גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

7 דיונים נקבעו לאותה שעה בעליון. זו לא טעות, זו מדיניות

כל מי שמופיע בפני בית המשפט העליון, עורך דין או עותר, מכיר את תופעת ה"אובר בוקינג" בה נקבעים מספר דיונים לאותו זמן ● מדיניות זו מובילה לבזבוז זמן ומשאבים ● לשכת עורכי הדין: העומס על בתי המשפט לא אנושי ● מערכת בתי המשפט: שיטה שמאפשרת שירות טוב

בית המשפט העליון / צילום: אורון בן חקון
בית המשפט העליון / צילום: אורון בן חקון

בבית המשפט העליון קיימת מדיניות תמוהה. לאותו יום ולאותה שעה, ובפני אותו הרכב שופטים נקבעים ארבעה עד שבעה דיונים בתיקים שונים. לא מדובר בטעות או אירוע חד-פעמי, אלא מדיניות מוכוונת זה שנים. כך, בשבוע שעבר ישב הרכב של השופטים עוזי פוגלמן, דוד מינץ וחאלד כבוב בעשרה תיקים. שבעה מהם נקבעו לשעה 9 בבוקר. מלבד זאת, נקבעו בפני אותו הרכב 3 דיונים לשעה 11:30.

כך קורה בכל יום. יומן בית המשפט העליון משגר זימונים ל־9:00 ו־11:30. אין שעות ביניים, אפילו לא בפערים סמליים. המערכת יוצאת מנקודת הנחה מופרכת שמחצית מהדיונים יתחילו ב־9 בבוקר, ואלו יסתיימו במהירות עד השעה 11:30 (כולל הפסקה, אם יש צורך מבחינת השופטים), כך אפשר לדון במחצית השנייה של הדיונים, שיתחילו גם הם, כולם בשעה 11:30 בדיוק. המציאות כמובן רחוקה מכך מאוד. סנגורים, תובעים, עורכי דין, כמו גם צוותי אנשי שב"ס, ממתינים בבית המשפט שעות ארוכות לדיון אליו זומנו כשברור שאין שום סיכוי שיתקיים במועדו. המשמעות מבחינת עורכי הדין היא המתנה חסרת מעש של שעות, ובזבוז משווע של שעות עבודה בהמתנה. המשמעות מבחינת ציבור המתדיינים, שייתכן שזו הפעם היחידה שיגיעו לבית המשפט העליון, היא תחושת זלזול וחוסר אכפתיות לזמן שלהם וגם בנוגע לעלויות הכספיות שלהם, כשהם נאלצים לשלם אלפי שקלים לעורך דין.

פרקליטות המדינה נפגעת

לאחרונה נכחתי בדיון שנקבע לשעה 9:00, הדיון החל "רק" כשעתיים וחצי לאחר מכן. מיד בפתח הדיון המליץ־הפציר ראש ההרכב, השופט עוזי פוגלמן, במערערים למשוך את הערעור. בלית ברירה, אלו הודיעו שאינם עומדים על הערעור, והוא נדחה בפסק דין בן 3 שורות. כך נוצר מצב בו בעל דין המתין שנה למועד הדיון, וביום הדיון "התייבש" במשך שעתיים וחצי. אז, כשכבר הגיע תורו - הרכב השופטים הודיע לו שמומלץ למשוך את הערעור, אחרת ייפסקו נגדו הוצאות.

הפגיעה הקשה ביותר מבחינה תפקודית היא בפרקליטות המדינה. בניגוד לעורכי דין פרטיים, עורכי הדין בפרקליטות המדינה מופיעים בבית המשפט העליון מדי יום. הם ממתינים שעות לדיון שלהם, במקום לעבוד במשרד על תיקים נוספים. התפוקה בפרקליטות המדינה נמוכה באופן ניכר בעקבות אותה המתנה, שבנוסף לכך מתישה ושוחקת.

עד לפני כעשור, המצב היה גרוע יותר. כל הדיונים נקבעו לאותה שעה: 9:00. כך עורכי דין יכלו להמתין יום שלם עד שהגיע תורם. בעקבות התמרמרות אנשי הפרקליטות, יצרה הנהלת בתי המשפט לוח ממוחשב שנמצא גם בחדר הפרקליטים, ומציג מה הדיון שנשמע כעת. כאשר מתקרב הדיון של הפרקליט הרלוונטי, הוא נכנס לאולם. אך הסידור לא האריך ימים, עקב כעס השופטים שנאלצו להמתין לפרקליטים שמבוששים להגיע. בעקבות כך, נקבעה הפשרה שהדיונים יתחלקו ל־9:00 ו־11:30. יש לציין, שלעורכי דין פרטיים וסנגורים מהסנגוריה הציבורית אין חדר בו הם יכולים להמתין ולעבוד בינתיים.

צריך לומר שמטרת השופטים בדחיסת הדיונים טובה בעיקרה. בפני בית המשפט העליון נפתחים כעשרת אלפים תיקים מדי שנה, העומס רב מאוד, וכך הם דוחסים עוד תיקים.

אולם גם אם המטרה טובה, קשה לעכל את העובדה שהשופטים קובעים מראש דיונים במקביל, ביודעם שהצדדים ימתינו שעות. שופטי העליון אינם נותני השירותים היחידים שמתמודדים עם עומס, ואף אחד מהם לא סבר שהפתרון הוא לייבש באופן מודע ומכוון את לקוחותיו במשך שעות ארוכות מדי יום. לצורך ההשוואה, גם קופות החולים נאלצות להתמודד עם עומס רב ותת תקינה. חרף זאת, המרפאות לא קובעות את כל התורים לרופאי המשפחה לשעה 9:00 ול־11:30.

עינוי דין במשך שנים

גורמים בהנהלת בתי המשפט טוענים שלא מעט דיונים מתבטלים ברגע האחרון, שהצדדים מגיעים לפשרה בפתח הדיון או חוזרים בהם מן הערעור והעתירה, ומשום כך וכדי למנוע בזבוז זמן, השופטים דוחסים דיונים לאותה השעה. תירוץ שאיננו מספק. נחזור לדוגמת קופות החולים. במאוחדת מספרים שכ־30% מהתורים שנקבעים אינם מתקיימים, מכיוון שהמטופל לא הגיע. מחקר של קופת חולים כללית הראה נתון של כ־40%, עד שפעלו להקטין את הכמות.

אולם בכל מקרה, למרות שהרופאים מתמודדים מדי יום עם מטופלים שלא מגיעים, הם לא קובעים תורים לאותה השעה. יש לציין גם שעיקר מלאכת השופט היא כתיבת ההחלטות ופסקי הדין, ואם במקרה נוצר "חלון" הוא נדרש רק לעלות קומה, לכתוב החלטות ולעיין בתיקים שעל שולחנו. זאת בניגוד לצדדים ולעורכי הדין, להם אין לשכה בבית המשפט העליון. בנוסף, בניגוד לרופאים ואחיות שאין להם יכולת להתמודד עם ביטולים ואיחורים, לשופטים יש אפשרות לנקוט סנקציות נגד צדדים שלא הגיעו או שהתעכבו, כמו גם נגד צדדים שהגישו עתירות סרק וערעורים חסרי סיכוי.

מדובר בעינוי דין שסובלים ממנו במשך שנים, אולם בלשכת עורכי הדין מקבלים זאת בהבנה. ראש הלשכה אבי חימי אמר לגלובס: "ההמתנה היא בעיקר תוצאה של דיונים יסודיים ומעמיקים שמקיימים שופטי בית המשפט העליון ונכונותם להיות קשובים לטיעוני הצדדים. לטעמי, עדיפה סיטואציה שבה נקבע יותר מדיון אחד לתחילת היום, מסיטואציה שבה אחד מהתיקים ידחה. העומס על בית המשפט העליון איננו אנושי. אין שום בית משפט עליון בעולם שעובד בחוסר כוח-אדם כמו בישראל. אכן, לעתים, ההמתנה עשויה לעורר מורת רוח, אולם האמינו לי - יהיה להם את יומם בבית המשפט העליון. הפתרון לקיצור לוחות הזמנים הוא הקצאת תקנים חדשים ומשאבים למערכת המשפט".

תגובת הנהלת בתי המשפט: "בבית המשפט העליון מנהלת מחלקת היומן את קביעת ותיאום מועדי הדיונים באלפי תיקים בשנה. כידוע, הרכב השופטים וימי הדיונים אינם קבועים ומועדי הדיונים תלויים בגורמים רבים, ובכלל זה אף בגורמי חוץ כגון עורכי דין, פרקליטים, נציגים של משרדי ממשלה או גורמי ביטחון, עובדי שירות המבחן ועוד, אשר חלקם נדרשים לעתים להופיע במספר תיקים, בפני הרכבים שונים, באותו יום.

"נוסף על כך, בבית המשפט העליון קיימים אתגרים ייחודיים הנוגעים לתיאום מועדי תיקים: מידי יום מתנהלים מספר הרכבים במקביל; תיקי ערעורים מוגשים מכל מחוזות השיפוט בארץ וכך גם בעלי דין ועורכי דין רבים; נשמעים בו דיונים דחופים רבים אשר אותם נדרש היומן לתאם בהקדם בין דיונים שנקבעו זה מכבר בתיקים אחרים, ולעתים אף מהיום למחר; בשל מורכבות התיקים שנדונים בבית המשפט, קיים קושי למלא יום דיונים ברגע האחרון במקרה של ביטול דיון שנקבע מבעוד מועד; ועוד.

"נוכח האמור לעיל, נדרשת גמישות רבה בתיאום מועדי שמיעת תיקים בבית המשפט העליון. לפיכך, הוחלט כי ברירת המחדל בבית המשפט העליון היא קביעת מספר דיונים בשעה 9:00 ומספר דיונים בשעה 11:30, וזאת במטרה לייעל את שמיעת התיקים, לחסוך מזמנם של גורמים שונים המופיעים בתיקים, ולמנוע בזבוז של זמן שיפוטי יקר. גמישות זו אף מאפשרת להרכב השופטים להציע הצעות או לאפשר לצדדים לצאת להפסקה או להתייעצות, ובפרק הזמן הזה לשמוע תיק אחר הקבוע במשבצת הזמנים הרלוונטית. במבט כולל ובשים לב למספר ההליכים הגדול שמתנהל בבית המשפט העליון, שיטה זו מאפשרת ליתן שירות טוב יותר לכלל הפונים לבית המשפט.

"יצוין, עם זאת, כי תיאום מועד דיון של מספר תיקים לאותה משבצת זמנים נעשה תוך הערכת הזמן הנדרשת לשמיעתם; הרכב השופטים מקבל את רשימת התיקים אשר נקבעים לשמיעה ליום הדיונים מבעוד מועד וככל שיש בכך צורך - נעשות התאמות; וכאשר מוגשות בקשות מתאימות, וככל שניתן להיענות להן - ניתן לשנות את שעת הדיון שנקבעה".

עוד כתבות

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

חשיפה: יצוא הנפט לישראל דרך טורקיה נמשך למרות החרם. אלו הסיבות

אזרבייג'ן היא ספקית נפט משמעותית של ישראל, כשהזהב השחור מגיע דרך צינור באקו־טביליסי־ג'ייהאן (BTC) - שם, הנפט מועמס על מכליות בדרך לחיפה ● כך השפיעו יחסי אנקרה־באקו על ההחלטה לא לעצור את הנפט לישראל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, shutterstock

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

וורן באפט / צילום: Associated Press, Nati Harnik

וורן באפט מציג רווחי שיא והר מזומנים. למה הוא מוכר מניות אפל?

ברקשייר האת'ווי, בהובלת המשקיע האגדי וורן באפט, דיווחה על זינוק מרשים ברווח התפעולי ברבעון הראשון של השנה ● במקביל חברת האחזקות הודיעה על הקטנת פוזיציה בענקית הטכנולוגיה אפל בכ-13%

מפעילי כטב''מים בצה''ל / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו בטעות כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

בורסת ת''א זינקה / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מגמה ירוקה בבורסה המקומית; מדד ת"א בנקים 5 קופץ בכ-2%

מדד ת"א 35 עולה ב-1.2% ות"א 90 מטפס בכ-1.1% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

טים קוק, מנכ''ל אפל / צילום: Associated Press, Noah Berger,

מכירות האייפונים צנחו, אז למה המשקיעים מרוצים?

הבייבאק הוא הבעת אמון של אפל בעצמה ● למרות ההכנסות הנמוכות, החברה עקפה את צפי האנליסטים, ולמשקיעים יש לא מעט סיבות להיות מרוצים ● ומה צפוי בבינה המלאכותית ● 5 הערות על דוחות אפל

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

מנכ''ל נמלי ישראל הפורש, יצחק בלומנטל / צילום: שלומי יוסף

הסיפור המטלטל על המנכ"ל שקיבל בשורת איוב ושרד אותה

כשיצחק בלומנטל, אז מנכ"ל חברת נמלי ישראל, חש ברע, הוא היה בטוח שייקח כדור ויחזור לעבודה בתוך שעתיים ● אך הרופאים צפו שנותרו לו שבועות ספורים ● בראיון סיכום כהונה הוא מדבר על השנה המטלטלת ועל ההחלמה המפתיעה ומספר על תוכנית הנמלים החדשנית ש"תשפיע על המשק כולו"

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת