גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המשבר העמוק בחברה שהמציאה את הסטורי והכיוון החדש של הרשתות החברתיות

המניה של סנאפ צללה ב־85% תוך שנה והחודש היא תפטר 20% מעובדיה ● החברה גם ביטלה פרויקטים רבים והיא מתמקדת בפיתוח אחד: משקפי המציאות הרבודה, שבינתיים מראים ביצועים מוגבלים ● במקרה, או שלא, זו בדיוק האסטרטגיה של מטא והחוט המקשר בניהן עובר באפל

סנאפ. למרות הצמיחה במספר המשתמשים, ההכנסות בירידה / צילום: Shutterstock
סנאפ. למרות הצמיחה במספר המשתמשים, ההכנסות בירידה / צילום: Shutterstock

שנת 2022 לא האירה פנים לרשתות החברתיות. מטא , סנאפ  וטוויטר , החברות שהיו עד לפני עשור הנחשקות ביותר, מנהלות כיום כל אחת בדרכה קרב מאסף על שלמותן ותדמיתן.

טוויטר נאבקת על המוניטין שלה כרשת אותנטית מול "רוכש עוין" בדמותו של אילון מאסק; מטא עומדת תחת ביקורת הסנאט ומועצת הסחר הפדרלית, מנסה למנוע נטישת משתמשים צעירים ונואשת למצוא מנוע צמיחה חדש בדמות חלום המטאוורס; ואילו סנאפ נאבקת על מנת לשמר ערך למשקיעים לאחר ששוויה יורד בחדות.

שתי האחרונות סובלות במיוחד מהאיפול שהטילה אפל על מכירת קהלים מפולחים למפרסמים באמצעות הענקת האפשרות למשתמשים לחסום את הרשתות החברתיות מאיסוף נתונים על הרגליהם.

מוקד הבעיה: נטישת המפרסמים

מטא וסנאפ מצליחות להגדיל את מספר המשתמשים שלהן מרבעון לרבעון. מספר המשתמשים באפליקציות מטא - פייסבוק, וואטסאפ ואינסטגרם - כבר מתקרב ל-2 מיליארד איש, כרבע מאוכלוסיית העולם.

מספר המשתמשים בסנאפצ'ט, האפליקציה של סנאפ, ממשיך לטפס בחדות והגיע לשיא של 347 מיליון איש. אבל למרות הצמיחה במספר המשתמשים, ההכנסות של שתי הרשתות החברתיות יורדות בשל נטישת מפרסמים.

הרווחיות במטא ירדה, בעוד שהפסדי סנאפ הלכו והעמיקו. הירידה בזמן המסך בשל היציאה מעידן המגיפה, נטישת חלק מהמפרסמים את הרשתות החברתיות הוותיקות לטובת טיקטוק, וכאמור - האיפול שהטילה אפל על פילוח משתמשים במכשירי האייפון - הביאו גם לירידת סנטימנט המשקיעים כלפי שתי הרשתות. מניית מטא איבדה 58% משוויה תוך שנה ואילו סנאפ ירדה בקרוב בכ-85% ממחירה.

כדי להתמודד עם המצב החדש, מטא הייתה אחת מחלוצות ענקיות הטק שביצעו קיצוצים פנימיים והקפיאו גיוסים. החברה אמנם לא יצאה למהלך פיטורים מאסיבי, אבל האמת היא שהיא לא הזדקקה לכך: גל עזיבות עובדים בארה"ב לצד הקפאה של תהליכי גיוס עובדים חדשים, בעיקר של מתכנתים צעירים, הביא את הרשת החברתית להצטמק לראשונה בתולדותיה: על פי לינקדאין החברה השילה מעליה 1,000 עובדים בין יולי לאוגוסט, וכיום היא מעסיקה כ-16 אלף עובדים. אוגוסט גם היה החודש שבו מצבת העובדים של סנאפ הצטמצמה ב-1%, ככל הנראה בעקבות פרישות, עוד בטרם יצאה החברה למהלך פיטורים.

את המהלך הזה היא שמרה רק לתחילת חודש ספטמבר - והוא צפוי להתחיל מיד לאחר חופשת יום העבודה (Labor Day), שחל ב-5 בספטמבר, מועד המסמל את חזרתה הרשמית של אמריקה לעבודה מלאה לאחר הקיץ. במסגרתו מתכוונת סנאפ להשיל מעליה כ-1,300 עובדים, 20% מכלל עובדיה, בהם גם עובדי מרכז הפיתוח בהרצליה.

עיקר הקיצוצים צפוי להתמקד בפרויקטים חדשים וניסיוניים של הרשת החברתית, כאלה שאינם אחראים על שורת הרווח של החברה. בהם: פיתוח מיני אפליקציות ומשחקים בתוך סביבת סנאפצ'ט; אפליקציית המפוי החברתית Zenly; חלק מפעילות משקפי המציאות הרבודה ספקטקלס והרחפן המצלם "פיקסי" שבוטל כבר בחודש שעבר. בדומה למטא, הוקפאה גם פעילות הווב 3 של סנאפ - הנכסים הדיגיטליים והקריפטוגרפיים; גם פעילות הפרסום של החברה תעבור ארגון מחדש לאחר עזיבתו של ראש החטיבה, ג'רמי גורמן, לנהל את מערכת הפרסום הטרייה בנטפליקס.

האסטרטגיה לשיקום הרווחים דומה

באופן מפתיע שתי החברות, מטא וסנאפ, רואות את עתידן באסטרטגיה של מציאות חלופית. מארק צוקרברג שם את יהבו על המטאוורס, שם קוד לסביבה וירטואלית מונפשת הנחווית באמצעות משקפי מציאות מדומה. ואוון שפיגל, המייסד והמנכ"ל של סנאפ, רואה את עתיד החברה בתחום המציאות הרבודה, שכבת אנימציה ומידע המולבשת על המציאות הקיימת.

האמת היא ששפיגל, אולי יותר מצוקרברג, תמיד היה עקבי בחזון שלו לגבי סנאפ. במידה רבה החזון שלו, ולא של צוקרברג, הוא זה שעיצב את הרשתות החברתיות כפי שאנחנו מכירים אותן כיום. כאשר שפיגל הקים את סנאפצ'ט, הוא חיפש מקום לשתף בו תמונות עם חברים באווירה צעירה ובועטת.

עוד לפני עידן הסטורי, הייתה סנאפצ'ט הראשונה לאפשר עריכה של תמונות שנעלמו מספר שניות לאחר שיתופן עם חברים. בזכות סנאפצ'ט, פורמטים פופולריים כמו הסטורי ושילוב אפקטים חזותיים ותלת מימדיים בתמונות וסרטונים המצולמים בטלפון נכנסו לחיינו.

פייסבוק ואינסטגרם פשוט העתיקו אותם בשלב מוקדם מספיק כדי ליהנות מהם מבחינה כלכלית, והגשימו את המשפט המפורסם: מדוע ליצור או לקנות כשאפשר פשוט להעתיק. ספק אם ללא החזון של שפיגל, טיקטוק הייתה באה לעולם בתצורתה הנוכחית.

שפיגל הוא גם אבי חזון המטאוורס. כבר ב-2012 הכריז שסנאפ היא "חברת מצלמה" - והוא צדק. התמונות, הסרטונים, השיתוף והאווירה הקלילה שעוטפת אותם היא המרכיב הצומח והמצליח ביותר ברשתות החברתית כיום. משקפי "ספקטקלס" (Spectacles) של סנאפ - המלבישים על גבי עדשות משקפיים ייעודיות שכבת אנימציה המשתלבת במציאות - הם נכון להיום משקפי המציאות הפרגמטיים ביותר, מבחינת פשטות הטכנולוגית שמאחוריהם וחווית המשתמש.

היא מכונה על ידי מומחים בשוק כ"אמנות האפשרי", עם כל המגבלות שחלות עליה כמו שדה הקרנה קטן ומבחר שימושים מוגבל. בתחום המציאות המעורבת, זה לא דבר של מה בכך. המשקפיים של מיקרוסופט, הולולנס, שמתקדמים הרבה יותר ביחס לאלה של סנאפ, טרם זכו להצלחה מסחרית.

סנאפ ומטא מבינות: העתיד נמצא בחומרה

הרכישות שביצעה, חברת מסכים וטכנולוגיות בתחום ה-LCD, הופכות אותה בהדרגה לחברת חומרה, יותר מאשר רשת חברתית. זו הסיבה שפעילות המציאות הרבודה והראייה הממוחשבת שלה בישראל, הממוקמת בכפר יהושע בעמק יזרעאל, לא צפויה להיפגע במסגרת גל הפיטורים.

אבל בעוד שסנאפ רוצה להוסיף שכבה דיגיטלית על גבי המציאות הקיימת, מטא רוצה לנתק אותנו ממנה ולהניח אותנו במציאות חלופית דיגיטלית. כלכלית, מדובר ברעיון טוב: מטא רוצה למכור נכסים דיגיטליים במקום אלה הגשמיים. אבל טכנולוגית ומעשית מדובר ברעיון מרחיק לכת, שתלוי גם בנכונות המשתמשים לבלות שעות עם המשקפיים המיוחדים.

שפיגל, וכעת גם צוקרברג, מבינים שהעתיד טמון בחומרה. אחרי האיפול על נתוני המשתמשים שהטילה עליהן אפל, הם מבינים שהשליטה במכשירי קצה - ולא רק בקהל - חשובה לעין ערוך. זו אחת הסיבות שבגללן אפל נסחרת במכפיל הכנסות כמעט כפול מזה של סנאפ ומטא.

לאחר שהחוויה החברתית תגיע אל המשקפיים, לא תוכלאפל , או כל חברה אחרת, להתערב ביחסים שלהם עם מפתחי תוכנה ומשתמשים. זו הסיבה גם שאלפאבית (גוגל)  שומרת על יציבות: היא מחזיקה במערכת ההפעלה אנדרואיד המספקת עצמאות מסוימת לשליטה שלה במכשירי מובייל.

אפל תהפוך מיריבה לחברה אם?

אבל אפל עשויה להפוך מאויב לידיד. למעשה, עם הירידה הדרמטית במחיר המנייה שלה - סנאפ עשויה להיות יעד אטרקטיבי לרכישה וחוקית יהיה עליה לפחות לדון בהצעות רכישה, אם אלה יגיעו.

טים קוק יכול למצוא באוון שפיגל בן ברית: הוא, כאמור, איש בעל חזון ברור לגבי עתידן של החוויות החברתיות, והוא מביא איתו נדוניה שאפל מעוניינת בה מאוד בימים אלה בדמות מערכת פרסום יעילה ועובדת. שפיגל יכול למצוא באפל את כל מה שחסר לו בסנאפ: צוותי חומרה מעולים, פלטפורמת מכשירים ובעיקר: אמון מהמשקיעים.

עוד כתבות

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

עושים סדר לפסח? כך תדעו מה צריך לשמור ומה לזרוק, לפי תורתה של מארי קונדו

מה משמעות המילה פרעה ומהן "ערי מסכנות" המוזכרות בהגדה, אילו מדינות יזכו לחבילות סיוע נוסף לישראל ובאילו דגלים מופיע סמל היין־יאנג? ● הטריוויה השבועית

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

דיווח: מגעים לשיחה בין ביידן לנתניהו - ככל הנראה עוד היום

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות