גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עד מתי פרטנר וסלקום ימשיכו להפסיד בטלוויזיה, ומה יהיה המהלך הבא בתחום?

בפני שתי חברות התקשורת הגדולות עומדות שתי אפשרויות: סגירה חד־צדדית של הפעילות הטלוויזיונית, שעלולה להסב להן נזק כבד כלכלית ותדמיתית - או חיפוש אחר שותף חיצוני ● מהלך כזה יאפשר להן להתמקד במה שהן באמת טובות בו: סלולר וסיבים

רן דנקר בקמפיין הטלוויזיה של סלקום / צילום: אוהד רומנו
רן דנקר בקמפיין הטלוויזיה של סלקום / צילום: אוהד רומנו

הקרבות בשוק הטלוויזיה בין הוט לקשת סביב עליית חברת הטלוויזיה החדשה FREE TV מטשטשים את העובדה שהשוק הזה רחוק מאוד מחוף מבטחים. הרבעון האחרון של השנה בפתח, וכש־FREE TV תעלה לאוויר (עדיין אין תאריך השקה), יירשמו תמורות משמעותיות בענף כולו. 

הזיגזג של פרטנר: מה עומד מאחורי ההחלטה לייקר את שירותי הטלוויזיה 
לקראת מפץ בשוק הטלוויזיה? הכירו את מנכ"ל חברת הסטרימינג החדשה שמבטיח מהפכה

ייתכן שזה לא יקרה מיד, אבל הגברת התחרות תייצר סיטואציה חדשה. הוט, שעולם הטלוויזיה מהווה את מרכז הכובד שלה, תצא בקרב כזה או אחר כדי לשמור על מעמדה ונתח השוק שלה. yes מהבחינה הזו דווקא נמצאת במקום טוב אסטרטגית, ראשית בזכות העובדה שהיא חלק מקבוצת בזק, ושנית כי היא כבר עשתה את הפעולות הנדרשות כדי לעבור לעולם הסטרימינג וחתמה על הסכמי תוכן אסטרטגיים עם דיסני פלוס.

לעומת זאת, שתי החברות הוותיקות והמבוססות בתחום הסלולר, פרטנר וסלקום, יצטרכו לקבל הכרעות קשות לגבי עתיד זרוע הטלוויזיה שלהן ומודל ההפעלה שלה. למעשה, זו תהיה השאלה הגדולה בשוק הטלוויזיה בחודשים הקרובים: מה יעשו השתיים, על רקע העובדה שהפעילות הטלוויזיונית שלהן מפסידה כסף.

הפתרונות האפשריים

אחת האופציות שעומדות בפני סלקום ופרטנר היא לבחור במיזוג בין הפעילויות שלהן, ולהקים גוף טלוויזיוני חדש עם חצי מיליון מנויים שיהווה משקל תחרותי לשחקנים הגדולים. אופציה שנייה היא לשתף פעולה עם שחקן טלוויזיה חדש, דוגמת FREE TV. אופציה שלישית היא להמשיך לדמם כמה עשרות מיליוני שקלים בשנה, עד למציאת פתרון אחר. האופציה הזו כרוכה בתהליך התייעלות כואב, אבל היא יכולה להיות נסבלת בלית־ברירה.

הבעיה היא שכרגע פרטנר וסלקום נמצאות בתקופת מעבר, ולכן תשומת־הלב שלהן מופנית למקום אחר. בפרטנר, אבי גבאי מגבש הנהלה חדשה ומכין תוכניות להמשך, ואילו בסלקום המנכ"ל דניאל ספיר צריך לנהל את חברה בזמן שהבעלים רוצים למכור אותה. בסיטואציה הזו, קשה לראות כיצד השניים מתפנים לנושא הטלוויזיה בזמן הקרוב, למרות שמציאת פתרון היא מחויבת המציאות.

גורם בכיר בשוק אומר לגלובס כי השיחות לשיתוף־פעולה במשולש FREE TV, פרטנר וסלקום לא ירדו לגמרי מסדר היום - הן רק בהשהיה מפני שכל חברה עסוקה בענייניה, אך לא לעולם חוסן. 

סטטיק בקמפיין הטלוויזיה של של פרטנר / צילום: יח''צ

לא יכולות לסגור

גם אם פרטנר וסלקום היו מעוניינות למזג את פעילויות הטלוויזיה שלהן, הרי שזה אירוע מסובך טכנולוגית, וספק אם משתלם לעשות אותו. בתור שתי חברות הפעלה עם מאות אלפי לקוחות, סגירה חד־צדדית של הפעילות יכולה להסב להן נזק כבד מאוד, הן כלכלית והן תדמיתית. קשה לקום בבוקר ולהודיע ל־250 אלף לקוחות שמפסיקים למכור להם טלוויזיה, אחרי ששנים אתה אומר להם שהטלוויזיה שלך היא הכי טובה.

מקובל לחשוב שהחברות רוצות את הטלוויזיה על־מנת למכור חבילות של טלוויזיה ביחד עם סיבים אופטיים. זה נכון, אבל חלקית. כרגע קל ונוח להגיע ללקוח עם חבילה, כי זה פותר לו בעיות של התעסקות עם כמה חברות ושירותי לקוחות. עם זאת, העולם הזה הולך ונעלם.

בשוק שבו השחקניות הבינלאומיות נותנות את הטון, והכול עובר לטלוויזיה חכמה ולשירותים אפליקטיביים, זו רק שאלה של זמן עד שהלקוחות ינטשו את המודל המסורתי של תיווך דרך חברת טלוויזיה, וירכשו ישירות את התוכן מהספקיות דרך אפליקציות.

עם זאת, יש הטוענים כי המגמה בשוק יכולה להיות גם הפוכה, כלומר שישנו ציבור רחב של משתמשים שלא ירצה לצפות אך ורק דרך אפליקציות, אלא ירצה שיארזו עבורו תוכן וינגישו לו אותו. מבחינה זו, השוק האמריקאי מוביל מגמה ברורה שהפוכה למצב הנהוג באירופה - שם המפעילים עדיין מוכרים חבילות ערוצים. כיום ישראל דומה יותר לאירופה מאשר לארה"ב, אבל קשה לדעת האם המגמה תימשך.

להתמקד בסלולר ובסיבים

סלקום ופרטנר חייבות למצוא פתרון, בדמות שיתוף־פעולה עם שחקן כמו FREE TV או כל שחקן אחר שייכנס לשוק, ולצאת ממודל ההפעלה הכבד שבו הן פועלות היום. מדובר ברכישת תוכן והתעסקות בו, החזקת מערך טכנאים, ממירים, שירות וכיוצא באלה. הרבה יותר קל ופשוט למכור חבילה שכוללת סיב עם תוכן של שחקן מקומי (אגב, בפרטנר בחנו בעבר כניסה לטלוויזיה באמצעות דרישה מהרגולטור שיחיל שוק סיטונאי על הטלוויזיה של הוט ו־yes - כלומר לחייב אותן למכור חבילת טלוויזיה במחיר מפוקח לשחקנים חדשים שרוצים להיכנס לשוק).

כרגע, הטלוויזיה היא משקולת במרוץ של פרטנר וסלקום להגדלת ההכנסות ושיפור הרווחיות. היציאה שלהן מהעולם הזה נועדה לאפשר להן להתמקד במה שהן טובות: בסלולר ובסיבים. לאט־לאט חוזרת האמונה של המשקיעים בשוק הסלולרי, ויש הסבורים כי השוק נמצא לפני מחזור פעילות חדש אחרי שנים של האטה גדולה.

אומנם הרווחיות משתפרת הרבה מאוד בזכות פתיחת השמיים לאחר הקורונה וחזרת הטיסות - מה שמאפשר הכנסות משירותי נדידה בינלאומיים - אך במקביל מעריכים בשוק כי המעבר לדור החמישי, גם אם הוא נעשה בצורה איטית, בסופו של דבר יחולל שינוי. התחרות הקשה עדיין מלווה את השוק, אך המפעילים מסתכלים על השחקן החדש־ישן wecom, ורואים שהלקוחות לא נוהרים אליו, למרות המודל המעניין של גלישה חינמית בחו"ל במחיר קבוע.

כל עוד wecom שומרת על רמת מחירים סבירה, ולא מתיימרת לחולל תחרות מחירים בשוק, המפעילים מניחים שיוכלו לספוג את נוכחותה מבלי להגיב בתוכניות דומות. כך, הן יוכלו להמשיך בניסיון להעלות את ההכנסה ללקוח בצורה מדורגת ואיטית, למרות התחרות, ולמרות שמתחת לקו חלקן יוסיפו למשוך למטה מחירים ב־25-30 שקל לחודש.

חשוב לזכור כי עבור החברות, המשמעות של כל שקל בארפו (הכנסה ממוצעת למנוי בחודש) היא עשרות מיליוני שקלים בשנה. ההתמקדות בסלולר לפיכך היא כורח השעה, כולל שדרוג ליבת הרשת ומעבר מלא לדור חמישי, מה שיאפשר לחברות להציע שירותים יותר מתקדמים, שכרגע הן בכלל מנועות מלהציע.

בעולמות הסיבים, החברות נהנות מביקושים גדולים לשירות. לפרטנר ולסלקום יש נגישות ליותר ממיליון משקי בית שמחוברים בסיבים, בין אם מדובר על תשתית שלהן או על תשתית של בזק. כמעט כל מי שיש לו אפשרות לכך, מעדיף לעבור לסיבים מאשר להמשיך ולהישאר על תשתיות ישנות. זה מנוע צמיחה שהחברות גילו בשנים האחרונות, והוא רווחי להן - בניגוד לטלוויזיה, שנראה כי רק תמשיך ותדמם עוד ועוד. 

עוד כתבות

היזם בני לנדא / צילום: איל יצהר

עובדים בחברת הדפוס של לנדא מתנגדים למהלך עיכוב ההליכים

25 מהעובדים בחברת הדפוס של בני לנדא הגישו בקשת התנגדות לעיכוב ההליכים, שלטענתם ימנע מהם קבלת פיצויים מהביטוח הלאומי ● כמו כן, מתנגדים העובדים למינוי מנהלים לתהליך העיכוב - עורכי הדין של נושי החברה, וכן מתנגדים למעמד המשקיעים כנושים מובטחים

גיא דוננפלד, יו''ר איגוד מהנדסי ואדריכלי ערים / צילום: אלעד מלכה

"ההרס עצום": יו"ר איגוד מהנדסי הערים על קשיי השיקום ביום שאחרי

יו"ר איגוד מהנדסי ואדריכלי הערים, האדריכל גיא דוננפלד, מתריע על המגבלות במענה למתקפות הטילים מאיראן: "ברמת המדינה יש הרבה בלבול וחוסר תקשורת" ● כמהנדס עיריית בית שמש לא חווה מקרה של פגיעת טיל ישירה, אך הוא מודע היטב לקושי שאיתו מתמודדים הקולגות: "בזירות הקשות צפויה עבודה של ימים ואפילו שבועות"

דירה שנפגעה מטיל איראני ברמת גן / צילום: ap, Oded Balilty

"אין כבר איפה לשכור דירה ברמת גן": החורים במתווה הפיצויים לנפגעי הטילים חושפים סכסוכים ובעיות

המלחמה שמטה את הקרקע תחת רגליהם של בעלי דירות ושוכרים רבים, ובשטח מצטברים מקרים שמתווה הסיוע לא נותן להם מענה ● חוזים מתבטלים ומשכירים נאלצים לשלם משכנתא על נכסים שלא ראויים למגורים ● מפונים מתקשים למצוא דיור חלופי באזורים שנהרסו, עקב הביקוש הגבוה ● האם אנחנו בדרך לגל תביעות? ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

דן בודנר, מנכ''ל ורינט / צילום: איל יצהר

לא הסיבוב הראשון בארץ: הקרן שעשויה להפוך לגלגל ההצלה של מניית ורינט

חברת הטכנולוגיה הוותיקה שנסחרת בשווי של 1.1 מיליארד דולר עשויה לעבור לידי קרן ההשקעות תומא בראבו, לה היסטוריה מוצלחת עם חברות בישראל ● ורינט המספקת פתרונות למוקדי שירות, איבדה שליש מהשווי שלה רק השנה

אוטובוס בבאר שבע / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מראים: "צדק תחבורתי" של מירי רגב הביאה לעלייה במחירי הנסיעה

במשרד התחבורה טוענים כי רפורמת "צדק תחבורתי" מקזזת את עליית המחירים ומיטיבה עם רוב אזרחי המדינה, אלא שבדיקת גלובס מגלה תמונה שונה ● גורמי מקצוע מתריעים: שיפור התדירות והשירות הוא הסוגיה החשובה ביותר

פגיעה ישירה של טיל איראני בממ''ד בפתח תקווה / צילום: Reuters, Matan Golan

המיקום האופטימלי של הממ"ד: חיצוני, בניגוד לכיוון הטילים

בעקבות המלחמה עם איראן - יש שטוענים, כי הממ"דים אולי הגנו על יושביהם, אך לא במידה מספקת ● המהנדס ד"ר בני ברוש: "מה שקיבלנו עד עכשיו, רקטות וטילים קטנים מעזה ומלבנון - היה נמוך יותר מרמת המוכנות של הממ"דים" ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

מערכת ההגנה האווירית SPYDER בתצורת All in One / צילום: רפאל

המערכת שמאחורי עסקת הענק של רפאל, ולמה היא לא ממש פועלת בישראל?

רומניה תרכוש את מערכת ההגנה האווירית ספיידר של רפאל, בעסקה בשווי של כ־2.2 מיליארד דולר ● העובדה שמכירתה לא דורשת אישור אמריקאי, לצד התאמתה לאיומים מתמרנים כמו מל"טים וטילים בליסטיים, הופכת אותה למבוקשת במיוחד בשוק הביטחוני הנוכחי

לחיזבאללה יש דרישות מישראל בתמורה להתפרקות מנשקו

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הפרשן שמסביר איך פוטין הרוויח מהמלחמה באיראן; "בגידה"- בכירים באיראן כועסים על רוסיה; איראן מסרבת לשתף פעולה עם האו"ם בנושא הגרעין;  וגם: הדרישות של חיזבאללה כדי שיתפרק מנשקו • כותרות העיתונים בעולם

דיון בוועדת החוקה / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

ועדת החוקה אישרה: השינוי הדרמטי בדיני החוזים מתקרב

הצעת החוק כוללת הסדר שהוביל היו"ר רוטמן, ולפיו הצדדים לחוזה יקבעו בעצמם כיצד יש לפרשו ● ההצעה נועדה לבטל את פסק הדין המזוהה עם נשיא העליון לשעבר ברק, ואשר העניקה סמכות רחבה לבתי המשפט לפרש חוזים ● יועמ"ש ועדת חוקה: "חשש שחוסר הודאות רק יגדל"

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה לניירות ערך / צילום: כדיה לוי

האקזיט של המשקיעים הזרים על מניית הבורסה בת"א, ומדוע הגופים המקומיים נעדרים ממנו

שתי קרנות השקעה זרות מכרו בימים האחרונים מניות הבורסה ב־650 מיליון שקל, ובתשואה של יותר מפי 10 על השקעתן

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

מאות שקלים בנטו: ביטול הטבת השכר לכוחות הביטחון נדחית

רשות המסים דחתה עד סוף 2025 את ביטול "הסכם דוקלר", שמעניק הטבות מס ייחודיות לאנשי למערכת הביטחון ● המשא ומתן עם צה"ל לא הבשיל להסכמות, וסמוטריץ' מתרחק מהסוגיה הרגישה בעיצומה של המלחמה: "למרבה הצער, לשר אין סמכות חוקית להתערב"

משרד הפרסום העתידי, כפי שנוצר באמצעות ChatGPT / צילום: ChatGPT

סוף עידן משרדי הפרסום? כך ייראה הענף בעוד חמש שנים

אמיר גיא, יו"ר איגוד חברות הפרסום לשעבר, קורא למשרדים להתעורר: אנחנו פועלים בעולם שמתערער, עם שיבוש מוחלט של המודל הכלכלי, תהליך העבודה והיחסים עם המותגים ● מי שישרוד הוא זה שימזג קריאייטיב, דאטה ונרטיב למוצר אחד, ויהפוך לשותף טכנולוגי של הלקוח

וול סטריט / צילום: Shutterstock

בעקבות הסכם הסחר עם וייטנאם, נאסד"ק ו-S&P 500 ננעלו בשיאים

נעילה מעורבת באירופה ● קמעונאיות הביגוד זינקו בעקבות הסכם מכס בין ארה"ב לוויאטנם ● מיקרוסופט עומדת לפטר כ-9,000 עובדים ● נפילה של 13% במסירות של טסלה, רבעון שלילי שני ברציפות ● פסגות: הפד לא יוריד את הריבית לפני 2026, למרות הלחצים של הנשיא טראמפ ● וגם: הבנק האמריקאי שמסביר עד מתי הראלי בוול סטריט יימשך ● המגזר הפרטי בארה"ב התכווץ לראשונה ממרץ 2023

רמפייג / צילום: אלביט מערכות

הידידה הקרובה של ישראל רוצה לקנות מאיתנו טילים חדשים

כהפקת לקחים מהמלחמה עם פקיסטן, ההודים מפנימים כי הם צריכים טילי אוויר־קרקע מדוייקים לטווחים רחוקים ● אייר לורה, שפיתחו במפעל מל"מ של התע"א ייעודי לפגיעה באתרי טילים, בסיסים צבאיים ומערכות הגנה אווירית, מבלי לסכן את הטייסים והמטוסים

הוספת ממ''ד לבניין בראשון לציון במסגרת תמ''א 38 / צילום: Shutterstock

האם בקרוב הממ"דים יגדלו? הצעות החוק בנושא עולות שלב

הצעת החוק להגדלת שטח הממ"ד אושרה לקריאה ראשונה אחרי הקפאה ארוכה ● ברשויות המקומיות צפויים להתנגד, אלא אם יקבלו פיצוי על אבדן דמי השבחה ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

דונלד טראמפ, נשיא ארה''ב / צילום: ap, Evan Vucci

טראמפ סוחט ניצחון דחוק: הסנאט אישר את "החוק הגדול היפה" שלו במחיר כבד

החקיקה שמוביל הנשיא פוערת גירעון ענק בתקציב האמריקאי: עד 5 טריליון דולר בעשור הקרוב ● במרכזה עומדים קיצוצי מסים, לצד הקצאות למניעת הגירה והוצאות ביטחון ● הפוליטיקאים ממשיכים מסורת של 40 שנה, ומשתמטים מטיפול במשבר הפיננסי הגדול ביותר מאז ומעולם

חיילי מילואים בצפון / צילום: דובר צה''ל

שבוע לפני שנסגר: האוצר מבקש לעצור מכרז בקציר המיועד רק למילואימניקים

המכרז כולל 306 יחידות דיור שישווקו במתכונת "הרשמה והגרלה" – לנכי צה"ל ולחיילי מילואים פעילים בלבד ● באוצר טוענים כי שיווק של 100% מהדירות למילואימניקים ולנכי צה"ל אינו בסמכותה של רמ"י

המיזוגים החדשים מצטרפים למגמת ההתאוששות הניכרת בחודשים האחרונים / אילוסטרציה: Shutterstock

משרד עוה"ד נשיץ ברנדס אמיר מתמזג עם משרד שלמה כהן המייצג קיבוצים

נשיץ ברנדס אמיר, המדורג בעשיריית המשרדים הגדולים בישראל, ימזג גם את משרדה של עו"ד ענבל דהן-שרון המתמחה בדיפנס-טק ובפיקוח על היצוא, וימנה בסה"כ 312 עורכי דין

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