גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחדל ההפריה של אסותא: תביעות הענק שבדרך והדילמה המשפטית - מי היא אם התינוק?

טעות טרגית באסותא בראשל"צ הובילה לכך שאישה נושאת ברחמה עובר שאינו שלה ● לכאורה, לשני הצדדים קיימת עילת תביעה ● אך השאלה האם הזיקה לילד שייכת לאם הגנטית או ליולדת מעולם לא נדונה בישראל, ואם תגיע לבית המשפט, היא תעלה ככל הנראה בפני העליון

בית החולים אסותא ראשון לציון / צילום: דוברות אסותא
בית החולים אסותא ראשון לציון / צילום: דוברות אסותא

פרשה כזו לא זכורה בישראל. טעות של בית החולים אסותא בראשון לציון, שבבעלות קופת-חולים מכבי, הובילה לכך שאישה נושאת ברחמה עובר שאינו שלה ושל בן זוגה. איך בכלל קורה דבר כזה? לפי פרסומים שונים, הטעות הטרגית התגלתה בעקבות בדיקה שנערכה לאם בחודש השביעי להריונה בשל חשש למומים בעובר.

מבחינה משפטית, הרשלנות הרפואית זועקת לשמיים, ובסבירות גבוהה תוגש תביעה נגד בית החולים. לדברי, עו"ד כרמל בן צור העוסקת בהסדרת מעמד וזכויות בהורות, "נראה כי לכל הצדדים הנוגעים בדבר קיימת לכאורה עילת תביעה נגד בית החולים, וייתכן שגם נגד גורמים נוספים, קל וחומר על רקע ביקורת שביצע לפני מספר שנים משרד הבריאות שבה נמצאו ליקויים בתחום זה".

אלא שמעבר לסוגיית הפיצוי הכספי, הטעות מובילה לשאלה משפטית ומוסרית, בין האם שנושאת את העובר לבין האם הגנטית.

ייתכן כי הצדדים יגיעו להסכמה, תלוי ברצון הצדדים שהסיטואציה הקשה נכפתה עליהם. כלומר, אם האם הגנטית תוותר על התינוק לטובת היולדת. או שהיולדת תוותר, כפי שנעשה בפונדקאות לטובת האם הגנטית. כך או כך, המצב מעמיד את השתיים במצב בלתי אפשרי.

ככל ששני הצדדים יבקשו לגדל את הילד, המקרה יגיע לבית המשפט ועשוי להגיע עד לבית המשפט העליון בשל התקדימיות שבו.

גידי לשץ, מנכ''ל אסותא / צילום: איל יצהר

ברירת המחדל: הזיקה של האם היולדת

ברירת המחדל במשפט הישראלי היא כי הזיקה לילד היא של האם היולדת. במקרה של הליך פונדקאות, צו הורות מעניק את הזכות להורות לאם הגנטית. אלא במקרה הנוכחי האם היולדת לא הסכימה לשמש כפונדקאית, מצב אליו מגיעות נשים שכניסה להריון קלה עבורן. אלא מדובר בהריון "יקר", גם רגשית, גם פיזית וגם כספית.

עו"ד בן צור מסבירה כי "לא תמיד קיימת תשובה משפטית מוחלטת לכל שאלה חדשה שמתעוררת, ולכן למרות שהמשפט נוטה להעניק את הזכויות לאם היולדת, ככל שהיא מעוניינת להבטיח את זכויותיה, רצוי שתנקוט הליך לוודא את ניתוק הקשר בין בעלי הזיקה הגנטית לבין הקטין, כדי להבטיח את מעמדה המשפטי".

במקרה הנוכחי, העובדה שהיא עוברת טיפולי הפריה מלמדת כי דרכה להשגת הריון וילד הייתה קשה, והיא גם זו שתלד את הילד.

השאלות המשפטיות והתקדימים

נקודת המוצא היא שמדובר במקרה תקדימי שטרם היה כמותו בישראל.

בשנת 2005 הכריע בית המשפט העליון בשאלה אם ילד שייך להוריו המאמצים או לביולוגיים שביקשו אותו. המאמצים ביקשו לקבל בחזרה את ילדם המאומץ שהיה בן כמה חודשים. התיק עבר מבית המשפט לענייני משפחה, למחוזי ולעליון. לבסוף, הרכב של שבעה שופטים הכריע וקבע כי הילד יישאר אצל ההורים המאמצים. שישה שופטים קבעו כי טובת הילד היא להישאר אצל המאמצים בשל הזמן שגידלו אותו.

