גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אושרה התוכנית להקמת מקטע המטרו הצפוני של גלילות-חולון

מדובר במקטע באורך כ־14 ק"מ, אשר בממשלה מוגדר "המקטע המרכזי של המטרו, שיהווה את הבסיס והקישור עם קווי המטרו האחרים" ● אושרה גם תמ"א 60 המשלימה את התכנון סביב קווי המטרו

המטרו / אילוסטרציה: Shutterstock, Dmitry Tkachenko Photo
המטרו / אילוסטרציה: Shutterstock, Dmitry Tkachenko Photo

ועדת השרים לענייני פנים, שירותים, תכנון ושלטון מקומי, בראשות שרת הפנים איילת שקד, אישרה היום (א') את התוכנית להקמת החלק הצפוני של קו M1 של מערכת המטרו. מדובר במקטע המרכזי של המטרו, שיהווה את הבסיס והקישור עם קווי המטרו האחרים מצומת חולון ועד גלילות.

מיכאלי התחייבה לתחבורה ציבורית בשבת בתוך שנה. מה הסיכוי לכך? 
נת"ע מודה שהקווים הירוק והסגול יידחו בשנה, אך בממשלה צופים עיכובים נוספים 
קו המטרו גלילות-חולון עובר לאישור הממשלה. מתי הוא יתחיל לנסוע? 

אורכו של המקטע הוא כ-14 ק"מ, והוא כולל 11 תחנות תת-קרקעיות. המקטע מתחיל בסמוך לגלילות וממשיך דרומה דרך רמת אביב, רחוב חיים לבנון, דרך נמיר, רחוב יגאל אלון וממשיך דרומה עד צומת חולון.

כזכור, בחודש מאי החליטה הוועדה לתשתיות לאומיות (ות"ל) על פיצול התוכנית (תתל/101/ב), כך שבשלב הראשון יקודם מקטע התוכנית מצומת חולון ועד גלילות. השלוחות הצפוניות של הקו להרצליה, רמת השרון, רעננה וכפר סבא יקודמו בתוכנית נפרדת, על רקע ההתנגדויות ובעיקר של כפר סבא ורעננה למיקום התחנות ומוסכי הרכבת. על פי שלבי הביצוע שפורסמו במכרז למנהלי הקו, קו M1 אמור להיות הקו הראשון שיבוצע מתוך שלושת קווי המטרו.

על-פי ההבטחות, מערכת המטרו תושלם בשנת 2040

הקו יהיה בממשק עם קווי מערכת תחבורה ציבורית נוספים - קו מטרו M2 בסמוך למחלף השלום וקו M3 בגלילות; עם תחנות רכבת ישראל - סבידור מרכז, השלום, ההגנה, גלילות (תחנה חדשה) וצומת חולון; ועם תחנות של קווי הרכבת קלה: הקו הירוק - צומת חולון ואוניברסיטת תל אביב, הקו סגול - ההגנה, מסוף ארלוזורוב והקו אדום בתחנת ארלוזורוב.

מקטע זה משלים את המקטע הדרומי של קו המטרו M1 שאושר לאחרונה. אישור המקטע יאפשר קידום הקמת השלב ראשון של פרויקט המטרו ממחלף הכפר הירוק ועד מחלף ראשונים. בנוסף, אושר זה מכבר גם קו M3, שהוא קו טבעתי וייסע מהרצליה לעתידים, פתח תקווה, קריית אונו, וחולון, ומתוכננת בו גם שלוחה לנתב"ג.

קו M2 נמצא בשלב של בחינת ההתנגדויות לתוכנית במוסדות התכנון על-ידי חוקרת. הקו הוא קו רוחב שיתחיל בבית החולים וולפסון וייסע דרך שלבים, כרמלית, כיכר מגן דוד, הבימה והשלום בתל אביב, ומשם ימשיך לגבעתיים, לבני ברק או לרמת גן ולפתח תקווה.

מערכת המטרו תבוצע בשלבים, כפי שנחשף במכרז הניהול של הקווים, כך שהעבודות יחלו עם קו M1, כשחלקו צפוי להתחיל לפעול כבר בפעימה הראשונה, על-פי ההבטחות, בשנת 2032, והרשת תלך ותתרחב, עד שתושלם על-פי ההבטחות בשנת 2040. תקציב הפרויקט הוא 150 מיליארד שקל, כשמחציתו תגיע מתקציב המדינה, ומחציתו מבוססת על מיסוי ולכידת ערכי הנדל"ן.

מערכת קווי המטרו עתידה לחבר את כלל מטרופולין תל אביב, החל מלוד, רמלה ורחובות בדרום ועד רעננה וכפר סבא בצפון ופתח תקווה במזרח, והיא תהווה מענה נוסף ועיקרי להקלת הגודש בכבישים, להגדלת ההשקעה בתחבורה הציבורית ולקיצור מרחקי הנסיעה למרכזי התעסוקה במטרופולין.

יו"ר מטה התכנון הלאומי, עו"ד שלומי הייזלר, מסר כי "פרויקט המטרו הוא קריטי למטרופולין תל אביב שהולך וגדל. המטרו, בשילוב מערכות הסעות המונים נוספות בהם הרכבת הקלה, יתנו מענה תחבורתי ראוי לתושבים. אני מודה למינהל התכנון על העבודה המקצועית והמאומצת, ובחודשים הקרובים נפעל לאישור מקטעים נוספים".

תמ"א 60: שמירה על זכויות בנייה במגרשים שיופקעו חלקית

ישיבתה של ועדת השרים היום נועדה בעיקר לאישור תוכניות תשתית לאומיות, אך לצד אלה היא אישרה גם את תמ"א 60, תוכנית ארצית המתמקדת בזכויות בנייה סביב המטרו - ומוגדרת כמשלימה לתמ"א 70, תוכנית המתאר הארצית הקובעת את הוראות התכנון סביב קווי המטרו, וכחלק מכך מאפשרת הפקעה של קרקעות ומגרשים (לטובת המטרו עצמה וכן לטובת מתקנים ומבנים הקשורים אליה).

תמ"א 60 מהווה, על-פי מנסחיה, "רצף תכנוני לתוכניות המטרו, ומקנה סמכות בשיקול-דעת לצמצם את ההשפעה על מגרשים שיועדו בחלקם לשימושים שונים הנדרשים לצורכי המטרו". בפועל תפקידה הוא בעיקר לתת מענה למגרשים המתוכננים להיות מופקעים באופן חלקי לטובת המטרו, ומטרתה לשמור על זכויות הבנייה המקוריות בהם.

כך לדוגמה, אם מגרש קיים כלשהו בשטח 1,000 מ"ר כולל זכויות בנייה של 350%, ניתן להקים עליו עד 3,500 מ"ר שטחים בנויים. תמ"א 70 מפקיעה ממנו שטח של 250 מ"ר, כך שלאחר ההפקעה הוא כולל רק 850 מ"ר. תמ"א 60 מאפשרת לשמור בו על זכויות בנייה בהיקף 3,500 מ"ר - למרות ששטח המגרש בפועל קטן יותר כעת.

נציין כי לצורך יישום ההוראות וכדי לאפשר את השמירה על זכויות הבנייה כפי שהן, משמרת תמ"א 60 מוסד ותיק שרק לפני חודשים ספורים הוחלט על ביטולו: מוסד ההקלות, או כלשון החוק - סטייה ניכרת מתוכנית. הוראות החוק הועתקו כפי שהן לתוך הוראות התוכנית, וכך היא למעשה תהיה היחידה שעדיין תאפשר מתן הקלות לפי הפורמט הישן.

"תמ"א 60 למעשה תאפשר בפועל לרשויות להקטין את היקף הפיצויים שיידרשו לשלם בעקבות הפקעת הקרקעות", אומר עו"ד צבי שוב, מומחה לנדל"ן, תכנון ובנייה. "אנשים שיגישו תביעות לירידת ערך או תביעות הפקעה עלולים להיתקל בתשובה לפיה לא נפגעו, בסופו של דבר, משום שכל זכויות הבנייה שלהם נותרו כפי שהיו, לכאורה.

עו''ד צבי שוב / צילום: ליאת מנדל

"הטענה הזו לא לגמרי נכונה, שכן אומנם הזכויות נשמרו, אבל שטח המגרש קטן יותר, כך שמדובר בפגיעה מסוימת. כלומר, תמ"א 60 לא באמת מחזירה את המגרש למצב הקודם שבו היה קודם לכן. בשורה התחתונה, קשה מאוד לדעת מה תהיה הפגיעה, שכן היקפה יתברר רק בעת הוצאת היתר בנייה - וזה עלול ליצור אי-סדר גדול ולהגביר את חוסר הוודאות".

עוד כתבות

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

מסחר מסביב לשעון? בוול סטריט שוקלים שינוי קיצוני

בורסת ניו יורק שלחה סקר לסוחרים בנושא מפתיע במיוחד ● על פי דיווח בפייננשל טיימס, הבורסה בדקה מה דעתם על מסחר מסביב לשעון - 24/7, או 24 שעות בשבוע המסחר ● ומי מציע את זה כבר היום?

מדפי סופר. פתיחת שוק המזון ליבוא התקדמה חלקית / צילום: טלי בוגדנובסקי

פתיחת שוק המזון ליבוא: ההחלטה קודמה, אך הצלחתה חלקית בלבד

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם, בשיתוף המכון הישראלי לתכנון כלכלי: הגברת התחרות והסרת חסמי יבוא מזון

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס, ועל כן, אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

גיל שויד / צילום: כדיה לוי

צ'ק פוינט הציגה דוח חזק; אך התחזית מאכזבת

צ'ק פוינט עקפה את תחזיות האנליסטים בשורת הרווח וההכנסות ● החברה מפספסת את צפי האנליסטים לרבעון השני של השנה והמניה יורדת ● בחברה עדיין מחפשים מנכ"ל חדש שיחליף את גיל שויד

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

ריי דליו / צילום: Reuters, Thomas Mukoya

המשקיעים בקרן הגידור המפורסמת לא מרוצים ודורשים את הכסף

משקיעים בקרן של ריי דליו טוענים שהם מתוסכלים מהתשואות בשנים האחרונות ● רבים מהמשקיעים המוסדיים שהשקיעו סכומי כסף גדולים מושכים את כספם ● "יש לנו אכזבה לאורך תקופה ארוכה", מספרת אחת מהמשקיעות בקרן

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה"ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה מקינזי ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון