גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פנסיה, ימי מחלה או מסים: הבעיה שהכי מטרידה את העצמאים בארץ

בשיאו של משבר הקורונה צפו אל פני השטח שלל בעיות של העצמאים – ובעיקר היעדר רשת ביטחון – והובילו למחאות והפגנות וגם ללא מעט הבטחות לשיפור המצב מצד הממשלה ● על רקע הבחירות הקרבות, אתר מידרג ערך סקר בקרב העצמאים כדי לבדוק מה מצבם היום, ומתברר כי העצמאים עדיין לא מרוצים: 79.62% ענו כי המדינה לא עוזרת להם בכלל

העצמאיים במדינה לא מרוצים / צילום: Shutterstock
העצמאיים במדינה לא מרוצים / צילום: Shutterstock

בשיאו של משבר הקורונה בראשית 2020 קיבלו העצמאים בישראל קריאת השכמה. כל הבעיות של העצמאים - ובעיקר היעדר רשת ביטחון - צפו אל פני השטח בשעה שהעצמאים בקושי מצליחים להשאיר את הראש מעל המים בבור הכלכלי שנפער להם כשהמדינה הייתה סגורה לעסקים.

התחושות הללו הפכו למחאות, להפגנות, להתארגנויות ולזעקה לממשלה לשנות את המצב. בסבב הבחירות הקודם, במרץ 2021, זעקת העצמאים אף איימה להפוך לאיום פוליטי ממשי, אך מהר מאוד המציאות טפחה לעצמאים על הפנים. מפלגות עצמאים שגובשו נעלמו מהמפה כלא היו (רובן עוד לפני הבחירות, ואחרות לא עברו את אחוז החסימה).

 

אביר קארה, מייסד תנועת "אני שולמן" שמטרתה הייתה לשפר את מצבם של העצמאים במדינה, הצטרף למפלגת "ימינה" ומונה לסגן שר במשרד ראש הממשלה, אך הוא ייצג את האינטרסים של חלק מהעצמאים בלבד, ולא הצליח לקדם את כל התוכניות שגיבש. עם הזמן, מרבית ההבטחות שקיבלו העצמאים מפוליטיקאים שאמרו כי ידאגו להם לרשת ביטחון ולתנאים סוציאליים התמסמסו.

כעת, על רקע הבחירות הקרבות, שוב מרימים העצמאים ראש ותוהים האם הפעם הם יכולים להשפיע יותר על מצבם.

רגע לפני שהם צועדים לקלפיות ותוהים למי לתת את הקול שלהם, ערך אתר מידרג - שמדרג אלפי בעלי מקצוע ב-116 תחומים שונים, סקר בקרב עצמאים על מנת לבחון איך נראים החיים של העצמאים במדינת ישראל. מאות עסקים עצמאים שמדורגים באתר, וגם כאלה שלא, התבקשו לענות על השאלות האם החיים של העצמאים לחוצים יותר, אילו קשיים הממשלה מציבה לעצמאי, כמה שעות הם מקדישים לעבודה בכל יום ושבוע, והאם היו עוברים לחו"ל במקום להתמודד עם חיי העצמאים בישראל.

אחת השאלות שנשאלו העצמאים בסקר הייתה האם הם מרגישים שהמדינה עוזרת להם. באופן לא מאוד מפתיע, בייחוד על רקע המחאות שהתעוררו בעקבות הקורונה, 79.62% ענו כי המדינה לא עוזרת להם בכלל. 16.97% ענו כי המדינה עוזרת מעט, 2.75% אמרו כי המדינה עוזרת באופן בינוני, ורק 0.66% ענו כי המדינה עוזרת הרבה.

החוק שהכי חסר לעצמאים

שאלה נוספת שנשאלו העצמאים, על רקע הבחירות הקרבות, הייתה: אם הייתם יכולים להעביר חוק למען העצמאים, איזה חוק הייתם מעבירים? בעניין הזה נראה שהעצמאים יודעים בדיוק מה חסר להם, וענו כי תשובות מרכזיות שחזרו על עצמן: הפחתת המסים והביטוח הלאומי לעצמאים, והשוואת התנאים הסוציאליים של עצמאים לשכירים בתחומים כמו אבטלה, ימי מחלה ופנסיה.

הדרישות הללו לא חדשות. הן עלו בשנתיים האחרונות פעם אחר פעם. בעקבות משבר הקורונה ומחאת העצמאים קיבלו העצמאים ערימה של הבטחות-משנות-מציאות מהממשלה, כשאחת הדרמטיות בהן הייתה לכלול בחוק ההסדרים חקיקה שתעניק להם דמי אבטלה וזכויות סוציאליות נוספות, בהם דמי מחלה וחופשות. כידוע, ההבטחות נותרו באוויר, וחוק כזה לא חוקק.

"עצמאים משלמים סכומים אדירים לביטוח לאומי, ולא זכאים לזכויות כגון אבטלה", אומר יוסי, מאתר נזילות המדורג במידרג. "עצמאי משלם את כל מה שצריך למדינה - ביטוח לאומי, מס בריאות, מע"מ, מס הכנסה ועוד אינספור הוצאות שלא נגמרות. אבל כשהעצמאי חולה או לא יכול לעבוד, אין לו חופשת מחלה והוא לא מקבל תשלום על הימים שהוא מפסיד בישיבה בבית. צריך לעזור לעצמאים בנושא הזה".

"צריך להוריד את גובה התשלומים למדינה - חצי מהכסף שאני מרוויחה הולך למדינה. היא שותפה איתי בכל ההכנסות תמיד, אבל ברגע שחולים או יושבים בבית היא לא שותפה בכלום!" אומרת אלמוג, מאפרת ומעצבת תסרוקות.

לרועי, פיזיותרפיסט, יש הצעה מעשית לימי מחלה עבור עצמאים: "ש-25% מהביטוח הלאומי שאני משלם יופקד לקופת 'מחלה', ממנה אוכל למשוך במקרה שאני חולה או נאלץ להיעדר לתקופה בשל בעיה רפואית". לשמעון, צלם עצמאי, יש בקשה שלא מעט עצמאים מסכימים איתה: "שחררו אותנו מביטוח לאומי ותנו לנו לבטח באופן פרטי".

נושאים נוספים שעלו כדורשים טיפול הם מוסר התשלומים הלקוי במדינה - התשלום באמצעות שוטף פלוס 60\90, והכרה בעוד תחומים כהוצאה מוכרת.

על השאלון של מידרג ענו 1,121 עצמאים, רובם מדורגים באתר מידרג, כאשר 28.10% מהם עצמאים פחות מ-5 שנים, 22.93% עצמאים בין 5 ל-10 שנים, 26.31% הם עצמאים בין 10-20 שנים והשאר (22.66%) עצמאים יותר מ-20 שנה. העצמאים שהשיבו על הסקר עוסקים בתחומים מגוונים, ביניהם נותני שירות בתחום האירועים, טכנאים, שיפוצניקים, וטרינרים, אנשי שיווק ומכירות, הנדימנים, בעלי חנויות, עורכי דין, מדבירים, שמאי מקרקעין, אדריכלים, רפלקסולוגים, ומתווכים.

עובדים שישה ימים בשבוע, 10 שעות ביום

אחד היתרונות שמפתים לעבור לעצמאות לעומת עבודה כשכירים, היא העובדה ש"העצמאי אדון לזמנו". אבל על כמה זמן מדובר? האם העצמאים והעצמאיות עובדים פחות משכירים? לא בטוח בכלל. 38.05% מהעצמאים שענו על הסקר אמרו כי הם עובדים שישה ימים בשבוע, 40.19% עובדים חמישה ימים בשבוע, ו-10.6% מהעצמאים ענו כי לפעמים הם עובדים גם שבעה ימים בשבוע. רק 11.16% מהעצמאים ענו כי הם עובדים ארבעה ימים בשבוע או פחות.

בגזרת שעות העבודה התשובות מגוונות קצת יותר, אך התמונה בכל זאת לא מעודדת: 23.72% מהעצמאים השיבו כי הם עובדים פחות מ-8 שעות ביום, 40.28% עובדים בין 8 ל-10 שעות ביום, 25.49% עובדים בין 10 ל-12 שעות ביום, ו-10.51% מהעצמאים עובדים יותר מ-12 שעות ביום. לפי נתונים אלו, 36% מהעצמאים עובדים למעלה מ-10 שעות ביום.

עוד התברר, כי אלה שעובדים יותר ימים הם גם אלה שעובדים יותר שעות. 100% מהעצמאים שענו כי הם עובדים בין 10 ל-12 שעות ביום, השיבו כי הם עובדים לפחות חמישה ימים בשבוע. מי שעובד פחות ימים לעומת זאת, עובד גם פחות שעות: 70% ממי שאמרו כי הם עובדים עד ארבעה ימים בשבוע ענו כי הם עובדים פחות מ-8 שעות ביום.

עם זאת, לא נרשמה בסקר אחידות בין התשובות של בעלי מקצוע מאותם תחומים בעניין ימי ושעות העבודה שלהם. כך, למשל חלק מהאדריכלים ומעצבי הפנים ענו כי הם עובדים שבעה ימים בשבוע, ואדריכלים אחרים השיבו כי הם עובדים ארבעה ימים בשבוע.

העלאת שכר המינימום-תגולגל ללקוחות

ביוני השנה אישרה מליאת הכנסת בקריאה טרומית שורה של הצעות חוק להעלאת שכר המינימום ל-40 שקל לשעה. בסקר נשאלו העצמאים מה יהיו ההשלכות של העלאת שכר המינימום כאמור, ו- 38.24% ענו כי ייאלצו לגלגל את תוספת ההוצאה ללקוחות, 12.15% אמרו כי לא יוכלו לגייס עובדים נוספים, 5.53% אמרו כי ייאלצו לפטר עובדים, ו-2.27% ענו כי ייאלצו לסגור את העסק.

שאר העצמאים ענו כי העלאת שכר המינימום לא תשפיע עליהם. רוב מי שבחר בתשובה זו כתבו שהם עובדים לבד, ואלו שמעסיקים עובדים אמרו כי הם ממילא משלמים שכר גבוה מ-40 שקל לשעה.

שאלה נוספת שנשאלו העצמאים בסקר היא מה היתרונות והחסרונות בלהיות עצמאי.

46.35% מהנשאלים ענו כי היתרון הגדול ביותר עבורם הוא סיפוק אישי ומקצועי, 22.63% אמרו כי היתרון המרכזי הוא שאף אחד לא מנהל אותם, ו-19.3% אמרו כי הם נהנים מגמישות בשעות ובימי העבודה. רק 6.04% ענו כי היתרון הגדול ביותר בחיים כעצמאי הוא הכנסה גבוהה.

הגורם העיקרי שמקשה על החיים כעצמאי הוא חוסר הוודאות: אף פעם אי אפשר לדעת כמה עבודה תיכנס וכמה לקוחות יהיו לך בחודש הקרוב. "הקושי המרכזי בחיים כעצמאי הוא הדאגה לרצף עבודה כל הזמן", אומר גבי, צבעי מדורג באתר מידרג.

35.19% מהעצמאים ענו כי חוסר וודאות בהכנסה ובעבודה הוא הדבר הקשה ביותר בחיים כעצמאי, 28.35% ענו כי המסים הגבוהים, ו-11.79% ענו כי עודף הבירוקרטיה והמחסור בתנאים סוציאליים הם החלק העיקרי שמכביד עליהם.

קשיים נוספים שעלו הם עומס בעבודה, לקוחות בעייתיים, פגיעה בחיי המשפחה, ותחושת הבדידות והמחסור בחברה בעבודה.

"אין בכלל עזרה מהמדינה אלא אם אתה עצמאי במימדים ענקיים. עצמאי קטן נלחם בלי סוף. גם הבנקים לא סופרים עצמאי קטן. עדיף להיות שכיר עם משכורת מינימום ולא עצמאי שמרוויח פי שלוש או ארבע", אומר יצחק, שיפוצניק המדורג באתר מידרג.

מהסקר של מידרג עולה גם שרוב העצמאים לא היו רוצים שבנם או בתם ימשיכו את העסק אחריהם: 70.65% ענו כי לא היו רוצים שהילדים ייקחו את המושכות של העסק בעתיד, ורק 29.35% היו מעוניינים שהדור הבא ימשיך אותם.

עוד עולה, כי עצמאים רבים לוטשים עיניים לחו"ל: 40.27% אמרו כי היו עוזבים את הארץ אם הייתה להם אפשרות ושום דבר לא היה מגביל אותם, ו-59.73% אמרו כי לא היו עוזבים לחו"ל. בסקר שערכו במידרג ב-2017 נשאלו 775 עצמאים אותה שאלה, ו-75% ענו כי לא היו עוברים למדינה אחרת. קשה שלא לתהות באשר לקשר בין הקורונה ועליית יוקר המחיה לבין עליית אחוז בעלי המקצוע שחושבים על רילוקיישן.

הסיבות המרכזיות שציינו העצמאים לרצון לעבור הן מחיה זולה יותר, שכר גבוה יותר, מסים נמוכים יותר, שעות עבודה נוחות יותר, ותנאים סוציאליים לעצמאים. עוד סיבה שחזרה הייתה יותר שקט ורוגע - עצמאים רבים כתבו שהיו רוצים לעבור למדינה עם קצב חיים רגוע יותר.

ובכל זאת, אחרי כל הטענות, רוב העצמאים השיבו לשאלה האם הם מאושרים - בחיוב. על אף שכמעט לכולם יש טענות כלפי המדינה ואפילו שהם מודים שהחיים כעצמאים הם לא פשוטים, ממוצע האושר של העצמאים בסולם של 1-10 הוא 7.63. 59.92% מהעצמאים סימנו 8 ומעלה במדד האושר, ורק 15.53% סימנו 5 ומטה.

עוד כתבות

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

מטרו / אילוסטרציה: Unsplash, olivier collet

בעלי קרקעות עותרים לבג"ץ נגד הפקעות המטרו וחושפים התנהלות מרושלת סביב חקיקת התוכנית

העותרים טוענים כי ההפקעה לטובת הדיפו בראשל"צ, שמעליו מתוכננת בנייה מאסיבית, אינה חוקית, שכן החוק מאפשר הפקעה רק לשימוש ציבורי ● חוק המטרו אמור היה להסדיר זאת, אך החלק הנוגע לכך טרם הושלם

ב-OECD מעריכים כי המלחמה תוביל לפגיעה בתוצר בישראל בהמשך השנה / צילום: ap, Ariel Schalit

ארגון ה-OECD: הצמיחה בישראל תרד, ענף הבנייה יתאושש באופן חלקי

בדוח שפרסם ה-OECD צוין כי המלחמה תפגע בתוצר של ישראל ב-2024 ● לצד זאת, להערכתם, קיים חשש כי רכיבי ההשקעות וענף הבנייה יתאוששו באופן חלקי בלבד ● בדוח מציינים לחיוב את העלאת המע"מ ל-18% ב-2025, ומעריכים כי האינפלציה בישראל תרד בהמשך השנה

במה העשירים משקיעים / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

לא מתלהבות ממניות: כך המשפחות העשירות מנהלות את הכסף שלהן

מחקר של ג'יי פי מורגן בחן את דפוסי ההשקעה של משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● המשפחה העשירה הממוצעת משקיעה בעיקר בנכסים לא סחירים, משלמת 6 מיליון דולר בשנה על ייעוץ השקעות, ומצפה לתשואה של כ־11% בשנה

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

טלטלה נוספת בשופרסל: היו"ר שפירא צפוי לפרוש בשל לחצי משרד הבריאות

שפירא טרם הגיש את התפטרותו, אך בבי"ח איכלוב אישרו שכך יעשה בקרוב ● מנכ"ל משרד הבריאות: "הציפייה הציבורית היא שמנהל בכיר בדרגתו של פרופ' שפירא יקדיש את מרב זמנו ומרצו למשרתו הבכירה"

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי