גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

כך תבחרו מנכ"ל: יש תכונה אחת חמקמקה שחיונית למנהיג עסקי בעת הזאת

הסביבה העסקית עוברת שינוי גדול מדי עשור או שניים, ומנכ"לים שהצליחו בתקופה אחת עשויים להיכשל באחרת ● מחקר שבחן 1,000 מנהיגים עסקיים מצטיינים מהמאה ה-20 גילה כי המרכיב המשותף לכולם הוא דווקא היכולת לזהות הזדמנויות ולתפוס את רוח הזמן

הרווארד בגלובס / צילום: Unsplash, Ryoji Iwata
הרווארד בגלובס / צילום: Unsplash, Ryoji Iwata

 

 

מחקרים מראים שתקופות שונות דורשות גישות שונות. לפני יותר מ-20 שנה, עמיתי אנתוני מאיו ואני השקנו את פרויקט המחקר השאפתני ביותר שלקחתי בו חלק אי פעם. התחלנו בשאלה: מהם המאפיינים המגדירים מנהיגים עסקיים כיוצאי דופן? כדי לענות על השאלה, יצרנו רשימה של 1,000 מנהיגים עסקיים אמריקאים מצטיינים מהמאה ה-20 ולמדנו כל אחד מהם לעומק.

מה שמצאנו הפתיע אותנו: מנהיגים עסקיים גדולים הוגדרו פחות על ידי תכונות מתמשכות ויותר על ידי יכולתם לזהות ולהסתגל להזדמנויות שנוצרו ברגע מסוים. הם יכלו לחוש את רוח הזמן - הלך הרוח, האווירה, הרעיונות והאמונות המגדירים תקופה - ולתפוס אותה.

מנהיגות אפקטיבית, במילים אחרות, היא במידה רבה ספציפית להקשר: אותו אדם שמצליח בתקופה מסוימת, עלול להיכשל כישלון חרוץ בתקופה אחרת. רוח הזמן, לפי מחקר שפרסמנו לראשונה ב-HBR ב-2005, מעוצבת על ידי שישה גורמים: אירועים גלובליים, התערבות ממשלתית, יחסי עבודה, דמוגרפיה, מידות חברתיות והנוף הטכנולוגי. לאנשים שיכולים לזהות שינויים בגורמים הללו ולנצל אותם יש את מה שאנו מכנים "אינטליגנציה קונטקסטואלית/הקשרית".

 

הסימנים לתזוזה

למה המחקר הזה עולה שוב עכשיו? מכיוון שעם הפיכתה של הקורונה ממגפה לאנדמיה, וכשהמלחמה באוקראינה חוזרת על המלחמה הקרה, ברור שאנו חווים שינוי ברוח הזמן. בואו נסקור את ששת הגורמים הנ"ל :

1. אירועים גלובליים. עוד לפני שרוסיה פלשה לאוקראינה, הן רוסיה והן סין אותתו על סובלנותן ההולכת ופוחתת כלפי הדומיננטיות של אמריקה בסדר העולמי. המלחמה באוקראינה, לעומת זאת, שינתה באופן קיצוני את המצב הגיאופוליטי - עם השלכות עמוקות על מנהיגים עסקיים.

השילוב של סכסוכים גיאופוליטיים והמגפה גרם למנהיגים להעריך מחדש את טביעות הרגל הגיאוגרפיות ואת שרשראות האספקה ​​שלהם. רבים חשים שעידן הגלובליזציה המתרחבת עשוי להסתיים, והם בוחנים הזדמנויות להפוך את העסקים שלהם למקומיים, כדי שיהיו עמידים יותר בפני סערות בינלאומיות.

2. התערבות ממשלתית. בארצות הברית, ציבור בוחרים מקוטב והמבוי הסתום שנוצר בעקבות כך בוושינגטון, יוצרים אי ודאות לגבי רמת החקיקה שניתן לצפות לה במהלך העשור הבא. שיעורי ריבית גבוהים מסמנים סוף של תקופה ארוכה של מדיניות מוניטרית מקלה, מעלים את עלות ההון ומייצרים השפעות לוואי על כל המשק.

הצעות לרגולציה הדוקה יותר על חברות טכנולוגיה ומסים חדשים על האולטרה-עשירים גם הן באוויר. ייתכן שההצעות הללו לעולם לא יתקבלו, אבל התמיכה שהן קיבלו מפוליטיקאים בולטים היא סימן לכך שאנו עשויים להיות עדים להתערבות ממשלתית מוגברת בשנים הבאות.

3. עבודה. עם היציאה מהמגפה, עובדים חושבים מחדש על הקריירה שלהם - ועל מערכת היחסים שלהם עם העבודה עצמה. כיום, עובדים במעלה ובמורד הסולם החברתי-כלכלי בוחנים מחדש את מחויבותם למעסיקים והאם ההסכמה הקיימת על יחסי הון-עבודה היא הוגנת. במקביל, ההתקדמות בבינה מלאכותית מאיימת להמשיך ולנגוס במקומות העבודה הקיימים. כל ההתפתחויות הללו עשויות לדרוש ממנהיגים עסקיים לדמיין מחדש את עתיד העבודה .

4. דמוגרפיה. ברחבי העולם שיעורי הפוריות יורדים. בארצות הברית, אוכלוסיית גיל העבודה הולכת ומצטמצמת, וככל שהבומרים ודור ה-X מתאחדים למעמד ענק של פנסיונרים, כוח העבודה יישלט בקרוב על ידי דור ה-Y ודור ה-Z.

השינויים הדמוגרפיים הללו מציבים אתגרים והזדמנויות. עלויות שירותי הבריאות, בקורלציה עם הגיל, עשויות להמשיך לעלות, להעמיס על התקציבים הממשלתיים והאישיים ולדרוש פתרונות חדשניים לשיפור איכות הטיפול ולהפחתת עלויות.

בנוסף, הילידים הדיגיטליים של דור ה-Z עשויים לאמץ בהתלהבות את המטאוורס, בעוד שאנשים מבוגרים עשויים לחפש יותר קשרים של פנים אל פנים. זה עלול להוביל לפילוח חד של מקומות עבודה המבוסס על גיל.

5. סוגיות חברתיות. פעם, לדבר על פוליטיקה עם אנשים בעבודה או ליד שולחן האוכל היה נחשב לא מנומס. כמה מיושן. חילופי הדורות והמדיה החברתית יצרו יחד תקופה של דיונים חסרי עכבות על כל דבר - וציפייה שמנהלים ומעסיקים יהיו מוכנים לנקוט עמדה בעניינים שנויים במחלוקת.

המהירות שבה גיוון, שוויון והכללה טיפבו גבוה בסולם העדיפויות בחברות רבות ממחישה את השינוי הזה. נושאים חברתיים אחרים - במיוחד אי שוויון כלכלי, בריאותי וחינוכי; שינויי האקלים; וגם הקיפאון של התנועה הכלכלית - ידרשו גם הם תשומת לב.

6. טכנולוגיה. ככל שאתרי מדיה חברתית כמו פייסבוק וטוויטר מתקרבים לימי הולדת ה-20 שלהם, ההשפעה שלהם על החברה ממשיכה לגדול. במקביל, שינויים חדשים יותר מתרחשים בזירה הטכנולוגית. פינטק וקריפטו יוצרים חלופות למערכת הבנקאות המסורתית. Web3 וה-metaverse מהווים זירה דיגיטלית חדשה לעבודה, מסחר ופנאי .

עם זאת, רבות מחברות הטכנולוגיה שיצאו להנפקה ב-2021 נסחרו באביב ובקיץ 2022 מתחת למחירן ביום הפתיחה. זה יכול לעורר גל של מיזוגים במגזרים מסוימים, בדומה למה שראינו לאורך ההיסטוריה העסקית.

איזה סוג של מנהיגים צריך עכשיו?

רוח הזמן החדשה תדרוש מנהלים בעלי אינסטינקטים להתמודד עם כוחות חיצוניים משתנים, יכולת לחוש הזדמנויות כלכליות רעננות וכישורים להוביל ולנהל בעידן אחר.

תקופה חדשה זו קוראת גם למנהלים בעלי כישרון לחוש את התפקיד שממלאות פוליטיקה ודעת קהל בתהליך קבלת החלטות, כי העלויות של חישובים מוטעים הולכות וגדלות.

הימנעות ממוקשים מתחילה ביכולת לצפות את האופן שבו בעלי עניין שונים יגיבו לאירועים המתרחשים בתוך החברה ומחוצה לה. וזה מחייב מנהיגים להרחיב תחילה את החשיבה שלהם לגבי מה שרלוונטי לעסק שלהם. מנכ"לים יצטרכו לאמץ את האחריות הרחבה יותר שאליה ייגררו הם והארגונים שלהם.

הם יצטרכו להזדהות עם אנשים שתכונות האופי ותחומי העניין שלהם עשויים להיות שונים משלהם. איסוף מגוון רחב של השקפות והקשבה קפדנית - אפילו למחשבות ונקודות מבט שעלולות להיראות חריגות - יאפשרו למנכ"לים להיות בהרמוניה עם אלה שהם מובילים.

רוח הזמן החדשה תדרוש גם שימת דגש גדול יותר על מיומנויות של ניהול משברים. מנהיגים עסקיים כבר לא יכולים להניח שצרות עלולות להתרחש אחת לשלוש או ארבע שנים, ושיועצי משבר חיצוניים ינהלו אותן.

חברות חייבות להתכונן לזרם קבוע של תהפוכות - וללטש את כישוריהן הפנימיים להתמודדות איתן. הם לא יכולים להרשות לעצמם רק להגיב; עליהם לצפות, לתכנן ולהתארגן לקראת אתגרים פוטנציאליים.

מגוון כישרונות אחרים יהיו הכרחיים למנהיגים עסקיים. הם כוללים שימוש במיומנות במדיה החברתית, הנעת עובדים שמחפשים מטרה ומשמעות, סיפוק כל בעלי העניין במקום רק את בעלי מניות והנעת טרנספורמציה דיגיטלית. החשיבות של מיומנויות אלה נראית יותר ויותר כבר עשור; רוח הזמן החדשה תביא אותה לקדמת הבמה.

הסביבה העסקית עוברת שינוי גדול מדי עשור או שניים. כל שינוי יוצר הזדמנויות עסקיות חדשות ודורש התאמות של גישות ההנהגה. יש סימנים ברורים לכך שאנחנו נמצאים בתוך שינוי כזה. מנהיגים חכמים ישקלו את ההשלכות - ויתכוננו לקראתן. 

© Harvard Business School Publishing Corp

עוד כתבות

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

האחים זלקינד וצחי נחמיאס / צילום: ישראל הדרי, ורד פיצ'רסקי

לאחר סלקום: דסק"ש על סף מכירת השליטה גם באלרון

חברת ההחזקות דסק"ש דיווחה הבוקר כי היא מקיימת משא ומתן למכירת אלרון לחברת הון סיכון זרה ● סכום העסקה המשוער: כ-90 מיליון דולר

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עליי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה, אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

נרות ותמונות לזכרו של אלכסיי נבלני, ליד הקונסוליה הרוסית בפרנקפורט / צילום: Associated Press, Michael Probst

מותו של נבלני הותיר את האופוזיציה הרוסית מפולגת בגלות

המלחמה באוקראינה פיזרה את האופוזיציה של רוסיה ● כשהיא נמצאת בגלות, חבריה מחכים לרגע הנכון להחליש את הנשיא ולדימיר פוטין

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר, היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

שיגור כטב''ם / צילום: Reuters, dpa via Reuters Connect

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

סייברארק ירדה למרות הדוחות החזקים: מה עשו הישראליות בוול סטריט בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו מזנקת הבוקר ביותר מ-23% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל