גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ביהמ"ש קבע שאין מע"מ על נוסטרו, אך רשות המסים ממשיכה לגבות

בית המשפט המחוזי קבע לפני כשנה כי אין מקום להטלת מע"מ על השקעות של חברות העוסקות בנוסטרו בלבד ● למרות זאת, רשות המסים ממשיכה לדרוש את התשלום, ונמנעת מלהחזיר כספים שכבר שולמו ● רשות המסים: "לאורך השנים ניתנו פסיקות מנוגדות בנושא זה"

בית המשפט המחוזי בלוד / צילום: תמר מצפי
בית המשפט המחוזי בלוד / צילום: תמר מצפי

שופט בית המשפט המחוזי מרכז אבי גורמן הביא לפני כשנה בשורה משמעותית לשחקנים בשוק ההון, כשקבע כי אין מקום להטיל מע"מ על מי שפעילותו היחידה היא מסחר עצמי בניירות ערך (בחשבון נוסטרו). בפסק הדין דחה השופט את עמדת רשות המסים, לפיה חברה העוסקת בהשקעות עצמיות בחשבון "נוסטרו" נחשבת ל"מוסד כספי", ולכן יש להטיל מע"מ הן על השכר והן על הרווח שלה.

בשורה למשקיעים בשוק ההון: ביהמ"ש קבע כי אין מע"מ על פעילות בחשבון נוסטרו
מי צריך לשלם מע"מ על פעילות השקעות שלו בשוק ההון?
מע"מ על מסחר בניירות ערך - מי צריך לשלם, למה ומתי

רשות המסים לא ערערה, ובכך נפתחה הדלת עבור חברות העוסקות בפעילות נוסטרו בשוק ההון לבקש שיבטלו את סיווגן בתור "מוסד כספי" ולהפסיק לשלם 17% מע"מ. חברות רבות עשו זאת, שהרי עבור חלקן מדובר בחיסכון מס בהיקף מיליוני שקלים.

בין החברות הייתה חברה א', שעוסקת בתחום הנוסטרו בלבד. בדצמבר, ארבעה חודשים לאחר שניתן פסק הדין, פנתה החברה, באמצעות עו"ד ורו"ח מאורי עמפלי, לרשות המסים בבקשה לביטול סיווגה כ"מוסד כספי" ולקבלת החזר רטרואקטיבי של מס הרווח ומס השכר ששילמה. עמפלי הופתע כאשר פקידי הרשות מסרו לו כי "הנושא נבחן". כמעט שנה חלפה, ועד היום "הנושא עדיין בבחינה".

חברה נוספת, חברה ב', פנתה לרשות המסים עם אותה בקשה באמצעות רו"ח שי בן שמואל. "מדובר בחברת נוסטרו הסוחרת בניירות ערך עבור עצמה בלבד, שאולצה לשלם מסים מיותרים בגובה מיליוני שקלים. אם החברה הייתה חייבת כספים לרשות המסים, היו ננקטים כלפיה הליכי גבייה מיידיים", אומר רו"ח בן שמואל.

רו''ח שי בן שמואל / צילום: יח''צ

האם רשות המסים מתעלמת מפסק הדין של בית המשפט המחוזי? כדי לענות צריך לחזור להתחלה: נוסטרו הוא חשבון שבאמצעותו מבצע חבר בורסה פעולות מסחר (קנייה/מכירה) בניירות ערך, עבור עצמו בלבד. מאז חקיקת חוק מע"מ, רשות המסים לא חייבה במס פעילות בחשבון נוסטרו, עד שבשנים האחרונות החלה לדרוש מע"מ עבור רווחים של פעילים בשוק ההון מהמסחר במניות. בתי המשפט דנו בשאלות הנושקות לסוגיה האם פעילות בחשבון נוסטרו מחויבת במע"מ, אך לא ניתנה הכרעה ישירה.

לפני כשלוש וחצי שנים, בפסק דין שניתן בנוגע לחברת טריידומטיקס, התייחס שופט המחוזי הארי קירש בעקיפין לסוגיה, כשקבע כי החברה חייבת במע"מ מתוקף מעמדה כ"מתווך" בשוק ההון, אך הטיל ספק בהטלת מע"מ על חברה עסקית רגילה, שפעילה עבור עצמה.

בפסק דין נוסף שנתנה השופטת ירדנה סרוסי נקבע כי הפעילות חייבת במס של 17%. אולם בשני המקרים דובר על חברות שעסקו בפעילות נוספת, ולא רק בנוסטרו.

"עושים דין לעצמם"

ואז הגיע פסק הדין של השופט גורמן. ההכרעה ניתנה בנוגע לחברת י.ג.מ. השקעות בע"מ, שעוסקת אך ורק בסחר בניירות ערך בהשקעותיה העצמיות - בחשבון "נוסטרו". המס בשנות המס שבמחלוקת, 2014־2018, עמד על כ־1.2 מיליון שקל. גורמן קבע כי אין לסווג חברות שכל פעילותן הוא סחר בחשבון נוסטרו בתור "מוסד כספי" המחייב אותן במע"מ, שכן הסיווג יוביל לעיוותים - ורשות המסים נדרשה להחזיר את הכסף.

עו''ד ורו''ח מאורי עמפלי / צילום: יח''צ

רשות המסים, כאמור, לא ערערה על פסק הדין לבית המשפט העליון, וטרם נתנה מענה לאותן חברות הפעילות בנוסטרו בלבד שפנו כדי לבטל את סיווגן כ"מוסד כספי".

"רשות המסים עושה דין לעצמה", אומר עו"ד ורו"ח מאורי עמפלי, בעל משרד עמפלי המתמחה בתחום המיסוי. "הנישומים העוסקים בתחום הנוסטרו פנו למנהל מע"מ בבקשה לביטול סיווגם כ'מוסד כספי' לעניין חוק מע"מ. ואולם על אף שחלפה למעלה משנה מפרסום פסק הדין, רשות המסים טרם החזירה התייחסותה לגופן של הבקשות, ומסתפקת בתשובה לקונית לפיה הנושא נמצא בבחינה המחלקה המקצועית, תוך שהיא מתעלמת מפסק דינו של בית המשפט המחוזי. האם מנקודת מבטה של רשות המסים, פסיקתו של בית המשפט המחוזי בעניין י.ג.מ היא בגדר הנחיה בלבד?"

פסקי הדין הסותרים

על־פי עיקרון "התקדים המחייב", פסק דין של בית המשפט העליון מחייב את כלל בתי המשפט, ובהיעדר הכרעת העליון - החלטות של בתי המשפט המחוזיים מחייבות את בתי המשפט שמתחת (השלום) ואת הצדדים. עם זאת, לעתים שופטים בבתי המשפט המחוזיים נותנים פסיקות סותרות.

על כך מתבססת הרשות בעניין המס על הנוסטרו. בתגובה לטענות, רשות המסים מסרה כי "ב־2 באוגוסט 2021 פורסם פסק דין י.ג.מ השקעות נגד רשות המסים, בו נקבע כי מי שפעילותו היחידה היא מסחר בניירות ערך בנוסטרו, לא יסווג כ'מוסד כספי'. קודם לכן, ב־26 ביוני 2017, פורסם פסק דין אקוויטס ניהול השקעות בע"מ נגד מס הכנסה פקיד שומה תל אביב 4, בו נקבע כי מי שפעילותו היחידה היא מסחר בניירות ערך בנוסטרו, כן יסווג כ'מוסד כספי'. רשות המסים בוחנת את השלכות הקביעות המשפטיות, ובסיום הבחינה תפרסם הנחיה מקצועית".

לדברי עו"ד ורו"ח עמפלי, "עמדת הרשות היא בחזקת 'לעג לרש', הן ברמת ההתנהלות והן ברמה המהותית משפטית. ברמת ההתנהלות, הרי שתגובה זו נמסרה לנו כבר לפני כחצי שנה, תוך הבהרה כי עמדה תפורסם תוך מספר שבועות. מבחינה משפטית, רשות המסים בחרה שלא להגיש ערעור לבית המשפט העליון על הכרעת פסק הדין בעניין י.ג.מ".

מעבר לכך, אומר עמפלי, הפסיקות אליהן מתייחסת הרשות אינן סותרות. "בפסק דין י.ג.מ הכריע בית המשפט המחוזי במישרין כי מי שפעילותו היחידה היא מסחר בניירות ערך בנוסטרו, לא יסווג כ'מוסד כספי'. ההכרעה בעניין אקוויטס ניתנה למעשה כבר בחלקו הראשון של פסק הדין, לאור העובדה כי המערער באותו עניין פנה מיוזמתו לשינוי סיווגו ל'מוסד כספי', ולאחר מכן לא טרח לשנות את בקשתו. לאור האמור, בית המשפט דחה את הערעור".

גם רו"ח שי בן שמואל דוחה את עמדת רשות המסים. "פסק הדין האחרון היה של י.ג.מ השקעות. בפני השופט עמדו כל פסקי הדין שניתנו בעבר, ואף על־פי כן הוא הכריע לטובת י.ג.מ השקעות באופן ברור ומנומק להפליא".

בית המשפט מתח ביקורת

זו אינה הפעם הראשונה שבה רשות המסים מתעלמת מפסיקה של בית המשפט המחוזי בטענה כי היא אינה מחייבת אותה, לאור קיומם של פסקי דין מחוזיים סותרים לכאורה. רק לאחרונה ספגה רשות המסים ביקורת חריפה משופטת בית המשפט המחוזי אורית וינשטיין, לאחר שלא יישמה את החלטתה חצי שנה קודם לכן.

הביקורת נמתחה בפסק דין פודולסקי שניתן ביוני ועסק בנושא עמידה בלוחות זמנים בהשגות על מענקי הקורונה. השופטת ציינה בפסק הדין כי בינואר השנה היא עצמה פרסמה פסק דין בנוגע לחברת ביטחון הצפון, שדחה את טענת רשות המסים כי מותר לה לאחר במתן החלטות בהשגות על מענקים. רשות המסים לא ערערה לבית המשפט העליון על פסק דין ביטחון הצפון, ולמרות זאת חזרה בעניינו של פודולסקי על הטענה כי מדובר במועד לא מחייב. "התנהלותה זו (של רשות המסים)", אמרה השופטת, "אינה ראויה ואינה סבירה".

עוד כתבות

אילוסטרציה: איל יצהר

כתב תביעה נגד ויז'ן אנד ביונד: "פעלו תחת דפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת והסתרת מידע מהותי"

החברה המשקיעה בנדל"ן בארה"ב, נתבעה על ידי 126 משקיעים על סכום של כ-29 מיליון שקל ● בכתב התביעה עולה טענה "לדפוס פעולה שיטתי של הטעיה מתמשכת, רשלנות והסתרת מידע מהותי" ● עוה"ד המייצג את החברה מסר כי:"טרם התקבל כתב התביעה וכאשר הוא יתקבל נוכל להתייחס, ככל שנדרש"

עורכי הדין חגית בן משה ואייל נחשון / צילום: נועה שרביט, נמרוד גליקמן

עורכי הדין חגית בן משה ואייל נחשון ימונו לשותפים מנהלים במשרד ברנע

שני השותפים צפויים להחליף בסוף השנה את עו"ד מיקי ברנע, שהקים את המשרד ב-2003, ואשר יישאר בפירמה וימונה לתפקיד היו"ר או ראש המשרד ● המהלך מצטרף למגמה של חילופי דורות בהנהלות של משרדי עורכי דין מובילים בישראל

אניית מטען של צים / צילום: Craig Cooper

בוועדת הכלכלה חוששים: האם ‘צים החדשה’ תעמוד בצורכי החירום?

בדיון בנושא בוועדת הכלכלה של הכנסת, עלו חששות רבים בנושא, ויו"ר ועד עובדי צים אורן כספי האשים: "נותנים לסעודים ולקטארים טבעת חנק על צוואר המדינה" ● ח"כ דוד ביטן, יו"ר הוועדה, מבקש לקיים דיון חסוי בנושא ● ישי דוידי, מייסד ומנכ"ל קרן פימי: "לא יהיה מצב שצים החדשה לא תעמוד בדרישות של מדינת ישראל"

קלוד קוד / צילום: Shutterstock

כוננות שיא בסייבר הישראלי: האם הכלי החדש של קלוד יטרוף את הקלפים בענף

השקת כלי איתור החולשות של אנתרופיק טלטלה את השווקים והפילה את מניות הסייבר הגדולות בוול סטריט ● בזמן שהמשקיעים חוששים מאיום קיומי, בתעשייה המקומית טוענים כי הבהלה מוקדמת: "חברות הסייבר לא מוכרות לארגונים רק טכנולוגיה, הן מוכרות אחריות ואמון"

בנימינה גבעת עדה / צילום: דוברות המועצה

מועצת בנימינה־גבעת עדה מזהירה: "תוכנית המתאר תייצר גירעון מצטבר של עשרות מיליונים"

התוכנית מגיעה לסבב שמיעת ההתנגדויות השני - עם יותר מ־1,400 התנגדויות שהוגשו לה, ובראשן זו של המועצה: "התוכנית מכפילה את יעד האוכלוסייה, בלי מנגנון כלכלי תומך" ראש המועצה: "לא מתנגדים לצמיחה, אלא לצמיחה לא מאוזנת"

פרויקט ''תלפיות החדשה'' בירושלים / צילום: יח''צ

תושב חוץ רכש 7 דירות בירושלים. כמה הוא שילם?

הדירות נקנו בפרויקט "תלפיות החדשה" וכולן בנות 4 חדרים ● המחיר הממוצע של דירה בעסקה הגיע ל־3.86 מיליון והמחיר למ"ר הגיע לכ־38.5 אלף שקל ● הפרויקט מוקם על סמך תוכנית מ־2014, שכוללת פארק פנימי גדול, שדרה מסחרית ושטחים משותפים

סאמר חאג' יחיא

"כשאחד המתחרים הוא המנכ"ל, זה אתגר": המתווך במכירת צים חושף את הקלף המנצח בעסקה

סאמר חאג' יחיא, שייעץ להפג־לויד בעסקה לרכישת חברת הספנות, משחזר את תחילת המהלך: "טילים נפלו כאן - אבל הם היו נחושים", הגורם שהכריע: "קרן פימי הייתה שובר שוויון" והמשבר ברגע האחרון: "יו"ר צים הודיע שלא ימליץ על העסקה" ● וגם על המנכ"ל אלי גליקמן: "הלוואי וימשיך - טאלנט כדאי לשמר", חששות העובדים: "יובטח ביטחון תעסוקתי", עמלת התיווך שייקבל והסיכויים להשלמת העסקה

ירידה עמוקה במכירות של רוב המותגים היפניים / צילום: יח''צ

הם שלטו בכבישי ישראל יותר מ־40 שנה. היום רק מותג רכב יפני אחד נותר בצמרת

בתוך שנים ספורות הפכו רוב מותגי הרכב היפניים ממובילי שוק לזן שנמצא על סף הכחדה, לנוכח הפלישה הסינית ● נתוני ינואר ממחישים זאת היטב, עם ירידה דו–ספרתית עמוקה במכירות של רוב המותגים היפניים, למעט טויוטה ● האם עוד מכשול הוסר מדרכם של הסינים?

מפעל רשף טכנולוגיות של ארית בשדרות / צילום: יח''צ

״השקיע במניה כשהייתה שווה שקל וחצי״: מאחורי החקירה שמסעירה את שוק ההון

מנכ"ל בית ההשקעות לביא את לביא, שנחקר על ידי רשות ני"ע, הוא בנו של אחד מראשוני שוק ההון בישראל, שחילץ את לקוחותיו במשבר ויסות הבנקים ● אנשי שוק שמכירים את לביא מתקשים להאמין לחשדות: "זה לא בחור צעיר שבא לעשות מכה של כמה מאות אלפי שקלים"

אמיר ירון, נגיד בנק ישראל / צילום: דני שם טוב, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הדילמה של בנק ישראל עם הריבית והסיבה שהאנליסטים עשו סיבוב פרסה

האינפלציה באמצע טווח היעד והשקל התחזק, אך רוחות המלחמה מול איראן טרפו את הקלפים, וגרמו לשוק לשנות כיוון ● בעוד שנתוני הצמיחה המפתיעים מעניקים לנגיד "מרחב נשימה", רוב האנליסטים מעריכים כעת: בנק ישראל יבחר בשמרנות וישאיר את הריבית על כנה

אילוסטרציה: Shutterstock, Skydive Erick

רוצים לשמור על מוח חד? אלה השרירים שאתם צריכים לפתח

מחקרים מראים כי שרירים חזקים, וספציפית שרירי הרגליים, נמצאים במתאם עם קוגניציה משופרת באמצע ובסוף החיים – גם מעבר לקשר שלהם לכושר גופני אירובי

מצב השווקים השבוע

היזם הישראלי שהפסיד יותר מ-2 מיליארד דולר על הנייר – ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

בזמן שהשוק בת"א ממשיך להציג ביצועים חסרי תקדים גם בפתח שנת 2026, סקטור אחד נותר מחוץ לחגיגה - ה-IT • יו"ר ענקית ההשקעות מסביר: כך תגנו על התיק שלכם ● מניות התוכנה צונחות לאחרונה בעקבות החשש מפגיעת ה־AI בעסקיהן, כשבין הנפגעות גם כמה ישראליות בולטות ● האם עידן עופר פספס את אקזיט חייו בחברת הספנות צים?

הילה ויסברג בשיחה עם ד''ר תומר פדלון / צילום: INSS

המומחה שמבהיר: הדולר היה חוף מבטחים, זה המטבע שיחליף אותו

שיחה עם ד"ר תומר פדלון, מומחה לכלכלה פוליטית מאוניברסיטת תל אביב ● על אובדן האמון בניהול המעצמה שמרעיד את המטבע, השפעת הבית הלבן על השוק והסיבות שהביאו להתחזקות השקל הרבה מעבר למגמה בעולם

כנס שמים את הצפון במרכז בסיור כלכלי / צילום: שלומי יוסף

תושב הצפון שמגלה: מדוע לכפר גלעדי חזרו כל התושבים בעוד שלקריית שמונה חזרו רק מחצית

במסגרת הסיור הכלכלי לבאי כנס שמים את הצפון במרכז של גלובס הוצגו מתחם סטארט־אפים חדש, מרכז קולינרי בהשקעה של 100 מיליון שקל והתרחבות אקדמית - בניסיון  לעצור את בריחת החברות והתושבים מהאזור

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

"לחסל את חמינאי עכשיו": המסרים מבית המלוכה הסעודי

ההזדמנות האחרונה לאיראן: "כדי שזה יקרה - רוצים מהם טיוטה בתוך 48 שעות" ● מחאות מצומצמות יותר, אך העולם נושא עיניים: גל ההפגנות החדש באיראן ● הסנאטור גרהאם: בסביבת טראמפ מייעצים לו שלא לתקוף באיראן ● שגריר ארה"ב בישראל נשאל אם לישראל זכות על שטחי מדינות ערב: "הם יכולים לקחת את הכול" ● דיווח: משמרות המהפכה מקדמים כוחות לגבול עיראק ● עדכונים שוטפים

מנכ''ל דקארט דין לייטרסדורף וסמנכ''ל המוצר משה שלו / צילום:  עמית אלקיים

מ-8200 להנהלת חד הקרן: התפקיד החדש של יוסי שריאל

יוסי שריאל צורף לחברת דקארט על ידי מייסדיה, דין לייטרסדורף ומשה שלו, שהיו גם פקודיו ביחידת 8200 ● הוא שוחרר משירות מילואים על ידי הרמטכ"ל אייל זמיר כמי שנושא באחריות פיקודית לאירועי ה-7 באוקטובר מעצם תפקידו כמפקד 8200

צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

עם שווי של פי 3 מטבע: המניה שתעשה היום היסטוריה בבורסה בת"א

המשקיעים ימשיכו לעקוב אחר המתיחות הגוברת בין ארה"ב לאיראן ● השווקים מתמחרים הורדת ריבית של בנק ישראל בהסתברות של כ-50%, גם הכלכלנים חלוקים ● פאלו אלטו תצטרף היום לבורסה בת"א ● וגם: אלכס זבז'ינסקי ממיטב מעריך - "שוק המניות בישראל התייקר מדי לפי כל פרמטר" ● כל מה שכדאי לדעת לקראת פתיחת שבוע המסחר

צפנת דרורי, ד''ר חדוה בר, איילת שקד, מירי קמחי וטל אייל-בוגר / צילום: ניב קנטור

איילת שקד: "הממשלה יצרה קרע בחברה הישראלית"

איילת שקד, חדוה בר ונדין בודו-טרכטנברג לקחו חלק בכנס "נשים, משפט ועסקים" שערכו פירמת עורכי הדין פישר (FBC & Co) וארגון היועצים המשפטיים בחברות ● עמוס תמם יחליף את אסף גרניט כפרזנטור של אלבר. כמה יעלה הקמפיין החדש? ● והמהלך החדש של נמל חיפה ● אירועים ומינויים 

ירקות אורגניים של חברת אגרסקו / צילום: יח''צ

15 שנה אחרי קריסת אגרסקו: נדחתה תביעת הענק נגד רואי החשבון

ביהמ"ש דחה את התביעה בגובה 150 מיליון שקל שהגישו המפרקים של החברה ליצוא חקלאי שקרסה ב-2011 נגד פירמת EY ● השופט אלטוביה: "מקור ההפסדים בהתנהלותה העסקית של אגרסקו, לא באופן הרישום החשבונאי של פריט זה או אחר" ● עורך הדין המייצג את מפרקי אגרקסקו: "כשנקבע במפורש כי הדוחות הכספיים לא היו תקינים במשך שנים, הקשר הסיבתי נראה מובן מאליו"

הצ'אטבוט של קלוד / צילום: Shutterstock

אנתרופיק עושה זאת שוב: כלי ה-AI החדש שהפיל את מניות הסייבר

ההשקה של "קלוד קוד סקיוריטי" עוררה חשש מפגיעה בענף והובילה לירידות חדות במניות קראודסטרייק, קלאודפלייר וזיסקלר ● גם הישראליות התרסקו, ביניהן סנטינל וואן וג'יי פרוג ● כעת, בשוק חלוקים אם מדובר באיום ממשי או בירידה חדה מדי ביחס להיקף המהלך