גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

האינפלציה התעוררה מתרדמה ארוכה - כך ניתן להגן על תיק ההשקעות

האינפלציה בארה"ב ניתרה לקצב שיא של למעלה מ-40 שנה וכך התפוגגה התקווה כי מדובר במגמה שולית וקצרת טווח ● כעת כבר ברור שהיא נטמעה עמוק מדי בכלכלה הגלובלית ועשויה ללוות אותנו עוד תקופה ארוכה ● בפרופימקס בוחנים את הדינמיקה החדשה בתמונת המאקרו ומצביעים על הנכסים שמפגינים אופי דפנסיבי ומסוגלים, בניהול מקצועי ואחראי, לתפקד כחוף מבטחים, גם מול אתגרי התקופה

השקעה בסקטור המולטי פמילי של פרופימקס בארה''ב / צילום: Profimex
השקעה בסקטור המולטי פמילי של פרופימקס בארה''ב / צילום: Profimex

הכתבה בשיתוף פרופימקס

פיסות מידע מאקרו-כלכליות, ניתוחים ותחזיות, מתנקזים מדי חודש לרגע דרמטי אחד: פרסום מדד המחירים לצרכן בארה"ב (CPI). למעשה, בתקופה האחרונה מדובר באינדיקטור המשמעותי ביותר, המספק תמונת מצב באשר לרמת האינפלציה בארה"ב ובמידה רבה גם אינדיקציה ביחס לכיוון אליו משייטת הכלכלה הגלובלית. כדי להבין את הדינמיקה החדשה בצילה של אינפלציה דוהרת, כמו גם את ההשפעות והאתגרים שהיא מציבה, יש לחזור תחילה כמה שנים אחורה, עד למשבר הפיננסי של 2008 (GFC).

מאז אותה שנה נישאה הכלכלה הגלובלית על גבי שיעורי אינפלציה מתונים ורמת הריבית התבססה בסמוך לטריטוריה האפסית, למעט הפוגות קצרות ומהירות. פקטורים אלו, יחד עם מדיניות מוניטרית מרחיבה מצד הבנקים המרכזיים בעולם, תפקדו במשך למעלה מעשור כמחוללי צמיחה חזקים במיוחד. עד לפרוץ מגפת הקורונה.

המשבר הבריאותי הכניס את העולם לסחרור ואילץ את קברניטי הבנקים לפעול ביתר שאת ולהאיץ את קצב הדפסת הכספים (במה שמכונה "הזרקת נזילות לשווקים"). זאת לצד התגייסות הממשלות בחלוקת מענקי סיוע וחבילות תמריצים. צעדים אלו תרמו לשימור היציבות הכלכלית הגלובלית בעיצומה של סערת הקורונה, לירידה דרמטית בשיעור האבטלה ולהתאוששות החדה בכלכלה. אלא שאז התברר כי השילוב בין אלמנטים אלו, יחד עם התלקחות הזירה הגיאופוליטית, בנו בהדרגה את הסיכון העיקרי המאיים כעת על היציבות הכלכלית - גל אינפלציוני ששוטף מרבית ממדינות העולם, ואת ארה"ב בפרט.

המצוי עלה על הרצוי - והאינפלציה כבר גירדה את הרף הדו-ספרתי

קריאת מדד המחירים לצרכן בארה"ב לחודש יולי הצביעה על קצב עליית מחירים שנתית של 8.5%, נסיגה ביחס לאינפלציה של 9.1% ב-12 החודשים שהסתיימו ביוני, אך עדיין רחוקה מאוד מהתכנסות לגבולות היעד שסימן הבנק הפדרלי (2% שנתי) להשבת יציבות המחירים. את המלחמה העיקשת להשגת המטרה - דיכוי האינפלציה - מנהל הפד' באמצעות הכלי האפקטיבי ביותר שעומד לרשותו - העלאות ריבית חדות ועקביות. על אף שצעדי הריבית בלתי-נמנעים ונחוצים לחניקת האינפלציה, לריבית יש גם אפקט מצנן על הפעילות הכלכלית.

האינפלציה בארה''ב תעתעה - והכתה בעוצמה חזקה יותר. בחודש יוני נרשם שיא אינפלציוני של למעלה מארבעה עשורים / אינפוגרפיקה: מקור Statista

הנגזרת הישירה של עליית ריבית מתורגמת להכבדת משקולת המימון, המפחיתה את התיאבון לנטילת הלוואות ומאטה בהתאם את התפוקה והצמיחה הכלכלית. אלו גם יחד גוררים תהליך רה-פרייסינג (תמחור מחדש) של נכסים כלכליים, גם ברמת הסיכון, שאת תוצאותיו קשה להחמיץ: הבורסות סובלות מתנודתיות חריפה, ובחלקן נרשם אקורד סיום צורם למחצית הראשונה של השנה.

כך לדוגמה, מדד ה-S&P500 איבד 20% מערכו במהלך ששת החודשים הראשונים של 2022 - וחתם את מחצית השנה המאכזבת ביותר מאז 1970. עם זאת, לפי נתוני פירמת המידע FactSet, המדד נסחר עדיין במכפיל גבוה ממכפיל הרווח הממוצע ב-20 השנים האחרונות - סימן אפשרי לכך שיש עוד מקום להעמקת הירידות. כמו-כן, בהסתמך על ההצהרות הנחושות ששיגר יו"ר הפד', ג'רום פאואל, במסגרת נאום שנשא בכנס השנתי בג'קסון הול שנערך בחודש אוגוסט ("נילחם באינפלציה בעוצמה ובלי להתקפל"), הציפייה היא להמשך מתווה העלאות ריבית גם בתקופה הקרובה.

בהינתן השינוי המתגבש בתנאי השוק וכהערכות להתמודדות ממושכת עם סביבה כלכלית מאתגרת, משקיעים לא מעטים מתחילים לשנות את הגישה שביססו במשך שנים ארוכות ללא אינפלציה, ולהתאימה למצב החדש - דרך אלוקציה לנכסי השקעה המסוגלים לשגשג בשוק אתגרי ולהשיא תשואות ראויות ביחס לפרופיל הסיכון, כך אומרים בפרופימקס, הפועלת כבר למעלה מחצי יובל בתחום השקעות הנדל"ן בשווקים דומיננטיים מחוץ לישראל עבור קהל המשקיעים הכשירים.

משקיעים כשירים, לקבלת פרטים על קרנות פרופימקס והיסטוריית התשואות המלאה שלנו במשך למעלה מ-25 שנות פעילות הקליקו כאן>>

למזער את החיכוך עם תנודתיות השוק הסחיר

לאורך השנים סימנו המשקיעים אפיקי מקלט לתקופות של התערערות האיזון הכלכלי, אולם נראה כי בתקופה הנוכחית גם מוסכמות בשוק ההון מתערערות. כך, משקיעים שביקשו לייצר פיזור סיכונים באמצעות שילוב מניות ואגרות חוב, כמכשירים המתנהגים באופן הופכי (קורלציה אפסית) ומייצרים לכאורה גידור יעיל, נוכחו לגלות כי גל הירידות ששטף את הבורסות באחרונה, פגע בערכי המניות ובמחירי האג"ח במקביל - וסדק את התזה כי ניתן לייצר פיזור אפקטיבי רק באמצעות גיוון המכשירים הסחירים.

פקטור זה, מציינים בפרופימקס, הדגיש פעם נוספת את חשיבות אימוץ גישת ההשקעות המתקדמות ושילוב נכסי השקעה ריאליים מחוץ לשוק הסחיר. בבסיס השינוי, המהווה תמונת ראי למגמה עולמית נרחבת מצד גופי הניהול הגדולים, נעוצה התובנה כי פורטפוליו מפוזר, עשיר ורב-גוני, מחייב אלוקציה של רכיבים הממזערים את החיכוך עם תנודתיות הבורסות, מנטרלים את הקורלטיביות הפנימית בתיק ומייצרים יסוד של יציבות.

לנקודה זו מתייחס אלחנן רוזנהיים, מייסד ומנכ"ל פרופימקס, לדבריו: "נכסי נדל"ן ריאליים, המנוהלים באופן מקצועי ואחראי, מסוגלים לתפקד גם בתקופה הנוכחית כחוף מבטחים, בייחוד מול סיכוני אינפלציה. למעשה, קיימת קורלציה חזקה בין אינפלציה לתעריפי השכירות, כאשר רואים זאת לדוגמה ב-Asset Class כמו מולטי-פמילי בארה"ב, מגזר שאנחנו פועלים ומעמיקים בו אחיזה עוד מאז שנת 2002, ומהווה נדבך עיקרי בפורטפוליו ההשקעות שלנו", מציין רוזנהיים ומוסיף: "בחוזי השכירות בנכסים אלו ישנו מנגנון גידור אינפלציוני מכיוון שתקופות השכירות הן לרוב קצרות מועד, כחצי שנה עד שנה. כך שבעת ביצוע חידוש חוזה או כניסת דייר חלופי, גובה דמי השכירות מתעדכנים בהתאם לעליית המדד וכך נמנעת שחיקת ערך הכסף גם בסביבה אינפלציונית גבוהה".

ראוי לציין כי גם בסוגי נכסים עם הסכמי שכירות לתקופות ארוכות, קיימים לרוב רצועות הגנה בדמות העלאת דמי שכירות אוטומטיים מדי שנה. מנגנון זה לעיתים צמוד מדד המחירים לצרכן, המהווה מעטפת הגנה אינפלציונית מלאה. לעיתים הוא גם כולל עלייה בדמי השכירות בפעימות קבועות, שאמנם אינן נקבעות ביחס מדויק לעליית המדד, אך מתנהגות באופן דומה לאורך זמן.

רוזנהיים מוסיף כי "האינפלציה הנוכחית מיובאת גם מצד ההיצע (Supply-side inflation), כלומר עליית מחירים כתוצאה משיבושים בנתיבי האספקה הראשיים לצד מחסור בסחורות. אלו מקפיצים את תשומות הבנייה, המתגלגלות גם לעלייה מתמשכת בשווי הנכסים הריאליים, בפרט באזורים בארה"ב המאופיינים בגירעון עמוק ומתמשך של היצע דירות".

מסקנות למשקיעים כשירים

לאור כל זאת, אומרים בפרופימקס כי אי-הודאות השוררת בסביבה הכלכלית החדשה מחייבת כאמור חשיבה אחרת מזו שהייתה נהוגה עד כה בכל הנוגע לפיזור הכספים בין נכסי ההשקעה השונים. עבור המשקיע הישראלי מדובר בצורך מובהק עוד יותר, שכן תיק ההשקעות "הטיפוסי" נושא לעיתים סיכון מוגבר מעצם החשיפה הגבוהה לשוק הסחיר, כאשר הכספים והחסכונות הפנסיוניים מושקעים ברובם המוחלט בבורסה המקומית.

כמו-כן, בין השווקים הסחירים בעולם קיים מתאם חזק, כך שתנודות בוול-סטריט מייצרות לרוב תנועות דומות בשווקים באירופה, אסיה וגם בישראל. מנגד, מסביר רוזנהיים, כי ה-Submarkets השונים המרכיבים את ענף הנדל"ן מתנהגים במנותק והקורלטיביות בינם לשוק ההון שואפת לאפס, לעיתים אפילו שלילית, דבר חיובי כשלעצמו.

רוזנהיים מצביע גם על פרמיית אי-הנזילות בהשקעות נדל"ן, המפצה את המשקיעים לרוב בתשואות עודפות. יתר על כן, גם ניסיון העבר מלמד כי ככל שמחזור חיי ההשקעה ארוך ו"סבלני" יותר, כך עקומת הסיכון יורדת וניתן למקסם את ההחזר על ההשקעה (בהתאם לתיאוריית עקום ה-J).

בהמשך מדגיש רוזנהיים כי "נכסי נדל"ן ריאליים עשויים לגלם פוטנציאל תשואה שקשה למצוא בחלופות אחרות, אך הדגש הוא על הניסיון, המוניטין וחוט השדרה המוסרי של מנהלי ההשקעות והשותפים האסטרטגיים. בכל השקעה נדרשת בחינה קפדנית של הנכס הספציפי, תוך הבנה מעמיקה של אופי הסביבה, תהליכים דמוגרפיים, משוואת ההיצע והביקוש באזור, מגמת המחירים וכיוצא בזה. עניין זה מחייב התמחות ספציפית ב-Submarkets, כאשר כאן נמדדות היכולות המקצועיות והטרק-רקורד של השותף מקומי (במדינת ההשקעה), המתפקד כגורם מפתח בשרשרת הערך וזה הנוטל בפועל את מושכות הניהול".

"היסודות שיצקנו לאורך השנים עם שותפינו המקומיים בארה"ב ובאירופה הם מעמודי התווך של פרופימקס, ומייצרים לנו נגישות להזדמנויות השקעה גלובליות ייחודיות. גם בתקופה שהסנטימנט בשוק הנדל"ן פחות חיובי, נוצרות הזדמנויות השקעה אטרקטיביות, כך שיחד עם שותפינו ניצבת לנו האפשרות לנצלן בחוכמה כדי להמשיך ולהשיא למשקיעינו תשואות אלפא, כפי שעשינו במשך למעלה מרבע מאה", מסכם רוזנהיים.

משקיעים כשירים, לקבלת פרטים על קרנות פרופימקס והיסטוריית התשואות המלאה שלנו במשך למעלה מ-25 שנות פעילות הקליקו כאן>>

*פרסום זה נועד למטרות שיווקיות בלבד, ואין בו משום יעוץ ו/או הצעה ו/או הזמנה לבצע השקעה או רכישה כלשהי ו/או משום תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם.

לכתבות נוספות של פרופימקס הקליקו>>

עוד כתבות

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

סייברארק ירדה למרות הדוחות החזקים: מה עשו הישראליות בוול סטריט בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

אחרי פחות משנה: אור צלקבוניק הודיע על סיום תפקידו כמנכ"ל חדשות 13

עפ"י הודעת רשת 13, הפרישה באה ברקע "התוכנית המתגבשת לשינויים במודל פעילותה של חברת החדשות" ● רק לאחרונה דווח על שורת מהלכים שתכנן צלקובניק לבצע בחטיבת החדשות, כמו למשל קיצוץ מהדורת שישי לשעה בלבד; המהלך אומנם נותר על כנו, אך לא ברור מה יקרה בהמשך

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מגמה ירוקה בבורסה המקומית; מדד ת"א בנקים 5 מזנק בכ-2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.2% ות"א 90 מטפס בכ-1.1% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית