גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

טכנולוגיית המידע: המודל שמאתגר את האוניברסיטאות והמשק

הטכנולוגיה משנה את החברה והמשק ומחייבת את אוניברסיטאות המחקר השונות לעשות את ההתאמות הנדרשות

אוניברסיטת תל אביב / צילום: Shutterstock
אוניברסיטת תל אביב / צילום: Shutterstock

הכותב הוא רקטור אוניברסיטת תל אביב

רגע לפני פתיחת שנת הלימודים האקדמית, עלינו להודות ביושר שאוניברסיטאות המחקר נדרשות להתמודד עם אתגר שכמותו לא ידעו בעבר. טכנולוגיות המידע, וכוונתי למנעד הרחב שבין יוטיוב למערכות ביג דאטה המבוססות על בינה מלאכותית, מאיימות לפגוע במעמדה של האוניברסיטה כמוסד המוביל והחשוב ביותר למתן השכלה גבוהה ולהכשרת עובדים. התוצאה עשויה להיות פגיעה במשק ובהמשך שגשוגה של ישראל כמעצמת סטארט־אפ.

טכנולוגיות המידע חוללו שינוי יסודי באנושות, בהרגלי הצריכה ובמערכי הציפיות שלה מנותני שירותים. אם לפני עשור עוד נקראנו פיזית לסניף הבנק כדי לבצע פעולות, היום רוב האינטראקציה עם הבנק עברה למרחב הדיגיטלי. לעומת זאת, מי שנרשם לאוניברסיטה נדרש להתניע מכונית או לעלות על אוטובוס ולהיתקע שעה בחיפוש חנייה או בפקק, כדי להעתיק מילים ומשוואות מלוח מחיק, לעתים ללא אינטראקציה משמעותית, ועם יכולת מוגבלת לשאול שאלות. עבור צעירים שהתרגלו לשירות מהיר ומקוון, הדרישה עשויה להיתפס כאנכרוניסטית במקרה הטוב, וכזלזול בזמנם במקרה הרע.

במקביל, טכנולוגיות המידע אפשרו הקמה של פלטפורמות ייעודיות להנגשת תכנים לימודיים. כבר עכשיו אפשר למצוא באינטרנט קורסים אקדמיים כמעט בכל תחומי הדעת, לרבות קורסים שהוקלטו כשם שהועברו לסטודנטים באוניברסיטאות המובילות. לצד אלו אפשר למצוא גם קורסים שהופקו מראש עבור המדיום הדיגיטלי, וכן סדרות של סרטונים קצרים, ברמות העמקה משתנות. ולבסוף, חברות מסחריות החלו להציע תוכניות הכשרה משל עצמן בשם בוטקאמפס. החברות מבטיחות למועמדים לרכוש מקצוע בתחום ההייטק או בניהול, וזאת בזמן קצר של חודשים בודדים עד שנה וחצי, ובכך קוראות תיגר על אוניברסיטאות המחקר.

לספק תשובות

לאור כל אלו, הולך ומתמעט הדור שמתעקש על תואר אקדמי בשביל לרצות את הוריו. כדי להתחייב ללימודים בקמפוס פיזי, הצעירים מבקשים, ובצדק, להבין מהו הערך של לימודים אקדמיים בהשוואה לאלטרנטיבות, מהו תפקידה של ההוראה המסורתית, הלא־מקוונת, ובכלל מהי חשיבות הקשר הבלתי־אמצעי שבין הסטודנטים למרצים ובין הסטודנטים לבין עצמם, ואת התשובות אוניברסיטאות המחקר צריכות לספק באופן פרואקטיבי כדי להבטיח את עתידן.

המציאות היא שגם אם כיום עולים בקנה אחד האינטרסים המסחריים והאינטרס הלאומי להכשרת עובדים בתחומים חיוניים, בוגר בוטקאמפ בתכנות, למשל, ילמד לפתור בעיות מסחריות ספציפיות של חברות מסחריות ספציפיות ולא את המתמטיקה, הלוגיקה, ההיסטוריה והפילוסופיה שביסוד הבעיות הללו. אם ישתנו דרישות שוק העבודה, ובקצב ההאצה הטכנולוגית הן ישתנו מהר, בוגרי הכשרות אלו עלולים למצוא עצמם ללא עבודה וללא הבסיס הנדרש לרכישת מיומנויות חדשות בתחומם.

אין פתרון קסם

צריך לזכור שרוב הסטארט־אפים לא נולדים בבית מול יוטיוב, אפילו אם המרצה שבמסך הוא חתן פרס נובל. סטארט־אפים נולדים כשסטודנטים יוצאים מהרצאה על התקנים או על ראייה ממוחשבת, יושבים בקפיטריה ומתווכחים על ניואנסים, חוזרים לכיתה ושואלים את המרצה, לא מקבלים תשובה שמניחה את דעתם, עד שאחד מהם מציע פתרון שאחר כך הופך להיות המובילאיי הבא.

על האוניברסיטאות להתניע הליך שירחיב את הפעילויות שהמפגש הפרונטלי חיוני להן, כמו דיון, ניסוי או עבודה על פרויקט ויעתיק אחרות למרחב הדיגיטלי. הפתרון יכיל שילוב בין הרצאות פרונטליות, פעילויות אינטראקטיביות, לומדות דיגיטליות והקלטות ללימוד עצמי. בהמשך ניתן לשלב גם כלים של בינה מלאכותית שיתאימו את שיטות ההוראה להעדפות הסטודנט.

כדי ליישם את המודל, ישראל, באמצעות המועצה להשכלה גבוהה, תידרש בשלב תקופת המעבר להשקעה מסיבית באוניברסיטאות לטובת התאמת התשתיות, פיתוח מערכי הלמידה והדרכת סגלי ההוראה. בהמשך, ההוצאה השוטפת של האוניברסיטאות צפויה להתאזן ואף לרדת.

אין לי פתרונות קסם, אבל עלינו לעשות הכול כדי להבטיח את עתיד ההשכלה הגבוהה הבלתי תלויה, שמייצרת בסיס ידע רחב ופתוח ומקדמת את הפרט ואת הכלל. אנחנו לא רוצים לחיות בעולם ללא סטודנטים, ועוד פחות מכך בעולם ללא בוגרים של אוניברסיטאות מחקר.

עוד כתבות

ריצ'רד פרנסיס, מנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

אחרי זינוק של 80% במניית טבע: המנכ"ל פרנסיס מוכר מניות בכ-50 מיליון שקל

נשיא ומנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס צפוי למכור מניות שקיבל כחלק מתוכנית התגמול שלו, תוך שהוא נהנה מהזינוק במחיר המניה בשנה החולפת ● לאחרונה קיבל מניות נוספות בשווי של 50 מיליון דולר ● בכך, חגיגת המימושים בבורסה נמשכת: 20 מיליארד שקל זרמו לכיסי בעלי עניין בת"א בשנת השיא

יעקב אטרקצ'י, מנכ''ל ובעלים אאורה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

יעקב אטרקצ'י: "הנגיד צריך להוריד ריבית, עודף שמרנות זו פחדנות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הציג מנכ"ל ובעלי אאורה, יעקב אטרקצ'י, אופטימיות לגבי הבנייה בפריפריה וטען כי הביקושים מחוץ לגוש דן נותרו חזקים • לדבריו, "95% מהציבור לא יכול לקנות דירה בת"א", ולכן העתיד נמצא בצפון ובדרום • לצד זאת הוא מתח ביקורת חריפה על נגיד בנק ישראל: "במצב של צמיחה ואינפלציה מרוסנת – הוא עושה מעט מדי ומאוחר מדי"

ניסים פרץ, מנכ''ל נתיבי ישראל, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל נתיבי ישראל: "תהיה רכבת לקריית שמונה, נקודה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר ניסים פרץ, מנכ"ל נתיבי ישראל, כי "סיימנו את התכנון של הרכבת לקריית שמונה, אנחנו נמצאים בשלב קידוחי הקרקע, ובשנה הבאה נצא למכרזים הגדולים" ● בנוסף התייחס פרץ ליוזמת סמוטריץ' להעניק מעין ארנק דיגיטלי לתושבי קו העימות: "שהממשלה תפסיק לחלק תופינים. אני לא צריך 2,500 שקל, זה מעליב"

דני מירן, תושב יסוד המעלה ואביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

דני מירן: "מה שהמדינה נותנת לשורדי השבי לא מספיק"

"לא רק לשבים יש בעיות כלכליות, גם למשפחות החטופים, ולא רק במעגל הראשון אלא גם במעגל השני והשלישי" - כך סיפר דני מירן, אביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי מי שחזר לקריית שמונה זו אוכלוסייה שצריכה חיזוק, עידוד ותמיכה

כביש 90 לקריית שמונה / צילום: Shutterstock

תוכניות ענק, ביצוע חלקי: למה שיקום הצפון נגרר מהחלטה להחלטה

הממשלה הקצתה תקציב משמעותי לשיקום יישובי קו העימות בצפון, אך בפועל ההחלטות נגררות בין משרדים, מטות היישום לא מאוישים, והתוכניות הרב־שנתיות עוד לא גובשו ● דוחות רשמיים מגלים קצב התקדמות איטי, שספק אם בכוחו לשקם את האזור או להצמיח אותו

אבישי אברהמי, ניר זוהר, ערן זינמן, רועי מן, מיכה קאופמן / צילום: אלן צצקין, נתנאל טוביאס, NYSE

צניחת מניות התוכנה: היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר

מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● הללו רשמו ירידה מצטברת של מעל ל־80% משוויין בשיא ● ההפסדים שרשמו הבכירים של מאנדיי, וויקס, פייבר וסימילרווב - והמכה לאופציות של העובדים בהן

הקונסול הכללי בניו יורק, אופיר אקוניס בנימיני וגואטה, כאן ב', 11.02.26 / צילום: דוברות הכנסת

האם לאיראן יש טילים שמאיימים על ארה"ב?

הטווח המקסימלי של הטילים שבידי איראן רחוק מלהגיע לארה"ב, והוא יכול להגיע רק עד מזרח ודרום אירופה ● המשרוקית של גלובס

צוללת של טיסנקרופ / צילום: Associated Press, TARA TODRAS-WHITEHILL

לראשונה: רכיבים לצוללות של גרמניה ייוצרו בישראל

אלביט וחברת טיסנקרופ מערכות ימיות הגרמנית חנכו קו ייצור חדש בישראל לייצור רכיבי מבנה תת־ימיים לצוללות ● כחלק משיתוף־הפעולה אלביט תקים מתקן ייצור חדש לרכיבי GRP תת־ימיים ● בתוך כך הודיעה אלביט על מספר חוזים נוספים בהיקף של מאות מיליוני דולרים

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

חשד למידע פנים במניה הלוהטת של ת"א: פשיטה על משרדי ארית

חוקרי רשות ני"ע הגיעו למשרדי ארית תעשיות באור יהודה וחקרו מספר נושאי משרה ● ארית דיווחה לבורסה כי בשלב זה אין חשדות נגד החברה עצמה, ואין השפעה על הפעילות השוטפת של החברה או של החברה-הבת רשף טכנולוגיות

עפרי אליהו-רימוני, ממייסדי ארגון ''הביתה חוזרים לגליל'', בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

עפרי-רימוני: "אי-אפשר להגיד שאין פה ממשלה. הם התחילו בצעדים קטנים, וצריך להגדיל"

לירן לנגליב, מנכ"ל Conexa, ועפרי אליהו-רימוני, מייסדת ארגון "הביתה חוזרים לגליל", דיברו בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס על דור העתיד של הגליל, וסיפרו מדוע העתיקו לאחרונה את מקום מגוריהם לצפון ● אליהו-רימוני: "אם המדינה תשים לעצמה יעד להפוך את עמק החולה לעמק הסיליקון, זה יקרה"

תנובה / צילום: שלומי יוסף

המחוזי: תנובה עשתה דין לעצמה והחזיקה בשטח שאינו בבעלותה

ביהמ"ש קבע כי תנובה אינה בעלת זכויות בשטח בבאר שבע שהחזיקה במשך עשרות שנים ● בנוסף נמתחה ביקורת על התנהלות החברה: איך תאגיד עתיר-משאבים, המלווה ביועצים משפטיים צמודים, שוכח לחתום על הסכם לקבלת מקרקעין?

אשקלון. ''אנשים רוצים איכות חיים טובה'' / צילום: Shutterstock

הבטיחו לישראלים שהנטו שלהם יגדל אם יעברו לפריפריה, אז למה הם לא באים

בנק ישראל פרסם לאחרונה מחקר שהראה כי הטבות המס שניתנו לפריפריה עלו למדינה מאות אלפי שקלים לכל תושב, ולא שינו דרמטית את מאזן ההגירה ● החוקרת עדי פינקלשטיין: "ההטבות האלה לא מספיקות כדי למשוך אנשים ליישובים החלשים באמת"

נתב''ג / צילום: Shutterstock

לקראת סגירת השמיים? הוכרז סכסוך עבודה בענף התעופה

הסכסוך יחול על למעלה מ-11 אלף עובדים בחברות התעופה אל על, ארקיע, ישראייר ואייר חיפה וכן על רשות שדות התעופה ● הרקע לסכסוך הוא הכוונה להקים בסיס פעילות של וויזאייר בישראל ללא היוועצות עם נציגות הכובדים בענף התעופה

ליאת שוב, ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי: "הצפון יכול להפוך למוקד צמיחה מרכזי"

ליאת שוב הדגישה בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס כי "כדי להפוך את הצפון למנוע צמיחה אמיתי של המשק, נדרשת עבודה משותפת של כלל הגורמים – הממשלה, המגזר העסקי, המגזר הפיננסי והרשויות המקומיות"

אוניית משא של צים / צילום: ליאור פטל עבור צים

"עסקה רגישה, שיש לה שיקולים פוליטיים": מניית הפג־לויד צנחה בעקבות רכישת צים

התגובה המיידית בשווקים להכרזה כי החברה תרכוש את צים הייתה שלילית ● אנליסטים מיהרו להסביר בתקשורת הגרמנית כי ישנה מגמת קונסולידציה כעת בשוק התובלה הימית, וכי רכישות ומיזוגים הם רוח התקופה

"האזור מת כלכלית": הקשיים אצל השכנה של ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ארה"ב רוצה לצמצם את כמות הנפט שאיראן מוכרת לסין, מתיחות בגבול לבנון, ואיך נראות חגיגות הרמדאן בעזה • כותרות העיתונים בעולם

חיים כצמן, מייסד ומנכ''ל ג'י סיטי / צילום: אריק סולטן

בשוק מנסים להבין: למה ג'י סיטי נופלת בכ-10%?

מניית חברת הנדל"ן המניב של חיים כצמן משלימה נפילה של 30% מתחילת החודש ● בשוק חוששים מפני אזהרת רווח שתגיע, אך מנגד יש מי שחושבים שכצמן רוצה לנצל את נפילת המניה כדי לקנות מניות נוספות בחברה ● בחברה לא נותרו אדישים והגיבו: "אין ברשות החברה כל מידע מהותי ביחס למצב החברה שטרם דווח לציבור"

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון על מחירי הדיור: "כופר בזה שיש עליות"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר יהודה מורגנשטרן כי ההסכם המתגבש עם קריית שמונה הוא חלק מתוכנית השקעות של עשרות מיליארדי שקלים בצפון • עם זאת הוא התריע ש"אנחנו מאבדים את הצפון", וקרא להציב יעד ממשלתי ברור לאזור

נשיא טורקיה, רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: ap, Achmad Ibrahim

גם עצירת המלחמה לא בולמת את שנאתו של ארדואן כלפי ישראל. זו הסנקציה החדשה

אחרי המסלול העוקף דרך הרשות הפלסטינית והפריקה והטעינה מחדש בנמלים זרים, אנקרה מהדקת את החנק הכלכלי: הופסקה הנפקת "תעודות העדפה" (יורומד) המאפשרות פטור ממכס לסחורות טורקיות המגיעות לישראל דרך צד שלישי ● הנפגע הצפוי העיקרי: ענף הרכב

וול סטריט / צילום: ap, Mary Altaffer

וול סטריט ננעלה בעליות קלות; נמשכו הירידות במניות התוכנה

נאסד"ק עלה ב-0.1% ● צים זינקה לאחר שנחתמה באופן רשמי עסקת הרכישה מול ענקית הספנות הפג לויד ● איטורו זינקה בעקבות הדוחות הכספיים ● פאלו אלטו הודיעה על כוונתה לרכוש את חברת הסייבר הישראלית קוי (Koi) ● וורנר ברדרס מחדשת את המו"מ עם פרמאונט ●  אורמת חתמה על הסכם רכישת חשמל עם NV Energy, שיתמוך בפעילות של אלאפבית ● פאלו אלטו תדווח אחרי הנעילה