השופטת אילה פרוקצ'יה בדעת המיעוט סברה כי הקשר הגנטי צריך להכריע. דעת הרוב החליטה כי ההורים הביולוגיים איבדו את הבכורה לאחר שהסכימו לאימוץ.

המקרה הנוכחי שונה בכמה מובנים - האם הביולוגית לא הסכימה לוותר על העובר, והאישה שבהריון לא הסכימה לשאת הריון עבור אחרת.

מומחים מספקים הערכות שונות

עו"ד חגי קלעי ממשרד קלעי רוזן ושות' מבהיר כי לא היה תקדים למקרה הזה, ולכן לא ניתן לדעת בוודאות כיצד יכריע בית המשפט.

עם זאת, לדבריו, "היה תקדים במקרה שבו ההפריה בוצעה בחו"ל בפונדקאית, וההורים הגנטיים, בהסכמת ההורים המיועדים המקוריים, הפכו להורי היילוד. בדומה, היו מקרים שבהם לאחר מסירת ילד לאימוץ ההורים הביולוגיים טענו לפגם בהסכמתם למסירת הילד לאימוץ".

עו"ד קלעי מוסיף כי "ככלל, הנטייה של בית המשפט בהקשרים דומים היא לתת את הבכורה לזיקה הגנטית, וסביר שנטייה זו תהיה משמעותית גם במקרה כאן. זאת, הגם שאין דרך אמיתית לצפות את תוצאת ההליך ככל שלא תהיה הסכמה בין ההורים".

פרופ' יחיאל מיכל בר-אילן, מומחה לאתיקה רפואית מהפקולטה לרפואה באוניברסיטת תל אביב, סבור כי במקרה של מחלוקת, הגנטיקה לא צריכה לקבל את הבכורה.

"יש בישראל הטיה מאוד חזקה לטובת הגנטיקה, ופחות על ההורות החברתית. המשקל של הגנטיקה נמוך מהוויה האנושית. אם האישה עברה הריון ויולדת ילד אז הילד שלה. הגנטיקה לא אמורה לשנות אותו. לא כל אחד יסכים איתי".

פרופ' בר-אילן רואה חשיבות רבה למי שנושאת את הילד, כדי לשמש לו אם. "הנטייה שלי היא לא לשים את הדגש על הגנטיקה. זה לא העיקר בחיים. חוויית ההריון היא חוויה גופנית אישית. ההורות היא הנשיא ברחם וחוויית הלידה. מי שעוברת ומזדהה עם זה, אני לא רואה איך אפשר להגיד לה שהיא לא האמא". בר-אילן מוסיף כי "פונדקאות הפכה לשגרה פה. יש זילות קשה מאוד בחוויה ובמיניות ובבריאות של האישה".

"אני מקווה שלא יריבו על הילד. ברמת החוק המקובל - אם היולדת היא האמא, ואם היא רוצה לגדל את הילד, אני לא רואה סיבה להתערב".

בר-אילן מוסיף כי טעויות בהפריה מלאכותית הן לא שכיחות, אבל בכל תחום יש טעויות. "הרבה ילדים גדלו אצל הורים שאחד מהם לא הביולוגיים וגילו זאת מאוחר. זו תופעה אנושית ידועה. הרבה מאוד עוברים מוקפאים קיימים בארץ, ומי יודע כמה עוד עוברים מוקפאים בטעות וניתנו לנשים אחרות, ועכשיו אנחנו נחשפים לזה".

פרופ' בר-אילן מוסיף: "אני מקווה שלא ילכו לבית משפט. יכול להיות שלאם שזו הביצית שלה מגיע פיצויים. גרמו לה עוגמת-נפש. אני חושב שההורים צריכים להתרחק מבית משפט (בכל הנוגע לסוגיה מי יגדל את הילד- נ.ש.). זה מתכון לסבל ולהסתבכות".

עוד כתבות

בצלאל סמוטריץ', הציונות הדתית / צילום: רפי קוץ

האם מודי'ס הורידה את דירוג האשראי של ישראל בגלל המצב הגיאופוליטי?

שר האוצר טוען שהורדת דירוג האשראי נובעת מגאופוליטיקה. זו אחת הסיבות ● המשרוקית של גלובס

טל–אור כהן מונטמאיור, מנכ''לית CyberWell / צילום: הגר בדר

גילויי האנטישמיות ברשתות החברתיות זינקו מאז המתקפה האיראנית

דוח חדש של ארגון CyberWell, שנלחם באנטישמיות ברשת, מצביע על כך ששיעור ההסרה של תוכן שטנה בערבית נמוך לעומת אנגלית ● המנכ"לית: "האכיפה חייבת להיות יותר אפקטיבית"

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

נעילה אדומה בתל אביב; מדד הבנקים ירד בכ-1.5%

ת"א 35 ירד ב-1% ות"א 90 השיל מערכו 0.2% ● בעקבות וול סטריט, מניות הקנאביס זינקו ● חגי שלום, בעל השליטה בטיב טעם, מוכר חלק ממניותיו, המניה זינקה בכ-7% ● גב ים: ירידה של כ-20% ברווח הנקי ● הפד צפוי להשאיר את הריבית ללא שינוי, מיטב: "הפד יעביר מסר ניצי שיגרום לעליית התשואות, וכך, ירסן את התנאים הפיננסיים" ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

החוק שיאשר לסנן את הבוס אחרי העבודה / אילוסטרציה: גלובס, חומרים: Shutterstock

החוק שיאסור על הבוס להתקשר לעובד אחרי שעות העבודה והסיכוי שיגיע גם לישראל

שוק העבודה בעולם ממשיך להתאים את עצמו לצרכיהם של דור המילניום וה–Z: הקנדים יעגנו בחוק התקציב את "הזכות להתנתק" ● גם מדינות אחרות מקדמות מהלכים שמגדירים מתי נגמר יום עבודה ומתי מותר לפנות לעובדים ● האם יש סיכוי לחקיקה דומה גם בישראל?

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה אדומה בוול סטריט: המדדים סיימו את החודש הכי גרוע השנה

נאסד"ק ירד ב-2% ● אמזון פרסמה את הדוח הרבעוני - עקפה את הצפי הן ברווח והן בהכנסות ● גוגל מסיימת את אפריל בעלייה של כ-9%, מטא בירידה של כ-10% ● טראמפ מדיה עלתה ב-50% בחמישה ימים, אך ירדה ב-20% מתחילת החודש ● פייפאל פרסמה תוצאות מעורבות ועדכנה כלפי מעלה את תחזית הרווח ● קוקה קולה עקפה את הציפיות, אך המניה ירדה

חיילי מילואים בגבול רצועת עזה, אפריל 2024 / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

מועד התשלום על ימי המילואים מגיע: כמה יקבלו מאות אלפי מגויסים?

מאות אלפי חיילי מילואים יקבלו תשלום היום (ד'), כאשר מודל התגמולים מורכב במיוחד - אך גם נדיב ● מה כוללים סוגי המענקים השונים ואיזה מס משלמים עליהם, מי זכאי לשוברי סיוע, והאם גם העצמאים יקבלו פיצוי הולם? ● גלובס עושה סדר

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● על פי ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: ap, Achmad Ibrahim

ההמלצה שהזניקה את השווי של אפל ב־70 מיליארד דולר ביום אחד

בית ההשקעות ברנשטיין פרסם בסוף השבוע האחרון המלצת קנייה אופטימית על אפל, שהזניקה את המניה המדשדשת וביקשה לנפץ את התחזיות הקודרות לגביה ● האם זה סימן להתאוששות?

סופרמרקט. ''המאבקים קורים מאחורי הקלעים'' / צילום: Shutterstock

האם שתיקת קמעונאיות המזון סוללת את הדרך להמשך העלאות מחירים?

החל מהשבוע יועלו המחירים של עשרות מוצרי מזון וטואלטיקה - חוליה נוספת בשרשרת העלאות מחירים בצל המלחמה ● בניגוד לעבר, לא צפויים כיפופי ידיים גלויים בין הרשתות הגדולות לספקים ● בכירה בענף: "אף אחד לא רוצה לריב עכשיו, כשלא יודעים מה יתפתח"

השופט בדימוס איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

לאחר פרסום ההקלטות: מפעל הפיס מבקש לעכב בוררות אצל אורנשטיין

הפיס, המנהל בימים אלה הליך בוררות בפני השופט בדימוס איתן אורנשטיין, פנה אליו בערב פסח וביקש לעכב את הליך הבוררות - וזאת על רקע פרסום השיחות בין אורנשטיין לבין יו"ר לשכת עוה"ד לשעבר אפי נוה ● שתי בקשות דומות שהוגשו בבוררות גרטלר-גרטנר ובבוררות של הקבלן איציק תשובה נגד שותף עסקי - נדחו ע"י אורנשטיין

אייל רביד / צילום: עומר וידר

שימוע לפני הגשת כתב אישום למנכ"ל ובעלי ויקטורי אייל רביד בפרשת תיאום המחירים

רשות התחרות זימנה את אייל רביד, מנכ"ל ובעלי רשת ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום, וזאת בגין התבטאויות פומביות שבאמצעותן ניסה להגיע להסדרים להעלאת מחירים

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

בניין סופר מיקרו בקליפורניה / צילום: Shutterstock

שתי מניות שבבים פרסמו אתמול דוחות. איך הגיבו המשקיעים?

יצרנית השרתים סופר מיקרו לא עמדה בתחזיות האנליסטים ופרסמה הכנסות נמוכות מהצפוי ● גם חברת השבבים AMD פרסמה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון וספגה הורדה דרמטית במחיר המניה

רחפן של חברת DJI הסינית / צילום: ap, Shizuo Kambayashi

אחרי טיקטוק, ארה"ב בדרך לחסום את פעילות ענקית הרחפנים הסינית

הצעת חוק חדשה קוראת לחסום את הגישה של חברת DJI הסינית לתשתיות התקשורת בארה"ב, מחשש לריגול ● הערכה: המהלך יקפיץ את מחירי הרחפנים בארה"ב, המשמשים בעיקר חקלאים

יוסי אברהמי / צילום: איל יצהר

שוק ההנפקות חוזר? הקבלן יוסי אברהמי רוצה להנפיק ולגייס 200 מיליון שקל

אברהמי מבקש להנפיק את חברת הבנייה למגורים שהקים לפי שווי של מיליארד שקל לפני הכסף ● לחברה צבר של אלפי דירות לבנייה עתידית והון עצמי של כ-600 מיליון שקל ● במידה ותצליח, זו תהיה הנפקת הנדל"ן השלישית השנה

אילון מאסק, מנכ''ל ומייסד טסלה / צילום: ap, Jae C. Hong

טסלה מזנקת ב־35% בשבוע? אל תתרגשו, זו השיטה הכי ישנה בספר של מאסק

לאורך השנים אילון מאסק פיזר שלל הצהרות שלא התממשו ● בזמן שהמניה של טסלה צברה תאוצה והכרזותיו של מאסק שבו את דמיונם של המשקיעים, גופים פדרליים החלו בחקירה רשמית בה נבדקו טענות שמערכת הסיוע לנהיגה אוטונומית תרמה לכ־1,000 תאונות החל מינואר 2018 ● אבל המשקיעים של טסלה לא מוטרדים מהעבר, ומסתבר שגם לא מההווה

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

שלושה מימושים גדולים: אלטשולר שחם בדרך לצמצם בחצי חשיפה למניות בישראל

באפריל הפסיק בית ההשקעות להיות בעל עניין בלאומי ובהפועלים, ומכר את מניות פוקס בכ–100 מיליון שקל ● כיום מתחלקות החזקותיו במניות ל–80% בחו"ל ו–20% בישראל, ובכוונתו להמשיך לממש, בעיקר נוכח האיום הגיאופוליטי ● גורמים בשוק: המכירה - גם בשל עזיבת הלקוחות

הדירה ברחוב פרישמן בשכונה א' בקריית ים / צילום: יח''צ

דירת ארבעה חדרים נמכרה ב-1.3 מיליון שקל. בכמה יקפוץ השווי לאחר תמ"א?

הדירה, בת 4 חדרים, מתפרשת על פני שטח של 105 מ"ר, כאשר לאחר התמ"א, תתקבל דירת 5 חדרים בשטח של כ־130 מ"ר הכוללת מרפסת, ממ"ד ומעלית ● הבניין עומד לפני הליך חיזוק ועיבוי, בעקבותיו שווי הדירה צפוי לקפוץ ל־1.8־1.9 מיליון שקל

אקסל / אילוסטרציה: Shutterstock

כך הבינה המלאכותית תעזור לכם להשתמש באקסל

מיקרוסופט החלה להכניס כלי AI לתוכנת האקסל ● בקרוב תוכלו לקבל ניתוחי מגמות ותובנות על הנתונים שלכם, לייצר נוסחאות בקלות בעזרת טקסט, ולקבל דגש על מה שחשוב לכם

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר