גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

לא מסתפקות בנדל"ן: חברות הביטוח רוצות נתח גם בשוק המשכנתאות

כניסת הראל ומנורה מבטחים לתחום המשכנתאות ממחישה את הפוטנציאל שרואה בו ענף הביטוח, שמחפש מפלט מהתלות בשוקי ההון ● בינתיים הלוואות הדיור מהמוסדיים מהוות רק כ־2.7% מתיק המשכנתאות, והם אינם מתמודדים עם הבנקים על הלוואות לרוכשי דירה ראשונה

פרויקט תמ''א 38 בפתח תקווה / צילום: גיא ליברמן
פרויקט תמ''א 38 בפתח תקווה / צילום: גיא ליברמן

האינפלציה הגואה והעלאות הריבית מצד בנק ישראל, שנועדו לרסן אותה, אומנם האטו במקצת את קצב נטילת המשכנתאות, שירד באוגוסט ב-19% לעומת החודש המקביל אשתקד, ועמד על 9.64 מיליארד שקל. עם זאת, עדיין מדובר בהיקפי משכנתאות גבוהים מאוד.

בחברות הביטוח מאמינים ככל הנראה שנמשיך לראות ביקושים גבוהים למשכנתאות גם בתקופה הקרובה, מה שיכול לספק הסבר לכך שבשבועות האחרונים הצטרפה חברת הביטוח הראל לשלוש חברות נוספות שכבר מעניקות הלוואות משכנתה לציבור. זאת, נוסף על שורה של חברות שמציעות לבני הגיל השלישי משכנתה הפוכה (הלוואה לבעלי דירות כנגד שיעבוד הנכס הקיים שלהם).

אריק פרץ, סמנכ''ל כספים בהראל ביטוח ופיננסים / צילום: יח''צ

נכון לסוף הרבעון הראשון של השנה הסתכמו המשכנתאות שהעניקו הגופים המוסדיים בכ-13.3 מיליארד שקל. אומנם מדובר ב-2.7% בלבד מתיק המשכנתאות הכללי, שמסתכם ב-498 מיליארד שקל, ונשלט ב-96% על ידי הבנקים, אך עדיין מדובר בזינוק של 9% בתוך רבעון אחד בלבד.

מאחורי ההחלטה של חברות הביטוח להגדיל את חלקן בתחום עומדים שני שיקולים עיקריים שמתווספים לפוטנציאל הרווח המיידי, שאף מתעצם עם העלאת הריבית של בנק ישראל - שגוררת באופן מיידי עלייה בריבית שנגבית על ההלוואות. הראשון הוא הצורך לנתק אותן מהתלות בשוקי ההון - לנוכח הירידות בשווקים בחודשים האחרונים, שהביאו להפסדים של מאות מיליוני שקלים לחברות הביטוח.

הסיבה השנייה היא ההתחייבויות ארוכות-הטווח שלהן. "עבור חברות הביטוח לא מדובר רק במקור של רווח", מסביר אריק פרץ, סמנכ"ל הכספים של קבוצת הראל. "כיוון שיש לנו התחייבויות מאוד ארוכות כלפי המבוטחים שלנו, הצמדת הלוואת משכנתה לטווח ארוך מגדרת במידה רבה את סיכון הריבית.

"ההתחייבויות שלנו הן ל-20-30 שנה, וצריך למצוא להן פתרון, אז כניסה לתחום המשכנתאות היא צעד חשוב ומתחייב עבור המערכת הביטוחית", הוא מוסיף. לכן ההלוואות נעשות מכספי הנוסטרו של החברות (כרית הביטחון הכוללת את רווחי החברה, ההון העומד כנגד התחייבויות הביטוח הכללי וביטוח הבריאות וההון העומד כנגד הפוליסות המבטיחות תשואה).

במקביל, חברות הביטוח מצאו דרך נוספת לגידור ההתחייבויות, וגם היא קשורה למשכנתאות. מדובר ברכישת תיקי משכנתאות ישנים מידי הבנקים - שמצידם שמחים להיפטר מהלוואות שלרוב נושאות ריבית נמוכה יותר ולהחליפן במשכנתאות חדשות שיניבו להם רווחים גבוהים יותר. רק בחודש שעבר רכשה כלל ביטוח ממזרחי טפחות 80% מתיק משכנתאות, בהיקף כספי כולל של 2.5 מיליארד שקל.

נוסף על כך מבצעות חברות הביטוח בשנים האחרונות השקעות בהיקפים של מיליארדי שקלים ברכישה ישירה של נדל"ן, המוערכת בסך של כ-75 מיליארד שקל, והשקעות בחברות יזמיות נדל"ן.

כך לדוגמה, ממחצית 2021 ועד לסוף הרבעון הראשון של השנה השקיעו חברות הביטוח כמיליארד שקל ביזמיות נדל"ן המתמחות בפרויקטים של התחדשות עירונית.

עודד מלכה, מנהל תחום משכנתאות וליווי בנייה בכלל ביטוח ופיננסים / צילום: יח''צ

"שוק שממוקד בעיקר בהלוואות לכל מטרה"

עד לפני כשלוש שנים, עיקר פעילות המשכנתאות הרגילות נעשה אצל חברות הביטוח בעיקר אצל כלל, שפעילה בתחום קרוב ל-25 שנה. לפני כשנתיים וחצי ניסו גם בחברת ביטוח ישיר להיכנס לתחום, אך התפרצות הקורונה הביאה להפסקת הפעילות, ובביטוח ישיר חזרו לתחום לפני כחצי שנה. אליהן הצטרפו בתקופה האחרונה גם הראל ומנורה מבטחים.

"השוק הזה ממוקד בעיקר בהלוואות לכל מטרה, ולאו דווקא במתן מענה לרוכשי דירה ראשונה, שרוצים תחרות רק על המחיר", מסביר עודד מלכה, מנהל תחום משכנתאות וליווי בנייה בכלל ביטוח ופיננסים. "הוא נמצא רק בתחילת דרכו, אבל כולם מבינים את הפוטנציאל שלו, למרות שלהערכתי גופים חוץ-בנקאיים יגדילו את תיק האשראי בקצב שנתי שלא עובר 1.5 מיליארד שקל".

ברשות התחרות ניסו ביולי 2021 להסביר מדוע הצמיחה כה איטית בינתיים. "השחקנים החוץ-בנקאיים אינם מתחרים עם הבנקים על העמדת משכנתה במקטע הליבה, היינו משכנתה הניתנת למטרת רכישה ללווים העומדים בתנאי החיתום הבנקאיים חלף משכנתה חוץ-בנקאית. מצב זה, המאפיין את שוק המשכנתאות שנים ארוכות, מעיד על חסמי כניסה גבוהים לשוק", הוסבר.

לפי רשות התחרות, החסם המרכזי נובע מעלויות העמדת המשכנתה, והסיבה העיקרית שנמצאה למספר המצומצם של שחקנים חוץ-בנקאיים היא פער משמעותי במבנה העלויות בין שחקנים חוץ-בנקאיים ובנקים.

"פער זה נובע בעיקר מהעלויות המופחתות של הבנקים בהעמדת אשראי. עלות המקורות של הבנקים נגזרת מהריבית שהם מבטיחים על פיקדונות הציבור. הגיוס של חלק מהשחקנים החוץ-בנקאיים או הריבית הנדרשת על משכנתה מנקודת ראותם להבטחת תשואה נאותה (עבורם או עבור לקוחות פרטיים המפקידים את כספיהם למטרת השקעה) גבוהה משמעותית מזו של הבנקים", ציינו ברשות, והוסיפו שתי סיבות: נגישות הבנקים לציבור, שהתאפשרה בזכות פריסת הסניפים הרחבה שלהם, ועלויות רגולטוריות, ובמיוחד השימוש במאגר נתוני האשראי.

מנגד, ככלל, הגופים החוץ-בנקאיים אינם כפופים למגבלות הבנקאיות על העמדת הלוואות לדיור, כך שהם נהנים מיתרון יחסי מבחינה רגולטורית. בהתייחס להלוואות לכל מטרה במשכון נכס קיים, תקרת שיעור המימון של הגופים המוסדיים עומדת על 60% לעומת 50% בבנקים.

 

"משכנתה הפוכה היא התמחות נפרדת"

לצד חיזוק המשכנתאות הרגילות, עוד חברות ביטוח נכנסו גם לתחום המשכנתה ההפוכה. האחרונה לעשות זאת הייתה מנורה מבטחים, שחתמה על שיתוף פעולה עם קוואלטי קרדיט, חברה בת של בית ההשקעות אי.בי.אי. במסגרת ההסכם, מנורה מבטחים תעמיד אשראי של עד 510 מיליון שקל, באמצעות כספי הנוסטרו, וקוואלטי תפעל לאיתור ולחיתום לווים לפעילות המשכנתה ההפוכה. גם איילון והפניקס פעילות במשכנתאות ההפוכות.

"העובדה ששחקנים גדולים ונחשבים נכנסו לתחום הזה הגדילה בצורה משמעותית את הקבלה שלו בשוק, כיוון שהוא הצטייר כמוצר מאוד מורכב, עם כל מיני בעיות על פניו ומיתוג לא טוב", אומר פרץ.

"אולם הפוטנציאל שלו מאוד משמעותי גם בגלל הזדקנות האוכלוסייה וגם בגלל שלקרוב ל-80% מהאוכלוסייה המבוגרת, מעל גיל 60, יש דירה בבעלותם. כך שזהו פתרון מצוין עבור מי שרוצה להגדיל או לשפץ את הדירה, לעבור לדיור מוגן או לעזור לילד ברכישת דירה משלו או אף להמשיך לגור בבית ולקבל כסף על כך. הוא אפילו הפתרון היחיד שקיים, כי בני 70 לא יכולים לקבל משכנתה רגילה".

מלכה מעריך כי שוק המשכנתאות ההפוכות מעניק הלוואות בהיקף של בין 500 מיליון שקל ל-800 מיליון שקל בשנה. "התחרות גרמה לשכלול השוק בכמה מובנים. יש הרבה יותר מסלולים, כך שבמבחינת מגוון המוצרים הוא כבר קרוב למגוון שקיים בשוק המשכנתאות הרגילות", הוא אומר, אך מבהיר כי משכנתה הפוכה היא התמחות. "יחידת המשכנתאות בכלל מורכבת משני חלקים נפרדים לגמרי - למשכנתאות רגילות ולהפוכות, כי זו אוכלוסייה שיש לדעת לטפל בה. צריך להקפיד מאוד על גילוי מלא כלפי הלווים ולוודא שברור להם מה הם לוקחים ולמה הם מתחייבים".

"מרגע שהריבית עלתה רואים פחות ביקושים"

בחברות הביטוח מבינים שהחודשים הקרובים יהיו מאתגרים יותר מבחינת השוק. "עד לפני שלושה חודשים הביקושים בשוק היו מאוד חזקים עד כדי חוסר יכולת לתת לציבור מענה בזמן סביר, בעיקר בבנקים", מציין מלכה.

"גם אצלנו הפעילות הייתה מאוד חזקה, אך ברגע שהריבית עלתה רואים התמתנות, רואים פחות ביקושים וחוזרים לקצב שבו פעלנו לפני הגאות של השנה האחרונה. אנחנו רואים גם פחות משקיעים שפונים אלינו, אבל מי שיש להם הלוואות חוץ-בנקאיות בריביות מאוד גבוהות, ונפגעו עוד יותר מעליית הריבית, עדיין מעדיפים לקבל אצלנו ריבית יותר נמוכה ולפרוס את החוב לזמן יותר ארוך".

לדברי פרץ, גם בחברות הביטוח בוחנים איך מתאימים את המוצרים והריביות לסביבה המשתנה. "אנחנו רואים את החשיבה הנוספת של הלקוחות. אם פעם הם היו מוצאים נכס, סוגרים חוזה ואז דואגים למשכנתה, אנשים היום חושבים פעמיים, וזה אומר שיש פחות עסקאות שנסגרות. ברמת המספרים הגדולים עדיין לא רואים את זה, אבל כשהצפי הוא לעליית ריבית של 0.5% עד 1% עד סוף השנה כבר נרגיש את זה. נכון, חברות הביטוח לא יהיו פתאום 20% מהשוק, אבל הוא מספיק רחב כדי לאפשר ללא מעט שחקנים נוספים להיות חלק ממנו".

עוד כתבות

אאודי Q4 / צילום: יח''צ

החל מ-320 אלף שקל: לגרסה הזו של אאודי מחכה תחרות קשה

הקרוס–אובר המשפחתי של אאודי סוגר פערים חיוניים בתחום הביצועים והטווח, ושומר על תמחור סביר ● אבל מצפה לו קרב קשה מול הגרסה הבכירה של טסלה Y ושלל הסיניות

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

תקיפה ישראלית בדמשק / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

ישראל תקפה בדמשק, צה"ל חיסל מחבלים שנכנסו למבנים צבאיים של חיזבאללה בלבנון

קיבוץ בארי הודיע כי החטוף דרור אור נרצח ב-7 באוקטובר, גופתו מוחזקת בעזה ● מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון ● לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - האופוזיציה בסוריה מדווחת על פיצוצים חזקים באזור דמשק ● משרד הסחר הטורקי: "עוצרים את היצוא והיבוא לישראל וממנה בצל החרפת הטרגדיה ההומניטרית" ● המיליציות הפרו-איראניות בעיראק טענו: שיגרנו אתמול שני טיל שיוט לעבר ישראל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Jeff Chiu

אפל היכתה את התחזיות ברבעון, והכריזה על "בייבאק" ענק

יצרנית האייפונים הרוויחה 1.53 דולר למניה, לעומת הצפי שעמד על 1.5 דולר ● הכנסותיה היו 90.8 מיליארד דולר לעומת צפי של 90 מיליארד דולר ● תבצע רכישה עצמית של מניות בשווי של 110 מיליארד דולר, הכי הרבה אי פעם ● שווי החברה נוסק במסחר המאוחר בכ-180 מיליארד דולר

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

נשיא טורקיה, רג'פ טייפ ארדואן / צילום: ap, Markus Schreiber

דרמה בנמלים: ארדואן אוסר על יצוא סחורות לאשדוד וחיפה

בנמלי טורקיה כבר החלו לאסור על יצוא סחורות לנמלי חיפה ואשדוד באופן גורף - כך נודע לראשונה לגלובס מפי גורמים המעורים בפרטים ● מדובר בחוליה האחרונה של שרשרת אירועים שוותיקי הסוחרים עם טורקיה לא זוכרים כמותם, וקשה לדעת מתי וכיצד יסתיימו