גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הירידה הכלכלית בסין לא מבשרת טובות לנתוני הילודה

ישנם דמוגרפים החושבים שהאוכלוסייה הסינית תתחיל להתכווץ כבר השנה, בגלל שצעירים מעכבים את תחילת הקמת המשפחה

מחלקת יולדות בסין / צילום: Reuters, Chen bin
מחלקת יולדות בסין / צילום: Reuters, Chen bin

קשיים כלכליים והשפעת מגבלות הקורונה גורמים לחלק מהסינים הצעירים לדחות תוכניות להתחתן או להביא ילדים, ובכך פועלים נגד מאמצי בייג'ינג להגביר את כמות הלידות.

ישנם חוקרי דמוגרפיה שכעת חושבים ש־2022 תהיה השנה בה האוכלוסייה הסינית מתחילה להתכווץ, בין היתר כתוצאה מאי וודאות גוברת בקרב הצעירים לגבי השאלה איך להתפרנס.

האתגר הדמוגרפי בסין כבר היה גדול. מספר הלידות נמצא בירידה בחמש השנים האחרונות ובשנה שעברה בקושי עבר את מספר מקרי המוות.

נתונים לגבי המחצית הראשונה של 2022 מחלק מהמחוזות והערים מצביעים על ירידות נוספות בלידות בהשוואה לשנה שעברה, בגלל שמגבלות הקורונה הותירו עשרות מיליוני סינים תקועים בבתים וחנקו את הפעילות הכלכלית ברחבי המדינה.

הנתונים הרשמיים לגבי יולי כללו נקודת מידע לא קלה לעיכול: בין הסינים בגיל 24 ומטה, אחד מכל חמישה היו מובטלים. חלק ממי שאיבדו את משרותיהם אומרים שהקפיאו תוכניות גדולות לחיים.

באופן אירוני, חלק ממקרי הפיטורים נגרמו בגלל הצעדים של בייג'ינג להפוך את גידול הילדים ליותר בר השגה. צעדי ענישה על יזמי נדל"ן כדי לרסן את מחירי הבתים העולים וצעדים נגד תעשיית המורים הפרטיים במדינה הביאו לפיטורים של אנשים רבים שעבדו בתחומים אלה.

הלחץ הכלכלי משפיע על החלטות משפחתיות

כשסנדי ליו סיימה לימודים באוניברסיטה נחשבת בבייג'ינג לפני ארבע שנים, קיבלה עבודה כמהנדסת בחברת טכנולוגיה. היא תכננה להתחתן עם חבר שלה ולקנות דירה בבייג'ינג בתוך כמה שנים.

הקיץ, פוטרה. כעת תוכניות הנישואים שלה מוקפאות. "אני לא יכולה לדמיין שאני מתחתנת ומתחילה משפחה בלי משכורת", אמרה ליו.

אמילי יו נהגה לנהל מסעדת סושי קטנה עם בעלה בגואנשי, מחוז בדרום סין, אבל סגרי קורונה מתגלגלים עשו זאת בלתי אפשרי לשמור את העסק מעל המים. יו, בת יחידה בת 31, אומרת שקיוותה שאולי לבנה בן ה־3 יהיה אח. יש למשפחה מעט חסכונות אבל כעת היא מחפשת משרה חלקית ודחתה תוכניות לעשות ילד נוסף.

"החיים פשוט נעשים קשים יותר ויותר", אמרה יו.

"כשהלחץ הכלכלי עצום ואנשים רבים חשים שפרנסתם לא בטוחה, ברור שזה משפיע על ההחלטות של אנשים ועל מספר הלידות", אמרה שוג'יאן פנג, עמיתת מחקר בכירה באוניברסיטת ויקטוריה באוסטרליה.

על פי מחקר משותף של הצוות שלה במרכז ללימודי מדיניות באוניברסיטה והאקדמיה למדעי החברה באוניברסיטת שנחאי, מכון מחקר רשמי, האוכלוסייה הסינית תתחיל להתכווץ השנה. הירידה צפויה להאיץ בשנים הבאות, ועד שנת 2100 צפויה האוכלוסייה הסינית לרדת ל־587 מיליון איש, פחות מחצי מבערך 1.4 מיליארד איש כיום.

התחזיות של הצוות היו מבוססות על נתונים כולל נתוני פוריות, תמותה וחלוקת האוכלוסייה לפי גיל ומגדר.

לא רק הילודה: גם כמות הנישואים פחתה

תחזיות האו"ם שפורסמו ביולי צופות ירידה באוכלוסייה הסינית ב־2023, אז צפויה הודו לעקוף את סין כמדינה המאוכלסת ביותר בעולם, וצופות שיהיו בסין 771 מיליון איש עד 2100.

תחזיות האו"ם מניחות שיעור ילודה - כמות הילדים שאישה יולדת בימי חייה - של 1.16 ב־2021. שיעור הילודה בסין ב־2020 היה 1.3, פחות אפילו מ־1.34 שהיו באותה שנה ביפן, הידועה בכך שאוכלוסייתה מזדקנת.

במועצת הבריאות הלאומית לא הגיבו לבקשת תגובה. במועצת המדינה, גוף הממשל הבכיר ביותר בסין, ובלשכה הלאומית לסטטיסטיקה, המפרסמת נתונים דמוגרפיים, לא הגיבו לבקשות תגובה.

סין מרשה היום לזוגות נשואים להביא שלושה ילדים, אבל מורשת של מדיניות הילד האחד, שבוטלה ב־2016, היא ירידה בכמות הנשים בגיל ילודה.

גם כמות הנישואים פחתה. נתונים רשמיים שפורסמו בימים האחרונים הראו שמספר רישומי הנישואים בשנה שעברה ירד ל־7.6 מיליון, הנתון הנמוך ביותר מאז שהחלה הממשלה לעקוב אחריו באמצע שנות ה־80. הירידה הכי בלטה בקרב הצעירים.

רישומי נישואים ברבעון הראשון של השנה, התקופה החדשה ביותר לגביה קיימים נתונים זמינים, הראתה רמה אפילו נמוכה יותר מהתקופה המקבילה ב־2021.

מנהל חשבונות בן 31 שגר באיזור הדלתא של נהר הפנינה בסין, אמר שמאז שנה שעברה כמה מהחברים שלו שעבדו בתחום הנכסים פוטרו או סבלו מהקטנות שכר משמעותיות.

הוא חושב שיש לו מזל שהוא עובד מדינה. כעת הוא רוצה לצאת לדייטים רק עם נשים שיש להן משרה ממשלתית, על מנת להבטיח שגם לכל שותפה פוטנציאלית לנישואים יש ביטחון תעסוקתי.

מאיירת בפרילנס בשם ריטה ז'אנג רכשה באפריל 2021 דירה עם בעלה כשהמחירים החלו לעלות, מחשש שאם יחכו, הדירות יתייקרו אפילו יותר. מאז מחירי הבתים היו בירידה בגלל צעדי בייג'ינג נגד תחום הבינוי, ורבים מלקוחותיה של ז'אנג פיטרו אנשים והקטינו הזמנות.

"אנחנו נאבקים לשלם את המשכנתה שלנו. אנחנו לא מספיק בטוחים לגבי ההכנסה העתידית שלנו כדי לשקול לעשות ילדים", אמרה ז'אנג.

קושי לקבל גישה לטיפול רפואי במסגרת מגבלות הקורונה גם הוא חשש משמעותי מבחינת ז'אנג. "מה אם אהיה בהיריון או אלד את הילד באמצע סגר?" אמרה.

תשלומי הפנסיה יהפכו ל-20% מהתמ"ג של סין עד 2100

בתקרית אחת שהובילה למחאות עממיות ברשתות החברתיות השנה, אישה משיאן במערב סין הפילה עובר בחודש השמיני להיריון בגלל שמגבלות הקורונה מנעו ממנה לקבל טיפול רפואי, מקרה שגרם לרשויות להתנצל באופן פומבי.

פקידים בכירים סיניים מכירים באתגרים הדמוגרפיים, וצופים שהאוכלוסייה תתחיל לרדת בתקופה שמכסה את תוכנית החומש הנוכחית ומסתיימת ב־2025.

"כמות קטנה של לידות והזדקנות במסגרת צמיחה שלילית באוכלוסייה יהפכו לנורמה", נכתב במאמר שפרסמה מועצת הבריאות הלאומית באתר של קיושי, עיתון המפלגה הקומוניסטית באוגוסט.

מודלים ממוחשבים שנעשו באוניברסיטת ויקטוריה רומזים שללא שינויים לגיל הפרישה המחייב בסין, תשלומי הפנסיה שלה יגדלו ל־20% מהתמ"ג ב־2100 לעומת 4% ב־2020. גברים בסין לרוב פורשים בגיל 60 ונשים בחלק מהתחומים פורשות בגיל 50.

בעיר הנמל נינגבו, כמות הלידות ירדה בכמעט 11% במחצית הראשונה של השנה לעומת השנה הקודמת, בזמן שדז'ו, עיר במזרח סין, דיווחה על ירידה שנתית של 9% במספר הלידות. בשתי הערים היו חודשים בהם היו סגרי קורונה בשנתיים האחרונות.

"מדיניות אפס קורונה היא כמו להוסיף קרה לשלג, ולהחמיר מגמה של ירידה בילודה", אמר יי פושיאן, חוקר באוניברסיטת וויסקונסין־מדיסון, המאמין שהאוכלוסייה הסינית כבר מתכווצת כמה שנים.

הוא מעריך שצעדי הכלת הקורונה של סין, שלטענתו גרמו לירידה חדה בכמות החתונות ב־2020 וב־2021, יגרמו לירידה בלידות בסדר גודל של מיליון לידות במהלך 2021 ו־2022.

ב־Yuwa Population Research, קבוצה של כחצי תריסר דמוגרפים וכלכלנים סיניים, חזו מוקדם יותר השנה שירידת גודל האוכלוסייה תתחיל ב־2022. בקבוצה חוזים שהאוכלוסייה הסינית תצטמק ל־685 מיליון איש עד 2100. הה יאפו, דמוגרף הקשור למכון המחקר, ציין את המדיניות הכלכלית ואת צעדי הכלת הקורונה כגורמים שהאיצו את הירידה בגודל האוכלוסייה.

בחודש שעבר בייג'ינג הרשתה לנשים רווקות לקבל כסף לכיסוי חלק מההוצאות שלהן בזמן חופשת לידה. בעבר, היה צורך להראות רישיון נישואים כדי לקבל גישה לכספים האלה, והצעד נראה על ידי חלק מהאנליסטים כסימן לכך שבייג'ינג נעשית סובלנית יותר כלפי הרעיון שגם אנשים לא נשואים עושים ילדים.

עוד כתבות

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

שר החוץ הטורקי מעוניין בשת"פ עם המיליציות הפרו־איראניות

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור