גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תחום האקלים-טק הישראלי מתעורר: יוצאי 8200 מעדיפים אותו על סייבר

דוח חדש על תחום הקליימטק בישראל מצא עלייה חדה בשיעור הסטארט־אפים בתחום האקלים, ואחד מכל שבעה כבר עוסק בענף ● בקרן Firstime מעריכים כי עד סוף העשור יותר ממחצית מהון הסיכון ילך לטכנולוגיות אקלים: "ההזדמנויות גדולות יותר מבגיימינג או בסייבר"

יותר ויותר חברות הייטק ישראליות  מחפשות פתרונות למשבר האקלים / צילום: אריאל קדם, רשות הטבע והגנים
יותר ויותר חברות הייטק ישראליות מחפשות פתרונות למשבר האקלים / צילום: אריאל קדם, רשות הטבע והגנים

עם יותר מ־10 טריליון דולר תחת ניהולו, מנכ"ל ענקית ההשקעות האמריקאית בלקרוק, לארי פינק, הוא ללא ספק אחד האנשים החשובים והמשפיעים במערכת הפיננסית הגלובלית. בנאום מתוקשר בשנה שעברה סיפק פינק תחזית מעניינת שלפיה אלף היוניקורנים הבאים בעולם, הסטארט־אפים שיגיעו לשווי של מיליארד דולר ומעלה, לא יהיו מנועי חיפוש או רשתות חברתיות כמו בעבר, אלא יגיעו מתחומי ההתמודדות עם משבר האקלים (המכונה קליימטק - Climate Tech).

"כדי להגיע לאפס פליטות פחמן נטו עד 2025 - היעד שאליו שואף העולם המערבי - תידרש מהפכה בכל מה שאנו מייצרים וצורכים", אמר אז פינק. "כל הצרכים של האנושות חייבים להיות מומצאים מחדש, וזה ידרוש השקעות ענק וכמות גדולה של מקוריות וחדשנות".

התחזית של פינק הדהדה כך נראה עד לישראל, ובשנה האחרונה חווה תעשיית הקליימטק פריחה משמעותית, הן במספר החברות שקמות בתחום והן במימון שמגיע אליו. לפי דוח שפרסם בשבוע שעבר ארגון PLANETech, המאגד חברות בתחומי האקלים בישראל, בעוד שב־2019 רק 10% מבין הסטארט־אפים המקומיים תרמו להתמודדות עם משבר האקלים, הרי שאשתקד קפץ שיעור זה כבר ל־14%, בערך אחת מכל שבע חברות.

מסורתית שיעור ההשקעות בסטארט־אפים ישראליים של קליימטק היה נמוך מבעולם. לפי הדוח של PLANETech, אשתקד כ־2.5 מיליארד דולר, 10% מההשקעות במיזמים ישראליים הלכו לחברות עם תרומה למשבר האקלים - לעומת 13% באיחוד האירופי ו־14% בעולם. אולם הנתון השתפר במחצית הראשונה השנה, וכ־15% מההשקעות בסטארט־אפים ישראליים זרמו לחברות עם תרומה אקלימית.

ארגון PLANETech מונה 694 סטארט־אפים ישראליים שמסייעים להסתגלות לשינויי אקלים (אדפטציה) או להפחתת פליטת גזי חממה (מיטיגציה). החברות מגיעות מתחומים מגוונים: שיפור מערכי תחבורה (כמו ויה ואופטיבוס), ייעול הייצור (חברת החיישנים לתעשייה אויגורי), התמודדות עם בזבוז מזון (ווייסטלס, שמפחיתה אוטומטית מחיר למוצרים שתאריך התפוגה שלהם מתקרב) ועד לתחום הלוהט של "לכידת פחמן" (שבו פועלת חברה כמו RepAir, שמפרידה את הפחמן מהאוויר בעזרת אלקטרוכימיה).

אוריאל קלר, מנכ''ל PLANETech / צילום: יח''צ

"חלק מהחברות נולדו במקור במטרה להיאבק במשבר האקלים, ויש כאלו שזאת לא הסיבה העיקרית להקמתן", מודה מנכ"ל PLANETech, אוריאל קלר. "אבל עברנו חברה אחרי חברה, למדנו את הטכנולוגיות שלהן והכנסנו לדוח רק כאלו שפעילות הליבה שלהן תורמת לצמצום הפליטות באופן ישיר ומדיד".

"מגיעים לאקלים ומוכנים להתפשר אפילו על שכר"

לדברי קלר, הפריחה של תחום האקלים־טק באה לידי ביטוי גם בסוג היזמים שמגיעים אליו, שכבר ממש אינם עונים להגדרה הקלאסית של "מחבקי עצים". "אנחנו בקשר עם עשרות יזמים שרוצים להקים סטארט־אפים בתחום הקליימטק, וחלקם מגיעים מיחידות יוקרתיות בצבא כמו 8200, תלפיות ו־81. אלו יזמים שפעם היו מקימים חברות סייבר או הולכים לתחומים קלאסיים של הייטק, ועכשיו הם מגיעים לאקלים, כי הם רוצים להקדיש את הזמן והמרץ שלהם למשהו שיעשה טוב לעולם. אני פוגש גם המון מהנדסים ומתכנתים שרוצים לעבוד ספציפית בתחום האקלים, ומוכנים להתפשר אפילו על השכר".

בישראל פועלות מספר קרנות הון סיכון המתמחות בהשקעות בתחומי אקלים, כמו Firstime של יונתן בן ארצי וקרן קפיטל נייצ'ר. לאחרונה הודיעה מיקרוסופט כי קרן החדשנות באקלים שלה, CIF, תפתח נציגות ראשונה מחוץ לארה"ב - בישראל.

אבל לדעת קלר האתגר האמיתי הוא לשכנע גם קרנות ישראליות לא מתמחות לבצע השקעות בטכנולוגיית אקלים. "רוב הכסף לא נמצא אצל קרנות שמתמחות באקלים, ולכן הפוקוס העיקרי שלנו הוא לעבוד עם קרנות שמשקיעות בתוכנה. חלק מהמשקיעים האלו כבר מתעניינים באקלים, ולאחרונה קרן NFX של גיגי לוי־וייס הודיעה שתתחיל להשקיע בתחום, אבל לדעתי השינוי האמיתי יקרה רק כשהמשקיעים שמאחורי הקרנות יתחילו לשאול אותם על אקלים, ולמה אין להם חברות אקלים בפורטפוליו. מבחינתי אם קרנות שעוסקות בסייבר ותוכנה ישקיעו בשתיים־שלוש חברות אקלים בשנה, זה הרבה יותר חשוב מאשר עוד קרן ייעודית שתקום בתחום", אומר קלר.

איתמר ויצמן, שותף ומנהל תחום האקלים בקרן Firstime, עוסק בתחום כבר יותר מעשור. ב־Firstime נמצאים בשלבים מתקדמים של סגירת הקרן השלישית שלהם, בהיקף 100 מיליון דולר, אשר 70% ממנה יושקעו באקלים ו־30% בבריאות. ההשקעות שביצעה כוללות את Beehero, שפיתחה כוורת חכמה להצלת אוכלוסיית הדבורים, ואת פירסט איירבורן, שמפתחת שירותי בקרה לטורבינות רוח בעזרת רחפנים. "אני משוכנע שקרן האקלים תהיה הטובה ביותר שלנו מבחינת תשואות, פשוט כי משבר האקלים הוא האתגר הכי גדול של האנושות ויוצר הזדמנויות מטורפות. ההערכה שלי היא שעד סוף העשור, יותר מחצי מהכסף שמשקיעות קרנות ההון סיכון ילך לטכנולוגיית אקלים", אומר ויצמן.

איתמר ויצמן / צילום: בר כהן

לדבריו, "המודעות בישראל לנושא מפגרת ביחס לארה"ב ואירופה, כי התקשורת רק לאחרונה התחילה להתמקד בו. היום אני מקבל יותר פניות מיזמים מבעבר, אבל יזמים ישראלים עדיין מעדיפים הרבה פעמים לעסוק בפינטק, בגיימינג או בסייבר על פני תחומים מצילי חיים. אם הם יחשבו על זה ברצינות, ברור שההזדמנויות בתעשיות כמו מזון ואנרגיה גדולות יותר מאשר בגיימינג או בסייבר", אומר ויצמן.

"בעולם זה נושא אסטרטגי כמו סייבר"

אראל מרגלית, יו"ר JVP ומבכירי משקיעי ההון סיכון בישראל, הגיע לתחום הקליימטק בעקבות פגישות עם ראשי ערים ומדינות מסביב לעולם. "מהשיחות האלו הבנו עד כמה בעולם מסתכלים על טכנולוגיית אקלים כנושא אסטרטגי, ממש כמו שמסתכלים על סייבר", הוא אומר.

אראל מרגלית / צילום: שחר עזרן

בשבוע שעבר חנך מרגלית מרכז בינלאומי ראשון מסוגו לטכנולוגיית קליימטק בניו יורק, בשיתוף עם העירייה המקומית וחברת הרכב MINI מקבוצת BMW. לדבריו, הדגש המרכזי של המרכז הוא שילוב בין אקלים־טק לתחומי הייטק מסורתיים יותר כמו סייבר ופינטק.

לדבריו, "אנחנו רואים הרבה הקבלה בין תחומי הקליימטק והסייבר. חברות שעוסקות בלהגן על מערכות מים עירוניות מפריצה של האקרים, יכולות גם להגן עליהן מזיהומים. קליימטק הוא ממד נוסף שמתווסף לכל תחומי ההייטק הקיימים".

עוד כתבות

מנכ''לית אנלייט, עדי לויתן / צילום: טל שחר

אנלייט מנצלת את הזינוק במניה: מגייסת כ-1.3 מיליארד שקל

חברת האנרגיות המתחדשות הגדולה בבורסה בת"א גייסה כ-1.3 מיליארד שקל מהמשקיעים המוסדיים במכירות מניות ● בעקבות כך, מחיר המניה יורד היום בכ-3.5% ● ע"פ החברה, הכסף ישמש ל"תמיכה בתכנית הצמיחה האסטרטגית שלה על פני הגיאוגרפיות השונות, תוך חיזוק של המאזן שלה"

אילוסטרציה: Shutterstock, Vitalii Vodolazskyi

כשהורה משתמש במערכת המשפט כדי להטריד הורה אחר

אב גרוש ביקש מביהמ"ש להרחיב את זמני השהות שלו עם בנו הפעוט, ואף דרש כי האם תוותר על האפוטרופסות עליו ● אלא שבדיקה שנערכה העלתה כי האב בעצמו מסרב לקיים את זמני השהות שנקבעו לו ● ביהמ"ש קבע כי תביעתו של האב היא תביעת סרק שהוגשה ממניעים זרים - כמה הוצאות משפט פסק?

נושאת המטוסים ג'רלד פורד, עמוסה במטוסי קרב ובכלי טיס אחרים / צילום: Reuters, Christopher Drost/ZUMA Press Wire

עם 75 מטוסים ו-4,500 חיילים: זה כלי המלחמה היקר ביותר בעולם והוא בדרך לכאן

במקביל להתנהלות המו"מ בין ארה"ב לאיראן, ספינת המלחמה ג'רלד פורד - שתג המחיר שלה עומד על 13.3 מיליארד דולר - עושה את דרכה למרחב הים התיכון ● גלובס עושה סדר בכל הקשור ליכולות, תפעול ועלויות נושאת המטוסים המתקדמת של ארה"ב

איבד כמעט 10% בתוך שנה: מה ארה"ב רוצה מהדולר, ועד מתי זה עשוי להימשך

בעוד שהשוק רואה בצלילת הדולר התרסקות, דונלד טראמפ רואה בה הזדמנות ● למה הממשל האמריקאי מהמר על מטבע חלש, איך המלחמה באוקראינה דחפה את העולם לזהב, ולמה הליכה על החבל הדק שבין יצוא לאינפלציה היא הפיצ'ר החדש של הכלכלה העולמית

מיכה קאופמן, מנכ''ל ומייסד פייבר ואור עופר, מייסד ומנכ''ל סימילרווב / צילום: יואב הורנונג, איל יצהר

שתי הישראליות שנפלו בוול סטריט אחרי פרסום הדוחות

סימילרווב אכזבה את השוק עם התחזיות שפרסמה בדוחותיה, והמניה נפלה בחדות בוול סטריט ● פייבר סיפקה תוצאות מעורבות, וגם המניה שלה הגיבה בירידות ● מנכ"ל פייבר: "אנו נמצאים בעיצומו של שינוי משמעותי באופן שבו ארגונים מאמצים AI"

אסף טוכמאייר וברק רוזן / צילום: אלדד רפאלי

תיאבון שלא נגמר: למה חברה עם 19 אלף דירות בצנרת צריכה עוד 10,000?

רכישת אקרו היא רק אחרונה ברצף חברות נדל"ן שרכשה ישראל קנדה בשנים האחרונות ● מי שבתחילת דרכה "עשתה בי"ס" ליזמים הוותיקים, נאלצת ליטול יותר ויותר סיכונים כדי להמשיך לגדול, מתוך תקווה שהמומנטום בשוק גם ישתפר

אנדרו מאונטבטן-ווינדזור / צילום: ap, Kirsty Wigglesworth

טלטלה בבריטניה: אנדרו נעצר בחשד לעבירות הפרת אמונים בפרשת אפשטיין

עפ"י דיווח ב-BBC, הנסיך לשעבר אנדרו מאונטבטן-ווינדזור נעצר לאחר שכוחות משטרה פשטו על ביתו ● המעצר מגיע על רקע דיווחים כי אנדרו מסר לג'פרי אפשטיין מידע ממשלתי מסווג במסגרת מערכת היחסים ביניהם ● עפ"י דיווחים ועדויות, אנדרו ביצע עבירות מין קשות ורבות לצד אפשטיין

מתקפת סייבר / אילוסטרציה: Shutterstock

ישראל היא המדינה המותקפת ביותר בסייבר, לפני אוקראינה וארה"ב

דוח בינלאומי חושף: בשנת 2025 יותר מ־12% מכלל מתקפות הסייבר הפוליטיות בעולם כוונו לישראל, ומומחים מזהירים שזה רק יתגבר

פרידריך מרץ, קנצלר גרמניה / צילום: Reuters, Nicolas Economou

אובדן של 120 אלף משרות בשנה: התעשייה הגרמנית במשבר עמוק

לפי דוח של EY, התעשייה הגרמנית השילה 124 אלף משרות בשנה שעברה, בקצב מהיר פי שניים מזה שנרשם בשנה שלפניה ● מחירי האנרגיה בגרמניה זינקו פי שלושה לפחות עבור לקוחות עסקיים, בשל הפסקת הזרמת הגז הרוסי בצינור "נורד–סטרים", והעתיד אינו ידוע, למרות ניסיונות של הממשלה להבטיח סובסידיות בתחום

ערי סטימצקי / צילום: אביב חופי

אקזיט לערי סטימצקי: מגרש בפתח תקווה נמכר ב-130 מיליון שקל

חברת יובלים מימשה אופציה לרכישת מגרש בפתח תקווה; חברת קוואלקום שכרה שטחים בפארק העוגן בנתניה; שלושה הסכמי ליווי גדולים נחתמו לפרויקטי פינוי-בינוי בירושלים ובמרכז; ומכרז הענק לשכונה חדשה במערב ראשון לציון צפוי להידחות שוב ● חדשות השבוע בנדל"ן 

בית בקיבוץ. לא נחתם הסכם ממון / צילום: איל יצהר

הבעל סירב להיות חבר קיבוץ ודרש מחצית מהדירה. מה קבע בית הדין?

לצורך רכישת הבית נלקחה משכנתא שנרשמה על שם שני בני הזוג, והבעל השתתף בתשלומי המשכנתא למשך תקופה מוגבלת של כשנה ● הבחירה שלא להצטרף לקיבוץ עלתה ביוקר, והבעל נותר בלי זכויות בבית

ניקאש ארורה, מנכ''ל פאלו אלטו נטוורקס שנכנסת לבורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

הבורסה חשפה: המועד שבו ענקית הטכנולוגיה תתחיל להיסחר בישראל

פאלו אלטו תחל להיסחר בבורסה כבר ביום שני הקרוב, ה-23 בפברואר ● החברה נסחרת בנאסד"ק בשווי של 123 מיליארד דולר, או 387 מיליארד שקל לפי השער הנוכחי ● מתי החברה צפויה להיכנס למדדים ומי עלולות לשלם את המחיר?

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

תוך שימוש במידע פנים: זה מנכ"ל בית ההשקעות שנחקר בחשד שרכש מניות של ארית

צביקה לביא, בעל השליטה והמנכ"ל של בית ההשקעות לביא את לביא, נחקר ע"י רשות ני"ע בחשד כי רכש מניות של ארית תעשיות תוך שימוש במידע פנים ● מנכ"ל ארית, חיים שטמפלר, נחקר אף הוא בפרשה ● עורכי הדין המייצגים את לביא: "הוא משוכנע כי יתברר שהוא לא עבר כל עבירה"

אשקלון. ''אנשים רוצים איכות חיים טובה'' / צילום: Shutterstock

הבטיחו לישראלים שהנטו שלהם יגדל אם יעברו לפריפריה, אז למה הם לא באים

בנק ישראל פרסם לאחרונה מחקר שהראה כי הטבות המס שניתנו לפריפריה עלו למדינה מאות אלפי שקלים לכל תושב, ולא שינו דרמטית את מאזן ההגירה ● החוקרת עדי פינקלשטיין: "ההטבות האלה לא מספיקות כדי למשוך אנשים ליישובים החלשים באמת"

שוקי ניר, מנכ''ל סולאראדג' / צילום: באדיבות סולאראדג'

"עוברים להתקפה": סולאראדג' ממשיכה להציג שיפור בתוצאות

לאחר שמניית חברת הטכנולוגיה לתחום האנרגיה הסולארית זינקה ב-120% בשנה האחרונה, היא מציגה עלייה של 71% בהכנסות הרבעון וצמצום ההפסד ● המנכ"ל: "נתמקד בצמיחה רווחית"

ד''ר אורן פרייס־בלום, מייסד אוסיו / צילום: באדיבות אוסיו

"לא התכוונו להתחבא": מתחת לרדאר, סטארט־אפ ישראלי כובש את שוק האורתופדיה בארה"ב

מתחת לרדאר, חברת אוסיו, שפיתחה שתלים לטיפול בפציעות, כבר גייסה 100 מיליון דולר ● המייסד, ד"ר אורן פרייס־בלום, מספר על הדרך מהמטבח בבית לשוק האורתופדיה האמריקאי, על ה"פיץ'" הראשון המפתיע ועל שיתוף הפעולה עם חברה מכפר זרזיר

מימין: פרופ' אסף חמדני, יו''ר הוועדה לרפורמה בדוחות; ספי זינגר, יו''ר רשות ני''ע; רו''ח שלומי שוב ופרופ' אמיר ברנע / צילום: אלון גלבוע

למה בשוק ההון חוששים מהרפורמה שאמורה להקל על דיווחי החברות?

בדיון בהשתתפות בכירי רשות ני"ע טענו מומחים כי המלצות ועדת חמדני עמומות, פוגעות ביחסים שבין מנהלים לדירקטורים ומאפשרות לדחות דיווחים על עסקאות ● יו"ר הרשות זינגר: "בגלל ה-AI, ייתכן שבעוד שנתיים-שלוש יהיה צורך בשינויים נוספים"

אוניית צים LNG / צילום: Mr YC Chou

זכרונות מעסקת טאואר: הסיבה שמניית צים זינקה לפחות מהשווי במכירה

השווי של צים זינק אל פחות משווי העסקה בגלל החשש שזו לא תצא לפועל ● השגת האישורים הנדרשים לעסקה צפויה להימשך עוד חודשים ארוכים, והחששות כבר צפים על פני השטח

אסף טוכמאיר וברק רוזן, מבעלי ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

מיזוג ענק בשוק הנדל"ן: ישראל קנדה מתמזגת עם אקרו לחברה בשווי 10 מיליארד שקל

יזמית הנדל"ן ישראל קנדה רוכשת את פעילות אקרו לפי שווי של 3.1 מיליארד שקל ● במסגרת המהלך, תמוזג פעילותה של אקרו שנמצאת כיום בשליטת איש העסקים צחי ארבוב לתוך ישראל קנדה

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בת"א; מדד הקלינטק נופל ב-3.5%, הדולר מתחזק מול השקל

מדד ת"א 90 יורד בכ-1.7%, ת"א 35 מאבד מערכו כ-0.5% ● נייס מזנקת לאחר שעקפה את התחזיות ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר ממשיך להתחזק אל מול השקל וערכו עומד סביב 3.14 שקלים ● עדכונים שוטפים