גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הכלכלה הסינית לא תעקוף את האמריקאית עד סוף העשור, אם בכלל

ההאטה החריפה בצמיחה של סין בנוסף לפעולות שונות של הממשל פגעו בתחזיות שהכלכלה הסינית תהיה הגדולה בעולם עד 2030 ● הכלכלן לארי סאמרס: "זה מזכיר את התחזיות הישנות שיפן ורוסיה יעקפו את ארה"ב, שהיום נראות מגוחכות. זה יכול לחזור על עצמו במקרה הסיני"

תלמידים מציינים את יום הלאום בזהג'יאנג, סין, ספטמבר 2019 / צילום: Reuters, Mo mo
תלמידים מציינים את יום הלאום בזהג'יאנג, סין, ספטמבר 2019 / צילום: Reuters, Mo mo

ההאטה החריפה בצמיחה של סין בשנה האחרונה גורמת למומחים רבים לשקול מחדש תחזיות לגבי מתי סין תעקוף את ארה"ב ותהפוך לכלכלה הגדולה ביותר בעולם. חלק אפילו תוהים אם הדבר בכלל יקרה אי־פעם.

ההאטה בסין עוזרת לרסן את האינפלציה ברחבי העולם 
הירידה הכלכלית בסין לא מבשרת טובות לנתוני הילודה 
הבנקים בסין מקצצים את הריביות כדי לעודד צמיחה כלכלית 

עד לאחרונה, כלכלנים רבים הניחו כי התמ"ג של סין יעקוף את זה של האמריקאי עד סוף העשור, ויגיע לשיא שייחשב לצמיחה הכלכלית הגדולה ביותר בהיסטוריה.

 

אבל התחזיות לכלכלה הסינית התקדרו השנה, כשהמדיניות שהובילה בייג'ינג - כולל מדיניות "אפס סובלנות לקורונה" ומאמצים לרסן את הספקולציה בשוק הנדל"ן - פגעו בצמיחה. ככל שהכלכלנים הנמיכו את התחזיות שלהם לסין ל־2022, הם נעשו יותר מודאגים לטווח הארוך של המדינה, כאשר המצב הדמוגרפי ורמות החוב שלה לא פועלים לטובתה ויכולים להקשות על שיקום הצמיחה. כך למשל בהערכה מחודשת שעשה מכון המחקר הבריטי, "המרכז למחקר עסקי וכלכלי", סין תעקוף את ארה"ב ותהפוך לכלכלה הגדולה ביותר בעולם שנתיים מאוחר ממה שצפה בהערכה מוקדמת שלו רק לפני שנתייים ב־2020 כעת, חושבים במרכז, שזה יקרה ב־2030.

במרכז היפני למחקר כלכלי שממוקם בטוקיו גם ביצעו הערכה מחודשת. שם, הם חוזים, כי העברת השרביט לא תקרה לפני 2033, ארבע שנים מאוחר מהתחזית הקודמת של המכון. כלכלנים אחרים מטילים ספק בהנחה שסין אי־פעם תזכה במקום הראשון.

האם יש משמעות לדירוגים כאלה

לדברי, שר האוצר האמריקאי לשעבר, לארי סאמרס, האוכלוסייה המזדקנת של סין והנטייה הגוברת של בייג'ינג להתערב בעולם העסקים, לצד אתגרים נוספים, הובילו אותו להוריד משמעותית את הציפייה שלו לצמיחה בסין. הוא רואה קווים מקבילים בין התחזיות על עליית סין לתחזיות ישנות על כך שיפן או רוסיה יעקפו את ארה"ב - תחזיות שכיום נראות מגוחכות, כך אמר. "אני חושב שיש אפשרות אמיתית שמשהו דומה יקרה גם במקרה הסיני", אמר סאמרס.

חוקרים מתלבטים כמה משמעות יש לדירוגי תמ"ג מסוג זה ויותר ספציפית אם למצב בו סין תעקוף את ארה"ב יש בכלל משמעות. כך או כך ברור שבכל מקרה לארה"ב תהיה השפעה גדולה מאוד. הדולר עדיין צפוי להישאר מטבע העתודה של העולם עוד שנים רבות.

גודל לבדו לא משקף את איכות הצמיחה, אמר לילנד מילר, מנהל חברת המחקר China Beige Book. תנאי החיים בארה"ב, במדידה ביחס תמ"ג לנפש, טובים פי חמישה מאלה בסין, והפער הזה לא צפוי להיסגר בקרוב.

