גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אליזבת׳ השנייה: היא לא אמרה הרבה, אבל נוכחותה אמרה הכול

השמש שקעה, האימפריה קרסה, הצי הבריטי שוב אינו "מושל בגלים", אבל אליזבתי השנייה הייתה ״הסלע שעליו נבנתה בריטניה המודרנית״ ● היא הייתה אלופת העולם בשתיקה ובהתאפקות, נוכחותה הייתה ביטוי של היסטוריה בת אלף שנה, והיא העניקה לנתיניה פגישה עם הנצח ועם המיסטיקה ● האם יורשיה יהיו אבני-ריחיים על צווארה של בריטניה?

המלכה אליזבת השנייה, 1967 / צילום: Associated Press
המלכה אליזבת השנייה, 1967 / צילום: Associated Press

עניין יוצא מגדר הרגיל, השייך כמעט לאיזור הדמדומים שבין מציאות לפנטזיה, היה האקט הרשמי האחרון בחיי אליזבת השנייה. היא השלימה את תהליך העברת השלטון מידי בוריס ג'ונסון לליז טראס, נפלה מיד למשכב, ומתה.

צירוף המקרים הזה היה טעון שיעורים מופלגים של סמליות. המונרך הבריטי אמנם אינו מחליט מי תהיה ראש הממשלה, או מה תהיה מדיניותה. אבל הכתר הוא המאפשר את ההתנהלות התקינה של מוסדות השלטון, ומאציל עליה הילה של לגיטימיות; לא סתם לגיטימיות, אלא הילה.

תהיה הדעה אשר תהיה על עצם הרלוונטיות של המלוכה המורשתית בעידן של דמוקרטיה (לפחות במערב), המלוכה הוסיפה עומק, כובד משקל, הדר ורמז של מיסטיקה. היא החוט השזור לאורך אלף שנה ויותר של היסטוריה אנגלו-בריטית, היא המלט המחבר את ארבעת מרכיבי הממלכה המאוחדת בעידן שבו צנטריפוגה ענקית מסתחררת, וספק תלוי ועומד אם הממלכה הזו תאריך ימים.

המלכה אליזבת בשנת 2010 / צילום: Reuters, Matt Dunham/Pool

שלוש הנשים שעיצבו את הכתר הבריטי

עניין מופלא הוא ששלוש נשים עיצבו את המלוכה האנגלית/בריטית. הכתר הונח על ראשיהן בגיל צעיר מאוד, לא פעם למורת רוחם של הגברים שהקיפו אותן: אליזבת' הראשונה, במאה ה-16; ויקטוריה, במאה ה-19; ואליזבת' השנייה במאה ה-20. אפשר להגיד עליהן שהן היו נושאות הכתר החשובות ביותר ב-500 השנה האחרונות, בין השאר מפני ששלטונן הארוך ציין את האבולוציה הדרמטית של ממלכתם.

אליזבת' הראשונה הייתה כמעט כול-יכולה. על פיה נשק דבר, רצונותיה וגחמותיה הדריכו את העפלתה של אנגליה ממדינת-אי קטנה ומעוטת חשיבות למעצמה גלובלית.

השנייה, ויקטוריה, מלכה 70 שנה בזמן שבו בריטניה הגיעה אל שיא כוחה והשפעתה. על ראשה הונח אפילו הכתר של ״קיסרית הודו״. אבל היא עשתה כן בשעה שכוחו הפוליטי הישיר של הכתר פחת והלך.

השלישית, אליזבת' השנייה, עלתה על כס המלוכה מיד לאחר שבריטניה התחילה להתפרק מנכסיה האימפריאליים. הכתר של קיסרי הודו הוסר עוד מעל לראשו של אביה, ב-1947. במרוצת מלוכתה הארוכה, בריטניה הסתלקה מכל האימפריה, שלפנים כיסתה חמישית משטח כדור הארץ, ו״השמש מעולם לא שקעה בה״.

היא הוסיפה להיות מלכתן של חלק מן המושבות המשתחררות. אמנם מספרן התמעט והלך, אבל במותה עדיין הייתה מלכת קנדה, אוסטרליה, ניו זילנד, ג'מייקה, באהמה ועוד כמה איים קטנים בים הקריבי ובדרום האוקיאנוס השקט. במותה, בריטניה היא ארץ חשובה לאין שיעור פחות ממה שהייתה בזמן הכתרתה, ב-1952, אם כי היא עומדת בראש ארגון רב-סמליות ומעוט-תוכן שאת שמו, Commonwealth, אנחנו מתרגמים באופן לא מדויק ל״חבר העמים הבריטי״. חברות בו 54 ארצות, כמעט כולן מושבות בריטיות לשעבר.

אמנות ההתאפקות

כוחו של הכתר מבית פחת עד מינימום בימי אליזבת השנייה. היא קיבלה עליה את גזר הדין המכביד ביותר של המלוכה החוקתית המודרנית: שתיקה. היא החליטה להימנע מכל רמז של דעה פוליטית. היא כנראה מעולם לא ניסתה להשתמש בכוח הנתון לה להשפיע על מינויים פוליטיים.

להלכה, היא רשאית למנות ולפטר. הממשלה מושלת בשמה. זו אינה רק פורמליות. בהיעדר חוקה כתובה, הכוח הפוליטי בבריטניה אמנם שייך למונרך ונובע ממנו, או ממנה. מלכים בריטיים ניסו להשתמש בכוח הזה, לפחות במידת מה, עד בערך לפני מאה שנה. בהשראת אביה, אליזבת' הסלקה מכל התיימרות של כוח. האבחנה האנגלית היפה בין ״לשלוט״ (rule) ל״למלוך״ (reign) כמו נועדה בשבילה.

היא לימדה דור שלם את אמנות ההתאפקות. היא הייתה אולי הבריטית האחרונה, שלשון ההמעטה באה לה בקלות. מביך ומאכזב להיווכח שעדינות ואיפוק חדלו לאפיין את חיי בריטניה; בעצם את חיי כולנו.

קשה לזר להבין איך אשה אחת, שקומתה שחה וקמטיה העמיקו, ורוב התבטאויותיה הפומביות הספונטניות היו בנאליות לחלוטין, מילאה תפקיד כה חיוני בחייהם של אלה הנקראים מפני המסורת ״נתיניה״. אין להם כל מושג מה היא חשבה על העניינים המטרידים אותם, אבל הם הנהנו בהסכמה למשמע הכרזת ראש הממשלה החדשה, שהמלכה המתה הייתה ״הסלע שעליו נבנתה בריטניה המודרנית״.

היא לא הייתה רק ראש המדינה החילונית. היא הייתה גם ראש הכנסייה האנגליקנית. התואר הזה יואצל אוטומטית על יורשה, המלך צ'ארלס השלישי. אבל סר והולך טעמו של איחוד הפונקציות הזה, הגשמי והרוחני.

ההשגחה העליונה, לפני 70 שנה

בריטניה משתנה במידה עוצרת נשימה. המפלגה השמרנית השלטת התקרבה לבחור בבן הדת ההינדואית לראש הממשלה (רישי סונאק היה אחד משני הפינאליסטים במירוץ, שבו ניצחה ליז טראס). בריטניה עברה תהליך רדיקלי של חילון. הכנסייה נדחקת אל השוליים, ומשתנה מעיקרו האופן שבו הבריטים תופסים את תרבותם ואת ההיסטוריה שלהם. בממשלה החדשה שקמה השבוע, שום גבר לבן אינו ממלא את אחת מן הכהונות המיניסטריאליות הבכירות, ובשלוש מהן מכהנים לא-לבנים (שר אוצר, שר פנים, שר חוץ). לא היה כדבר הזה, אבל רוב הבריטים מושכים בכתפיהם.

בית המלוכה הנוכחי, הידוע עכשיו בשם ווינדזור (שני שמותיו הקודמים היו גרמניים), מחזיק בכתר 300 שנה ויותר. רק לפני קצת יותר ממאה שנה היה קשה להעלות על הדעת מדינה בלי מלך. ערב מלחמת העולם הראשונה היו באירופה רק שלוש רפובליקות. עכשיו מלוכות מוסיפות להתקיים בקומץ של ארצות אירופיות. הן מחזיקות מעמד רק מפני שהסתגלו למעמד של חוסר רלוונטיות. מחוץ לבריטניה הן ויתרו אפילו על המיסטיקה. רוב המלכים נשבעים אמונים, ואינם נמשחים עוד בידי שליחי ההשגחה העליונה.

אבל בבריטניה, ההשגחה עדיין מעורבת. במעמד הכתרתו של צ'ארלס אנחנו נחזור ונשמע, לאחר הפסקה של 70 שנה, את המקהלה שרה ״צדוק הכוהן ונתן הנביא״, ללמדנו שבעיני בית ווינדזור, המנדט האלוהי הורעף עליו לא בתחילת המאה ה-18 בקתדרלה בלונדון, אלא במאה העשירית לפני הספירה, בבית המקדש בירושלים  (צפו-נא בהכתרת אליזבת ב-1953. במקור, שדר הטלוויזיה הסביר כי היא לא תהפוך למלכה ״כל זמן שלא תימשח, כפי שהמלך שלמה נמשח בידי צדוק הכוהן הגדול״. מיד אחר כך פוצחת המקהלה בשיר ״צדוק הכוהן ונתן הנביא״, לפי לחן של גיאורג פרידריך הנדל. השיר הכנסייתי הזה מבוסס על הטקסט מספר מלכים א', פרק א', ״ומשח אותו שם צדוק הכוהן ונתן הנביא למלך על ישראל; ותקעתם בשופר, ואמרתם, יחי המלך שלמה״).

טעם של קדושה ניתן בזה למלוכה הבריטית.

זה עבד לפני 70 שנה. האם זה יוכל להוסיף ולעבוד בארץ שהצליחה להיפטר מרוב האיפיונים המעמדיים של הדורות הקודמים, בארץ הבזה לגינונים פורמליים, וקוראת לראשי הממשלה שלה בשמותיהם הפרטיים; בארץ שרב-תרבותיות ורב-צבעוניות נעשו לחם חוקה; בארץ שחלקים גדלים שלה מתביישים בהיסטוריה שלה, ולא פעם מוקיעים אותה?

בלעדיה, אבן-ריחיים?

אנחנו מתקרבים אל הלילה האחרון של ה Proms, פסטיבל המוזיקה המהולל של לונדון, הנמשך כמעט חודשיים.. הוא יינעל במוצאי שבת. מסורת רבת שנים היא שבלילה האחרון, הקהל והתזמורת מצטרפים אל סולן או סולנית בשורה של שירים פטריוטיים מימי גדולתה של האימפריה.

הם ישירו מחר, ברוב דרמטיות, את Britannia, rule the waves, ההמנון המפורסם ביותר של ימי האימפריה,

כאשר הצי הבריטי אמנם משל בגלים. מיותר לומר שהשירה היא כולה נוסטלגית. הם גם ישירו, בפעם הראשונה, God, save the King, שהוא בעצם המנון כנסייתי שהפך להמנון לאומי (ולא הושר מאז 1952, הפעם האחרונה שבה ישב גבר על כס המלוכה).

האם הם יתכוונו לזה? האם הרוח עומדת לצאת ממפרשיה של המלוכה? האם בית ווינדזור -- בלי האם הרחומה, ועם הרבה נסיכים ונסיכות חסרי חן ומעוטי התאפקות -- יהפוך לאבן-ריחיים על צווארה של בריטניה?

האם בכלל תהיה בריטניה, כאשר יגיע תורו המשוער של הנסיך ויליאם לעלות על כתר אביו צ'ארלס, מתישהו ב-25 השנה הבאות?

אין זה מן הנמנע שאתמול נפרדה בריטניה לא רק מן המלכה מאריכת-הימים ביותר בתולדותיה, אלא מאלף השנה האחרונות. שום דבר כנראה אינו נצחי, אפילו לא הנצח עצמו.

רשימות קודמות בקו המשווה וביואב קרני

ציוצים (באנגלית) בטוויטר

עוד כתבות

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

בורסת תל אביב. הנבואה ניתנה לשוטים, לתינוקות ולאינטרסנטיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הירידות בבורסה נחלשות; מדד הטכנולוגיה עולה ב-1%

ת"א 35 נסחר ללא שינוי ●  הדולר מזנק מול השקל, 3.74 שקלים ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין, המניה מזנקת ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% ● באופנהיימר ממליצים על הבנקים בארה"ב, "נסחרים בחסר עמוק"

סמל מיכאל רוזל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: סמל מיכאל רוזל הוא ההרוג הרביעי ממטח הפצמ"רים אתמול לכרם שלום

בכיר בחמאס לרויטרס: פינוי רפיח מצד ישראל הוא "הסלמה מסוכנת" • הסלמה בצפון: חשד לחדירת כטב"ם במטולה • גורם ישראלי בכיר ל"ניו יורק טיימס": "היינו קרובים לעסקה, חמאס הקשיח עמדות - בגלל נתניהו"; לשכת רה"מ בתגובה: "שקר מוחלט" • דיווח: התקדמות בדרך להקמת כוח שמירת שלום ערבי בעזה • לקראת פעולה: צה"ל החל בפינוי האוכלוסייה ברפיח • עדכונים בולטים

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

נשק, כסף ורכבים: הסודות האמיתיים של רפיח נמצאים מתחת לעיר

ישראל החלה בפינוי אוכלוסייה אזרחית מהשכנות המזרחיות ברפיח לקראת כניסת צה"ל לאזור ● מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

הבורסה בפריז, צרפת / צילום: Shutterstock

עליות באירופה; וולוו: זינוק חד במכירות המכוניות החשמליות

שנגחאי עולה ב-1% ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש פועלת למכור שליטה באלרון בכ-50 מיליון דולר

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● הדיווח מגיע לאחר שחתמה לפני מספר חודשים על עסקה למכירת השליטה בחברת התקשורת סלקום

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: אלכס קולומויסקי־ידיעות אחרונות, דוברות הרשות השופטת, איל יצהר

האינטרסים והדילים: מאחורי הקלעים של הוועדה לבחירת שופטים

עשרות שופטים ורשמים חדשים מונו בשבוע שעבר, צעד הכרחי לאור העומס הכבד על מערכת המשפט ● הפשרות שנאלצו לעשות בוועדה כדי לזכות במינויים החדשים, ההישגים של הקואליציה, השריף החדש בנגב והמשמעות הנעלמת של המילה "זמני" ● חמש הערות על בליץ המינויים

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

ההפגנות בקמפוסים בארצות הברית העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס