גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

השיעור המרתק שכולנו צריכים ללמוד מחברת משלוחי הסופר אינסטה קארט

בשיא שלה, רק לפני שנה, החברה האמריקאית שהקים אפורבה מטה הגיעה לשווי של 39 מיליארד דולר ● אבל אז הוא פינה את מקומו למנכ"לית שהגיעה מפייסבוק, חתך בעצמו את השווי ל־24 מיליארד, ביצע שרשרת רכישות, והשיא הגיע החודש עם הצעת ערך חדשה ללקוחות העסקיים

אפליקציית אינסטה קארט. מודל עסקי של ליקוט בלבד לא יכול להיות רווחי / צילום: Associated Press
אפליקציית אינסטה קארט. מודל עסקי של ליקוט בלבד לא יכול להיות רווחי / צילום: Associated Press

הכותב הוא מנכ"ל Anyverse, מרצה ומומחה בינלאומי לחדשנות וטכנולוגיה 

לפני קצת יותר משבוע השיקה אינסטה קארט (Instacart) פתרון טכנולוגי שהוא סוג של "מעטפת" לעסקים שעובדים איתה - בעיקר סופרמרקטים ומיני מרקטים בארה"ב. מדובר בשירות שנקרא Connected Stores, ומהווה מעין סוויטה של טכנולוגיות שאמורות לסייע לאותם עסקים ליהנות מפירות החדשנות והטכנולוגיה מבלי להשקיע סכומי עתק - סוג של "מערכת הפעלה" לניהול של קמעונאי מזון שאינם רשתות ענק.

המהלך הזה מעניין מכמה כיוונים שונים. ראשית, החשיבה מחוץ לקופסה של חברה שהתחילה בכלל משירות משלוחי סופרמרקטים. שנית, מדובר בדוגמה מעולה לאופן שבו חברות צריכות לפעול ולחשוב בתקופה המורכבת הזו, בייחוד סטארט־אפים שהגיעו לשווי מטורף ב־2020 וב־2021 והיום צריכים להמציא את עצמם מחדש כדי להצדיק איכשהו את השווי הזה (או אפילו לשמור את עצמם באותם אזורי חיוג).

ושלישית, זו הזדמנות לדבר על הריטייל־טק, תחום שלא מקבל מספיק בולטות למרות שהוא מהיחידים שפוגשים כמעט כל אדם ובתדירות גבוהה מאוד, וכמובן גם שוק ענק מבחינת היקפים כלכליים.

רצף גיוסים

לפני שנצלול לנגזרות של המהלך, נתחיל מהרקע: אינסטה קארט האמריקאית הוקמה ב־2012, והצעת הערך שלה עד היום הייתה משלוחים עד הבית, בדומה לוולט, DoorDash ואחרים, רק שההתמחות שלה היא סופרים ולא מסעדות. זו עדיין חברה פרטית, אבל ההערכות מדברות על כך שהיא מכניסה כ־2 מיליארד דולר בשנה, יש לה יותר מ־10 מיליון משתמשים פעילים בחודש, ולמעלה מ־500 אלף מלקטים (שהם לא עובדי החברה אלא עובדים מזדמנים שמקבלים תשלום פר ליקוט) בארה"ב.

עד 2022 נראה היה שהחברה נמצאת במסלול הבטוח לירח - היא צמחה שנה אחר שנה, ונהנתה מהביקוש לשירותיה בשיא הקורונה בארה"ב. בגיוס ההון האחרון שלה במרץ 2021 היא גייסה 265 מיליון דולר לפי שווי חברה של 39 מיליארד דולר, חמישה חודשים בלבד אחרי שהיא גייסה 200 מיליון דולר לפי שווי של 17.7 מיליארד דולר - טירוף בכל קנה־מידה.

בו זמנית, נראה היה שגורמים בכירים בחברה מבינים שיש כאן מסיבה שצפויה להסתיים. המייסד והמנכ"ל אפורבה מטה החליט שהוא פורש, ולראשונה באוגוסט 2021 מונתה לנהל את החברה מנכ"לית שכירה - פידג'י סימו (Fidji Simo), שקודם לכן הייתה בכירה מאוד במטא (ניהלה את אפליקציית פייסבוק עצמה).

אבל 2022 נראית עבור אינסטה קארט - כמו עבור הרבה יוניקורנים ודקאקורנים (סטארט־אפים פרטיים בשווי של יותר מ־10 מיליארד דולר) - הרבה פחות אופטימית. במרץ השנה החברה הודיעה שהיא מורידה את השווי שלה בצורה יזומה ל־24 מיליארד דולר "בלבד". המהלך הזה נועד מצד אחד להיטיב עם העובדים, כי זה מאפשר להם להרוויח יותר בעתיד ממימוש מניות או אופציות, ומצד שני כדי למנוע מהלך של מחיקת שווי מצד אחד המשקיעים הגדולים האחרים, שלא בהכרח היה דבק ב־24, ויכול מאוד להיות שהיה יורד ל־20 ואפילו פחות.

עם המחיקה בשווי ועם השינויים בהנהלה, נראה היה שהחברה מבינה שחגיגת הקורונה נגמרה גם מבחינת העסק. המודל העסקי של ליקוט בלבד לא מצליח להיות רווחי, התחרות גדלה, והצעת הערך ללקוחות העסקיים חייבת להשתנות.

כאן נכנסה לתמונה האסטרטגיה החדשה שאת פירותיה אנחנו רואים בהשקת המהלך של Connected Stores. בשנה וחצי האחרונות החברה רוכשת חברות ריטייל־טק כמו Caper שפיתחה עגלת קניות חכמה, FoodStorm שפיתחה מערכת לניהול הזמנות סופר (OMS) ועוד. זו חשיבה יצירתית, שמנהלים ומנהלות רבים יכולים ללמוד ממנה - כשמודל עסקי של חברה הוא לא בר קיימא בפני עצמו, יש לבנות לצדו או מעליו מודל עסקי נוסף שיתמוך בו או יחליף אותו - דווקא כשהחברה עדיין בשיא מבחינת לקוחות והיקפים.

"מערכת הפעלה" חדשה

זוכרים שאמזון הפסידה מיליארדים כל שנה על האתר שלה? אז ברגע שהיא הבינה שאי־אפשר להמשיך ככה, היא לא היססה ובנתה ליד עסקים נוספים כמו AWS (שירותי הענן) ומערך הפרסום, שייצרו FlyWheel ויתמכו אחד בשני. זה בדיוק מה שאינסטה קארט עושה עכשיו: היא מציעה לקמעונאים סוג של One Stop Shop בדמות חליפת מוצרים וטכנולוגיות, כאשר המשלוחים הופכים להיות נספח נוסף שהם יוכלו לחבר לכל המערכות, לדחוף בעסקאות באנדל וכו'.

הרבה יותר קל להפסיק את ההתקשרות עם ספקית שירותי ליקוט, מאשר עם חברה שגם מנהלת עבורך את כל המערכות שתומכות בפעילות העסק. בסופו של דבר, אינסטה קארט חותרת לייצר סוג של "מערכת הפעלה" לסופרמרקטים שאינם רשתות ענק, ומדובר בשוק עם פוטנציאל עצום.

אם רוצים לחפש דוגמאות, אפשר להסתכל על הסטארט־אפ הישראלי המצוין Tabit, שעושה משהו דומה לעולם המסעדות. בניגוד לוולט או תן ביס, ב־Tabit הבינו שהמסעדות לא צריכות רק שירותי משלוחים, ובנו עבורן מגוון רחב של אפליקציות מסונכרנות, שביניהן יש גם שירותי משלוח, אבל גם שירותי ניהול שולחנות, סליקה, תוכניות נאמנות, טאבלטים להזמנות וכו'.

השאלה המרכזית במקרה של אינסטה קארט היא האם הם יספיקו לייצר עסק אמיתי מהנתיב החדש הזה לפני שייגמר להם הכסף - החברה מדברת שוב על הנפקה, אולי אפילו עד סוף השנה הזו. רק שבניגוד לשווי של 45-50 מיליארד דולר שעליו דובר בחציון הראשון של 2021, הפעם מדברים על שווי צנוע יותר של 15-20 מיליארד דולר לכל היותר. בעיניי, השוק יקבע את השווי לא רק על בסיס כמות המלקטים או לקוחות הקצה, אלא גם ואולי אפילו בעיקר על בסיס הפוטנציאל שהמספרים יראו בנוגע לעסק ה־B2B של החברה.

מתי תתממש ההבטחה

מלבד השיעור שאפשר ללמוד מאחד הסטארט־אפים הפרטיים בעלי השווי הגדול ביותר בעולם (עד לפני שנה וקצת), שווה לשים לב גם לתחום שאינסטה קארט עוסקת בו, הריטייל־טק. כבר למעלה מעשור, התחום הזה מספק הבטחות גדולות - חנויות בלי קופה, פרסונליזציה בזמן אמת בחנות, חיבור מיטבי בין אונליין לאופליין ועוד. ועדיין, הלכה למעשה, 99% מהחנויות שאנחנו רוכשים בהן נראות אותו דבר ומרגישות כמעט כמו שהן הרגישו לפני עשור־שניים.

לדעתי, החשיפה של קהלים חדשים לרכישות אונליין, התקדמויות משמעותיות בטכנולוגיות כמו 5G ובינה מלאכותית יביאו לכך שבשנים הקרובות כן נראה מהפכה בעולם הריטייל. משינוי משמעותי באופי של החנויות הפיזיות, דרך חיבור טוב יותר לאונליין ובהמשך למטאוורס, ועד פרסונליזציה אמיתית ברמת ייצור הבגד.

בהקשר הזה חייבים להזכיר כמה שחקניות ישראליות מובילות ברמה העולמית, כמו Trigo, TRAX, NAYAX וקורנית דיגיטל. כמו חברות טק מכל התחומים, גם תחום הריטייל־טק מין הסתם חווה שנה לא פשוטה, ולא מן הנמנע שנראה חלק גדול מהחברות האלו ואחרות מתמזגות או נמכרות בחודשים הקרובים. 

עוד כתבות

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

הירחון העברי ''השחר'', שבו כתב בן יהודה, 1879. הרושם ממאמרו היה עצום / צילום: ויקיפדיה

העברית של ימינו מבטאת כישלון אחד מובהק של אליעזר בן יהודה

בדיוק לפני 145 שנה אליעזר בן יהודה הקדים את כל בני זמנו בהבנת הקשר בין הארץ לבין הלשון ● אבל את לשון ימינו הוא כנראה לא היה מבין

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

סאטיה נאדלה, מנכ''ל ויו''ר מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

מיקרוסופט עקפה את הציפיות; המניה מזנקת במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו 61.9, ב-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד ● הרווח למניה 2.94 דולר למניה, מעל הצפי ● המניה עולה ב-5% במסחר המאוחר

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

דיווח: מגעים לשיחה בין ביידן לנתניהו - ככל הנראה עוד היום

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?