גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מכסים על פירות וירקות בוטלו, אבל זה לא מספיק כדי לעודד תחרות

רפורמת החקלאות: בדיקת גלובס מגלה כי יבוא פירות וירקות שהמכסים עליהם בוטלו לא השתנה דרמטית ולעתים נשאר אפסי ● כשבקשה ליבוא לארץ אורכת 5 שנים, שחקנים חדשים מוותרים על השוק המקומי ● אבל יש גם תקווה: במוצרים שהיו פתוחים ליבוא תחרותי, כמו השום, הורדת המכסים גררה צניחה במחיר

שוק הפירות והירקות, הורדת המכסים לבדה אינה מספיקה כדי לפתוח את השוק לתחרות / צילום: Shutterstock
שוק הפירות והירקות, הורדת המכסים לבדה אינה מספיקה כדי לפתוח את השוק לתחרות / צילום: Shutterstock

עם הבטחה לחיסכון של 820 שקל בשנה לצרכן הישראלי, שר האוצר אביגדור ליברמן הודיע במרץ 2022 על פתיחת שוק החקלאות ליבוא מחו"ל. במהלך משותף (ושנוי במחלוקת בקואליציה) עם שר החקלאות עודד פורר, ליברמן הוציא לדרך את הפעימה הראשונה של הורדת המכסים במסגרת הרפורמה בחקלאות. בחמש השנים הבאות, לפי התוכנית, יתווספו לפעימה הזו עוד חמישה צווי הורדת מכסים שבסופם רוב המכסים על פירות וירקות צפויים להגיע לאפס. זאת, במטרה להוריד את מחירי הפירות והירקות ולהפחית את יוקר המחיה.

ביום רביעי: גנץ, נתניהו וכל בכירי המשק על במה אחת - כל הפרטים על ועידת ישראל
הצעדים שהממשלה הבאה צריכה לעשות כדי שמחירי המזון יתחילו לרדת | ניתוח גלובס
הפוליטיקאים למדו: למה להילחם בקבוצות כוח כשאפשר לפזר הבטחות | דרור מרמור, פרשנות

עם זאת, הורדת המכסים לבדה אינה מספיקה כדי לפתוח את השוק לתחרות או אפילו להגדיל את היבוא. אחד מחסמי התחרות המשמעותיים בשוק הפירות והירקות הם תקנות הגנת הצומח. מדובר באוסף תקנות שנועדו למנוע חדירה של מזיקים לחקלאות הישראלי. אלא שבפועל כפי שהגדירה זאת בעבר מנכ"לית משרד החקלאות בעצמה בעבר בשיחה עם גלובס: "הרגולציה על הגנת הצומח היא קריטית למניעת חדירת מזיקים לישראל, אלא שהיא גם נוצלה במשך זמן רב כחסם יבוא שמונע תחרות ומעלה את יוקר המחיה".

תהליך ארוך, מסורבל וחוסם תחרות

מדוח מבקר המדינה משנת 2021 עלה כי "לא קיים נוהל המסדיר את עבודת הוועדה (האחראית על התקנות ע"א) ושיקוליה אינם שקופים למגישי הבקשות". המבקר גם הסביר כי בקשה ליבוא "עלולה להמתין חודשים ואף שנים. לעניין זה יש משמעות כלכלית, למגיש הבקשה ולכלל הציבור, בנוגע להגברת התחרות ולהורדת יוקר המחיה". במילים אחרות, התהליך ארוך, מסורבל, יקר ובולם תחרות בין היבואנים.

 

ניתן לראות זאת בפעימת הורדת המכסים. הפעימה, שהורידה את מיסי היבוא לאפס על מספר פירות וירקות, לא בהכרח הובילה ליבוא בפועל. לפי נתוני משרד החקלאות שהגיעו לידי גלובס, באספרגוס, בשסק ובשעועית - שהמכסים עליהם ירדו לאפס - לא נרשם יבוא כלל. כלומר, להורדת המכסים לא הייתה שום השפעה על היבוא.

ומה עם המחירים? בינתיים לא נראית מגמה ברורה. מחיר השסק אכן ירד בין יוני האחרון ליוני אשתקד (-14%), וכך גם מחיר האספרגוס (-3%), אבל מחיר השעועית עלה מספטמבר 2021 לספטמבר השנה ב־6.5%.

בהקשר הזה נציין כי מחירי פירות וירקות נחשבים מסורתית לתנודתיים במיוחד, בין היתר בשל השפעת עונות השנה, האקלים והביקוש וההיצע העולמיים. זו גם הסיבה שקשה לעקוב על שינוי מגמה במחירים.

הורדת המכס לא מתגלגלת לצרכן

שני פירות שמבקר המדינה ביקר במיוחד את הליך הגנת הצומח שלהם הם אוכמניות ואננס. מבקר המדינה ציין כי "בשנים 2007־2020 הוגשו 11 בקשות ליבוא אוכמניות מ־8 מדינות. מהתרשים עולה כי רק שתיים מהן אושרו ליבוא - ארגנטינה וצ'ילה. פרק הזמן הממוצע לאישור יבוא היה כחמש שנים".

גם בקשר לאננס, מבקר המדינה אמר כי "בשל המגבלות ליבוא אננס, נוסף על הטלת מכס, הוא מיובא משתי מדינות בלבד ובהובלה אווירית. לפיכך, מחירו של האננס לצרכן בארץ גבוה ממחירו בשווקים בחו"ל פי 6 בממוצע. מתן הקלות ביבוא אננס לישראל עשוי להכניס שחקנים נוספים לשוק שיתחרו על המחיר וינגישו את האננס לאוכלוסיות נוספות".

המשמעות היא שקשה יותר ליצור תחרות בפירות אלה, גם כשהמכס יורד. כך שבעוד יבוא האוכמניות עלה באופן ניכר, הוא עדיין יחסית מצומצם: מ־171 טונות אוכמניות מאפריל עד ספטמבר 2021 ל־272 טונות מאפריל לספטמבר 2022. המחיר ירד, אך ב־10% בלבד.

גם יבוא האננס עלה מ־2,177 טונות מאפריל עד ספטמבר 2021 ל־2,432 טונות מאפריל לספטמבר 2022, אך המחיר נשאר במקום ואף עלה ב־2%. באננס, דרישות ייחודיות לישראל, כמו קטימת כתר העלים שעל הפרי, מאפשרות יבוא מוגבל ממדינות מסוימות בלבד ובידי יבואנים בודדים. בצורה כזו, הורדת המכס לא ממש מתגלגלת לצרכנים.

הדוגמה העיקרית לירק שאינו מוגבל בתקנות הגנת הצומח והיבוא שלו חופשי מאוד הוא השום. גם לפני הורדת המכסים האחרונה, ניתן היה לייבא שום באופן רווחי. ואכן, הורדת המכסים הזניקה את יבוא השום מ־3,029 טונות באפריל־ספטמבר 2021 ל־4,143 טונות באותה תקופה השנה. מחיר השום הלך וירד, עד כדי 5.2 שקלים ליחידה בחודש ספטמבר 2022 לעומת 7.2 שקלים ליחידה בספטמבר 2021. כלומר - ירידת מחיר של 27% תוך שנה.

משרד החקלאות: שינוי שמחלחל לאורך זמן

אז האם הורדות מכסים מורידות מחירים? לא לבדן. המכסים הם אחד החסמים הגדולים ליבוא וליצירת תחרות, אך כפי שמבקר המדינה הבהיר כבר ב־2021 - ממש לא היחיד. במשרד החקלאות מבהירים כי "מדובר בשינויים מבניים שמטבע הדברים מחלחלים לאורך זמן ועתידים להוזיל את מחירי הפירות והירקות", אבל גם מציינים כי "עם המשך יישום הרפורמה בחקלאות, ובראשם קידום תיקון לתקנות הגנת הצומח, יתאפשר להגדיל משמעותית את מקורות היבוא של תוצרת טרייה, ובכך להגדיל את התחרות בשוק הפירות והירקות ולהוזיל את המחיר לצרכן. עד לאישור התקנות, המשרד ממשיך לפעול כדי לאתר מקורות יבוא נוספים, וכפי שניתן לראות בנתונים - מאמץ זה כבר נותן את אותותיו בשוק".

עוד כתבות

פרופ' צביקה אקשטיין, דיקן ביה''ס טיומקין לכלכלה ומנהל באוניברסיטת רייכמן, יועץ למרכז לצמיחה פיננסית / צילום: באדיבות בנק הפועלים

המומחה שמסביר: מה תעשה מלחמה עם איראן לדולר?

פרופ' צבי אקשטיין, ראש מכון אהרון והמשנה לנגיד לשעבר, מנתח את הדילמות של בנק ישראל מול השקל החזק ● מדוע הריבית עשויה לרדת בשבוע הבא בפעם השלישית ברציפות, ומהו תרחיש הקיצון שיוביל להתערבות ישירה במסחר בדולר?

ליאת שוב, ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

ראש החטיבה העסקית בבנק לאומי: "הצפון יכול להפוך למוקד צמיחה מרכזי"

ליאת שוב הדגישה בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס כי "כדי להפוך את הצפון למנוע צמיחה אמיתי של המשק, נדרשת עבודה משותפת של כלל הגורמים – הממשלה, המגזר העסקי, המגזר הפיננסי והרשויות המקומיות"

נושאת המטוסים ג'רלד פורד, עמוסה במטוסי קרב ובכלי טיס אחרים / צילום: Reuters, Christopher Drost/ZUMA Press Wire

עם 75 מטוסים ו-4,500 חיילים: זה כלי המלחמה היקר ביותר בעולם והוא בדרך לכאן

במקביל להתנהלות המו"מ בין ארה"ב לאיראן, ספינת המלחמה ג'רלד פורד - שתג המחיר שלה עומד על 13.3 מיליארד דולר - עושה את דרכה למרחב הים התיכון ● גלובס עושה סדר בכל הקשור ליכולות, תפעול ועלויות נושאת המטוסים המתקדמת של ארה"ב

ריצ'רד פרנסיס, מנכ''ל טבע / צילום: אלעד מלכה

אחרי זינוק של 80% במניית טבע: המנכ"ל פרנסיס מוכר מניות בכ-50 מיליון שקל

נשיא ומנכ"ל טבע ריצ'רד פרנסיס צפוי למכור מניות שקיבל כחלק מתוכנית התגמול שלו, תוך שהוא נהנה מהזינוק במחיר המניה בשנה החולפת ● לאחרונה קיבל מניות נוספות בשווי של 50 מיליון דולר ● בכך, חגיגת המימושים בבורסה נמשכת: 20 מיליארד שקל זרמו לכיסי בעלי עניין בת"א בשנת השיא

מוצאים פתרונות לכלכלת הצפון: הרגעים והתמונות מכנס גלובס

כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס חיבר בין כ-250 משתתפים מהקהילה העסקית, הרגולטורית והציבורית לדיון על כלכלת הצפון, תעשייה ובנייה ● בין ההרצאות והסדנאות התקיימו סיורים ביטחוניים וכלכליים בהובלת אמיר בר-שלום וניסן זאבי, שהמחישו את אתגרי הצפון ומנועי הצמיחה בו ● אירועים ומינויים

"האזור מת כלכלית": הקשיים אצל השכנה של ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: ארה"ב רוצה לצמצם את כמות הנפט שאיראן מוכרת לסין, מתיחות בגבול לבנון, ואיך נראות חגיגות הרמדאן בעזה • כותרות העיתונים בעולם

אילוסטרציה: Shutterstock, Vitalii Vodolazskyi

כשהורה משתמש במערכת המשפט כדי להטריד הורה אחר

אב גרוש ביקש מביהמ"ש להרחיב את זמני השהות שלו עם בנו הפעוט, ואף דרש כי האם תוותר על האפוטרופסות עליו ● אלא שבדיקה שנערכה העלתה כי האב בעצמו מסרב לקיים את זמני השהות שנקבעו לו ● ביהמ"ש קבע כי תביעתו של האב היא תביעת סרק שהוגשה ממניעים זרים - כמה הוצאות משפט פסק?

בשר בסופרמרקט / צילום: תמר מצפי

האסדרה בשוק הבשר שתוריד את המחירים ב-15%

במשך שנים הרגולציה במדינת ישראל אסרה על מכירת בשר טחון שהגיע טחון מהמפעל ברשתות השיווק ובקצביות ● בקרוב - בעקבות עבודת מטה משותפת בין משרד החקלאות, רשות האסדרה ומשרד הבריאות - זה הולך להשתנות

אשקלון. ''אנשים רוצים איכות חיים טובה'' / צילום: Shutterstock

הבטיחו לישראלים שהנטו שלהם יגדל אם יעברו לפריפריה, אז למה הם לא באים

בנק ישראל פרסם לאחרונה מחקר שהראה כי הטבות המס שניתנו לפריפריה עלו למדינה מאות אלפי שקלים לכל תושב, ולא שינו דרמטית את מאזן ההגירה ● החוקרת עדי פינקלשטיין: "ההטבות האלה לא מספיקות כדי למשוך אנשים ליישובים החלשים באמת"

בית בקיבוץ. לא נחתם הסכם ממון / צילום: איל יצהר

הבעל סירב להיות חבר קיבוץ ודרש מחצית מהדירה. מה קבע בית הדין?

לצורך רכישת הבית נלקחה משכנתא שנרשמה על שם שני בני הזוג, והבעל השתתף בתשלומי המשכנתא למשך תקופה מוגבלת של כשנה ● הבחירה שלא להצטרף לקיבוץ עלתה ביוקר והבעל נותר בלי זכויות בבית

מיכה קאופמן, מנכ''ל ומייסד פייבר ואור עופר, מייסד ומנכ''ל סימילרווב / צילום: יואב הורנונג, איל יצהר

שתי הישראליות שנפלו בוול סטריט אחרי פרסום הדוחות

סימילרווב אכזבה את השוק עם התחזיות שפרסמה בדוחותיה, והמניה נפלה בחדות בוול סטריט ● פייבר סיפקה תוצאות מעורבות, וגם המניה שלה הגיבה בירידות ● מנכ"ל פייבר: "אנו נמצאים בעיצומו של שינוי משמעותי באופן שבו ארגונים מאמצים AI"

דונלד טראמפ, בנימין נתניהו, עלי חמינאי / עיבוד: ap, Mark Schiefelbein

הערכות: טראמפ קרוב לתת פקודה ליציאה למלחמה במזרח התיכון

דריכות גבוהה בישראל לקראת אפשרות לתקיפה אמריקאית באיראן על רקע תקיעות השיחות בז'נווה ● אסון בצנחנים: עפרי זוהה בטעות כאיום - ונפגע מאש חברו. הכוח פעל בח'אן יונס לחשיפת רשת מנהרות שבה הוחזקו גם חטופים ● באיראן הודיעו: נקיים מחר תרגיל ימי עם רוסיה בים עומאן ובצפון האוקיינוס ההודי ● הערכה בישראל: בעוד כשבוע תושלם צבירת הכוח הצבאי של ארה"ב במזרח התיכון ● עדכונים שוטפים

דני מירן, תושב יסוד המעלה ואביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

דני מירן: "מה שהמדינה נותנת לשורדי השבי לא מספיק"

"לא רק לשבים יש בעיות כלכליות, גם למשפחות החטופים, ולא רק במעגל הראשון אלא גם במעגל השני והשלישי" - כך סיפר דני מירן, אביו של שורד השבי עמרי מירן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי מי שחזר לקריית שמונה זו אוכלוסייה שצריכה חיזוק, עידוד ותמיכה

נתב''ג / צילום: Shutterstock

לקראת סגירת השמיים? הוכרז סכסוך עבודה בענף התעופה

הסכסוך יחול על למעלה מ-11 אלף עובדים בחברות התעופה אל על, ארקיע, ישראייר ואייר חיפה וכן על רשות שדות התעופה ● הרקע לסכסוך הוא הכוונה להקים בסיס פעילות של וויזאייר בישראל ללא היוועצות עם נציגות הכובדים בענף התעופה

רחפנים של חברת אקסטנד / צילום: אקסטנד

חברת הרחפנים שמגיעה לוול סטריט וממחישה עד כמה התחום לוהט

כניסתה הצפויה של אקסטנד הישראלית לנאסד"ק לפי שווי של 1.5 מיליארד דולר אינה אירוע נקודתי ● תחום הרחפנים עובר מתמחור של טרנד חם לתמחור של תשתית אסטרטגית גלובלית

פיצוצים בעיר בנדר עבאס, איראן. ארכיון / צילום: Reuters

מתקפה קרובה באיראן? מה חושבים באתר ההימורים הפופולרי

נפח ההימורים באתר פולימרקט המבוסס על חוכמת ההמונים, ולעתים גם על מידע פנים, קפץ בשעות האחרונות, אולם הסיכויים למתקפה קרובה באיראן נותרו לפי גולשי האתר נמוכים ● איזה תאריך מסומן כעת עם הסיכויים הגבוהים ביותר?

אייזק דבח, מנכ''ל דלתא ובעל השליטה / צילום: רמי שלוש

אייזיק דבח: "הדבר היחיד שמכעיס אותי זה שהבורסה כאן מזנקת ומניית דלתא לא"

יום לאחר צניחה של 16% במניית החברה הבת, בעלי דלתא גליל מתקשה להבין את תגובת השוק: "אנשים קנו קצת פחות פיג'מות, אבל זו חברה נהדרת" ● למרות עלייה במכירות, הרווח הנקי של דלתא נשחק, בשל הפרשה לרפורמת המכסים של טראמפ: "מעבירים הרבה ייצור למצרים"

אלי כהן, מנכ''ל אוניברסיטת קריית שמונה והגליל בהקמה, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

מנכ"ל אוניברסיטת תל חי: "הכפלנו את המספר הבוגרים שנשארים בצפון, אבל היעדר התעסוקה מקשה"

"הגורם המרכזי שמקשה על הבוגרים שלנו להישאר הוא התעסוקה", כך אמר מנכ"ל האקדמית תל חי, אלי כהן, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוא ציין כי "יש אוניברסיטאות בחיפה, אבל חיפה זה לא באמת הצפון מבחינתנו, זה לא המטרופולין שלנו"

5 דברים לדעת לפני פתיחת המסחר / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

חמישה דברים שכדאי לדעת לקראת פתיחת המסחר בבורסה

ברקע המתיחות הגאו-פוליטית בין ארה"ב לאיראן, המסחר צפוי להיפתח במגמה מעורבת ● הדואליות בפערים שליליים של עד 4% ● בהראל סבורים כי בנק ישראל לא יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● וולס פארגו: הישועה לשוק הקריפטו תגיע ממקום מאוד לא צפוי ● הדולר מתחזק ונסחר סביב 3.12 שקלים ● השוק הקוריאני חזר בסערה לאחר חופשת חג ● גלובס עושה סדר לקראת פתיחת המסחר

פלג דוידוביץ, מנכ''ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: שלומי יוסף

פלג דוידוביץ': "הנתונים צריכים להיות קריאת השכמה – הצפון הוא המרכז החדש"

"הנדל"ן בישראל עובד בשיטת הכלים השלובים, פריפריאלית, גאוגרפית, אורבנית - כל התהליכים מתחילים מהמרכז, וכשהוא מתייקר, הולכים צפונה ודרומה" - כך אמר פלג דוידוביץ', מנכ"ל פרופדו, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס