גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכלכלה הסינית לא תעקוף את האמריקאית עד סוף העשור, אם בכלל

ההאטה החריפה בצמיחה של סין בנוסף לפעולות שונות של הממשל פגעו בתחזיות שהכלכלה הסינית תהיה הגדולה בעולם עד 2030 ● הכלכלן לארי סאמרס: "זה מזכיר את התחזיות הישנות שיפן ורוסיה יעקפו את ארה"ב, שהיום נראות מגוחכות. זה יכול לחזור על עצמו במקרה הסיני"

תלמידים מציינים את יום הלאום בזהג'יאנג, סין, ספטמבר 2019 / צילום: Reuters, Mo mo
תלמידים מציינים את יום הלאום בזהג'יאנג, סין, ספטמבר 2019 / צילום: Reuters, Mo mo

ההאטה החריפה בצמיחה של סין בשנה האחרונה גורמת למומחים רבים לשקול מחדש תחזיות לגבי מתי סין תעקוף את ארה"ב ותהפוך לכלכלה הגדולה ביותר בעולם. חלק אפילו תוהים אם הדבר בכלל יקרה אי־פעם.

ההאטה בסין עוזרת לרסן את האינפלציה ברחבי העולם 
הירידה הכלכלית בסין לא מבשרת טובות לנתוני הילודה 
הבנקים בסין מקצצים את הריביות כדי לעודד צמיחה כלכלית 

עד לאחרונה, כלכלנים רבים הניחו כי התמ"ג של סין יעקוף את זה של האמריקאי עד סוף העשור, ויגיע לשיא שייחשב לצמיחה הכלכלית הגדולה ביותר בהיסטוריה.

 

אבל התחזיות לכלכלה הסינית התקדרו השנה, כשהמדיניות שהובילה בייג'ינג - כולל מדיניות "אפס סובלנות לקורונה" ומאמצים לרסן את הספקולציה בשוק הנדל"ן - פגעו בצמיחה. ככל שהכלכלנים הנמיכו את התחזיות שלהם לסין ל־2022, הם נעשו יותר מודאגים לטווח הארוך של המדינה, כאשר המצב הדמוגרפי ורמות החוב שלה לא פועלים לטובתה ויכולים להקשות על שיקום הצמיחה. כך למשל בהערכה מחודשת שעשה מכון המחקר הבריטי, "המרכז למחקר עסקי וכלכלי", סין תעקוף את ארה"ב ותהפוך לכלכלה הגדולה ביותר בעולם שנתיים מאוחר ממה שצפה בהערכה מוקדמת שלו רק לפני שנתייים ב־2020 כעת, חושבים במרכז, שזה יקרה ב־2030.

במרכז היפני למחקר כלכלי שממוקם בטוקיו גם ביצעו הערכה מחודשת. שם, הם חוזים, כי העברת השרביט לא תקרה לפני 2033, ארבע שנים מאוחר מהתחזית הקודמת של המכון. כלכלנים אחרים מטילים ספק בהנחה שסין אי־פעם תזכה במקום הראשון.

האם יש משמעות לדירוגים כאלה

לדברי, שר האוצר האמריקאי לשעבר, לארי סאמרס, האוכלוסייה המזדקנת של סין והנטייה הגוברת של בייג'ינג להתערב בעולם העסקים, לצד אתגרים נוספים, הובילו אותו להוריד משמעותית את הציפייה שלו לצמיחה בסין. הוא רואה קווים מקבילים בין התחזיות על עליית סין לתחזיות ישנות על כך שיפן או רוסיה יעקפו את ארה"ב - תחזיות שכיום נראות מגוחכות, כך אמר. "אני חושב שיש אפשרות אמיתית שמשהו דומה יקרה גם במקרה הסיני", אמר סאמרס.

חוקרים מתלבטים כמה משמעות יש לדירוגי תמ"ג מסוג זה ויותר ספציפית אם למצב בו סין תעקוף את ארה"ב יש בכלל משמעות. כך או כך ברור שבכל מקרה לארה"ב תהיה השפעה גדולה מאוד. הדולר עדיין צפוי להישאר מטבע העתודה של העולם עוד שנים רבות.

גודל לבדו לא משקף את איכות הצמיחה, אמר לילנד מילר, מנהל חברת המחקר China Beige Book. תנאי החיים בארה"ב, במדידה ביחס תמ"ג לנפש, טובים פי חמישה מאלה בסין, והפער הזה לא צפוי להיסגר בקרוב.

עדיין, שינוי בדירוג יהווה ניצחון תעמולתי לבייג'ינג שרוצה להראות לעולם ולעם הסיני, שהמודל של סין עדיף על הדמוקרטיה המערבית הליברלית, ושארה"ב שוקעת מבחינה פוליטית וכלכלית. לאורך זמן, זה עלול להוביל לשינויים יותר רציניים, כשיותר מדינות יכוונו מחדש את השווקים שלהן לשירות השוק הסיני. "אם הצמיחה הסינית תאט באופן משמעותי, זה ישפיע על יכולתה של סין להקרין עוצמה", אמר סאמרס.

הדירוג הכלכלי בין שתי המדינות משנה מאוד למנהיגים בסין. לאחר שפורסמו נתונים כי הכלכלה האמריקאית צמחה מהר יותר מהסינית ברבעון האחרון של 2021, הורה הנשיא הסיני שי ג'ינפינג לפקידיו להבטיח שהכלכלה הסינית תציג צמיחה גדולה יותר מזו האמריקאית השנה.

גורלות כלכליים יכולים להתהפך מהר. ב־2020, כשסין חזרה מהר יותר מארה"ב מההתפרצויות הגדולות של הקורונה, היה נראה שהכלכלה הסינית תעקוף את האמריקאית מהר מהצפוי.

הבעיות בכלכלה הסינית ממשיכות להיערם

ישנם כלכלנים שפחות מוטרדים מאיומים בטווח הקצר על הצמיחה הסינית. ג'סטין ייפו לין, כלכלן ראשי לשעבר בבנק העולמי טוען שהאוכלוסייה הגדולה שלה מבטיחה שהכלכלה שלה תהיה בסופו של דבר כפולה בגודלה מזו האמריקאית. בפורום שנערך בבייג'ינג במאי, הוא צפה שהתהליך ימשיך על אף ההאטה בעת האחרונה במדינה. אבל הבעיות הכלכליות בסין ממשיכות להיערם זו על זו, בין היתר בגלל החלטות מדיניות של בייג'ינג להכיל את הקורונה בכל מחיר ולרסן את החוב.

ההאטה בשוק הנדל"ן במדינה לא מראה סימנים שהכלכלה תתרומם בקרוב. מדד העוקב אחר אמון הצרכנים צנח לרמה הנמוכה ביותר בכמה עשרות שנים באביב השנה. האבטלה בקרב בני נוער בערים הגיעה לשיא.

מכון לאוי, מכון מחקר אוסטרלי, כתב בדוח במרץ שהוא צופה שהצמיחה הסינית תגיע רק לממוצע שבין 2% ל־3% לשנה בממוצע בין 2021 ל־2050 - הרבה פחות בהשוואה לציפיות של חלק מהחוקרים שסין תשמור על צמיחה בגובה 4% עד 5% עד אמצע המאה. בין יתר הסיבות, המכון ציין את המרכיב הדמוגרפי שלא מועיל למצב, ההחזרים הקטנים מהשקעות בתשתיות ועוד. יחד עם זאת, במכון ציינו שגם עם צמיחה של 2%־3% בשנה, סין עדיין עלולה להפוך לכלכלה הגדולה בעולם, אך "היא לעולם לא תבסס הובלה בעלת משמעות על פני ארה"ב ותישאר הרבה פחות משגשגת ופרודוקטיבית לנפש מאמריקה, אפילו באמצע המאה. הצמיחה שלה גם לא תהיה מספיקה כדי לתת לסין יתרון תחרותי משמעותי כלשהו".

במכון לאוי הוסיפו עוד שההאטה בכלכלה הסינית "לכל הפחות דחתה עוד את הרגע בו עלולה סין לעקוף את ארה"ב, והגדילה את הסבירות שאולי סין לעולם לא תהיה מסוגלת לעשות זאת".

במדדים מסוימים סין כבר עקפה את ארה"ב

במדידה לפי כוח קנייה, הלוקחת בחשבון עלויות שונות של סחורות ושירותים על פני מדינות, סין כבר עקפה את הכלכלה האמריקאית ב־2016, על פי נתוני הבנק העולמי. כשמודדים במונחים דולריים, עם זאת, התמ"ג הסיני היה ב־2021 בגודל 77% מהתמ"ג האמריקאי, בהשוואה ל־13% בלבד ב־2001.

חוקרי Capital Economics כתבו בדוח בתחילת שנה שעברה שבתסריט הכי סביר שלהם הכלכלה הסינית תתרחב לכ־87% מגודל הכלכלה האמריקאית ב־2030, לפני שתרד בחזרה ל־81% ב־2050. הדוח תולה את האשמה לכך בגודל המצטמק של האוכלוסייה העובדת בסין והצמיחה החלשה בפריון שלה, בין גורמים נוספים.

"הרבה אנשים העריכו במשך זמן רב בהערכת יתר את היכולות של ההנהגה הסינית והיו מזועזעים מהשגיאות שהם עשו עם הקורונה ובתחום הנדל"ן", כתב מארק וויליאמס, הכלכלן הראשי של החברה באסיה. "החולשות שהמשברים האלה חשפו היו נוכחות והתפתחו במשך תקופה ארוכה".

ישנם חוקרים האומרים שיכולתה של סין לעקוף את ארה"ב תהיה תלויה בתשובה לשאלה אם בכוונתה לעשות עוד שינויים במדיניות הכלכלית. ברט הופמן, מנהל המכון למזרח אסיה באוניברסיטה הלאומית של סינגפור ולשעבר כלכלן בבנק העולמי, אמר שהוא מאמין שסין יכולה לעקוף את ארה"ב מבחינת גודל התמ"ג עד 2035 בתנאי שהיא תעלה את גיל הפרישה, תרשה ליותר עובדים כפריים לעבור לערים ותנקוט צעדים להגדלת הפריון, כמו למשל הגדלת ההוצאה על חינוך ושירותי בריאות. אך אם קובעי המדיניות יעשו רק "רפורמות מוגבלות" או אם סין תסבול ממשבר חוב, היא לא תוכל לעקוף את ארה"ב.

כלכלנים אחרים חוששים שהשוואות הגודל עלולות לעורר רגשות לאומניים שיכולים להזיק לשתי המדינות. "יותר מדי אנשים שכחו שהכלכלות שלנו מועילות אחת לשנייה", אמר אנדי רותמן, אסטרטג ניהול השקעות ב־Matthews Asia. מאז שהצטרפה לארגון הסחר העולמי, ציין, היצוא האמריקאי לסין עלה ביותר מ־600% בהשוואה ל־126% בשאר העולם.

עוד כתבות

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו

נתב''ג. חברות התעופה הבינ''ל מהססות לשוב לפעילות / צילום: Reuters, Nir Keidar

מבנגקוק ועד טורנטו: אפשרויות הטיסה מצטמצמות במיוחד לשורה של יעדים

יונייטד איירליינס הודיעה השבוע על דחייה נוספת בהפעלת הקו לארה"ב, והיצע הטיסות הישירות ליעדים רחוקים נותר כמעט בבלעדיות בחברות התעופה הישראליות ● ובזמן שהמחירים ממריאים, בענף חוששים: "אין פוטנציאל להגברת הטיסות הישירות עד שהתמונה תתבהר"

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

איתמר בן גביר משתתף בטקס יום הזיכרון בבאר שבע, שנה שעברה, לאחר שחלק מהמשפחות ביקשו שלא יגיע / צילום: Maya Alleruzzo (AP), עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לשרים לא אכפת שנוכחותם לא רצויה בטקסי הזיכרון

אין לנו כלים להילחם גם על הכיס ● חברי הממשלה מתעקשים להגיע לאירועי הזיכרון ● וצה"ל חייב ללמוד לאמץ ביקורת חיצונית ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?