גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המעילה בגיבוי אחזקות: חשוד מרכזי לא חיכה לפתיחת החקירה של רשות ניירות ערך

שלושה בכירים לשעבר בחברת האשראי החוץ־בנקאי שבה התרחשה מעילת ענק, נחקרו בחשד לשורה של עבירות ובהן קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות והלבנת הון • אייל רוזן, שיצא מהארץ: "אני בגרמניה בשל עסקיי. לא זומנתי כלל לחקירה, ואין מניעה לתאם הגעתי לישראל למסור עדות שתפריך את הטענות בענייני"

אייל רוזן / צילום: אתר חברת גיבוי
אייל רוזן / צילום: אתר חברת גיבוי

רשות ניירות ערך פתחה ביום שלישי בחקירה גלויה נגד בכירי חברת האשראי החוץ־בנקאי גיבוי אחזקות , בפרשה שמסתמנת כמעילה הפיננסית הגדולה ביותר בישראל מאז הבנק למסחר. מי שנחקרו בשלב זה הם רן קאירי, המנכ"ל לשעבר של גיבוי עד חודש מרץ השנה; יורם אליאב, מנהל הסניף הצפוני של החברה שבקיבוץ מזרע (לצד אייל רוזן); וג'ולי שאמה, קצינת הציות והיועצת המשפטית של החברה עד יוני השנה.

הכאוס בגיבוי נמשך: רשות ניירות ערך חקרה את המנכ"ל לשעבר
התספורת בדרך? גיבוי אחזקות מאשרת כי התניעה מגעים לגיבוש הסדר חוב
לאן נעלם אייל רוזן מפרשת גיבוי אחזקות
מאחורי הקלעים של ההונאה הגדולה ביותר מאז פרשת הבנק למסחר

השלושה חשודים בשורה של עבירות: קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, מרמה והפרת אמונים, רישום כוזב במסמכי תאגיד, הלבנת הון ועבירות דיווח. הם עוכבו לחקירה ושוחררו בתנאים מגבילים. בית משפט השלום קיבל את בקשת רשות ניירות ערך והורה על עיכוב יציאה מהארץ ונגד השלושה הפקדת ערבות בנקאית לצד חתימת ערבים.

מי שנחשב לחשוד המרכזי בפרשה, אייל רוזן, שניהל את הסניף של גיבוי במזרע עד יולי 2022, הספיק לעזוב את הארץ בטרם נחקר על־ידי רשות ניירות ערך. לדבריו, הוא שוהה כרגע בהמבורג בגרמניה לנסיעת עבודה, וקודם לכן ביקר באנגליה, בדובאי, בקטאר ובדנמרק. רוזן סירב להשיב לשאלת גלובס מתי הוא צפוי לחזור לארץ. לדבריו, הוא מעוניין למסור את גרסתו להאשמות השווא.

עד כה ההערכות היו כי רוזן שוהה בדובאי, שעימה אין לישראל הסכם הסגרה. בממקרה שהוא לא ישוב לארץ לחקירה, ניתן יהיה להסגירו רק לאחר סיום החקירה ורק אם יימצאו ראיות להגשת כתב אישום. במקרה כזה, ובמקרה שישהה במדינה ללא הסכם הסגרה, ניתן יהיה לפעול להסגרה באחת משתי דרכים: להגיע להסדר ספציפי מול המדינה או להמתין שיעבור למדינה אחרת אשר לה הסכם הסגרה עם ישראל.

מחקירה פרטית שביצעה גיבוי בעבר עלה כי רוזן התבטא כי בכוונתו למלט נכסים לדובאי, וכי הוא מחזיק שם נכסי נדל"ן יוקרתיים, שנרכשו להערכת החברה מכספי המעילה. עם זאת, רוזן עצמו טען לאחרונה, בתגובה לפרסום בגלובס, כי הוא שוהה בדנמרק לרגל עסקיו באירופה.

מגעים להסדר חוב במאות מיליוני שקלים

פרשת המעילה לכאורה בגיבוי נחשפה לראשונה בדיווח שפרסמה החברה, שעברה אשתקד לשליטת החתם יהונתן כהן, בסוף חודש יוני השנה. החברה דיווחה אז על אי־סדרים בפעילות הסניף הצפוני ומינוי בודק חיצוני וכן על חשש בדבר יכולתה לגבות עשרות מיליוני שקלים מהאשראי שהעמידה.

בהמשך התברר כי גיבוי צפויה לדווח על הפסדי אשראי שבין 80 ל־100 מיליון שקל בדוחות הרבעון השני (שטרם פורסמו), כפול מכפי שהוערך בתחילת הפרשה. מדיווח שפרסמה עלה כי "החשד של הנהלת החברה הוא כי חלק משמעותי מתוך סכום זה נובע מההשפעות הישירות ו/או העקיפות של המעילות הרבות שנעשו בכספי החברה, שעלולות להיות להן גם השפעות נוספות על תוצאותיה הכספיות". מניית גיבוי אחזקות קרסה לשווי אפסי, והחברה החלה במגעים להסדר לחוב בהיקף מאות מיליוני שקלים, מול הבנקים ומחזיקי האג"ח שמימנו את פעילותה.

נדחתה בקשה לעיקול על נכסי קצינת הציות

רשות ניירות ערך טענה ביום אתמול (ג') בבית המשפט כי שלושת הנחקרים מעורבים במשיכות כספים מהחברה בהיקף של מיליוני שקלים, אשר הועברו לכיסו הפרטי של רוזן ולגורמים הקשורים אליו. עוד צוין כי החשד הוא שארבעתם הסתירו את פעילותם מהחברה ומציבור המשקיעים, וגרמו להצגת פרטים מטעים בדיווחי החברה.

עניינה של היועצת המשפטית ג'ולי שאמה שונה משל האחרים, וההתמקדות בעניינה היא בעבירות דיווח, בשל תפקידה כקצינת ציות. לפני כחודש ביקשה החברה, במסגרת תביעה אזרחית בסכום של 38 מיליון שקל שהגישה נגד ארבעת הבכירים, להטיל עיקול על נכסי החשודים, ובית המשפט המחוזי הטיל עיקול על נכסיהם של אליאב וקאירי, אך נמנע מלהטיל עיקול נכסיה של שאמה.

מחברת גיבוי אחזקות נמסר בתגובה: "הנהלת החברה ובעל השליטה עובדים יומם וליל למען שיקום החברה והסדר החוב עם הנושים. הנהלת החברה תסייע באופן מלא לכל חקירה מצד הרשויות האמונות על הפרשה, כפי שסייעה לחוקר המיוחד שפרסם את ממצאיו החמורים".

עו"ד אלון רון, המייצג את קאירי, מסר כי "רן קאירי מסר גרסה מלאה בחקירתו ושוחרר לביתו. אנו משוכנעים כי הגרסה הזו תיבדק ותוביל לממצא ברור, ולפיו לא עבר שום עבירה".

תגובת עורכי הדין אבי חימי ומשה וייס המייצגים את אליאב: "מרשנו אומנם עבד בחברת גיבוי, אולם אין ולא הייתה לו כל מעורבות או ידיעה בנוגע לביצוע עבירות כלשהן".

עו"ד ירון קוסטליץ, המייצג את שאמה, מסר: "אין טענה כלפי עו"ד שאמה כי היא מעורבת בחשדות למעילות. החברה הגישה תביעה אזרחית לפני כחודש, ובקשתה לעיקול נכסיה של שאמה נדחתה. בית המשפט המחוזי סבר כי אין מקום ולו לכאורה למעורבותה, ואנו משוכנעים שכך גם תקבע רשות ניירות ערך".

תגובת אייל רוזן: "אני אומנם נמצא מחוץ לישראל, בהמבורג בגרמניה, בשל עסקיי, אך מצער מאוד שאני מוצג בכתבה כמי שמתחמק מחקירה, בעוד שכלל לא זומנתי עד עתה לחקירה. אציין כי אני דווקא ייחלתי לפתיחת חקירה, כדי שאוכל להציג את גרסתי להאשמות השווא כלפיי בתקשורת ולדוח המוטה של הבודק שהוזמן על־ידי גיבוי ככיסוי לרשלנותם. אין מניעה מבחינתי לתאם הגעתי לישראל כדי למסור גרסה מלאה ומפורטת שתפריך הטענות בענייני".

*** חזקת החפות: הנחקרים בפרשת גיבוי אחזקות הם בגדר חשודים בלבד. החקירה בראשיתה, ועומדת להם חזקת החפות.

עוד כתבות

אילוסטרציה: Shutterstock, Vitalii Vodolazskyi

כשהורה משתמש במערכת המשפט כדי להטריד הורה אחר

אב גרוש ביקש מביהמ"ש להרחיב את זמני השהות שלו עם בנו הפעוט, ואף דרש כי האם תוותר על האפוטרופסות עליו ● אלא שבדיקה שנערכה העלתה כי האב בעצמו מסרב לקיים את זמני השהות שנקבעו לו ● ביהמ"ש קבע כי תביעתו של האב היא תביעת סרק שהוגשה ממניעים זרים - כמה הוצאות משפט פסק?

אייזיק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת, ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה־הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

סקוט ראסל, מנכ''ל נייס / צילום: SAP

מנכ"ל נייס: "ה-AI לא יחליף אותנו. אנחנו נרוויח מזה"

סקוט ראסל, שמסכם שנה בתפקיד, נשמע אופטימי אחרי שהחברה בניהולו עקפה את התחזיות ברבעון הרביעי של שנת 2025 ● חברת התוכנה שהייתה עד לא מזמן מהגדולות בבורסה, צופה צמיחה של 14%-15% בתחום הענן ● החברה יוצאת בתוכנית רכישה עצמית של מניות בהיקף של 600 מיליון דולר

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: כדיה לוי

סיור גלובס בעקבות המנהרות בגבול הצפון: איך חיזבאללה חפרו אותן?

סיור ביטחוני, שנערך בסמוך לגדר המערכת באזור מטולה, במסגרת כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס, הציג למשתתפים את הסיפור שמאחורי מערך המנהרות החודרות לישראל שהקים חיזבאללה

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בירידות; נייס זינקה ב-13%, אוויס נפלה ב-22%

נאסד"ק ירד ב-0.5% ● למרות הכנסות שיא, התואר שוולמארט איבדה לאמזון ● ענקית המיכון החקלאי דיר זויקה לאחר לאחר שהיכתה את תחזיות האנליסטים והעלתה את תחזית הרווח ●  מחירי הנפט עלו לרמתם הגבוהה ביותר זה חצי שנה ● מספר התביעות הראשוניות לדמי אבטלה צנח ב-23,000, הירידה החדה ביותר מאז נובמבר

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר, או 387 מיליארד שקל לפי השער הנוכחי ● מתי החברה צפויה להיכנס למדדים ומי עלולות לשלם את המחיר?

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

לפני ההצבעה על ביטולו בכנסת: האוצר הזמין קמפיין לפטור ממע"מ ל-150 דולר

בשבוע הבא יעלה להצבעה בכנסת הצו להרחבת הפטור ממע"מ בייבוא אישי לסכום של 150 דולר ● יחד עם זאת, במשרד האוצר מבקשים כבר להכין קמפיין למען יידוע הציבור בדבר העלאת סכום הפטור

איבד כמעט 10% בתוך שנה: מה ארה"ב רוצה מהדולר, ועד מתי זה עשוי להימשך

בעוד שהשוק רואה בצלילת הדולר התרסקות, דונלד טראמפ רואה בה הזדמנות ● למה הממשל האמריקאי מהמר על מטבע חלש, איך המלחמה באוקראינה דחפה את העולם לזהב, ולמה הליכה על החבל הדק שבין יצוא לאינפלציה היא הפיצ'ר החדש של הכלכלה העולמית

מימין: דניאל שרייבר ושי וינינגר, מייסדי ומנהלי למונייד / צילום: אתר החברה

למונייד הציגה דוחות חזקים, אך המניה ירדה בוול סטריט

חברת הביטוח הדיגיטלי מציגה תחזית טובה לשנה הקרובה בשורת ההכנסות, מאשררת את התחזית לפיה תציג EBITDA מתואם חיובי ברבעון האחרון של השנה, וצופה צמיחה של 60% בהכנסות בשנה הקרובה ● אחד המייסדים: "רבעון תשיעי רצוף של האצה בצמיחה"

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות; הישראלית שזינקה, וזו שנפלה ב-37%

נאסד"ק עלה ב-0.7% ● אנבידיה תספק למטא מיליוני יחידות עיבוד גרפי ● המתיחות בין ארה"ב לאירן: מחירי הנפט זינקו, הדולר התחזק מול סל המטבעות ● מניית גלובל אי זינקה בעקבות הדוחות, סולאראדג' ירדה ● פרוטוקול הפד: חברי הפד היו חלוקים לגבי המשך מדיניות הריבית, ייתכן שזו תרד עוד השנה אם האינפלציה תתנהג בהתאם לציפיות

זיו קורן (מימין) וניב חורש, מבעלי ראובני פרידן / צילום: אייל נבו

קבוצת ראובני פרידן ממזגת לתוכה את סוכנות Great Digital

ב-15 השנים האחרונות פעלה גרייט דיגיטל כסוכנות עצמאית, וכעת היא תמוזג לזרוע הדיגיטל של ראובני פרידן - ארלו ● היקף התקציבים של גרייט דיגיטל עומד על כ-20 מיליון שקל, ובין לקוחותיה נמנים WeWork, יוניליוור וקבוצת ניאופארם

מערכת הלייזר ''אור איתן'' / צילום: דובר צה''ל

הלייזר הישראלי עוקף אפילו את זה של הסינים

אלביט מתמודדת על חוזה אסטרטגי של צבא ארה"ב לבניית מערכות ארטילריה מתקדמות, בהיקף שיכול להגיע למיליארדי דולרים ● במקביל, סין מנסה לחזק את השפעתה במפרץ עם מערכות לייזר ● ובריטניה משקיעה ברחפנים כבדים, בעוד וושינגטון מאיצה את פיתוח שוברות הקרח האמריקאיות בהתאם למדיניות טראמפ ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

רעיה שטראוס / צילום: תומס סולינסקי

200 מיליון שקל לרעיה שטראוס: המרוויחים המפתיעים בעסקת הנדל"ן של השנה

ישראל קנדה תהפוך לאחת מיזמיות הנדל"ן הגדולות בישראל, עם רכישת קבוצת אקרו תמורת 3.1 מיליארד שקל ומיזוג פעילותה היזמית, בעסקה שתשולם ברובה במניות ● התמורה ליו"ר אקרו צחי ארבוב תעמוד על כמעט 800 מיליון שקל, ולרעיה שטראוס על יותר מ־200 מיליון

נשיא בית המשפט העליון, השופט יצחק עמית, ושר המשפטים יריב לוין / צילום: יונתן זינגל/פלאש 90, נועם מושקוביץ'/דוברות הכנסת

בג"ץ ללוין: נמק מדוע אינך משתף פעולה עם נשיא העליון לצורך מינוי שופטים

בג"ץ דן היום בעתירה נגד שר המשפטים לוין, בה נטען כי הוא נמנע מלשתף פעולה עם נשיא העליון עמית ואינו ממנה שופטים ● השופט שטיין: "אנחנו בסיטואציה משברית מאוד; אם אין נשיא מחוזי, מה אני עושה עם טרוריסט, משחרר אותו ממעצר מינהלי?" ● השופט גרוסקופף: "התשובה של לוין שאין מינויים כי הוא לא מדבר עם עמית אינה קבילה"

אנדרו מאונטבטן-ווינדזור / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

טלטלה בבריטניה: אנדרו נעצר בחשד לעבירות הפרת אמונים בפרשת אפשטיין

עפ"י דיווח ב-BBC, הנסיך לשעבר אנדרו מאונטבטן-ווינדזור נעצר לאחר שכוחות משטרה פשטו על ביתו ● המעצר מגיע על רקע דיווחים כי אנדרו מסר לג'פרי אפשטיין מידע ממשלתי מסווג במסגרת מערכת היחסים ביניהם ● עפ"י דיווחים ועדויות, אנדרו ביצע עבירות מין קשות ורבות לצד אפשטיין

רחובות טהרן / צילום: ap, Vahid Salemi

"משהו גדול בדרך": האתר שמנסה לחזות מתי תהיה תקיפה באיראן

StrikeRadar, פלטפורמה ניסיונית מבוססת בינה מלאכותית שפיתח מנהל מוצר ישראלי, הציגה היום תנודתיות חדה במדד הסיכון לתקיפה אמריקאית באיראן, שהגיע עד ל-49%

זום גלובלי / צילום: Reuters

איראן לא לבד: צפון קוריאה חושפת רשימת יעדים לתקיפה

קוריאה הצפונית פורסת משגרים חדשים ומאיימת "להכניע כל איום חיצוני" • חברת פתרונות החקירה הדיגיטליים סלברייט מסתבכת בפרשה באפריקה • ומעצר של שלושה יהודים הצית סכסוך בין בלגיה לארה"ב • זום גלובלי, מדור חדש

מערכת של התעשייה האווירית / צילום: תע''א

התעשייה האווירית יוצאת למכרז לרכישת 2,500 מכוניות. ומי לא יוכל להשתתף?

בצל עבודת מטה במערכת הביטחון לבחינת סיכוני מידע ברכבים חכמים, הועברה לספקיות הליסינג המשתתפות במכרז של התעשייה האווירית הנחיה לא רשמית להימנע מהצעת דגמים מתוצרת סין ● המשמעות: סינון רוב דגמי הפלאג־אין והחשמליות בקבוצות המחיר הרלוונטיות והסטת הביקוש להיברידיות יפניות וקוריאניות ● במקביל, באירופה מקודמת רגולציה להוצאת "ספקים בסיכון גבוה" משרשראות האספקה • השבוע בענף הרכב

מימין: פרופ' אסף חמדני, יו''ר הוועדה לרפורמה בדוחות; ספי זינגר, יו''ר רשות ני''ע; רו''ח שלומי שוב ופרופ' אמיר ברנע / צילום: אלון גלבוע

למה בשוק ההון חוששים מהרפורמה שאמורה להקל על דיווחי החברות?

בדיון בהשתתפות בכירי רשות ני"ע טענו מומחים כי המלצות ועדת חמדני עמומות, פוגעות ביחסים שבין מנהלים לדירקטורים ומאפשרות לדחות דיווחים על עסקאות ● יו"ר הרשות זינגר: "בגלל ה-AI, ייתכן שבעוד שנתיים-שלוש יהיה צורך בשינויים נוספים"