גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המניות של ענקיות השבבים במשבר עמוק, ומהו האיום שמרחף מעל רכישת טאואר הישראלית

עונת הדוחות לרבעון השלישי בוול סטריט נפתחת, וענקיות השבבים בכוננות ספיגה ● מניותיהן הובילו בימים האחרונים את הירידות בניו יורק, ו־AMD אף פרסמה אזהרת רווח ● מה הסיבות למגמה בענף והאם הגענו לשפל? "התעשייה מחזורית, ומתנהגת בהתאם"

שבבים. הביקושים יורדים / צילום: Shutterstock
שבבים. הביקושים יורדים / צילום: Shutterstock

תעשיית השבבים בצרות? בזו אחר זו דיווחו יצרניות הענק סמסונג ו־AMD על ירידה חדה בביקושים והחמצת תחזיות הרבעון, וסיפקו זעזוע נוסף למניות הענף, שנחתכו מתחילת השנה בעשרות אחוזים. אנליסטים הגדירו באוזני בלומברג את הירידה כ"עוצרת נשימה".

בימי המסחר האחרונים הובילו מניות השבבים את הירידות בוול סטריט, ולדוגמה מניית אינטל  איבדה 9.3% מערכה בתוך שבוע, אנבידיה  צנחה ב־12%, מניית AMD  נפלה 13.8% ומניית KLA ירדה ב־8.6%. מניית TSMC הטייוואנית איבדה כ-10% בשבוע.

בתוך כך, על פי דיווח בבלומברג, חברת אינטל העולמית מתכננת קיצוץ בכח אדם, ככל הנראה של אלפי עובדים, כדי להתמודד עם הפסדים שנגרמו בין היתר מנסיגה בשוק המחשבים הניידים. ככל הנראה הפיטורים יוכרזו כבר החודש, במקביל לפרסום הדוחות הרבעוני של החברה, המתוכנן ל-27 באוקטובר.

● פיטורים במרכז הבינה המלאכותית של אינטל בקיסריה

מה מסביר את הירידות ולאן הולך תחום השבבים? שחר כרמי, אנליסט הטכנולוגיה בבית ההשקעות פסגות, מחלק את ההסבר לשניים: הראשון הוא המחזוריות הטיפוסית של עולם השבבים, והשני הוא המאבק האמריקאי־סיני סביב תעשייה זו. "בשנים האחרונות היה מאוד נוח לשכוח, אבל עולם השבבים הוא עולם סיקליקלי (מחזורי)", אומר כרמי. "היו דיבורים על כך שהסייקלים נגמרו, אבל כנראה שלא - כי בסופו של דבר לייצר שבבים זה 'להשכיב' הרבה מאוד כסף כדי לפתוח פאב (מפעל ייצור, שח"ו), והחברות רוצות למכור במקסימום כדי להחזיר עלויות. זה טיפוסי לתעשיות עתירות הון".

שחר כרמי, אנליסט הטכנולוגיה של פסגות בית השקעות / צילום: מושיק בירן

כרמי מוסיף כי "חברות השבבים מושפעות מאוד מזעזועים בדומה לזה המאקרו־כלכלי שאנו חווים כרגע, בגלל עליות ריבית בעולם, ולכך יש להוסיף את הסגרים בסין שמשפיעים שם לרעה על רכישת סמארטפונים ומוצרי אלקטרוניקה צרכנית. אלמנט נוסף הוא שהקורונה גרמה לשנתיים של ביקושים מעבר לרגילים ל־PC (מחשבים אישיים). אלו אחראיים לכ־25% מתצרוכת השבבים, ואחרי שנתיים מורגשת ירידה שתחילתה הייתה חזרה למגמה ארוכת הטווח. עכשיו יחד עם העלאות הריבית והאינפלציה שמעיבות על הצרכנים, ישנה ירידה חדה יותר ממה שאפשר היה לצפות; בחברת המחקר גרטנר מדברים על ירידה של 19.5% ביחס לרבעון המקביל ב־2021".

 

"אין לזלזל בהתפתחות הסינית בתחום"

אז צד הביקוש נחלש משמעותית, ומה בנוגע לצד ההיצע? כרמי מציין כי "ראינו השקעות מאוד גדולות בשנתיים האחרונות, על רקע המחסור בשבבים. כיום, הגידול הניכר בהיצע פוגש זעזוע בביקוש. זה מחזור שבבים קלאסי. היסטורית, מחזור שבבים מסתיים בכך שהשקעות הוניות גדולות מביאות לעלייה במלאים, כי החברות ציפו למכור בהיקף גבוה יותר, אבל הגיעה ירידה. קשה לצפות מתי זה קורה, אבל זה קורה וזה מחזור טיפוסי".

כאמור, לצד המחזוריות ה"רגילה", מניות השבבים מושפעות גם מהסכסוך בין ארה"ב לסין. לדברי כרמי, "לסין יש אספירציות מאוד משמעותיות בעולם השבבים. הם הבינו שסמיקונדקטור זה משאב מאוד חשוב, ועמלים כבר שנים על בניית תעשייה מקומית חזקה. גם אם הם לא עומדים בקצב שצפו, הם גדלים בקצבים מאוד יפים ואין לזלזל בהתפתחותם. יש חברות סיניות כמו SMIC ו־YMTC שמראות ביצועים מאוד יפים. בתחום אחר, של מכונות לייצור שבבים, הסינים קצת מאחור. זה תהליך מאוד מורכב שדורש כל מיני שלבים, שחלקם נשלטים על־ידי מעט חברות מערביות או יפניות, וזו נקודת הלחץ. לאורך הרבה שנים האמריקאים הצליחו למנוע מסין לקבל מכונות קריטיות לייצור בטכנולוגיה של 5 מ"מ ומטה".

כרמי מציין שכעת ההגבלות מצד ארה"ב מתרחבות: "בשבוע שעבר התפרסמו הגבלות נוספות שמנסות למנוע מסין הגעה גם לטכנולוגיות יותר פשוטות, ולהפריע לייצור במגוון תהליכים. זה כמובן יעיב על חברות ייצור מכונות, וגם בהיבטים מסוימים על חברות השבבים המתקדמות ביותר, דוגמת TSMC. מצד שני, זה יכול דווקא לתת דחיפה לממשל הסיני לשפוך עוד כסף על התעשייה המקומית, ואז בסופו של דבר ייצא שכרם של האמריקאים בהפסדם. במקרה זה, ייתכן איום על חברות כמו אפלייד מטיריאלס, KLA, ובמידה מסוימת אולי גם על נובה וקמטק הישראליות".

"2023 תהיה מאתגרת, אח"כ אנו אופטימיים"

כל האתגרים האלה משפיעים גם על העובדים של חברות השבבים? חברות כמו אינטל, אנבידיה או טאואר מעסיקות עובדים רבים בישראל.
כרמי: "אין ספק שקצב הצמיחה שראינו בשנים האחרונות לא יוכל להימשך לנצח, וסביר שזה יבוא לידי ביטוי. החברות האלה נהנו מכמעט עשור של פריחה מטורפת, ומחכה להן עוד פריחה מטורפת בעתיד, אבל זה ייקח עוד כשנתיים כנראה.

"בסופו של יום, החשיבות האסטרטגית של השבבים לא נעלמה: דאטה סנטרים, בינה מלאכותית, IoT - כל אלה דברים שצריכים שבבים. נקודתית, 2023 תהיה שנה מאתגרת".

מה צפוי בעונת הדוחות לרבעון השלישי?
"הייתה כבר אזהרת רווח של AMD, שהיא אחת מ־2-3 שחקניות ה־PC המשמעותיות. בתחום שבבי הזיכרון המצב מאתגר; החברות האלה - מיקרון, SK הייניקס וסמסונג, היו הראשונות 'לחטוף את המכה', ולהערכתי יהיו גם הראשונות להתאושש".

כרמי מעריך שתחזיות האנליסטים לרבעון הבא ככלל עדיין לא הופחתו מספיק, והקונצנזוס גבוה מדי. "יש לנו עוד כברת דרך שלילית לעבור", הוא אומר. "בדרך כלל, בסייקלים של שבבים, המניות לא מחכות לביצועים ומגיבות לפני כן. כבר חצי שנה שהמניות יורדות, עכשיו מגיעים הביצועים, ובשלב הבא התחזיות קדימה יהיו לא טובות. ואז, המניות יתחילו לעלות, עוד לפני השיפור בביצועים. אבל לכך יש עוד לפחות רבעון או שניים, וזה מאוד תלוי במאקרו העולמי.

"אז כרגע אנחנו פסימיים בנוגע לתעשייה, אבל בטווח הארוך - אנו אופטימיים".

עסקת טאואר עשויה להיקלע למאבק סיני-אמריקאי

לפני שמונה חודשים הוכרזה עסקה משמעותית בתעשיית השבבים, כשאינטל הודיעה על רכישת טאואר  הישראלית בעסקה של 5.8 מיליארד דולר (5.4 מיליארד בנטרול המזומנים בקופה). עבור כל מניית טאואר יקבלו בעלי המניות בה 53 דולר במזומן. נכון להיום, מניית טאואר נסחרת במחיר שנמוך ב-17.5% ממחירה בעסקה, פער שמשקף את האי-ודאות בנוגע להשלמתה. העסקה אמורה להיסגר תוך שנה, כלומר בפברואר 2023.

האם עסקת טאואר בסכנה על רקע השינוי במצב התעשייה? לדברי שחר כרמי מפסגות, "החברות המקבילות העולמיות של טאואר ירדו רובן בכ-50% בחודשים האחרונים, כך שתיאורטית, אם היו מבטלים היום את המכירה, טאואר הייתה מקבלת פיצוי, אך מנייתה הייתה יורדת דרמטית. על פניו, אינטל קונה היום נכס ששווה פחות, במחיר יחסית גבוה. עם זאת, אינטל מדגישה את חשיבות הייצור במודל פאונדרי, שזה מה שטאואר עושה, וזה אלמנט אסטרטגי עבורה. אני חושב שהם מאוד סומכים על ראסל (אלוואנגר, מנכ"ל טאואר, ש'ח'ו) ועל הידע שנצבר בטאואר, ולהערכתי, אם זה תלוי באינטל, העסקה סגורה. השאלה היחידה היא שאלת ההגבלים העסקיים, ופה נכנס הסיפור של המחלוקת בין ארה"ב לסין. להשלמת העסקה נדרש גם אישור של הרגולטור הסיני. ככל שהחרמות והאיבה בין ארה"ב לסין מתגברים, ולאור העובדה שאינטל היא חברה אמריקאית מובהקת, אם הסינים יחפשו איפה להכאיב לאמריקאים - זה לא תרחיש דמיוני שיבחרו לעכב את העסקה.

"הרגולטור הסיני מאוד אוהב לעכב עסקאות, אבל אני לא זוכר עסקאות שטורפדו על-ידיו. גם רכישת מלאנוקס על ידי אנבידיה ואורבוטק על ידי KLA התעכבו אצלו, אך אושרו, ובהשוואה לעסקת אורבוטק, בעסקת אינטל-טאואר אני לא רואה איום על נושא התחרות. כך בשסופו של דבר, אני מעריך שהעסקה תיקח יותר זמן, אבל תיסגר".

עוד כתבות

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

השקל נסחר בתנודתיות לאחר הודעת חמאס על קבלת המתווה להפסקת אש

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נסחר בתנודתיות מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

אור צלקובניק / צילום: עדי לם

תוך פחות משנה ועם רייטינג מדשדש: אור צלקובניק עוזב את חדשות 13

צלקובניק הוא המנכ"ל הרביעי שעוזב את חברת החדשות בחמש שנים ● המהלך נובע ככל הנראה בשל חוסר הסכמתו לבצע קיצוצים בכוח־האדם ובשל פערים גדולים בינו לבין כתבים בחברה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

אניית הקרב Hessen, בשובה מהים האדום לגרמניה / צילום: Reuters, Sven Eckelkamp

הגרמנים נסוגו, החות'ים השתכללו: כוח המשימה האירופי בים האדום מקרטע

דברי האדמירל היווני שעומד בראש כוח המשימה האירופי, שדלפו לתקשורת הזרה, חשפו כי הכטב"מים שמשגרים החות'ים מתגברים על ההגנות האוויריות, ושעם שלוש ספינות בלבד, הוא לא יכול למלא את המשימה ● בינתיים, מספר הספינות העוברות במצרי באב אל–מנדב צנח

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות השבבים קפצו

הנאסד"ק עלה בכ-1.2% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● אלון מאסק ממליץ לוורן באפט איזו מניה לקנות ● IBI בית השקעות: הירידה באינפלציה תאפשר ל-ECB להפחית את הריבית ביוני ● וורן באפט מכר מניות אפל ונראה שהוא פוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" • בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33% • באופנהיימר ממליצים על מניות הבנקים הגדולים בארה"ב, "נסחרות בתמחור חסר עמוק"

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

חסימת איילון דרום הערב / צילום: רוני שפירא

משפחות החטופים הפגינו הערב ברחבי הארץ: קוראות לעסקה מול החמאס

הנייה הודיע לקטאר ולמצרים: "מקבלים את תנאי הפסקת האש" • תיעוד: חגיגות בעזה אחרי הודעת חמאס • גורמים בישראל: זו הטעיה, חמאס הסכים למתווה מרחיק לכת שלא מקובל על ישראל • עדכונים שוטפים

אתר בנייה. קצב מכירות הנדל''ן עלה / צילום: אייל פישר

קצב מכירות הדירות עלה, ובאוצר קוראים לעצור את מתווה הסיוע

תוכנית הסיוע לענף שאושרה בפברואר כללה מתווה שיעזור לקבלנים בשלב המכירה המוקדמת ● אולם לגלובס נודע כי קידום המתווה נעצר ונבחן מחדש, בין היתר בשל נתוני המכירות האחרונים

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

מטוס קרב מדגם סוחוי 35 ממריא מבסיס חיל האוויר הרוסי חמיימים בסוריה / צילום: ap, Alexander Zemlianichenko

רוסיה מוכרת לאיראן 24 מטוסים, ומציבה לישראל אתגר חדש

אספקת מטוסי סוחוי ומערכות הגנה אווירית S־400 מרוסיה לאיראן מציבה את המזרח התיכון בפני אתגר חדש ● מומחים: "חיל האוויר האיראני בנוי על אמל"ח מיושן, הסוחוי מייצג דור אחר של מטוסים"

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום אך נמוך משמעותית ממחיר השומה ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

כך אנשי מסחר בטורקיה ובישראל פועלים לעקוף את החרם

החלטת ארדואן לאסור סחר עם ישראל הדהימה את גורמי המסחר בשני הצדדים, שפועלים עתה למציאת חלופות ● בעוד שאנשי עסקים באנקרה מקווים שמדובר בגל שיחלוף, בממשל מנסים להשיג באמצעות המהלך השפעה על עזה ● 3 הערות

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"