גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הולכת בין הטיפות: היועמ"שית מסרבת לנקוט עמדה חד-משמעית בהסכם הגז

בהתחלה לפיד אמר בשמה של גלי בהרב-מיארה שאפשר להעביר את ההסכם בקבינט, לאחר מכן היא ציינה שצריך אישור ממשלה, ולבסוף כתבה שראוי שההסכם יאושרר בכנסת ● היועמ"שית מודעת לכך שבג"ץ עשוי להתערב ופועלת בפחדנות ● וגם: מה קורה עם מינוי הרמטכ"ל "הדחוף והבהול"?

היועצת המשפטית לממשלה, עו"ד גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין
היועצת המשפטית לממשלה, עו"ד גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

"כמו הנשר בשמיים, השומר על יציבותו רק כאשר הוא בתנועה, כך גם המשפט יהא יציב, רק כאשר ינוע". כך כתב לפני 30 שנה נשיא בית המשפט העליון דאז אהרן ברק. כאשר בוחנים את התנהלות היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה סביב הסכם הגז מקבלים תחושה שחוות-הדעת המשפטית נעה כמו הנשר בשמיים - דווקא יציבות גדולה לא ראינו בה. אך לפני שניכנס להתנהלותה, אזכיר נשכחות בנושא אחר.

ביוני 2022 בני גנץ הודיע כי ברצונו להמשיך ולקדם את מינוי הרמטכ"ל הבא. זאת, חרף העובדה כי ראשי הממשלה בנט ולפיד הודיעו על הקדמת הבחירות. אחרי דין ודברים, ביולי אישרה היועמ"שית לגנץ לקדם את המינוי, לאחר שהציג לה חוות דעת ביטחונית חסויה על חשיבותו ודחיפותו, ולאחר שהתחייב ללו"ז במסגרתו המינוי יאושר סופית בממשלה עד סוף אוגוסט. אנו נמצאים באמצע אוקטובר, ולא רק שהמינוי לא אושר בממשלה אלא שהוועדה המייעצת למינוי בכירים כלל לא התכנסה.

אגלה לקוראים כי ישיבת הוועדה נקבעה לאמצע שבוע הבא. בהנחה שהוועדה תחליט מיד לאשר את המועמדות של הרצי הלוי, היא תעביר את מסקנותיה למזכירות הממשלה, ולאחר שבעה ימים חברי הממשלה יוכלו להצביע על מינוי הרמטכ"ל. זה יוצא 7 ימים בדיוק לפני מועד הבחירות.

מינוי הרמטכ"ל לא דחוף?

עקרונית, וכך כנראה יקרה בפועל, הממשלה תצביע על המינוי שלו עוד לפני כן. יש לממשלה אפשרות להצביע כבר בתוך 48 שעות ממועד העברת החומרים מהוועדה המייעצת לחברי הממשלה. כך שלא מן הנמנע שמינוי הרמטכ"ל יאושר ב־20 לאוקטובר או ב־23 לאוקטובר.

 

כך או כך, מתברר שהמינוי הדחוף והבהול לא באמת כזה בהול ודחוף. גנץ הודיע על המועמד מטעמו רק בתוך חודש ספטמבר, ואז התחילה סאגת מינוי מני מזוז לתפקיד יו"ר הוועדה למשך 8 שנים. בג"ץ התחיל להתערב אך איפשר למני מזוז להתקדם עם מינוי הרמטכ"ל בשל הדחיפות הנטענת. היועמ"שית והיו"ר מזוז סירבו להתקדם כל עוד לא מוכרע גורלו בנוגע למינוי הקבע.

בהמשך, בג"ץ פסק נגד מינוי הקבע של מזוז, שבתגובה לכך הודיע על התפטרותו. מיד לאחר מכן, ב־23 לספטמבר הודיע בני גנץ כי השופט בדימוס אליקים רובינשטיין הסכים להתמנות לתפקיד לצורך בחינת מינוי הרמטכ"ל במקומו של מזוז שהתפטר. חלפו חמישה ימים עד שהממשלה אישרה את מינוי רובינשטיין.

ולא, הבעיה לא הייתה קושי לכנס את חברי הממשלה. הממשלה אישרה את המינוי במשאל טלפוני. תנו לי להעריך שהמינוי של הרצי הלוי יאושר על ידי הוועדה המייעצת. איך אני יודע? ובכן, הנקודה היא לא רק שמו הטוב שהולך לפניו של האלוף הלוי. הנקודה היא הרבה יותר פשוטה - אף אחד לא יודע בכלל איך להגיע אליה. תחפשו בגוגל פרטי יצירת קשר עם הוועדה - לא תמצאו כלום. אין לוועדה בכלל דף אינטרנט.

האלוף הרצי הלוי / צילום: דובר צה''ל

אגב, גם המינוי של אליקים רובינשטיין ליו"ר הוועדה לא מופיע שם, אלא רק המינוי המקורי של מני מזוז. שאלתי את אחד מחברי הוועדה איך הם מצפים לקבל תלונות, אם אין שום דרך נורמלית לדעת כיצד לפנות לוועדה. חבר הוועדה הפנה אותי "אני זוכר שקראתי על כך פרסום בישראל היום". חיפשתי וחיפשתי ובסוף מצאתי.

בעמוד 15 בישראל היום בתאריך 30 לספטמבר, בתוך מדור הכלכלה, מתחבאת הודעה של הוועדה המייעצת למינויים בכירים. המודעה שגודלה בערך שמינית עמוד מספרת כי "כל אדם שלדעתו יש בידו עובדות העשויות לסייע לבדיקת הוועדה, מוזמן לפנות אליה עד יום י"ב בתשרי התשפ"ג, 7.10.22". מי שלא זכה לעיין במודעה המיניאטורית לא יידע כיצד לפנות לוועדה. מביך זו לא מילה.

על כל פנים, הדחיפות התבררה כאירוע לא דחוף כלל. גם הוועדה לא פועלת במשנה מרץ. את התלונות היה ניתן להגיש עד ה־7 לאוקטובר אך הוועדה תתכנס רק 11 ימים לאחר מכן. ניכר שהעיקר בכל הפסטיבל הזה הוא שהמינוי יאושר רגע לפני הבחירות.

משנה עמדות בלי הסבר

נחזור להתנהלות היועמ"שית סביב הסכם הגז. מלכתחילה, ראש הממשלה לפיד אמר בשמה שאפשר להעביר את ההסכם בהחלטת קבינט, בלי אישור בממשלה ובלי הנחה בכנסת.

בהמשך אמרה ללפיד שהוא יצטרך אישור ממשלה והנחה על שולחן הכנסת. בימים האחרונים כתבה בחוות דעת רשמית שראוי להעביר את ההסכם בהחלטת ממשלה כשלאחר מכן ההסכם יאושרר בהצבעה בכנסת.

חוות דעת משפטית קרדינלית שמתפתחת ללא סיבה נראית לעין, היא אירוע שפוגע באמון הציבור במערכת המשפט לא פחות מהתבטאויות של פוליטיקאים נגד מערכת המשפט. בהרב-מיארה לא טרחה להסביר את השינויים בעמדות שלה. מי אנחנו שנקבל ממנה הסברים? למען האמת, כשזה המצב, אי אפשר להאשים את ראש הממשלה לפיד כשהחליט להתעלם מהמסמך שלה בו היא כותבת בפירוש שראוי להעביר את ההסכם בהצבעה בכנסת.

לגיטימי לחלוטין להתלבט. זו סוגיה משפטית מורכבת, מותר גם לשנות את הדעה. חוות-הדעת הרשמית היא רצינית ומכובדת, אבל זכותו של הציבור לקבל הסברים לפערים. בנוסף, מכיוון שמדובר בחוות דעת משפטית, הייתי מצפה לקרוא בה, ובכן, חוות דעת משפטית. "הבאת ההסכם לאישור הכנסת היא האפשרות העדיפה והראויה", כותבת בהרב-מיארה.

אולי אני קשה הבנה, אבל מה משפטי באמירה שאפשרות א' היא עדיפה וראויה על פני אפשרות ב'? היועמ"שית צריכה לענות מה אפשרי מבחינה חוקית. היא לא אמורה לענות מה ראוי. ראוי מאיזו בחינה? איך זה בכלל עניין שלה? נראה שמאחורי משחקי המילים עומדת אמירה אחרת.

היועמ"שית מודעת לכך שיש סבירות לא מבוטלת לכך שבג"ץ יחייב את הממשלה להעביר את ההסכם בכנסת. לכן היא כותבת שזו האפשרות העדיפה. בעיניי, להתנסח כך זו פחדנות משפטית, שהרי בהרב-מיארה כתבה מיד בסמוך כי "איני יכולה לקבוע שיש מניעה משפטית לנקוט חלופה של הנחת ההסכם לידיעת הכנסת למשך שבועיים". כלומר, לעמדתה אין מניעה משפטית.

אם אין מניעה משפטית לעמדתה, אז שתכתוב בפירוש שזו עמדתה אך ייתכן שבג"ץ יחשוב אחרת. זו האפשרות העדיפה והראויה שיועמ"ש יתנסח, במקום משחקי מילים בניסיון לרבע את המעגל. היועמ"שים לדורותיהם חוזרים ומשננים שתפקידם הוא להורות לממשלה את הדין, כל עוד לא פסק בית המשפט אחרת. ניסוח של "ראוי ועדיף" הוא ניסוח שמלמד על פחד להורות את הדין. זכינו, כך נראה, ליועמ"שית יראת הוראה.

עוד כתבות

עו''ד יוסי בנקל / צילום: תמר מצפי

"יכולנו לגבות הרבה יותר": עורך הדין שמנהל את פשיטת הרגל הגדולה במדינה בראיון

זה שבע שנים שעו"ד יוסי בנקל מנהל קרב משפטי על כספיו של אליעזר פישמן, לאחר שצבר חובות של כמעט 4 מיליארד שקל וזכה ל"תספורת" נדיבה ● בראיון ראשון לאחר מותו של פישמן מספר בנקל איך ימשיך לנהל את התיק, נמנע מלבקר את הבנקים ומספר על ה"תרגיל" שעשה פישמן כדי להשאיר הון בידי משפחתו

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

אילוסטרציה: shutterstock

התשואה באפריל נחתכה, אז למה מנהלי ההשקעות בטוחים שבקרוב שוק המניות ישוב לעלות?

החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי היכה באפיקי הגמל והפנסיה: באפריל נמחקה כשליש מהתשואה שהושגה ברבעון הראשון של השנה ● כלכלנים מסבירים כי החשש מהתפרצות מחודשת של האינפלציה מעיב על ביצועי שוק המניות, אבל מעריכים כי "לא תהיה מפולת"

בית הנבחרים בוושינגטון / צילום: ap, Jacquelyn Martin

בית הנבחרים האמריקאי העביר את חוק האנטישמיות. מה הוא יכלול?

החוק עבר ברוב מוחץ, ואם יעבור גם בסנאט וייחתם ע"י הנשיא, חלק מן האמירות הנשמעות היום בקמפוסים בארה"ב נגד ישראל, יהפכו לעבירה פלילית ● גורמים אמריקאים רואים בקבלת החוק תגובה למהומות המתרחשות בימים אלה בקמפוסים ברחבי ארה"ב

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

תיירים באקרופוליס, יוון. יחס החוב־תוצר במדינה הגיע ב־2023 לרמה הנמוכה ביותר מאז 2010 / צילום: Reuters, Beata Zawrzel

הפתעה כלכלית באירופה: מדינות ה"פריפריה" מובילות את הצמיחה ביבשת

כלכלות דרום אירופה רשמו צמיחה מהירה ב־2023, בעוד שגרמניה וצרפת התכווצו, ובכך הפכו את המגמה ביבשת ● איטליה, ספרד, פורטוגל ויוון מצליחות לצמצם את החובות שצברו במשבר 2008 ובקורונה, אך מומחים טוענים כי כדי לשמר את השגשוג דרושים שינויים מבניים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

נעילה ירוקה בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות זינקו, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עלה ב-1.5%, הדאו ב-0.8% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום זינקה ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום זינקה ב-8%, היפו צללה ב-13% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר רוני הירש / צילום: פרטי

היא חקרה את אחד הכלכלנים המפורסמים בעולם ובטוחה - אנחנו עושים לו עוול

שיחה עם ד"ר רוני הירש, מומחית לתיאוריה פוליטית והיסטוריה של מחשבה כלכלית ● על הגותו של אדם סמית, שוק חופשי ושחיתות פוליטית ● האזינו 

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו