גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המדינה מתחילה להיפרד משיטת השוטף פלוס לספקים הקטנים

הסוף למוסר התשלומים הירוד של המדינה לספקיה? משרד האוצר יצמצם את מודל "שוטף פלוס 45" הנהוג כיום, ויעבור לתשלום מיידי בחלק ניכר מעסקאות הרכש של הממשלה ושלוחותיה ● הטכנולוגיה תחליף את החשבים בעסקאות קטנות ותעזור למנוע את בזבוז הכספים הנהוג כיום

יהלי רוטנברג, החשב הכללי במשרד האוצר / צילום: רפי קוץ
יהלי רוטנברג, החשב הכללי במשרד האוצר / צילום: רפי קוץ

החשב הכללי באוצר הודיע היום (ב') לחברת האשראי כאל על זכייתה במכרז להקמת מערכת תשלומים דיגיטלית עבור המדינה. בין השאר, מיועדת המערכת החדשה להחליף את ההתעסקות השוטפת של חשבי המשרד באישור הזמנות רכש קטנות. אם עד היום נאלצו באוצר לאשר פרטנית כל הצטיידות זניחה, כמו הזמנת כיבוד קל לישיבות, מעתה כל רכש עד 5,000 שקל יעבור הליך אישורים אוטומטי במחשב ללא מגע יד של פקיד אוצר.

לפי נתוני המשרד, הרכישות הקטנות הללו מהוות כ־28% מתוך כלל ההזמנות של הממשלה - כ־50 אלף עסקאות בשנה. בסך הכל, מדובר בהיקף הזמנות של 78 מיליון שקל בממשלה לבדה. במונחי משרד האוצר לא מדובר בסכום כסף גדול, אבל כזה שמכלה 5,000 שעות עבודה בחודש של חשבי האוצר. כלומר, כיום הם צריכים להשקיע כמחצית משעות העבודה שלהם על עסקאות כמו הצטיידות בביסקוויטים, בנורות ובכלי כתיבה. ואילו כעת, יוכלו למקד את האנרגיה בפרויקטים הגדולים.

נוסף על כך, הסכומים הגדולים שיוכלו גופי המדינה לשלם באופן מהיר לא נמצאים אצל משרדי הממשלה. המהפכה הגדולה ברכש תשפיע קודם כל על צרכנים גדולים כמו צה"ל והמשטרה (שם התלוננו בתקופת התקציב ההמשכי כי אין להם אפשרות אפילו לקנות עטים), מערכת החינוך (מנהלי בתי ספר יוכלו להוציא כספים במסלול המהיר גם מעל 5,000 שקל, בהיקף שנתי של כמיליארד שקל), ותמיכה באזרחים זכאים (מאות מיליוני שקלים בשנה לשיקום, רכישת מזון ועוד). יצוין כי הפרטים יהיו כפופים להליך ניהול סיכונים ובחינת בקרות של האוצר.

היישום המיועד של המערכת: עד יוני 2023

מתי כל זה יקרה? לפי היעדים שהוגדרו במכרז, יישום והטמעת מערכת התשלומים החדשה יבוצע עד יוני 2023. באוצר מעריכים כי כבר בינואר יתחילו משרדי ממשלה להתממשק למערכת הדיגיטלית. איך זה יעבוד? לאחר שהמשרד יבצע התקשרות קטנה, הוא יסרוק את החשבונית לתוך המערכת. האלגוריתם יוודא כי החשבונית תואמת את העסקה ויעביר אותה אל מערכת התשלומים. כיום ישנם עובדים באגף החשב הכללי שכל תפקידם הוא בקרת חשבוניות לעסקאות קטנות. המשרות הללו צפויות להתייתר עם המעבר לאוטומציה, כאשר הטיפול הידני יימשך רק במקרים שבהם תתריע המערכת החדשה מפני חריגות או ליקויים.

המערכת החדשה מיועדת לא רק לחסוך בביורוקרטיה לגופים הציבוריים ולספקיהם, אלא גם לחסוך כסף למדינה. באוצר גילו כי במהלך השנים שילמה המדינה מאות מיליוני שקלים עודפים במחירים מופקעים לספקים. במצב הקיים, ספקים רבים נמנעים מהתקשרויות מול המדינה בשל ה"טופסולוגיה" המסובכת והתשלומים המאוחרים. ומאידך, הקשיחות של מנגנון הרכישות הקיים מקשה על מנהלי הרכש לבחון ספקים שונים. כך יצא שנוצרה בפועל רשימה מצומצמת של ספקים יחידים, שמנצלים את הבלעדיות דה־פקטו שלהם מול הגופים הציבוריים לדרישות תשלומים מפליגות, הרבה מעל מחירי השוק המקובלים.

בחשכ"ל ערכו תחשיב שלפיו יכולים משרדי הממשלה לחסוך 36 מיליון שקל בשנה, רק על השוואת המחירים המופקעים המשולמים על עסקאות קטנות למחירים הנהוגים בשוק. להמחשה, סעיף הקפה הנמס לבדו מתוקצב ב־12 מיליון שקל בשנה מתקציב המדינה עבור משרדי הממשלה. למרות כוח הקנייה המרוכז של המדינה, היא משלמת על המוצר 10% יותר ממה שהאזרח הממוצע משלם בסופרמרקט. המשמעות: בזבוז של מיליון שקל בשנה על קפה בלבד.

 

המדינה משלמת 193% יותר על כלי עבודה

אם הקפה נשמע לכם כמו קוריוז, קחו בחשבון שמדובר רק בדוגמה אחת להוצאות המופרזות של הממשלה. עבור נורות הפלורסנט הנפוצות במשרדים, משלמת הממשלה 52% יותר מהמחיר המקובל בשוק. בכלי עבודה כמו מקדחות, פערי המחירים כבר מתרחבים ל־193%.

בגרף המצורף לכתבה ניתן לראות את פילוח התשלומים המנופחים שמשלמת המדינה לספקים. למשל, ניתן לראות שהמדינה הייתה יכולה לחסוך 6.8 מיליון שקל בשנה רק על התקשרויות קטנות של עד 5,000 שקל. בהוצאות בטווח שבין 5,000־10,000 שקל ההוצאה המיותרת מגיעה לכ־4.5 מיליון שקל בשנה, ועוד כ־4.7 מיליונים אבודים על עסקאות עד 20 אלף שקל.

כיצד יעזור המהלך החדש לצמצם את בזבוז כספי הציבור? קבלו דוגמה קטנה להמחשה: מנהל בית ספר שעד היום היה יכול לרכוש קרטיבים לתלמידים רק מחנות מסוימת, נאלץ לשלם חמישה שקלים לכל קרטיב קרח. כעת הוא יקבל מהאוצר מסגרת להוצאה מסוג זה, שאותה יוכל לנצל גם בחנויות אחרות - ובכך להוזיל את העלויות. המנהלים יקבלו כרטיסי הוצאה מהאוצר, שמזכירים קצת תווי שי: כל כרטיס כולל סכום קבוע מראש וניתן לניצול בעסקים ספציפיים. הציפייה היא שהשימוש בכרטיסים הללו יורחב בהמשך לעסקים נוספים, במטרה להגדיל את הגמישות של מנהלי הרכש.

מצד שני, קיים חשש ברור שהפחתת הפיקוח האנושי מצד אנשי החשכ"ל ייצור פרצות אותן ינסו לנצל במשרדים וברשויות השונות. על כן, באוצר מצויים כיום בתהליך נרחב של ניהול סיכונים וחיזוק הבקרות. החשכ"ל עדיין יחזיק בכלי להגבלת ההוצאות של היחידות, במונחים של הוצאה ליום או לחודש. שנית, הוא יוכל לקבל התראות מרחוק בהתאם למה שיגדיר מראש, גם לכל רכישה אם ירצה. ולבסוף, באוצר עדיין יראו את החשבונית הסרוקה ויקבלו חיווי אוטומטי האם היא תואמת את הרכישה. החשבים יחזיקו ביכולת שליטה מרחוק בתשלומים, ובנוסף יקבלו לראשונה יכולת תחקור בדיעבד של התקשרויות, שתאפשר לזהות האם משרד מסוים עובד באופן קבוע מדי עם ספקים יחידים או האם הוא משלם מחירים מופקעים עבור התמורה.

דרך חתחתים עד לקבלת תשלום מהמדינה

כיום עובר ספק של המדינה מסלול מכשולים ארוך בדרך לקבלת התשלום. לעתים, הוא נדרש למלא 15 טפסים. כל משרד ממשלתי נוקט בשיטת "טופסולוגיה" עצמאית, ולכן ספק שעובד מול כמה משרדים נדרש להתאים את עצמו לכל אחד מהם. אפילו בתהליך רכש של עד 50 אלף שקל (גובה תקרת הפטור ממכרז במדינה), מתרוצץ הספק בין גופים ממשלתיים שונים, עובר סבב אישורים של ארבעה גורמי הוצאת הזמנת רכש - ולאחר מכן מערכה נוספת של שלושה אישורי קליטת החשבונית. הנהלים המסורבלים גורמים להמתנה ממוצעת של יותר מחודש עד לקבלת המוצר מהספק. הספק עצמו מחכה 2־3 חודשים נוספים עד להסדרת התשלום. את מרבית הבעיות אמורה לייתר הטכנולוגיה החדשה.

אין זאת הפעם הראשונה שבאוצר מנסים לרענן את שיטת התשלומים המאובנת של המדינה. החשכ"לית לשעבר, מיכל עבאדי־בויאנג'ו, הובילה ב־2017 מהלך לקיצור תקופת ההמתנה של ספקי המדינה לתשלום למודל של שוטף פלוס 45 לכל היותר (כלומר, חודש וחצי מתום החודש שבו סופק השירות או המוצר). כעת, כצעד המשך, החשכ"ל הנוכחי יהלי רוטנברג יפטור את ספקי השירותים הקטנים מהמתנה לתמורה שמגיעה להם. את הפרויקט הובילו אורי שאשא, סגן בכיר לחשב הכללי, חטיבת משרדים כלכליים ומנהל הרכש, ומור אהרנשטם, רכזת משרדים כלכליים.

האם מדובר בסנונית ראשונה לקראת ביטול גורף של שיטת ה"שוטף פלוס" ומעבר לתשלומים ישירים בכל הצטיידויות המדינה, גם בסכומים גדולים יותר? כנראה שלא. עסקאות יקרות יותר ימשיכו לצאת בצורה של הזמנות רכש והעברות בנקאיות, גם בטווח הרחוק. עם זאת, הצעד עשוי לצמצם את ימי התשלום גם בהתקשרויות עתירות כסף. 

עוד כתבות

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

וורן באפט / צילום: ap, Nati Harnik (עיבוד תמונה)

באפט הפך את ברקשייר למכשיר השקעה שלא היה כמותו, וזה השתלם

אילו בעלי ברקשייר האת'וויי והמשקיע האגדי היה מנהל במקום זאת קרן גידור, היה לו כנראה הרבה יותר הון, והרבה פחות משקיעים מרוצים ומעריצים ● כי ההתעקשות שלו שמבנה החברה צריך להתאים לאסטרטגיה, ולא להיפך, עשתה את ההבדל לבעלי המניות

בארה"ב בטוחים: זה עומד להיות המבצע המסוכן ביותר אליו תצא ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

כל תאגידי הבידור קרקרו סביב הסדרה / צילום: Shutterstock

הומור חצוף ואותנטי: סדרת הילדים שכבשה דווקא את ההורים

למרות הצנזורה של דיסני והביקורות הקשות מנציגי ה–Woke, "בלואי" שוברת שיאי צפייה, מגלגלת מיליארדים ממרצ'נדייז וסוחפת אחריה בעיקר מבוגרים שנהנים מהניואנסים ● כך הפכה סדרה מצוירת על משפחת כלבים אוסטרלית לתופעה עולמית

מכוניות חדשות בנמל אילת / צילום: איל יצהר

משלוח הרכב שיצא מטורקיה בדקה ה-90, ומה החלופות שבוחנים היבואנים

יבואני הרכב הישראלים נערכים לסגר היצוא מטורקיה ● משלוח ענק של טויוטה הספיק לצאת לישראל "ברגע האחרון", אולם בענף צופים עיכובים באספקת דגמי מפתח

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהים את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

מחאת משפחות החטופים בקיסריה / צילום: מטה המשפחות

עינב צנגאוקר שבנה חטוף: נתניהו מטרפד עסקה תוך שהוא מתחבא תחת 'גורם מדיני בכיר'

המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית ● מקור בחמאס ל-N12: מתקרבים להסכם, ארה"ב הבטיחה את סיום המלחמה ● גם בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי להצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית