גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תעשייה בהקפאה: ענקיות הטכנולוגיה לא עומדות בתוכניות

ענקית התוכנה מיקרוסופט החלה בפיטורים של כ־1,000 עובדים בעולם במסגרת סבב הקיצוצים השלישי שלה מחודש יולי ● לא ברור איך המהלך ישפיע על תוכניות החברה להקים מרכזי פיתוח חדשים בישראל ● מיקרוסופט לא היחידה: גוגל, אמזון ואינטל הודיעו לאחרונה על האטת גיוסים או פיטורים בצל המשבר, ובשוק המקומי חוששים מפני פגיעה בעובדים הישראלים

פט גלסינגר, סונדאר פיצ'אי, סאטיה נאדלה / צילום: AP-Mark Lennihan, Tsering Topgyal, רויטרס-ERIC LALMAND
פט גלסינגר, סונדאר פיצ'אי, סאטיה נאדלה / צילום: AP-Mark Lennihan, Tsering Topgyal, רויטרס-ERIC LALMAND

מיקרוסופט העולמית היא אחרונת ענקיות הטכנולוגיה הבינלאומיות שהולכת לקיצוצים. השבוע פורסם באתר אקסיוס כי היא מצויה בעיצומו של סבב פיטורים שלישי במספר מאז חודש יולי שהיקפו, לפי ההערכות, כ־1,000 עובדים. ביולי הודיעה החברה על פיטורים של פחות מ־1% מעובדי החברה, בסבב שכלל לפי ההערכה 1,500-2,00 איש, ועוד 200 עובדים פוטרו כמה שבועות לאחר מכן מלינקדאין, הרשת החברתית שרכשה מיקרוסופט בעבר.

רק לפני שנה הכריזה מיקרוסופט ישראל כי תחנוך חמישה מרכזי מחקר ופיתוח חדשים: אחד נוסף בהרצליה, וסניפים בתל אביב, באר שבע וירושלים ועוד אחד ביעד שטרם פורסם. במקביל, תכננה החברה לגייס 2,000 עובדים חדשים לאותם המרכזים, ולהגדיל את חטיבת המו"פ בארץ ל־4,500 עובדים בתוך ארבע שנים. מיקרוסופט לא מגיבה על הדיווחים, אך מקורבים לה מתעקשים שהפיטורים לא יגיעו לישראל וכי החברה תוציא לפועל את תוכניותיה מהשנה שעברה. יחד עם זאת, בכירים בענף סבורים שגם אם ההבטחות יתממשו, הן יקרו לאט מהמתוכנן.

מיקרוסופט ואינטל נפגעו מצינון שוק המחשבים

עד לפני חודשים ספורים, מיקרוסופט הייתה מופת של יציבות תעסוקתית וצמיחה. בניגוד לגוגל, סנאפ או מטא, שהכנסותיהן מבוססות כמעט אך ורק על פרסום, מקורות ההכנסה של מיקרוסופט מבוזרים מאוד ומבוססים בין היתר על פעילות מחשוב הענן ומכירת שירותי הסייבר, כמו גם על רשיונות לשימוש בתוכנות האופיס, מכירת קונסולות משחקים ומערכות דאטה לחברות ענק. עם זאת, חצי שנה לתוך המשבר הכלכלי העולמי, כבר ברור שגם ענקית התוכנה איננה חסינה. כחברה גלובלית, היא נפגעה מהתחזקות הדולר שפגעה בהכנסותיה מחוץ לארה"ב, וגם הירידה במכירות מחשבים אישיים וקונסולות משחקים לא עוזרת לה.

מיקרוסופט היא כמובן לא הראשונה ולא האחרונה לנהל מהלך קיצוצים נרחב. גם אינטל תודיע בסוף החודש על סבב פיטורים גדול שיכלול כמה אלפי עובדים (מתוך 121 אלף) על רקע ההאטה הכלכלית והירידה הדרמטית בביקושים למחשבים אישיים, כך על פי בלומברג. במהלך צפויים להפגע גם כמה מאות ישראלים.

מי זוכר כיום ביצרנית השבבים את ביקורו של המנכ"ל פט גלסינגר בישראל בשנה שעברה, אז הכריז כי יגייס כאלף עובדים נוספים למרכזי הפיתוח וישקיע 200 מיליון דולר במבנה חדש בחיפה? גורמים המעורים בפרטים טוענים כי 1,000 העובדים כבר גויסו, עם זאת, לפי דיווחי אינטל, מספר העובדים הכולל בישראל לא גדל בשנים האחרונות ונותר על 14 אלף בשל עזיבת עובדים.

עבור אמזון 2022 היא שנה אבודה

גם אמזון, המעסיקה השניה בגודלה בארה"ב החליטה בתחילת החודש להקפיא את גיוסי העובדים החדשים לחטיבת הקמענאות שלה עד סוף השנה, וביטלה לראשונה את "יום הקריירה", אירוע במסגרתו מגויסים מדי שנה עשרות אלפי עובדים ברחבי ארה"ב.

עבור ענקית הקמעונאות שנת 2022 היא שנה אבודה, ובמיוחד הרבעון האחרון, שנחשב בקרב הקמעונאיות כרבעון המכניס ביותר. במייל ששלחה למנהלי הגיוס שלה, הודיעה אמזון על הקפאה מוחלטת בגיוסי עובדים לחטיבת הקמעונאות שלה. המועמדים שנמצאים בתהליכי ראיונות שתוכננו עד לאמצע אוקטובר אמורים לקבל הצעת שכר ויוכלו להתחיל בעבודתם אחרי ינואר 2023; תהליכי הגיוס המצויים בשלבים מוקדמים יותר, כמו ראיונות טלפוניים, בוטלו בבת אחת. יש לציין כי המהלך לא ישפיע על חטיבת הענן של אמזון - שלה נוכחות משמעותית בישראל.

גוגל: הפכנו איטיים, צריך להתייעל ב־20%

רק בחודש שעבר הודה גם מנכ"ל גוגל, סונדאר פיצ'אי, כי גוגל הפכה "איטית", ושהוא רוצה להפוך אותה ליעילה יותר ב20%. הוא גם רמז על קיצוץ במקבלי ההחלטות בצוותי עבודה שונים. "ישנם אזורים עם שלושה מקבלי החלטות, וניתן להוריד זאת לשניים או אף לאחד". לפני כמה חודשים הקפיאה גוגל כליל את הגיוסים למשך מספר שבועות, במהלכם צוותים בחטיבות שונות נאלצו לשקול כמה תקנים עליהם לקצץ.

כיום אין הקפאת גיוסים בגוגל, גם לא בישראל, אם כי מספר המשרות קטן יותר. עם זאת, לגלובס נודע על שינוי ניכר במדיניות הגיוסים של גוגל העולמית, שהגיעה גם למשרדי החברה בתל אביב ובחיפה. עד חודש יוני, למשל, ראיינו המגייסים בגוגל מועמדים בעלי פרופיל המתאים לחברה, אך החל מיולי האחרון, מתמקדים במרואיינים המותאמים למשרות ספציפיות. בנוסף, במקום ראיונות מול העובדים בכל רחבי העולם, כיום עיקר הראיונות נערכים אל מול הצוות הקולט. כלומר, בגוגל דוגלים כעת בתהליך ממוקד ויעיל הרבה יותר מבעבר.

 

מטא, טוויטר וסנאפ: הירידה של שוק הפרסום

מהלכים של הקפאת משרות ופיטורים ננקטו גם בטוויטר וחברות נוספות בתחום הפרסום. כך למשל סנאפ הודיעה על פיטורי 20% מעובדי החברה בעולם, בהם גם בכמה ממרכזי הפיתוח בישראל.

בתחילת החודש הקפיאה מטא לחלוטין את גיוסי העובדים, לאחר חצי שנה של הקפאה חלקית. מטא הייתה הראשונה מבין ענקיות טק להגביל את שכירת המתכנתים ואנשי הנדסה, במהלך אותו השיקה כבר בחודש אפריל. אבל לפני כשבועיים, בזמן שיחה עם העובדים, הודיע המנכ"ל מארק צוקרברג כי החברה לא תסתפק בהקפאה כללית של גיוסי עובדים החדשים, אלא גם תפעל לצמצום מצבת העובדים. הדבר עשוי לצאת לפועל בכמה דרכים: תקציבי הצוותים יצומצמו, וכל צוות יקבל את ההחלטה הטובה עבורו: האם לא לאייש משרה שננטשה על ידי עובד שעזב, להעביר חברים בין צוותים או לפעול "להוצאתם של עובדים שאינם מצליחים", כהגדרת צוקרברג.

 

מטא, יש לומר, חווה גל עזיבות עובדים על רקע משבר המנהיגות ואובדן הדרך בחברה, בעיקר בארה"ב, אך במידה מסוימת גם בישראל. הסיבות נוגעות במספר גורמים, בהם ירידה משמעותית בהכנסות מפרסום, תחרות חריפה עם טיקטוק, האשמות סביב תרומת האלגוריתם של החברה להפצת מידע שקרי, והירידה המשמעותית במחיר המניה - שנתפסת בעיני העובדים כחריגה בשוק.

כך או כך, עליית הריביות, השתוללות האינפלציה והתחזיות הכלכליות הקודרות לא מספקות תקווה רבה למנכ"לי ענקיות הטכנולוגיה כולם, לא רק לצוקרברג - לפחות לא עד השנה הבאה. 

עוד כתבות

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"

טקס הסיום הראשון של סטודנטים בסניף אוניברסיטת NYU בשנחאי, 2017 / צילום: Reuters, Ke yi

הכל למכירה: כך זורם הכסף הסיני לאוניברסיטאות אמריקאיות

אוניברסיטאות אמריקאיות חותמות על חוזים ברחבי העולם כדי למכור את מומחיות המחקר וההכשרה שלהן, וכמה מההסכמים הרווחיים ביותר שלהן היו עם חברות שבסיסן בסין ● חוזים הוערכו ב-2.32 מיליארד דולר בין 2012 ל-2024, על רקע חששות בקונגרס כי הקשרים האקדמיים עלולים להוות סיכון ביטחוני לאומי

השבוע בשווקים / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הענקית שקפצה וזו שהתרסקה - ועוד כתבות על מצב השווקים

מטא איכזבה את המשקיעים ● נטפליקס צנחה אחרי תוצאות חיוביות, טסלה פרסמה דוח מאכזב אבל המניה שלה קפצה. למה? ● קבוצת רד בינת מסיימת עידן ועוד כתבות על המצב בשווקים

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

משרדי גוגל / צילום: Shutterstock

בדרך לשווי של שני טריליון דולר: זו המנצחת הגדולה של עונת הדוחות

גוגל הפתיעה לטובה בדוחות, מה שהוביל לזינוק חד בשווי המניה - החברה צפויה להגיע לשווי שוק של שני טריליון דולר, ולעקוף את אנבידיה ● בנוסף, החברה הכריזה לראשונה על חלוקת דיבידנד רבעוני ● "השוק פחד נורא מזה שגוגל תצטרך להגדיל את ההשקעה שלה ללא צמצום ממשי בהוצאות", אומר גורם בשוק

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

אילוסטרציה: Shutterstock

גבולות אחריות המתווך לספק מידע ללקוחו

האם מתווך יכול להסתפק בנתונים שנמסרו לו על ידי המוכרים, או שעליו לקיים בדיקות עצמאיות לגבי מצב הנכס?

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל