גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

להנגיש בנקאות דיגיטלית: "אם זה מאתגר צרכן אחד אפילו, הפתרון לא טוב"

חן קמר, מנכ"ל TCS ישראל, שאחראית למערכת הליבה של הבנק הדיגיטלי וואן זירו, מספר על הפרויקט הייחודי ● על הביקורת לגבי העיכוב בהשקת הבנק, משיב קמר: "אחרי 40 שנה יש בנק חדש בישראל, שמבחינה טכנולוגית הוקם תוך שנה"

מנכ''ל טאטא בישראל, חן קמר / צילום: איל יצהר
מנכ''ל טאטא בישראל, חן קמר / צילום: איל יצהר

בחודש אוגוסט האחרון, לאחר יותר מארבעה עשורים, החל לפעול בישראל בנק חדש. וואן זירו, הבנק הדיגיטלי שהקים אמנון שעשוע סיים את תקופת ההרצה, ואחרי שדחה את ההשקה במספר חודשים, פתח את שעריו לציבור הרחב. העיכוב בהשקת הבנק גרר ביקורת רבה, ובוואן זירו נאלצו להודות כי מיהרו לצאת עם תאריך יעד שהיה שאפתני מדי. 

● הבנקים העלו את הריבית על הפיקדונות, אך הריבית על המינוס עלתה עוד יותר

אולם חן קמר, מנכ"ל TCS ישראל, הסניף המקומי של TCS העולמית (Tata Consultancy Services) מבית תאגיד הענק ההודי טאטא, שמערכת הליבה שלה פועמת בקרבו של הבנק החדש, טוען שהביקורות מוגזמות ושההיפך הוא הנכון.

"אחרי 40 שנה יש בנק חדש בישראל, שמבחינה טכנולוגית הוקם בתוך שנה. זהו הישג שאין לו אח ורע, יוצא מן הכלל ברמה העולמית", הוא אומר. "יש פה סוג חדש של בנקאות, עם טכנולוגיה חדשה, ובאמת שזו בשורה לענף ולצרכן הסופי. הייתי אומר שזו מהפכה בתחום הבנקאי".

כיצד היא באה לידי ביטוי?
"היא מגדילה את התחרות בשוק הבנקאי ומצליחה לגרום לכל השחקנים בו להשתדרג ולתת את השירות הכי איכותי שניתן, עכשיו גם באונליין. זו בשורה חשובה מאוד לצרכנים".

בשנים האחרונות הבנקים בישראל, כמו בכל העולם, מעדיפים להשקיע בבנקאות דיגיטלית, והמגמה של סגירת הסניפים הולכת ומתרחבת. אחת הביקורות שמופנות כלפיהם היא שציבור גדול של לקוחות מבוגרים, או כאלו ללא נגישות לטכנולוגיה, נשארים מאחור. לדברי קמר, זהו טבעו של העולם שבו אנו חיים.

"כל הגופים יצטרכו להנגיש את הטכנולוגיה, כך שאני, אתה וההורים שלנו נשתמש בה. אבל אם הטכנולוגיה מאתגרת אפילו אדם אחד, היא לא מנגישה מספיק טוב את המוצר. ההנגשה לצרכן הסופי צריכה להיות מאוד נוחה, כך שהטכנולוגיה תהיה מותאמת לכל גיל ולמגוון היכולות שיש לאנשים, מצרכנים מאוד טכנולוגיים עד למי שאינו טכנולוג כלל. אז אם הצרכן הסופי יתקשה להשתמש בפתרון, הוא לא הונגש מספיק טוב".

קמר נמצא כבר 16 שנה ב-TCS. הוא היה חלק מהקבוצה שפתחה את הסניף של TCS בישראל ב-2006-2005, ושימש כסמנכ"ל פיתוח עסקי בחברה, כשבשנת 2014 קיבל הצעה לעבור לתפקיד בתאגיד האמריקאי, שהוא כאמור חלק מטאטא, קונצרן הענק שמחזיק חברות כמו אייר אינדיה, לנד רובר ויגואר. בארה"ב הוא הוביל את תחום הפתרונות האסטרטגיים.

"ממה שראיתי, ישראל מעניינת את כל העולם"

"מרבית ההכנסות והפעילות של TCS כחברה גלובלית מתנהלות בארה"ב ובאירופה. הייתה לי הזדמנות יוצאת דופן בתאגיד האמריקאי להצמיח פעילות מאוד גדולה בשוק הזה, ללמוד שווקים ולהתנסות בניהול מול לקוחות וארגונים, דברים שאני רוצה להשריש בישראל. מדינת ישראל היא מהמתקדמות בעולם מבחינת חדשנות וטכנולוגיה, וממה שראיתי מהתקופה האחרונה בארה"ב, ישראל מעניינת את כל העולם. גם אחרי למעלה מ-15 שנה בישראל, הפוטנציאל עבור TCS עוד גדול מאוד".

במרץ האחרון החליף קמר את אייל מוסקל, שניהל את TCS ישראל במשך עשר שנים ועזב במפתיע. תחת ניהולו של מוסקל, התמקדה החברה בתחום הבנקאי, החליפה את מערכת הליבה של בנק יהב ונבחרה להקים את לשכת שירותי המחשוב הבנקאיים, פרויקט שאמור לסייע לבנקים חדשים לקום.

האם הלשכה החדשה הביאה לפריצת הדרך הטכנולוגית והחדשנות שלהן ציפו בממשלה?
"התבשרנו לאחרונה שבנק ישראל מאפשר לבנקים לעבור לענן, גם אם הענן 'יושב' מחוץ לישראל, עד שיוקמו המרכזים בארץ. זה כיוון מאוד נכון של המדינה שמבינה שהחדשנות מגיעה מתחומי הענן. זה הופך את מדינת ישראל לדיגיטלית ולמדינה מאוד מתקדמת בתחום הטכנולוגי.

"גם הפרויקט של מעבר המשרדים הממשלתיים לענן, דוגמת פרויקט 'נימבוס', הוא מהלך עם חזון שאני מאוד שותף לו, כי בסופו של יום, מי שייהנה הם אנחנו האזרחים".

כיצד אתה רואה את המערכת הבנקאית בישראל בהשוואה למה שקורה בארה"ב?
"בארה"ב התחום הבנקאי מאוד מסורתי, כבד ונשען על מערכות שונות. קשה להשוות, אבל יש מאמץ מאוד מבורך להשקיע בטכנולוגיה ובחדשנות בתחום בישראל. רואים את זה כמעט בכל הבנקים, ואנו עוזרים כמעט לכולם בנפחים כאלה ואחרים, כדי למצב אותם בקדמת הטכנולוגיה.

"המערכת הבנקאית בישראל הולכת ומתקדמת. עם פתיחת השוק לחברות דיגיטליות (פינטקים, ר' ו'), כל הבנקים משקיעים משאבים רבים להיות יותר דיגיטליים וחדשניים ולתת ללקוח את השירות הטוב ביותר. אלו תהליכים שילכו ויתעצמו.

"אני רואה את השאיפות של הבנקים ובהחלט חושב שיש כאן אסטרטגיה והבנה שבאמת הטכנולוגיה מובילה את הביזנס. זה יכול להיות בבנקאות ובכל תחום אחר, על ידי אימוץ חדשנות וכלים אוטומטיים. זה הכיוון העולמי וראינו את זה טוב מאוד בתקופת הקורונה. החברות הבינו ששם צריך להשקיע את מרבית המשאבים, ומי שלא יעשה זאת יישאר מאחור".

ישנן טענות שכולם עושים עוד מאותו הדבר, וכך גם בבנק הדיגיטלי.
"אני מברך על כל השקעה טכנולוגית שגוף מבצע. ככל שישקיעו יותר בטכנולוגיה, הגופים יתייעלו יותר, השירות ללקוח הסופי יהיה יותר טוב, וכולם ירוויחו".

אילו אתגרים יש לך כמנכ"ל TCS ישראל?
"אנחנו נמצאים בתקופה של שווקים עולים ויורדים בקצב שלא היינו רגילים לו. נוסיף על כך את המלחמה באוקראינה ואת האינפלציה הגבוהה בארה"ב, ונבין שהתנודות יימשכו בתקופה הקרובה. לאור זאת האתגרים יכולים להיות במגוון תחומים, אבל בעיקר לנוכח האפשרות שאנשים וגופים שוקלים כעת את ההוצאות הכספיות שיהיו מוכנים לעשות בתקופות כאלה, כמה סיכון הם מוכנים לקחת וכמה השקעות הם מוכנים לעשות בתקופה כזו. אבל צריך להבין שמי שימשיך להשקיע בטכנולוגיה ובחדשנות ימצא עצמו במצב טוב יותר משאר המתחרים".

"לא לכבול את הצרכן לדרך אחת של צרכנות"

לדברי קמר, "כל הפתרונות הטכנולוגיים, כמו BNPL (קנה עכשיו ושלם אחר כך, ר' ו'), אפל פיי וגוגל פיי, קיימים בישראל וגם בארה"ב כבר כמה שנים, והרעיון הוא לא לכבול את הצרכן הסופי לדרך אחת של צרכנות, אלא לאפשר לו באמת מגוון רחב של אפשרויות.

"בארה"ב רגילים להזמין, ובתוך 24 שעות המוצר אצלך, או להשאיר אותו ליד הדלת כשרוצים להחזיר והחברה אוספת את המוצר, כך שאמזון היא חלק מהיום-יום. בישראל מתקרבים לשם. אומנם אנחנו בצעדים הראשונים, ויש עוד דרך ארוכה, כך שבעולם הצרכנות בישראל יש עוד הרבה מקום לקדמה טכנולוגית".

לדבריו, גם התעשיות הכבדות יותר פונות היום לעולמות הטכנולוגיה. "האגריטק, ה-Health care, הפארמה - אלה תעשיות שצריכות את החדשנות והתחרות על מנת להמשיך לצמוח ולגדול. אנחנו בתקופה של טלטלה בשווקים וההיסטוריה מלמדת שבאופן מסורתי - וראינו את זה במשברי 2008 והקורונה - ארגונים וחברות שיהיו עם היתכנות טכנולוגית שתאפשר נגישות והמשך התפתחות, ושבהם העובדים יוכלו להמשיך לעבוד בסביבה מצוינת, לא רק שיצלחו את המשבר אלא גם ייצאו חזקים".

חן קמר

אישי: נשוי ואב ל־3
מקצועי: לפני תפקידו זה ניהל את תחום הפתרונות האסטרטגיים ב־TCS העולמית, וכן שימש כמנהל פיתוח עסקי ב־TCS ישראל
עוד משהו: כלוחם ומפקד לשעבר ביחידת העילית שלדג השתתפתי במבצעים מסווגים, כולל במלחמת לבנון השנייה פעילות: אספקת שירותי ענן ופתרונות טכנולוגיים ודיגיטליים לתחום הבנקאות, הטכנולוגיה וגם לענפי הקמעונות והספנות. בישראל נבחרו להיות חלק מפרויקט "נימבוס" הממשלתי להעברת המגזר לענן, וכן נבחרו ע"י רשות המים לייעוץ ומעבר לשירותי הענן של אמזון

TCS ישראל

היסטוריה: החברה החלה לפעול בישראל בשנת 2005, כסניף מקומי של Tata Consultancy Services מבית תאגיד הענק טאטא ההודי
נתונים: החברה העולמית מעסיקה כ־600 אלף עובדים, מתוכם מעל 1,000 עובדים על פרויקטים ללקוחות ישראלים. מחזור המכירות העולמי שלה הוא מעל 25 מיליארד ד'

עוד כתבות

ינקי קוינט, מנהל רמ''י ומ''מ מנהל רשות החברות הממשלתיות / צילום: שלומי יוסף

בעיכוב של עשרות שנים, המדינה תפריט קרנות השתלמות של מאה אלף עובדים

ועדת השרים להפרטה תדון בשבועות הקרובים במכירת החזקות המדינה בשבע קרנות השתלמות, מלבד אלו של המורים והשופטים ● לפי ההצעה, המניות יעברו לידי ההסתדרות, כשהיקף הנכסים הוא כ־8.4 מיליארד שקל ● המטרה: הפחתת הנטל על המדינה ● מה צפוי לחוסכים? ● גלובס עושה סדר

קניות בסופר. אין הצדקה אמיתית להעלאות המחירים / צילום: טלי בוגדנובסקי

הנתונים מגלים: האם גל עליות המחירים מוצדק?

שורת חברות גדולות במשק הודיעו על העלאות מחירים רוחביות, בעיקר בתחומי המזון והצריכה ● אלא שבחינת פרמטרים כמו שערי מט"ח, עלויות שינוע ומחירי חומרי גלם מעלה כי לא תמיד קיים הכרח לעשות כן ● אלכס זבז'ינסקי, מיטב: "החברות פשוט מנצלות הזדמנויות"

השקל מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

הדולר יגיע ל-3.8 שקלים? איך תשפיע כניסה לרפיח על שער השקל

יוסי פריימן, מנכ"ל פריקו ניהול סיכונים: "האירועים הביטחוניים החזירו את הדולר במהירות לרמה גבוהה; אולם על רקע היצעי המט"ח של יצואנים לתשלומי שכר ומסים, הרי שפוטנציאל הפיחות בטווח המיידי נותר מוגבל" ● גם יונתן כץ, כלכלן ראשי בלידר שוקי הון, מסכים כי השקל לא יגיב בעוצמה רבה מדי

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

מוצרים המיובאים על-ידי חברת דיפלומט

הממונה על התחרות: דיפלומט תשלם 9 מיליון שקל בשל הפרות חוק המזון

במסגרת ההסכמות אליהן הגיעה הממונה על התחרות עם יבואנית המזון, דיפלומט תשלם את העיצום הכספי בגין הפרות סעיפים בחוק קידום התחרות בענף המזון, העוסקים בהתערבות בשטחי תצוגה אצל קמעונאים ובהעברות תשלומים לקמעונאים שלא כהנחות למוצרים שהיא מוכרת להם

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ''י / צילום: אורטל צבר

התחזית של הבכירה ברמ"י לקרקע הלוהטת של תל אביב

רות אפריאט, מנהלת החטיבה העסקית ברמ"י, מצהירה שייצאו לשיווק קרקעות נוספות בשדה דב עוד השנה ● את המשך פינוי בסיסי צה"ל ומפעלים של מערכת הביטחון מאזורי הביקוש היא רואה כאתגר מרכזי ואומרת: "צריך להבין שיש מערכת אזרחית שחייבת להתפתח ולא יכול להיות שהמארג הביטחוני יקבל את הבכורה"

מכוניות חדשות ממתינות לייצוא בנמל טיינג'ין בסין / צילום: Shutterstock

כל רכב חמישי שנמכר בארץ הוא מסין: הסיבות והחששות מאחורי הנתון החריג

למרות הרוחות הצוננות שנושבות מבייג'ין, נתוני מסירות הרכב מתחילת השנה מגלים ששוק הרכב הישראלי הופך להיות "סיני" במובהק ● עד כמה המגמה תלויה ביציבות הביקוש לרכב חשמלי בישראל והאם התדרדרות נוספת ביחסי ישראל–סין "תקרר" את הביקוש וההיצע

בניין שרוסס במגני דוד, בפריז (דצמבר 2023) / צילום: Reuters, LUCIEN LIBERT

דוח חדש: "העולם עד לגל הגרוע של תקריות אנטישמיות מאז מלחמת העולם"

ב־2023 נרשם זינוק של עשרות אחוזים במספר התקריות האנטישמיות מכל הסוגים, כך מגלה דוח של אוניברסיטת תל אביב והליגה נגד ההשמצה ● לפי הדוח, יותר ויותר אמריקאים מסכימים עם סטריאוטיפים אנטישמיים, והרשתות החברתיות "הפכו לקרקע פוריה לשנאה ורדיקליזציה"

ווישור / צילום: רמי זרנגר

בנו של מייסד איילון יוצא נגד העסקה של בעלי העניין עם ווישור

נגה רחמני תוהה על העסקה בה תרכוש איילון את עסקי הביטוח של בעלת השליטה ווישור ● בין היתר טוען להיעדר דיווח למשקיעים ועל עצם היותה של ווישור חברה דיגיטלית ● איילון דוחה את הטענות: "נבחנו כל ההיבטים הרלוונטיים לעסקה"

בייראקטר TB2 / צילום: Associated Press, Efrem Lukatsky

החברה הביטחונית הזרה שהעניקה לעובדיה מענק בסך 18 משכורות

החברה הטורקית בייקאר, סמנכ"ל הטכנולוגיות שלה הוא חתנו של ארדואן, היא שיאנית היצוא בטורקיה והודיעה שתחלק לעובדים מענק נדיב במיוחד ● ואיפה החברות הביטחוניות הישראליות עומדות מולה ברמה הגלובלית?

מתחם תע''ש השלום / צילום: דמיטרי ספקטור

בכמה מכרה המדינה את הקרקע הכי לוהטת בכניסה לתל אביב

החברות אקרו נדל"ן וקטה ירכשו את הקרקע במתחם תע"ש השלום תמורת 644 מיליון שקל ועוד 67 מיליון שקל הוצאות פיתוח, פער של כמעט פי חמישה ממחיר המינימום ● 5 הדונם ששווקו במכרז מיועדים למגורים בבנייה רוויה עם חזית מסחרית

שר האוצר בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

נכנע ללחץ תושבי פתח תקווה? סמוטריץ' דורש לדון מחדש בתוכנית המטרו שכבר אושרה

שר האוצר מבקש ממזכיר הממשלה לאפשר לו להגיש בקשה לדיון נוסף בתוכנית לקו M2 של המטרו, בטענה שלא נשלחה לשרים כנדרש ● גורם המעורה בפרויקט: "מביך ששר האוצר מתנהג כמו אחרון המתנגדים, מטעמים צרים"

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

ירידות קלות בבורסה המקומית; מניות הבנייה צוללות בכ-2%

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

השכר הממוצע / צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע זינק: 14,108 שקל בחודש מרץ. ומה קרה בהייטק?

על פי "אומדני הבזק" של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, מדובר בעלייה של כ-3.5% לעומת מרץ 2023 ● השכר הממוצע של עובדי הייטק בפברואר זינק ב-13% לעומת שנה שעברה

שרון רן שגב ונעמי רינת / צילום: יח''צ

לזכור ולא לשכוח: יוזמות אזרחיות להנצחת זכר השואה

גלובס מרכז שורה של יוזמות אזרחיות בולטות להנצחת זכר השואה בישראל ובעולם, במרחב הפיזי והדיגיטלי ● ישראל מתגייסת 

הפגנה פרו־פלסטינית בבראון. לחץ הסטודנטים הניב פרי / צילום: Reuters, Anibal Martel

האם אוניברסיטאות אמריקאיות מפתחות נכונות לשאת ולתת על החרמת ישראל?

לפי שעה רק קומץ של אוניברסיטאות ומכללות הציעו למפגינים האנטי־ישראלים להתפנות תמורת חשיפת אחזקותיהן ומשא ומתן על משיכת השקעות ● אבל ביניהן נמצאות לפחות שתי ענקיות, עם תיקים של 20 מיליארד דולר ● עצם נכונותן הפרגמטית לשקול זאת צריכה לעורר חשש

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת