גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הזדקנות האוכלוסייה ומחסור בכוח-אדם: מערכת הבריאות צריכה שינוי

מערכת הבריאות הציבורית מהווה מקור לגאווה ערכית ומקצועית, אך היא עומדת בפני אתגרים הדורשים התייחסות מהותית ויד מכוונת

מערכת הבריאות הציבורית עומדת בפני אתגרים חדשים / צילום: Shutterstock, fizkes
מערכת הבריאות הציבורית עומדת בפני אתגרים חדשים / צילום: Shutterstock, fizkes

הכותבת היא כלכלנית בריאות, לשעבר מנכ"לית קופת חולים כללית

מה גורם לישראלי לצאת למחאה על מחיר הקוטג', על יוקר המחיה הנוסק והעלייה הדרמטית של מחירי הדיור ובמקביל להיות פאסיבי לגבי הפערים במערכת הבריאות? מדוע הממשלות והחברה הישראלית התרגלו לכך שאחרי כל מערכה צבאית, הוקמו ועדות ציבוריות שהובילו באופן כמעט אוטומטי לתוספות תקציביות ניכרות למערכת הביטחון גם על חשבון מטרות אחרות, בעוד שהמלחמה במגפת הקורונה לא הצליחה לייצר דרישה לשינוי מהותי ויסודי של מערכת הבריאות?

מערכת הבריאות נכנסה למגפת הקורונה עם פערים ניכרים של מוכנות הן בתשתית האנושית והן בהיערכות התפעולית. מול מערכות מקבילות ב יתר מדינות ה-OECD לא הצלחנו להביא למחאה חברתית או לשינוי יסודי בסדרי העדיפויות הלאומיים.

המלחמה בקורונה גבתה נכון לימים האחרונים מעל 11,600 נפטרים. אבדות ופגיעות שהשאירו רבים עם נכויות ופגיעה באיכות החיים. נזק שילווה את החברה הישראלית במשך שנים רבות.

אמון בקרב הציבור

עברנו שנתיים של התמודדות עם מגפה עולמית. ישראל, בזכות איכות הצוותים הרפואיים, מסירותם ומקצועיותם, צלחה את המגפה בצורה ראויה להערכה. יכולות מערך הקהילה שפעל בצד בתי החולים בהנהגה נחושה, יצרו אמון אצל הציבור ובזה היה כוחנו. אך אל לנו לשכוח, כי המערכת הגיעה לקצה יכולתה ללא יתירות בתשתיות, בטכנולוגיה ובעיקר במערך כוח-האדם.

המערכת זקוקה לבחינה ציבורית אמיצה ויסודית כדי לאפשר לה להיערך ולהתמודד עם הצרכים, הסיכונים והאתגרים בעשורים הבאים. אנחנו חייבים להתאים את ההוצאה הלאומית לבריאות לא רק לאתגרים הטכנולוגיים והעלייה בתוחלת החיים, אלא גם לרמת השירותים שאזרחי ישראל מצפים לקבל ממערכת בריאות ציבורית בעשור השלישי של המאה ה-21.

בחינה כזאת תהיה הבעת אמון כלפי הצוותים שעשו מעל ומעבר בשנות המגפה. מחויבות זו, אינה נופלת מהמחויבות למערכת הביטחון המצוינת של מדינת ישראל. זו מחויבות חברתית ראשונה במעלה והיא מתורגמת לאיכות חיים לא פחות מהתרומה שיש לכפת ברזל ולמכשול הביטחוני. זאת מערכת הביטחון החברתית.

מצב חדרי המיון, מחלקות האשפוז והתורים בקהילה מהווים המחשה מעשית לאתגרים הללו. מערכת הבריאות הישראלית נתפסת בארץ ובעולם כמערכת טובה. תוצרי הבריאות טובים, היקף סל הבריאות מתחרה היטב עם המקבילים בעולם המערבי.

עם זאת, נתוני ההשוואה מטעים. יחס רופאים, אחיות, רוקחים, טכנאים ומקצועות פרה רפואיים נמצאים במחסור גדול מול מערכות אחרות, שיעורי התפוסה מהגבוהים, מצב זה ילך ויחמיר בעשור הבא. ככל שהמערכת הציבורית תפתח פערים אל מול החלופות הפרטיות, כך יירד אמון הציבור בה, הן בקרב הצרכנים והן בקרב המועסקים בה - נותני השירותים.

השינויים הדמוגרפיים והזדקנות האוכלוסייה בישראל יביאו לגידול ניכר בביקוש לשירותי בריאות. הזדקנות האוכלוסייה מהווה אתגר עצום בתחומים רבים והיא קריטית להערכות מקצועית של מערכת הבריאות. המערכה הציבורית על מקורות ושימושים תתרכז בעיקר באיכות השירותים הרפואיים על גווניהם.

לאחרונה, אושרה תמ"א 49 שתאפשר בנית מיטות אשפוז בהתאמה לגידול האוכלוסייה והזדקנותה. המיטות הפיזיות, גם אם ימצא להן התקציב הנדרש, לא יתנו מענה ללא כוח-אדם מקצועי, וזה מצוי היום במחסור קשה. תכנון מערך כוח-האדם המקצועי מהווה משימה לאומית ככל שיתרחב המחסור העולמי בנותני שירות בתחום הרפואי, כך תגדל המצוקה בישראל. בשוק גלובאלי של ביקושים ישראל תתקשה להתחרות על כוח-האדם המצוין שגדל כאן.

הרחבת היכולות

הכשרת רופאים אורכת שנים והיא כרוכה בהרחבת היכולת לקיים הכשרה מעשית. המאבק לקיצור תורנויות המתמחים מייצר אף הוא פער נוסף.

צמצום זמן התורנות ככל שהוא מטרה ראויה, מחייב תוספת ניכרת בכמות הרופאים במדינת ישראל והתאמת תקנים בבסיס התקציב

לאחרונה, התקבלו המלצות ועדת פרופ' יציב לפיהן, תצומצם רשימת בתי הספר לרפואה שיוכרו בישראל. מצב זה, מביא באופן מיידי להקטנת כמות הרופאים החל משנת 2026. צמצום זמן תורנויות והגדלת צרכי הבריאות מחייבים תוכנית חירום לאומית כאן ועכשיו.

ממשלת ישראל היוצאת וזאת שתתחיל כהונתה בחודשים הקרובים צריכה להעלות את תכנון והערכות מערכת הבריאות לראש סדר העדיפות הלאומי. לא מדובר במשימה של איגוד מקצועי או ברצון של גילדה, אלא ביסוד התכנון הלאומי.

ראוי שתוקם ועדה ציבורית שתגיש המלצותיה בהקדם ותוכל לבסס צרכים בתוכנית רב-שנתית. בחינה של המגמות משקפת בצורה ברורה את השחיקה של ההוצאה לנפש מהתמ״ג, בישראל מול ה-OECD ובעיקר את העלייה של חלק ההוצאה הפרטית מסך ההוצאה הלאומית לנפש.

ההוצאה לנפש היא מהנמוכות בעולם המערבי וחלק ההוצאה הפרטית מתוכו עלה מאחוזים בודדים עם חקיקת חוק ביטוח בריאות מול המצב היום.

מגמה זו משקפת פערים בבריאות בין אוכלוסיות ובין אזורים שונים בישראל. יש לפעול במסגרת ההמלצות להגדלת ההוצאה הציבורית לנפש וצמצום ההוצאה הפרטית ככלי מרכזי בחיזור החוסן הלאומי ומצמום הפער בנגישות לשירותי בריאות מתקדמים. מערכת פרטית יכולה להתקיים בנפרד מהמערכת הציבורית ולא על חשבונה.

מגפת הקורונה הביאה לגידול ניכר בשירותי בריאות דיגיטליים, מגמה חשובה שמסייעת בשיפור השירות. מגמה זו, אם לא תנוהל נכון עלולה לייצר פער נוסף המצוי ממילא בפערי אוריינות דיגיטלית. נדרשים שינויים עמוקים בדפוסי אספקת השירותים ובהרגלי הצריכה שלהם.

כל אלה יובאו בחשבון במסגרת המלצות הוועדה הציבורית. אסור שנגיע למצב בו המציאות תנהל את המערכה. עלינו לנהל את המציאות ולהגיע מוכנים לשינויים הבלתי נמנעים. מערכת הבריאות הציבורית מהווה מקור לגאווה ערכית ומקצועית. בידנו להבטיח את עתידה. 

עוד כתבות

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

בתים בטקסס. צילומי לווין ורחפנים הפכו לנשק בידי חברות הביטוח / צילום: Shutterstock

תופעה בארה"ב: חברות הביטוח מרגלות אחרי בתים מהשמיים

חברות בארה"ב משתמשות ברחפנים כדי לבדוק גגות או לזהות פסולת חצר וטרמפולינות שלא הצהירו עליהן

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

מהפך: יצוא המכוניות מסין לישראל התרסק ברבעון הראשון

ברבעון הראשון של 2024, יצוא הרכבים החשמליים הסיניים לישראל התכווץ ב-51%, כך לפי נתונים שפרסם המכס בסין. אלו הסיבות לכך ● קבוצת ב.מ.וו חשפה חשמלית חדשה של המותג "מיני", XPENG מתחילה לייצא קרוס־אובר חשמלי חדש ו־DAYUN משיקה סדאן גדולה ומפוארת - וכל אלו יגיעו לישראל עוד השנה ● השבוע בענף הרכב

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

וול סטריט, ניו יורק / צילום: Shutterstock

נעילה ירוקה בוול סטריט; טסלה קפצה ביותר מ-15%

השקל התחזק במעל 1% מול הדולר, 3.76 שקלים ● טסלה סיימה את יום המסחר בזינוק של 15.3%, אפל הוסיפה 2.5%, גוגל צנחה ב-3.3% ובורסת הקריפטו קוינבייס איבדה 7.8% ● שטף הדוחות בוול סטריט ימשך השבוע, אמזון תדווח בשלישי, אפל בחמישי ● לפי הוול סטריט ג'ורנל, יועצי טראמפ מנסחים הצעות חוק להגבלת עצמאות הבנק המרכזי ● ברביעי החלטת הריבית של הפדרל ריזרב, בשישי דוח התעסוקה החודשי

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

קתי ווד / צילום: Reuters, Hugo Amaral/SOPA Images

הבריחה הגדולה: משיכות של מיליארדים מהקרנות של משקיעת העל

עד כה השנה משכו המשקיעים 2.2 מיליארד דולר מקרנות הסל מקבוצת ARK של ווד, שהפכו לסנסציה לפני כ־3 שנים עת ניהלו 59 מיליארד דולר ● האם הזליגה תיבלם?

טהראן, אמצע חודש  אפריל / צילום: ap, Vahid Salemi

דיווח: ישראל חיסלה בתוך איראן איש משמרות המהפכה

כתב איראן אינטרנשיונל דיווח כי ישראל חיסלה קצין במשמרות המהפכה שהיה מעורב בניסיון פיגוע נגד יהודים בגרמניה ● בסוף דצמבר דווח כי מספר חשודים נעצרו בחשד לניסיון פיגוע בברלין

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב