטלוויזיונית, שעלולה להסב להן נזק כבד כלכלית ותדמיתית - או חיפוש אחר שותף חיצוני ● מהלך כזה יאפשר להן להתמקד במה שהן באמת טובות בו: סלולר וסיבים

רן דנקר בקמפיין הטלוויזיה של סלקום / צילום: אוהד רומנו
רן דנקר בקמפיין הטלוויזיה של סלקום / צילום: אוהד רומנו

הקרבות בשוק הטלוויזיה בין הוט לקשת סביב עליית חברת הטלוויזיה החדשה FREE TV מטשטשים את העובדה שהשוק הזה רחוק מאוד מחוף מבטחים. הרבעון האחרון של השנה בפתח, וכש־FREE TV תעלה לאוויר (עדיין אין תאריך השקה), יירשמו תמורות משמעותיות בענף כולו. 

הזיגזג של פרטנר: מה עומד מאחורי ההחלטה לייקר את שירותי הטלוויזיה 
לקראת מפץ בשוק הטלוויזיה? הכירו את מנכ"ל חברת הסטרימינג החדשה שמבטיח מהפכה

ייתכן שזה לא יקרה מיד, אבל הגברת התחרות תייצר סיטואציה חדשה. הוט, שעולם הטלוויזיה מהווה את מרכז הכובד שלה, תצא בקרב כזה או אחר כדי לשמור על מעמדה ונתח השוק שלה. yes מהבחינה הזו דווקא נמצאת במקום טוב אסטרטגית, ראשית בזכות העובדה שהיא חלק מקבוצת בזק, ושנית כי היא כבר עשתה את הפעולות הנדרשות כדי לעבור לעולם הסטרימינג וחתמה על הסכמי תוכן אסטרטגיים עם דיסני פלוס.

לעומת זאת, שתי החברות הוותיקות והמבוססות בתחום הסלולר, פרטנר וסלקום, יצטרכו לקבל הכרעות קשות לגבי עתיד זרוע הטלוויזיה שלהן ומודל ההפעלה שלה. למעשה, זו תהיה השאלה הגדולה בשוק הטלוויזיה בחודשים הקרובים: מה יעשו השתיים, על רקע העובדה שהפעילות הטלוויזיונית שלהן מפסידה כסף.

הפתרונות האפשריים

אחת האופציות שעומדות בפני סלקום ופרטנר היא לבחור במיזוג בין הפעילויות שלהן, ולהקים גוף טלוויזיוני חדש עם חצי מיליון מנויים שיהווה משקל תחרותי לשחקנים הגדולים. אופציה שנייה היא לשתף פעולה עם שחקן טלוויזיה חדש, דוגמת FREE TV. אופציה שלישית היא להמשיך לדמם כמה עשרות מיליוני שקלים בשנה, עד למציאת פתרון אחר. האופציה הזו כרוכה בתהליך התייעלות כואב, אבל היא יכולה להיות נסבלת בלית־ברירה.

הבעיה היא שכרגע פרטנר וסלקום נמצאות בתקופת מעבר, ולכן תשומת־הלב שלהן מופנית למקום אחר. בפרטנר, אבי גבאי מגבש הנהלה חדשה ומכין תוכניות להמשך, ואילו בסלקום המנכ"ל דניאל ספיר צריך לנהל את חברה בזמן שהבעלים רוצים למכור אותה. בסיטואציה הזו, קשה לראות כיצד השניים מתפנים לנושא הטלוויזיה בזמן הקרוב, למרות שמציאת פתרון היא מחויבת המציאות.

גורם בכיר בשוק אומר לגלובס כי השיחות לשיתוף־פעולה במשולש FREE TV, פרטנר וסלקום לא ירדו לגמרי מסדר היום - הן רק בהשהיה מפני שכל חברה עסוקה בענייניה, אך לא לעולם חוסן. 

סטטיק בקמפיין הטלוויזיה של של פרטנר / צילום: יח''צ

לא יכולות לסגור

גם אם פרטנר וסלקום היו מעוניינות למזג את פעילויות הטלוויזיה שלהן, הרי שזה אירוע מסובך טכנולוגית, וספק אם משתלם לעשות אותו. בתור שתי חברות הפעלה עם מאות אלפי לקוחות, סגירה חד־צדדית של הפעילות יכולה להסב להן נזק כבד מאוד, הן כלכלית והן תדמיתית. קשה לקום בבוקר ולהודיע ל־250 אלף לקוחות שמפסיקים למכור להם טלוויזיה, אחרי ששנים אתה אומר להם שהטלוויזיה שלך היא הכי טובה.

מקובל לחשוב שהחברות רוצות את הטלוויזיה על־מנת למכור חבילות של טלוויזיה ביחד עם סיבים אופטיים. זה נכון, אבל חלקית. כרגע קל ונוח להגיע ללקוח עם חבילה, כי זה פותר לו בעיות של התעסקות עם כמה חברות ושירותי לקוחות. עם זאת, העולם הזה הולך ונעלם.

בשוק שבו השחקניות הבינלאומיות נותנות את הטון, והכול עובר לטלוויזיה חכמה ולשירותים אפליקטיביים, זו רק שאלה של זמן עד שהלקוחות ינטשו את המודל המסורתי של תיווך דרך חברת טלוויזיה, וירכשו ישירות את התוכן מהספקיות דרך אפליקציות.

עם זאת, יש הטוענים כי המגמה בשוק יכולה להיות גם הפוכה, כלומר שישנו ציבור רחב של משתמשים שלא ירצה לצפות אך ורק דרך אפליקציות, אלא ירצה שיארזו עבורו תוכן וינגישו לו אותו. מבחינה זו, השוק האמריקאי מוביל מגמה ברורה שהפוכה למצב הנהוג באירופה - שם המפעילים עדיין מוכרים חבילות ערוצים. כיום ישראל דומה יותר לאירופה מאשר לארה"ב, אבל קשה לדעת האם המגמה תימשך.

להתמקד בסלולר ובסיבים

סלקום ופרטנר חייבות למצוא פתרון, בדמות שיתוף־פעולה עם שחקן כמו FREE TV או כל שחקן אחר שייכנס לשוק, ולצאת ממודל ההפעלה הכבד שבו הן פועלות היום. מדובר ברכישת תוכן והתעסקות בו, החזקת מערך טכנאים, ממירים, שירות וכיוצא באלה. הרבה יותר קל ופשוט למכור חבילה שכוללת סיב עם תוכן של שחקן מקומי (אגב, בפרטנר בחנו בעבר כניסה לטלוויזיה באמצעות דרישה מהרגולטור שיחיל שוק סיטונאי על הטלוויזיה של הוט ו־yes - כלומר לחייב אותן למכור חבילת טלוויזיה במחיר מפוקח לשחקנים חדשים שרוצים להיכנס לשוק).

כרגע, הטלוויזיה היא משקולת במרוץ של פרטנר וסלקום להגדלת ההכנסות ושיפור הרווחיות. היציאה שלהן מהעולם הזה נועדה לאפשר להן להתמקד במה שהן טובות: בסלולר ובסיבים. לאט־לאט חוזרת האמונה של המשקיעים בשוק הסלולרי, ויש הסבורים כי השוק נמצא לפני מחזור פעילות חדש אחרי שנים של האטה גדולה.

אומנם הרווחיות משתפרת הרבה מאוד בזכות פתיחת השמיים לאחר הקורונה וחזרת הטיסות - מה שמאפשר הכנסות משירותי נדידה בינלאומיים - אך במקביל מעריכים בשוק כי המעבר לדור החמישי, גם אם הוא נעשה בצורה איטית, בסופו של דבר יחולל שינוי. התחרות הקשה עדיין מלווה את השוק, אך המפעילים מסתכלים על השחקן החדש־ישן wecom, ורואים שהלקוחות לא נוהרים אליו, למרות המודל המעניין של גלישה חינמית בחו"ל במחיר קבוע.

כל עוד wecom שומרת על רמת מחירים סבירה, ולא מתיימרת לחולל תחרות מחירים בשוק, המפעילים מניחים שיוכלו לספוג את נוכחותה מבלי להגיב בתוכניות דומות. כך, הן יוכלו להמשיך בניסיון להעלות את ההכנסה ללקוח בצורה מדורגת ואיטית, למרות התחרות, ולמרות שמתחת לקו חלקן יוסיפו למשוך למטה מחירים ב־25-30 שקל לחודש.

חשוב לזכור כי עבור החברות, המשמעות של כל שקל בארפו (הכנסה ממוצעת למנוי בחודש) היא עשרות מיליוני שקלים בשנה. ההתמקדות בסלולר לפיכך היא כורח השעה, כולל שדרוג ליבת הרשת ומעבר מלא לדור חמישי, מה שיאפשר לחברות להציע שירותים יותר מתקדמים, שכרגע הן בכלל מנועות מלהציע.

בעולמות הסיבים, החברות נהנות מביקושים גדולים לשירות. לפרטנר ולסלקום יש נגישות ליותר ממיליון משקי בית שמחוברים בסיבים, בין אם מדובר על תשתית שלהן או על תשתית של בזק. כמעט כל מי שיש לו אפשרות לכך, מעדיף לעבור לסיבים מאשר להמשיך ולהישאר על תשתיות ישנות. זה מנוע צמיחה שהחברות גילו בשנים האחרונות, והוא רווחי להן - בניגוד לטלוויזיה, שנראה כי רק תמשיך ותדמם עוד ועוד. 

עוד כתבות

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דיווח: הנשיא ביידן ישקול להגביל מכירת נשק לישראל אם יתקיים מבצע "גדול" ברפיח

היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" • צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון • מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה • שני מחבלים ירו לעבר מוצב צה"ל בשומרון - וחוסלו במארב ● עדכונים שוטפים

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

מארק צוקרברג / אילוסטרציה: גלובס

הסיבות לצניחה של מניית מטא למרות תוצאות חזקות, והחשש מאפקט דומינו שיגיע עד לגוגל

מטא אכזבה בגדול את המשקיעים עם תחזית פושרת לרבעון הבא, למרות שהכתה את התחזיות בשורת הרווח וההכנסות ● אוראל לוי, מור קרנות נאמנות: "השוק חושש שטרנד ה-AI לא מצליח לייצר הכנסות" ● וגם: למה אחרי פרסום הדוח של מטא צנחה מניית אלפאבית במסחר המאוחר ומי עוד צפוי להיפגע מאפקט הדומינו?

מייסדי Deci / צילום: יח''צ

דיווח: אנבידיה בדרך לרכוש חברה ישראלית נוספת

חברת הסטארט-אפ דסי (Deci AI), אחת משלוש החברות הישראליות המפתחות מודלים של שפה, הוקמה לפני ארבע שנים בלבד וגייסה עד כה 55 מיליון דולר ● אמש רכשה אנבידיה את ראן איי.איי (Run:AI) הישראלית, בכ-680 מיליון דולר

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

רה''מ בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

ההצעה החדשה: 20 חטופים תמורת חזרה לצפון

גורם בכיר בממשל ביידן: יש עסקה על השולחן, בקרוב נדע יותר ● בכיר בזרוע המדינית של חמאס ל-AP: נניח את נשקנו אם תקום מדינה פלסטינית בגבולות 67' • צה"ל תקף הלילה מטרות חיזבאללה במרחב מרון א-ראס • דובר צה"ל: סרטון החטוף מהשבי - קריאה דחופה לפעולה • עדכונים שוטפים

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

נעילה אדומה בת"א; מניית בית זיקוק אשדוד זינקה בכ-9%

מדד ת"א 35 ירד ב-0.7% ות"א 90 איבד מערכו 0.9% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד