גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מחקרים מגלים: יש דבר אחד שמפחיד את המשקיעים יותר מירידות בשווקים

התנהלותם של המשקיעים שמפחדים מהמשך הירידות היא בין המניעים העיקריים לכך שהמפולת בשוקי המניות נמשכת ● "הכאב על הפסד חזק יותר עד פי שניים מאשר השמחה על הרווח. זה מאוד בולט, ולכן רבים לא מחזיקים מעמד", אומרים המומחים ● הפסיכולוגיה של הכסף, פרויקט מיוחד

אפקט העדר / צילום: Unsplash, harshil gudka
אפקט העדר / צילום: Unsplash, harshil gudka

שלושת המדדים המובילים בוול סטריט ציינו בשבוע שעבר נקודת שפל לא מחמיאה. הדאו ג'ונס הצטרף לנאסד"ק ול־S&P500, כשנכנס אף הוא לקטגוריה של שוק דובי. כלומר, כזה שירד ביותר מ־20% מאז השיא שנרשם בחודש ינואר השנה - כאשר גלי ההדף מורגשים היטב בכל הבורסות בעולם. גם מי שלא משקיעים ישירות במניות יושפעו כמובן מהירידות בשוקי המניות, באמצעות כספי הפנסיה והגמל, כשנכון לעכשיו לא ברור מתי יסתיים הראלי השלילי. אדרבה, אם הכלכלה האמריקאית תיכנס למיתון, הירידות אף יחריפו.

 

מבט על מדד הפחד, מדד VIX, מגלה כי אם יש דבר שיותר מפחיד את ציבור המשקיעים מירידות עקביות הוא חוסר ודאות. מתחילת השנה, המדד שעוקב אחר תנודתיות S&P500 ונע בהתאם להתרחשויות בשווקים (עולה כאשר התנודתיות גבוהה מאוד, ויורד כאשר היא נמוכה) - לא הפסיק לרדת ולעלות.

 

"מה שמאפיין את התקופה הנוכחית הוא אכן אי ודאות גדולה מאוד", אומר ד"ר אייל להב, חבר סגל בכיר במחלקה לניהול ולכלכלה באוניברסיטה הפתוחה ומומחה לכלכלה התנהגותית. "המלחמה באוקראינה, יחסי ארה"ב־סין, אינפלציה שעלתה משמעותית אחרי יותר מעשור. שילוב הדברים בונה פחד, והוא יכול להיות הרסני לאורך זמן".

תחום ההתמחות שלו, כלכלה התנהגותית, נחקר בעולם מזה 40 שנים ומנסה להבין תופעות אנושיות בהקשר של עולם ההשקעות - רגשות של פחד, כאב וחרדה, שמהם כולנו מנסים להימנע. "בשוק ההון רואים את התופעות האלה חוזרות כל הזמן אצל המשקיעים, והבנה שלהן יכולה להפחית את ההשפעה שלהן", הוא מציין. המושג הרלוונטי ביותר, לדבריו, להסברת התנהגות המשקיעים ולא פחות חשוב להבנה מדוע הירידות מתדלקות את עצמן, הוא התנהגות עדר.

"התנהגות העדר קשורה לתופעה שעזרה לנו לשרוד. אם מיליוני אנשים הולכים עם פחד בעיניים, כדאי להצטרף אליהם אם אתה רוצה לשרוד. התוצאה של התהליך הזה בשוק ההון יכולה להיות בעייתית בשל הפחד מירידות חזקות, ואז הרבה משקיעים יחליטו למכור את הסחורה שבידם - והירידות יתחזקו. משקיעים אחרים שהפחד קיים אצלם יתחילו למכור גם, וכך עלולים להיווצר כדור שלג ומפולת. ההיסטוריה מלאה בדוגמאות כאלה והמשבר הכלכלי ב־2008 הוא הדוגמה הטובה ביותר להתנהלות הזו. אגב, אפקט העדר פועל גם בעת עליות. אחרי התגלמות הירידות, אפשר לראות הצטרפות של קהילות משקיעים לתוך חגיגה של השקעות".

הציבור כבר לא ממהר לקפוץ מהגג בירידות

בשירו האלמותי "משיח" שר שלום חנוך על כך שהבורסה נפלה ואנשים קפצו מהגג. נתוני הגיוסים והפדיונות של קרנות הנאמנות, מוצר ההשקעה אולי הנזיל ביותר עבור הציבור הרחב, מגלים שהציבור הפנים היטב שאחרי כל ירידה מגיעה גם עלייה - וכבר לא ממהר לקפוץ מהגג. ב־15 במרץ 2020, עם התפרצות מגפת הקורונה בישראל, פדה הציבור ביום אחד מקרנות הנאמנות כ־10 מיליארד שקל, שהיו שקולים אז ל־3.6% מהנכסים. ואילו בחודש מאי השנה, נפילות משמעותיות בשוקי ההון הביאו לפדיון של כ־1.5 מיליארד שקל "בלבד".

עם זאת, לדברי ד"ר להב, תחושת הכאב על אותם הפסדים נצרבת אצל המשקיעים לאורך זמן. "כאב הוא שחקן מאוד חשוב אצל אנשים, ומשקיעים עושים הרבה כדי להימנע מתחושה של כאב. כולנו מרגישים טוב כשאנחנו מרוויחים, אבל אם מפסידים - העוצמה הרגשית של הכאב הרבה יותר חזקה. אם ניקח, לדוגמה, אדם שהחליט להשקיע במדד מניות מוביל. בגלל שהיום אפשר לעקוב אחריו דרך הטלפון, יש אפשרות להסתכל כל יום על הביצועים שלו. בימים של רווח אתה שמח וממשיך הלאה, אבל בימים של הפסד תחוש כאב חזק ואולי גם חרטה, וזה ילווה אותך לאורך היום. כלומר, לאורך זמן יכולה להיווצר נדנדה של רגשות, אבל הכאב יהיה הרבה יותר עוצמתי מהשמחה על הרווח. זה מאוד בולט בהתנהגות של משקיעים, ולכן רבים לא מחזיקים מעמד ויעבירו את הכסף לפיקדונות בבנקים, שם אולי הם לא יפסידו אבל הרווח האפשרי שלהם גם יפחת באופן משמעותי".

הניסיון לנטרול ההשפעות על המשקיעים

בשוקי ההון, כאמור, מנסים לנטרל את ההשפעות הפסיכולוגיות על המשקיעים - וכך להשיג תוצאות טובות יותר. לדברי ליאור כגן, מנכ"ל סמארט בטא מבית אלטשולר שחם, המחקרים בנושא הכלכלה ההתנהגותית הביאו למסקנה שהמשקיעים לא תמיד רציונליים, בניגוד לסברה שקדמה למסקנה זו שלפיה החלטות השקעה מתקבלות בצורה רציונלית.

"הסיבה לכך היא שהמשקיעים מושפעים מהרבה מאוד הטיות פסיכולוגיות, ואם המשקיעים אינם רציונליים אז יכול להיות שבתשואות שאנחנו רואים בשווקים יש פרמיה (תשואה) מסוימת. כלומר, אם אנשים קונים ומוכרים את המניות גם בשל הטיות פסיכולוגיות, אז יכול להיות שהם מפספסים בעת הפעולה תשואה שאפשר לנסות להשיג אותה", מסביר כגן.

בד בבד עם התגלית הזו, התחילו באקדמיה לחפש מאפיינים בשוקי ההון, שנקראים בשפה המקצועית פקטורים. התפתחויות האינטרנט והטכנולוגיה עזרו לעולם האקדמי לאסוף דאטה על השווקים והמניות, ולפתח את המחקר אודות הפקטורים.

וכך, כפי שאפקט העדר הוא מהבולטים מהבחינה הפסיכולוגית, אחד הפקטורים הבולטים הוא המומנטום. "למעשה, המשקיע רוצה לרכוב על הסוסים המנצחים. כל משקיע רוצה זאת. למניות של חברות בדרך כלל יש סייקלים - המניה לא תמיד עולה ולא תמיד יורדת. אם תשאל משקיע, הוא היה רוצה לדעת להיכנס בתחילת הדרך ולצאת לפני הירידות. כמובן שזה בלתי אפשרי, אבל כן גילו את פקטור המומנטום שמאפשר לזהות מומנטום במניות. כמובן שלא תמצא את כל ה־100%, אבל אם תרכב על 70%־80% ממנו זה כבר הרבה מאוד, ומצד שני תוכל להימנע מירידה של 70%-80%", מסביר כגן.

ההבדלים המשמעותים בין תחושת הרווח להפסד

לדבריו, המומנטום משפיע בעקבות הסיבה שהתחושות של משקיעים מרווח ומהפסד הן שונות. "יש כאלה שמכמתים את הפער בין ההנאה לכאב בפי שניים. התגלית הזו אומרת שמשקיעים הרבה פעמים ממהרים לממש השקעה ברווח: 'הרווחתי 15% ואממש את ההשקעה, כי אני מבסוט ומרגיש מקצועי שקניתי מניה והיא באמת עלתה. מצד שני, כשאפסיד 15% לא אמהר לממש את ההפסד כי אני מודה בכישלון ומקבע את ההפסד'. תחושות ההפסד הן לא טובות ולכן לאנשים יש נטייה, אם יש להם אפשרות לשלוט בזה, לחכות שהמניה תעלה כי אז הם לא יצטרכו להתמודד - וזה גורם להם להחזיק מניות במשך זמן רב עד להפסדים שיכולים להגיע גם ל־35% ו־40%. אז, הם אומרים 'עכשיו אני בטח לא אמכור'. התוצאה היא שהרבה אנשים תקועים עם מניות של עשרות אחוזים הפסד מאשר לשמור על מניות רווחיות הרבה זמן".

דוגמה טובה למומנטום היא מניית פרוטרום, חברה שהתמקדה בתמציות ריח, צמחה לאורך שנים ונכללה במדד ת"א מעוף. היא רכשה עוד ועוד חברות אחרות עד שהתמזגה לתוך חברה אחרת, IFF, בעסקת ענק בהיקף של 7 מיליארד דולר.

"לאורך הדרך, אנליסטים אמרו שהיא כבר עלתה הרבה ונתנו לה המלצת החזק. אני בעצמי הייתי רואה כותרת בעיתון על כך ושואל את עצמי אם היא לא מיצתה את עצמה. משקיע מהשורה שפותח את העיתון ורואה בו התייחסות למניה שלפיה היא יקרה, יכול בגלל הפרסום למכור אותה. כלומר, יש כאן את אותן הטיות פסיכולוגיות שמחלחלות למשקיעים", מסביר כגן.

הישראלים לא זיהו את צמיחתה של סודה סטרים

עוד המחשה היא סודה סטרים. חברה שהלכה וצמחה, עד שלבסוף נרכשה על ידי פפסיקו. "הישראלים הסתכלו על סודה סטרים כמשהו ישן שהיה להורים שלהם במטבח, ואף אחד לא צפה את ההצלחה שלה. אבל למרות שסודה סטרים הצליחה בשווקים בחו"ל בצורה מסחררת, בארץ לא הצטרפו להשקעות בה. מעט מאוד מוסדיים או קרנות נאמנות השקיעו בה. המניה עשתה מאות אחוזי תשואה מאז שנרשמה למסחר בישראל ועד שקנו אותה, אבל המשקיעים בארץ פספסו אותה. בין היתר, כי היא נראתה יקרה".

מנגד, מניית טבע, שעד לפני שנים ספורות עוד נחשבה למניה של העם, מציגה את הסיפור של מומנטום הפוך. "זה סיפור קלאסי עם הרבה הטיות התנהגותיות. בשלהי 2015, המניה החלה לאבד גובה ומאז איבדה כ־90%, אך הרבה מאוד משקיעים מחזיקים בה גם היום. שמעתי סיפור על פנסיונר שעשרות שנים אחורה היה חוסך את הכסף במניית טבע, והגיע להחזקה של הרבה מאוד כסף. כשהמניה החלה לרדת, הוא שכנע את עצמו שזו חברה גדולה וטובה והיא תעלה שוב - והיום הוא מופסד ב־90% על הכסף שלו. מתוך 8־9 מיליון שחסך, הוא נשאר עם מיליון בלבד".

מענה טכנולוגי למניעת ההטיות הפסיכולוגיות

בסמארט בטא פיתחו טכנולוגיה שנועדה לנטרל את אותן השפעות פסיכולוגיות, ובכך להשיג תשואה עודפת מעבר לזו שמשיגים המדדים אחריהם היא עוקבת. החברה הוקמה ב־2014 בשיתוף אלטשולר שחם וחברת אלפא ביתא בבעלות קובי שמר המייצרת עבורם את המדדים. כגן, כאמור, הוא המנכ"ל שלה. המטרה של החברה היא להציע למשקיעים קרנות מחקות שפועלות על מנת להשיא תשואה גבוהה יותר מתשואת המדדים - הבטא. בעולם המניות בישראל, כשמדברים על בטא מסתכלים על מדד ת"א 125, בעוד שבארה"ב, למשל, הבטא היא ה־S&P500.

ליאור כגן / צילום: סם יצחקוב

בהתייחס למניית טבע, למשל, מספר כגן כי "ב־2015 מכרנו את המניה כי המודל הראה לנו שהמומנטום השתנה. מאז ועד היום, אנחנו לא מחזיקים את מניית טבע, למעט רבעון אחד או שניים לאחר מינויו של קאר שולץ למנכ"ל (הודיע החודש על התפטרותו, ר"ו). המניה רשמה אז התאוששות מאוד חזקה".

כיצד עובדת המערכת?
"את המניות במומנטום חיובי המערכת בודקת באמצעות תשואה היסטורית. ההנחה היא שמניות שעשו בתקופה ההיסטורית את התשואות הגבוהות יותר, ימשיכו לעשות תשואות טובות גם בחודשים הקרובים. אם בודקים כל הזמן את המניות, אפשר לזהות אילו מניות הן במומנטום חיובי ולהשקיע בהן. כל עוד הפקטור מראה שהמניה עדיין במומנטום חיובי, לא כדאי למכור אותה. אנחנו מעבירים את ההחלטה מכזו המונעת ממניעים פסיכולוגיים והטיות למשהו מאוד ממוחשב, והפקטור עוזר למשקיעים לאסוף את הפרמיה בשווקים, הנובעת מחוסר הסימטריה בתחושה של רווח והפסד".

הקרן הוותיקה ביותר של סמארט בטא עוקבת אחר מדד ת"א 125, אך כמובן שהיא מאופיינת בשינויים מהותיים מהמדד עצמו. "מצאנו שבמדד אין ניתוח איכותי, כי ההנחה בבסיס המדד היא שכל מה שגדול הוא טוב. אבל נתנו דוגמאות, כמו טבע ופריגו, שנפלו ורצינו לברור מתוך המדד באיזה מניות אנחנו רוצים להשקיע. לכן, חיברנו שלושה פקטורים - ציון במומנטום, בסיכון ובוואליו (ערך - המתבסס על שני סוגי מכפילים). כל מניה מקבלת ציון משולב ואנו לוקחים את 40 המניות עם הציון הכללי הכי גבוה, ואלה המניות שלפי הפקטורים הן הכי טובות בת"א 125. על מניות אלה בנינו מדד בחלוקה למשקל שווה בו כל מניה מקבלת 2.5% והמדד מתעדכן כל פעם שמדד 125 מתעדכן, אז גם אצלנו יש תחלופה. בשמונה השנים בהן קיימת הקרן, היא עשתה תשואה של פי שניים מהמדד ובאותה שיטה יש לנו עוד כ־20 קרנות מחקות - לדוגמה בתחומי נדל"ן, טכנולוגיה בארץ, וטכנולוגיה בחו"ל".

אז למה לא כל הכסף של המשקיעים בקרנות האלה?
"מי שמשקיע צריך לדעת שזו לא נוסחת קסם. זה לא שכל יום תקבל תשואה יותר טובה מהמדד, אבל המשקיע צריך להיות סבלני ואם הוא מאמין במתודולוגיה לאורך זמן, הוא יעשה תשואה עודפת".

ובכל זאת, אי אפשר שלא לשאול על כך שהתשואות של השותפה, אלטשולר שחם, נמצאות בחסר לעומת המתחרים בשוקי הגמל והפנסיה. "יש הפרדה מוחלטת בין סמארט בטא לפעילות ההשקעות של בית ההשקעות, שמנוהל הרבה שנים בצורה טובה על ידי גילעד (אלטשולר) ורן (שחם). ההחלטות לא קשורות לסמארט בטא, בה הפעילות מנוהלת לפי המערכות", אומר כגן.

צריך להגדיר את נקודת ה־Stop Loss

לאור החשיבות בנטרול ההשפעות הפסיכולוגיות, ללהב ולכגן יש כמה המלצות למשקיעים בתקופה סוערת זו. "עבור אנשים שמשקיעים בעצמם, אחד הכלים החשובים שכדאי להשתמש בו הוא להגדיר מראש באיזה מחיר הם ימכרו את מה שהם השקיעו, והיום אפשר להגדיר מראש מתי למכור. לגבי הפסד, צריך להגדיר את ה'Stop Loss'. לצאת לפני שמרגישים את הכאב שבהפסד. כך אפשר לקבל את ההחלטות לפני שהרגש נכנס לפעולה כי ברגע שאני מתחיל להרוויח או להפסיד, זה מעוות את קבלת ההחלטות", אומר להב.

ירידות בבורסה לניירות ערך בטוקיו / צילום: Associated Press, Eugene Hoshiko

לדבריו, עבור מי שמשקיע דרך בתי השקעות - בפנסיה או בהשקעות ארוכות טווח, ההמלצה הכי נכונה היא כמו שהגדירו את וורן באפט בספר "וורן באפט משקיע כמו ילדה". "להמתין, להיות סבלניים ולא להילחץ. אם משקיעים לטווח ארוך, לתת לכסף באמת להיות מושקע לטווח ארוך. בהקשר הזה יש השפעות מגדריות מאוד משמעותיות בשוק ההון. בטבע, הרבה פעמים רואים שהזכר אגרסיבי יותר ורואים שגברים משקיעים בנכסים מסוכנים יותר, מבצעים השקעות אימפולסיביות שמבוססות פחות על מחקר ובכלל נוטים לעשות יותר פעולות קנייה ומכירה. נשים נוטות להשקעות לטווח ארוך יותר ויציבות יותר - קונות וממתינות. כאן, השאלה מי מרוויח יותר - גברים או נשים. זה קצת שנוי במחלוקת, אבל יש הרבה מחקרים שמראים שנשים משיגות בטווח הארוך תשואה גבוהה יותר מגברים".

ד''ר אייל להב / צילום: קובי אשכנזי

גם כגן ממליץ על פיתוח כללים ודיסציפלינות השקעה ברורות. "הסתמכות על 'תחושות בטן' היא המקום בו אנו מכניסים את כל ההטיות ההתנהגותיות. ככל שנשתמש ביותר כללים ודיסציפלינות, כך לרגשות שלנו יהיה פחות סיכוי להשפיע עלינו. המטרה היא לקבוע כללים ברורים להשקעה: באילו מניות אני רוצה להשקיע? מה רמת הסיכון שאני מוכן לקחת? מתי אני מוכר מניה מפסידה? וכו'. וכמובן, לדבוק בכללים אלו", הוא אומר.

נוסף על כך, כדאי להשתמש במוצרי מדדים. "ניהול כזה מעביר את החלטות ההשקעה לידי מוצר שמנוהל באופן פסיבי, ובכך מפחית או אפילו מבטל את ההשפעה של ההטיות ההתנהגותיות. בנוסף, כדאי לעשות שימוש בכלי תוכנה, מאחר שניתוח וקבלת החלטות באמצעותם מספקים נתונים נוספים שבאמצעותם ניתן לקבל החלטות בצורה אנליטית וללא 'רגש', וכן לקבל גישה לאוקיינוס רחב של מניות ולא להתמקד במספר מניות ספציפיות".

לבסוף, מומלץ לדבריו לייצר פיזור בין אסטרטגיות השקעה. "פיזור מקטין סיכון, ומדובר בכלל שהוא תמיד נכון בעולם ניהול ההשקעות. תיק שמנוהל עצמאית על ידי קנייה ומכירה של ניירות בודדים יהיה חשוף מאוד להטיות התנהגות שישפיעו לרעה על התשואה שלו. לכן, ככל שנפזר את ההשקעה בין מוצרים שונים, כאלו שמנוהלים על ידי מנהלי השקעות אקטיביים, או מוצרי מדדים פסיביים, כך נקטין את ההשפעה של ההטיות ההתנהגותיות על תיק ההשקעות שלנו".

עוד כתבות

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

אלי אביסרור, מנכ''ל אביסרור משה ובניו ויו''ר ארגון קבלני הנגב / צילום: דיאגו מיטלמן

הממשלה, החרם הטורקי ומחירי הדירות: הקבלן שבונה אלפי יחידות דווקא אופטימי

אלי אביסרור, מנכ"ל אביסרור משה ובניו ויו"ר ארגון קבלני הנגב, סבור שהממשלה אינה מסייעת לקבלנים בהתמודדות עם המצב, אך מנבא שהענף יצא מהמשבר ● הוא לא חושב כרגע על הנפקה, סבור שטורקיה היא שתפסיד בסופו של דבר מהחרם על ישראל ובטוח שהנגב הוא העתיד של ישראל

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

מה הוביל לקפיצה במספרי תו החניה לנכים?

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, נרשמה עלייה של 55% במספר התווים שהונפקו ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

נועם זילברשטיין, מנכ''ל HP Indigo / צילום: רמי זרנגר

מהמפעל של טנק מרכבה לניהול אלפי עובדים ברחבי העולם

כשהציעו לנועם זילברשטיין להצטרף לחברת הדפוס הדיגיטלי HP אינדיגו הוא לא ממש התלהב ● אך ביקור אחד במפעלי החברה שינה את הכל: "ידעתי שיש פה הזדמנות אדירה למהפכה שעוד לא קרתה"

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?