עדיין, שינוי בדירוג יהווה ניצחון תעמולתי לבייג'ינג שרוצה להראות לעולם ולעם הסיני, שהמודל של סין עדיף על הדמוקרטיה המערבית הליברלית, ושארה"ב שוקעת מבחינה פוליטית וכלכלית. לאורך זמן, זה עלול להוביל לשינויים יותר רציניים, כשיותר מדינות יכוונו מחדש את השווקים שלהן לשירות השוק הסיני. "אם הצמיחה הסינית תאט באופן משמעותי, זה ישפיע על יכולתה של סין להקרין עוצמה", אמר סאמרס.

הדירוג הכלכלי בין שתי המדינות משנה מאוד למנהיגים בסין. לאחר שפורסמו נתונים כי הכלכלה האמריקאית צמחה מהר יותר מהסינית ברבעון האחרון של 2021, הורה הנשיא הסיני שי ג'ינפינג לפקידיו להבטיח שהכלכלה הסינית תציג צמיחה גדולה יותר מזו האמריקאית השנה.

גורלות כלכליים יכולים להתהפך מהר. ב־2020, כשסין חזרה מהר יותר מארה"ב מההתפרצויות הגדולות של הקורונה, היה נראה שהכלכלה הסינית תעקוף את האמריקאית מהר מהצפוי.

הבעיות בכלכלה הסינית ממשיכות להיערם

ישנם כלכלנים שפחות מוטרדים מאיומים בטווח הקצר על הצמיחה הסינית. ג'סטין ייפו לין, כלכלן ראשי לשעבר בבנק העולמי טוען שהאוכלוסייה הגדולה שלה מבטיחה שהכלכלה שלה תהיה בסופו של דבר כפולה בגודלה מזו האמריקאית. בפורום שנערך בבייג'ינג במאי, הוא צפה שהתהליך ימשיך על אף ההאטה בעת האחרונה במדינה. אבל הבעיות הכלכליות בסין ממשיכות להיערם זו על זו, בין היתר בגלל החלטות מדיניות של בייג'ינג להכיל את הקורונה בכל מחיר ולרסן את החוב.

ההאטה בשוק הנדל"ן במדינה לא מראה סימנים שהכלכלה תתרומם בקרוב. מדד העוקב אחר אמון הצרכנים צנח לרמה הנמוכה ביותר בכמה עשרות שנים באביב השנה. האבטלה בקרב בני נוער בערים הגיעה לשיא.

מכון לאוי, מכון מחקר אוסטרלי, כתב בדוח במרץ שהוא צופה שהצמיחה הסינית תגיע רק לממוצע שבין 2% ל־3% לשנה בממוצע בין 2021 ל־2050 - הרבה פחות בהשוואה לציפיות של חלק מהחוקרים שסין תשמור על צמיחה בגובה 4% עד 5% עד אמצע המאה. בין יתר הסיבות, המכון ציין את המרכיב הדמוגרפי שלא מועיל למצב, ההחזרים הקטנים מהשקעות בתשתיות ועוד. יחד עם זאת, במכון ציינו שגם עם צמיחה של 2%־3% בשנה, סין עדיין עלולה להפוך לכלכלה הגדולה בעולם, אך "היא לעולם לא תבסס הובלה בעלת משמעות על פני ארה"ב ותישאר הרבה פחות משגשגת ופרודוקטיבית לנפש מאמריקה, אפילו באמצע המאה. הצמיחה שלה גם לא תהיה מספיקה כדי לתת לסין יתרון תחרותי משמעותי כלשהו".

במכון לאוי הוסיפו עוד שההאטה בכלכלה הסינית "לכל הפחות דחתה עוד את הרגע בו עלולה סין לעקוף את ארה"ב, והגדילה את הסבירות שאולי סין לעולם לא תהיה מסוגלת לעשות זאת".

במדדים מסוימים סין כבר עקפה את ארה"ב

במדידה לפי כוח קנייה, הלוקחת בחשבון עלויות שונות של סחורות ושירותים על פני מדינות, סין כבר עקפה את הכלכלה האמריקאית ב־2016, על פי נתוני הבנק העולמי. כשמודדים במונחים דולריים, עם זאת, התמ"ג הסיני היה ב־2021 בגודל 77% מהתמ"ג האמריקאי, בהשוואה ל־13% בלבד ב־2001.

חוקרי Capital Economics כתבו בדוח בתחילת שנה שעברה שבתסריט הכי סביר שלהם הכלכלה הסינית תתרחב לכ־87% מגודל הכלכלה האמריקאית ב־2030, לפני שתרד בחזרה ל־81% ב־2050. הדוח תולה את האשמה לכך בגודל המצטמק של האוכלוסייה העובדת בסין והצמיחה החלשה בפריון שלה, בין גורמים נוספים.

"הרבה אנשים העריכו במשך זמן רב בהערכת יתר את היכולות של ההנהגה הסינית והיו מזועזעים מהשגיאות שהם עשו עם הקורונה ובתחום הנדל"ן", כתב מארק וויליאמס, הכלכלן הראשי של החברה באסיה. "החולשות שהמשברים האלה חשפו היו נוכחות והתפתחו במשך תקופה ארוכה".

ישנם חוקרים האומרים שיכולתה של סין לעקוף את ארה"ב תהיה תלויה בתשובה לשאלה אם בכוונתה לעשות עוד שינויים במדיניות הכלכלית. ברט הופמן, מנהל המכון למזרח אסיה באוניברסיטה הלאומית של סינגפור ולשעבר כלכלן בבנק העולמי, אמר שהוא מאמין שסין יכולה לעקוף את ארה"ב מבחינת גודל התמ"ג עד 2035 בתנאי שהיא תעלה את גיל הפרישה, תרשה ליותר עובדים כפריים לעבור לערים ותנקוט צעדים להגדלת הפריון, כמו למשל הגדלת ההוצאה על חינוך ושירותי בריאות. אך אם קובעי המדיניות יעשו רק "רפורמות מוגבלות" או אם סין תסבול ממשבר חוב, היא לא תוכל לעקוף את ארה"ב.

כלכלנים אחרים חוששים שהשוואות הגודל עלולות לעורר רגשות לאומניים שיכולים להזיק לשתי המדינות. "יותר מדי אנשים שכחו שהכלכלות שלנו מועילות אחת לשנייה", אמר אנדי רותמן, אסטרטג ניהול השקעות ב־Matthews Asia. מאז שהצטרפה לארגון הסחר העולמי, ציין, היצוא האמריקאי לסין עלה ביותר מ־600% בהשוואה ל־126% בשאר העולם.

עוד כתבות

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

אילון מאסק / צילום: ap, Kevin Lamarque

אילון מאסק הכריז על הקמת "מפלגת אמריקה"

יום לאחר ששאל את עוקביו ב-X האם יש להקים מפלגה פוליטית חדשה בארה"ב, אילון מאסק הודיע: "מפלגת אמריקה הוקמה" ● מאסק סבור שלמפלגה החדשה עשויה להיות השפעה משמעותית בבית הנבחרים ובסנאט, נוכח הרוב הדחוק של הרפובליקנים

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

רונן עקביה, מנכ''ל בית וגג / צילום: יח''צ נימקו

ביקושי יתר בגיוס האג"ח הראשון של חברת בית וגג

חברת ההתחדשות העירונית שבה מחזיק יעקב שחר מגייסת כ-105 מיליון שקל, לאחר זינוק של 42% במניה בשנה האחרונה ● החברה צופה רווח גולמי עתידי של מעל 1.6 מיליארד שקל בפרוקיטים שהיא מקדמת

שר המשפטים ויו''ר ועדת השרים לענייני חקיקה, יריב לוין / צילום: נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

השרים ידונו בהכפפת היועמ"שים במשרדי הממשלה למנכ"ל ולשר

הצעת החוק, שעלתה לוועדת השרים לחקיקה בראשות שר המשפטים יריב לוין, מבטלת את הכפיפות של היועמ"שים במשרדים ליועצת המשפטית לממשלה, וקובעת כי הם יידרשו לפרסם תזכירי חוק לפי דרישה ישירה של השר במשרד ● ועדת השרים לחקיקה אישרה כי הקואליציה תתמוך בקידום הצעת החוק, בניגוד לעמדת היועמ"שית

עמית סגל / צילום: אריק סולטן

אחרי שבע שנים בידיעות אחרונות: עמית סגל עובר לישראל היום

הפרשן הפוליטי של חדשות 12 צפוי להצטרף לשורת הכותבים של מוסף סוף השבוע החדש של העיתון, לאחר שבע שנים במהלכן החזיק טור במוסף לשבת של ידיעות אחרונות ● מוקדם יותר היום, פורסם כי העורך הראשי של מקור ראשון, אלעד טנא, יעבור להיות עורך העל בידיעות אחרונות

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

בניין אנבידיה בישראל / צילום: אנבידיה

אנבידיה יוצאת להשקעת ענק בישראל. כל הפרטים

אנבידיה מתכננת להקים קמפוס חדש בצפון הארץ שיעסיק אלפי עובדים חדשים ● לפי ההערכה החברה תוציא עד 500 מיליון שקל על רכישת הקרקע ועוד כ-1.5 מיליארד שקל על בניית הקמפוס החדש ● מדובר באחת מעסקאות הנדל"ן הגדולות ביותר בישראל שנוהלה אי פעם על ידי חברת טכנולוגיה זרה

מפעל אינטל בקריית גת / צילום: אינטל

אינטל מפטרת, אנבידיה מגייסת: האם ההייטק הישראלי בדרך למהפך

נראה שאנבידיה בדרך להישג נוסף שיאפיל על זה של אינטל ● ובכל זאת: מי תורמת כלכלית יותר לישראל? נראה שדווקא אינטל שנמצאת במצוקה ● הסיבה: התרומה של מפעל ייצור למדינה היא לאין שיעור גבוהה יותר מאשר מרכז פיתוח

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

חיסכון לכל ילד / אילוסטרציה: Shutterstock

מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד, מי קופת הגמל שבראש?

נתוני ביטוח לאומי שמתפרסמים היום מראים כי מעל 23 מיליארד שקל הופקדו בתוכנית חיסכון לכל ילד ב-3.6 מיליון חשבונות, מאז שהחלה התוכנית ב-2017 ● אלטשולר שחם מובילים עם כמעט מיליון חשבונות חיסכון

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

אילוסטרציה: shutterstock

המניות שיטפסו והסיכוי שבנק ישראל יפתיע: מה צפוי השבוע בתל אביב?

לאחר שבוע ירוק במיוחד בת"א, עסקת החטופים המסתמנת צפויה לתת רוח גבית למסחר ● עוד תרכז עניין - החלטת הריבית בישראל שתכלול את תחזיות הבנק המרכזי ● נתון המאקרו שפורסם בארה"ב ומרחיק את הפחתת הריבית של הפד ● וגם: אנבידיה לא עוצרת וכובשת שיא חדש בוול סטריט

סניף של שירותי בריאות כללית -קופת חולים כללית / צילום: עינת לברון

יו"ר ועד העובדים בכללית מזהיר: "אם משרד הבריאות ימנה מנהל מטעמו - כל העובדים ישבתו"

יו"ר הוועד של הכללית מצטרף למאבק על מינוי המנכ"ל ונעמד מול משרד הבריאות: "איומים אגרסיביים יכשלו. לא ניתן להפוך את הכללית לסניף של האוצר ואגף התקציבים במשרד הבריאות" ● ועד עובדי הכללית הוא לא גורם שמשתתף רשמית בבחירת המנכ"ל, אבל יש לו בהחלט השפעה מכרעת על הישרדותו

דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו / צילום: יוסי שחר

בזמן המלחמה: בכמה נמכרה דירת 4.5 חדרים בשכונת עג'מי ביפו?

בשכונת עג'מי ביפו נרכשה דירת 4.5 חדרים בשטח של 86 מ"ר עם ממ"ד ושתי מרפסות תמורת 3.18 מיליון שקל ● הנכס עמד פחות מחודשיים על המדף ● המוכרים הם משקיעים שלפי רשות המסים קנו את הדירה ב־2016 תמורת 2.2 מיליון שקל ● ועוד עסקאות מהשבוע האחרון

שלי הוד מויאל / צילום: חן מזרח

הכרישה החדשה: הדרך של היזמת שהייתה מעורבת כבר ב-27 אקזיטים

לפני 15 שנה אבא של שלי הוד מויאל נפטר בפתאומיות, והיא החליטה לעזוב את הקריירה בניו יורק ולחזור לארץ ● מאז היא הספיקה להקים קרן הון סיכון ובקרוב גם נראה אותה על המסכים בתוכנית "הכרישים": "במשך שנים הרגשתי שהיה לי הרבה מזל כשאנשים מסביבי העצימו אותי ודאגו לי - ורציתי לתת את זה גם לאחרים"

רשויות הצפון מתחרות על קמפוס הענק של אנבידיה / צילום: מועצה אזורית חוף הכרמל, יח''צ

לפחות חמישה אזורי תעשייה בצפון יתחרו על השקעת הענק של אנבידיה

אנבידיה הצהירה על כוונתה לשלש את היקף הנדל"ן שהיא מחזיקה בישראל בהשקעה של כ־2 מיליארד שקל, ולבנות קמפוס ענק בקרבת משרדיה ביקנעם ● רשויות מקומיות באזור הצפון כבר מציעות קרקעות בשטחן - מעפולה עד חיפה ● ההערכה: הפרויקט יכלול מעבדות שיאפשרו לפתח את שבבי התקשורת העתידיים של החברה - מנוע צמיחה מרכזי שלה