גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

התעשיינים רוצים להעלות את שכר המינימום, אז למה ההסתדרות מתנגדת?

חודשים אחרי שעסקת החבילה נגנזה, התאחדות התעשיינים מבקשת להעלות את שכר המינימום כבר באוקטובר ל־5,500 שקלים ● ההסתדרות מתנגדת למהלך בתוקף בטענה שמדובר בתוספת קטנה מדי ● שורש המחלוקת נעוץ בתחזיות לגבי העדכון האוטומטי של שכר המינימום במרץ ● באוצר ובכנסת מעריכים שהסיכויים להעלאת שכר מיידית הם קלושים

החתימה על עסקת החבילה, נובמבר 2021 / צילום: דוברות ההסתדרות
החתימה על עסקת החבילה, נובמבר 2021 / צילום: דוברות ההסתדרות

העלאת שכר המינימום, שהייתה אמורה לצאת לדרך באפריל הסתבכה בפלונטר הפוליטי וירדה מהשולחן. אבל כעת, יו"ר התאחדות התעשיינים, ד"ר רון תומר, קורא להוציא מהנפטלין את עסקת החבילה, שנחתמה בין משרד האוצר, המעסיקים והסתדרות העובדים, ולהעלות את שכר המינימום כבר בחודש הבא מ-5,300 שקל ל־5,500. מנגד, יו"ר ההסתדרות, ארנון בר־דוד, אומר ש"עסקת החבילה מתה". הוא מעדיף לחכות עד מרץ 2023, אז תתבצע פעימה אוטומטית של עדכון שכר המינימום בהצמדה לשכר הממוצע במשק, ללא צורך בחקיקה, ולדרוש עוד תוספות אחרי הבחירות. ובאוצר? שם לא חושבים שיש כרגע היתכנות פוליטית להתקדמות במגעים, אבל עוד מאמינים בעסקה מנובמבר 2021.

העלאה ל־5,500 שקל כבר מאוקטובר

"לפני כמעט שנה נחתמה בקול תרועה רמה עסקת החבילה במשק", כתב תומר במכתב ששיגר ביום שלישי לראש המממשלה יאיר לפיד, שר האוצר אביגדור ליברמן ויו"ר האופוזיציה בנימין נתניהו. "לו הייתה מיושמת, היו העובדים בישראל נהנים מעליית שכר של כ־4% עד אפריל 2023 ומיום חופשה נוסף".

"לאור חוסר הוודאות באשר למועד עדכון שכר עתידי, אני קורא לכם להעביר במשותף ובהסכמה את עסקת החבילה בנוסחה המקורי", כתב תומר והציע להעלות את שכר המינימום ל־5,500 שקל ב־1 באוקטובר, צעד נרחב יותר מאשר נקבע בעסקת החבילה. "הדבר יסגור כמעט את כל הפער מהאינפלציה ובה בעת לא יחרוג ממסגרת העסקה המקורית ומשכך ניתן לקדמה גם בשעת בחירות".

אבן המחלוקת: האם השכר הממוצע ירד או יעלה?

על פי עסקת החבילה המקורית, שכר המינימום היה אמור לצמוח בהדרגה מ־5,300 שקל ל־6,000 שקל עד סוף 2025. הפעימה הראשונה שנקבעה לאפריל הייתה ל־5,400 שקל. אלא שאז התחילו חברי כנסת, בעיקר ממפלגות העבודה ומרצ, להתנגד למתווה ודרשו להגדיל את הסכומים. החקיקה של העסקה התעכבה עד שהתפרקות הממשלה סתמה את הגולל על המהלך. כך, מקבלי שכר המינימום נשארו ללא העלאת שכר בזמן שהאינפלציה לא המתינה לצדדים שיישרו את ההדורים, וזינקה בחודש אוגוסט לשיא של 14 שנה (5.2%).

 

תומר סיכם את התפתחויות מאז חתימת עסקת החבילה מנקודת מבטו: "תחשיבים תיאורטיים הראו כי שכר המינימום עשוי לעלות מעבר לנקוב ב'חבילה' וזאת בהסתמך על גידול בשכר הממוצע במשק שמונע בעיקרו מהפריחה בענף ההייטק, אבל לצערנו ענף ההייטק חווה האטה ופיטורים דבר המוריד את השכר הממוצע במשק וצפוי להורידו עוד לקראת סוף השנה, ופתאום המתווה בעסקת החבילה נראה אטרקטיבי יותר".

בכנסת היו מי שהופתעו לקבל את הצעתו החדשה של תומר. שם הזכירו כי בסבב הקודם של המגעים, התעשיינים היו אלה שהתנגדו להגדלת הפעימה הראשונה מ־100 שקל ל־200 שקל, חרף הסכמות שאר הצדדים כולל האוצר. עכשיו, כשתומר עצמו מציע להעלות את שכר המינימום ב־200 שקל, כבר לא ברור האם ניתן לעשות זאת פוליטית. ההערכה בכנסת שההיתכנות להגיע להסכמות עם האופוזיציה נמוכה.

בחוק קבוע מנגנון הצמדה לפיו שכר המינימום מתעדכן לרמה של 47.5% מהשכר הממוצע במשק. באוצר רצו לבטל את ההצמדה הזאת במסגרת עסקת החבילה, אבל היא כאמור נפלה וההצמדה נותרה בעינה. השבוע דיווחה הלמ"ס על התאוששות בשכר הממוצע במשק, שעלה ל־12,117 שקל ביוני, אחרי שהראה סימני ירידה במאי. גם בענף ההייטק, שמשפיע מאוד על השכר הממוצע במשק, התהפכה המגמה והשכר הממוצע חזר לעלות אחרי חודשים רצופים של ירידות.

בניגוד לתומר, יריבו בר־דוד סבור שהשכר הממוצע ימשיך לטפס, או לפחות לא ירד, באופן שיקפיץ את שכר המינימום ללא צורך בעסקת חבילה ל־5,600 שקל החל ממרץ (הצפי באוצר נמוך יותר ועומד על 5,400־5,550 שקל). לטענתו, לא ניתן לקדם העלאה מיידית של שכר המינימום לאור המצב הפוליטי. לאחר שתקום ממשלה חדשה, אמר בר־דוד לגלובס, ידרוש העלאה נוספת של שכר המינימום ל־6,000 בפעימה אחת, ובהמשך ל־6,500־7,000 שקל.

חזרה להסכמות על בסיס עסקת החבילה, כפי שמבקש תומר, תמנע את העדכון האוטומטי של שכר המינימום במרץ ותחליף אותו. אם אכן יתעדכן השכר לכ־5,600 במרץ - לפי הנוסחה המשווה את השכר הממוצע במשק לשנה אחת אחורה ומבצעת את ההצמדה לשכר המינימום - הוא יהיה גבוה ב־100 שקל מכפי שנקבע במתווה החבילה המקורי. לפיו, באפריל 2023 הייתה מתבצעת הפעימה השנייה בהעלאת השכר, ל־5,500 שקל.

הסיכוי שעסקת החבילה תעבור כעת נמוך

אומנם, יישום מיידי של העלאת שכר המינימום כפי שמבקש תומר לא יהיה פשוט. לפני חצי שנה עברה עסקת החבילה בקריאה ראשונה בכנסת, אבל לא צלחה את שלב הכנת החוק בוועדת העבודה והרווחה. החוק נבלם אז במחלוקות בתוך הקואליציה. עתה, הוא יצטרך לעבור גם את מכשולי האופוזיציה. בשל תקופת הבחירות וממשלת המעבר, כל חקיקה שכזאת צריכה לקבל את אישור ועדת ההסכמות בין הקואליציה לאופוזיציה.

אז נכון, אין פוליטיקאי שלא יתמוך בהעלאת שכר המינימום בתקופת בחירות. אבל כלל ידוע בפוליטיקה, שאם אתה רוצה להתנגד למהלך של יריבך - פשוט תתמוך בו יותר מדי. אם הוא מציע תוספת של אלף שקל בחודש, תדרוש תוספת של אלפיים. כמו שקרה עד עכשיו, הפוליטיקאים רבים והציבור נשאר קירח משני הצדדים. אם היוזמה לא תצלח הממשלה הבאה עשויה להחזיר את המו"מ לנקודת ההתחלה. בהסתדרות כבר מאיימים בשביתות במשק בתחילת השנה הבאה, וייקח זמן רב לכנס את כל הצדדים שוב סביב הסכם חדש. בינתיים, מי שמשלם את המחיר הם בעיקר השכבות החלשות.

עוד כתבות

מה הפיל את מטבע הביטקוין? / צילום: Shutterstock

צניחה של 22% מהשיא: מה הפיל את מטבע הביטקוין באפריל?

מספר אירועים טלטלו את מטבע הקריפטו הגדול בעולם בחודש אפריל ● התחממות האינפלציה בארה"ב, גזר הדין של מנכ"ל בייננס לשעבר ואירוע החצייה הן רק חלק מהם ● מה הוביל לנפילת מטבע הקריפטו הגדול, ומי עוד מושפע מכך?

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

הסימנים מצטברים: האינפלציה בארה"ב עקשנית במיוחד

סימנים על כך שהאינפלציה בארה"ב עיקשת במיוחד ממשיכים להכביד על שוק המניות האמריקאי ● באפריל המגמה החריפה, כשהמדדים המובילים רשמו חודש גרוע במיוחד, ודוחות חברות הענק הצביעו על התקררות במכירות ● כלכלנים: תסריט שבו האינפלציה תחזור ליעד בלי פגיעה חדה בצמיחה או בתעסוקה רחוק מאוד

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

דני דנון, הליכוד / צילום: דפי הירשפלד

האם בשנה האחרונה נהרגו יותר מ-140 עובדי סיוע הומניטרי ברחבי העולם?

איך סופרים כמה עובדי סיוע הומניטרי נהרגים ברחבי העולם? זה מורכב ● המשרוקית של גלובס

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

שוטרים פורצים לבניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: ap, Cliff Owen

המשטרה משחררת את אוניברסיטת קולומביה, וטראמפ משחרר את לשונו

כיבוש קמפוס האוניברסיטה הניו יורקית בידי פרו–פלסטינים הסתיים, לאחר שבין המוחים התגלתה נוכחות של "מהפכנים מקצועיים" ● האלימות בקמפוסים תועיל לדונלד טראמפ, המוביל בסקר האחרון בהפרש ניכר, וחושף בגלוי את הבוז והטינה שלו כלפי ישראל וכלפי נתניהו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

זירת החיסול של חסן מהדווי בדמשק, סוריה / צילום: ap, Omar Sanadiki

דיווחים בסוריה: לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - ישראל תקפה בדמשק

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • עדכונים בולטים

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר