גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

מה הופך ארגון למצליח? העקרונות שמנהלי העתיד צריכים להפנים

העולם משתנה בקצב מהיר וללא הרף ומחייב ארגונים להתאים את עצמם אליו כדי לשגשג ● מהתמקדות בהעדפה האישית של כל לקוח, דרך אימוץ כישורים דינמיים ועד ביזור סמכויות: כך הארגון שלכם ישמור על יתרון בשוק התחרותי

ארגונים חייבים להתאים את עצמם לעולם שמשתנה ללא הרף / צילום: Shutterstock
ארגונים חייבים להתאים את עצמם לעולם שמשתנה ללא הרף / צילום: Shutterstock

 

 

ארגונים מצליחים לאורך זמן רק כאשר הם מסתגלים לקצב של שינוי חיצוני. כל היבט של ארגון - מהאופן שבו הוא פועל ועד לאופן שבו הוא מנוהל - חייב להתאים למציאות הנוכחית אך המשתנה שבה הוא קיים. 

המחקר שישנה את כל מה שחשבתם על הדרך הנכונה לכתוב קורות חיים 
תגמול לא מתאים ועידוד תחרות: הטעויות של מעסיקים בהגדרת יעדי הביצוע לעובדים 
שלושת התפקידים שמנהיג צריך לאמץ כדי להפוך לפורץ דרך 

כדי לשגשג היום, חברות חייבות לזהות שינויים חיצוניים ולאמצם. הן צריכות להתמקד בלקוחות בודדים, להפוך את יכולות הליבה שלהן לדינמיות ולבזר סמכויות בין צוותים - הכול על ידי שימוש בנתונים ובאלגוריתמים.

 

כשאנחנו מסתכלים אחורה על מאה שנים של Harvard Business Review, אנחנו צריכים גם להקדיש זמן להסתכל קדימה - ולהכיר מה הופך ארגון למצליח.

השינוי שעבר הארגון

מאז הקמתו, HBR חיפש תשובות לשאלות בסיסיות כגון: מהי הדרך הטובה לארגן עסק, מהו המבנה הנכון וכיצד יש לקבל החלטות יומיומיות?

לפני כמאה שנה, להנרי פורד, תעשיין ומייסד חברת פורד, הייתה תשובה לשאלות הללו ששינתה את העולם. הוא בנה עסק סביב ניהול מלמעלה למטה וייצור המוני. גם כשפורד גדלה, המבנה שלה נשאר זהה: ההחלטות העסקיות התקבלו בדרגים הנמוכים יותר והפעולות דווחו לנשיא ולמנכ"ל.

אלפרד פ. סלואן ג'וניור, מנכ"ל המתחרה העיקרית של פורד - ג'נרל מוטורס (GM), אימץ את אותה אסטרטגיה. סלואן הבין שגם GM זקוקה למבנה ארגוני אחר - כזה הבנוי מחטיבות, שבראש כל אחת מהן עומד מנהל בכיר האחראי לרווח והפסד.

ככל שחברות המשיכו להתרחב, הן גם היו צריכות לתאם בין היחידות שלהן. שורה של חברות החלו להישען על מבנה היררכי שונה, בו האחריות התחלקה בין היחידות השונות ובמיקומים שונים.

בשנות ה־90, האינטרנט כמובן שינה הכול, ומתכנתים החלו לפתח תוכנות ואלגוריתמים שסייעו לקבל החלטות מהר יותר.

ג'ף בזוס, שראה את האינטרנט צומח ב־2,300% בשנה, עזב את עבודתו בחברת ההשקעות DE Shaw והקים חנות ספרים מקוונת בשם אמזון, שהפכה מאז לא רק ל"חנות להכול", אלא גם לספקית המובילה של שירותי אינטרנט לשורה של חברות אחרות.

מייסד אמזון גילה מוקדם את מה שכל מנהל עסקי במאה ה־21 צריך להבין כעת: נכנסנו לעידן חדש וחסר רציפות, בו הפרקטיקות הארגוניות הרווחות אינן יעילות עוד, ואף מזיקות. המציאות הנוכחית מחייבת שחברות יעברו שינויים בכמה דרכים.

"שווקים של אחד"

בזוס זיהה שקמעונאי מקוון יכול להציע יותר אפשרויות מאשר מה שחנות מקומית יכולה, לרבות משלוח עד בית הלקוח - והכול בעלות נמוכה יותר. כלומר, להציע ערך חדש ללקוח. יתרה מכך, כל עסקה סיפקה לאמזון נתונים שהאלגוריתם שלה ניתח כדי להבטיח שההצעות העתידיות יהיו מותאמות יותר להעדפות, לצרכים ולרצונות של כל לקוח, מה שאני מכנה "שווקים של אחד".

עסקים המשתמשים באמצעים טכנולוגיים כדי לחזות ולהתאים אישית מוצרים למספר רב של אנשים - ובעלות נמוכה - יכולים להתרחב ולהגדיל את הרווח הגולמי שלהם. חברות שלא יעשו את השינוי הזה יתקשו להתחרות.

התאמת כישורי הליבה

בעבר, הדעה המקובלת הייתה שחברות צריכות להתמקד ולפתח את כישוריהן המרכזיים, כישורי הליבה שלהן, כדי לשמור על יתרון בשוק. אבל בעידן החדש, גישה זו לא עובדת לאורך זמן.

כיום, מנהיגים של כל חברה חייבים לשאול את השאלות הבאות: האם יכולת הליבה הזו הופכת לפחות חשובה או ללא רלוונטית? האם אנחנו עדיין צריכים להשקיע משאבים כדי לשמר אותה, או שישנם כישורים חדשים שאנו צריכים להשקיע בהם?

גיוס האנשים הנכונים והקצאתם לתפקידים בהם הם יוכלו ליישם את המומחיות והאנרגיה שלהם - הם כישורי ליבה בעצמם וקריטיים בעידן הארגוני החדש. בתחרות הולכת וגוברת על כישרונות, לעסקים המיומנים ביותר ברכישת ופיתוח מיומנויות אלו יהיה יתרון מובהק.

ביזור סמכויות

כמעט כל חברה צריכה לעבור ממודל המבוסס על היררכיה ולחלק כמה שיותר את העבודה לצוותים. כאשר צוותים מורכבים מאנשים "שנמצאים בחזית", זרימת המידע היא גם מהירה יותר ומדויקת יותר ביחס לשינויים בשוק. זרימת המידע המשופרת יוצרת גם שקיפות שמפחיתה את הפוליטיקה הארגונית ומעודדת שיתוף־פעולה.

ניהול מבחוץ פנימה

כדי לשמור על חברה תחרותית לאורך זמן, מנהלים חייבים לבחון את המציאות מפרספקטיבה רחבה, ולא לעסוק רק בתעשייה שבה הם פועלים, או בלקוחות הקיימים שלהם.

סוגיות חברתיות סביב קיימות, צדק וגיאו־פוליטיקה משפיעות על היבטים רבים של עסקים - מבניית אסטרטגיה ועד ליכולת לגייס את הכישרונות הטובים ביותר. כיום, למשל, אי אפשר להתעלם מהמציאות בסין, היצואנית הגדולה לעולם, בה המפלגה הקומוניסטית מעורבת בהתנהלות של כל חברה מקומית גדולה. מנהיגים עסקיים זקוקים לשיטה לזיהוי אותות אזהרה מוקדמים של שינויים חיצוניים.

מבט קדימה

במציאות החדשה, חברות רבות חייבות לבחור: להסתגל או למות. חלקן אולי נמצאות מאחור בכל הנוגע לפיתוח טכנולוגיה המבוססת על התאמה אישית, לכישורי ליבה דינמיים, להפחתת ההיררכיה ולמיקוד בעולם החיצוני. עם זאת, בתעשיות רבות עדיין יש שפע הזדמנויות לבנות את הדרכים המפיקות את המיטב מהמציאות החיצונית החדשה. כאשר חברות מתחילות במשימה זו, עליהן להכיר בכך שהדרך הטובה ביותר לנהל עסק תמיד משתנה - ושהתשובות לשאלות בסיסיות עשויות להיות שונות מאוד בעוד 100 שנה מהיום.

עוד כתבות

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

עם נוף לים ומרפסת גדולה: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים ברמת אביב ג?

ברחוב אבשלום חביב ברמת אביב ג' נמכרה דירה בשטח של 114 מ"ר בתמורה ל־5.17 מיליון שקל ● בבניין יש חניה מקורה עם שער חשמלי, שתי מעליות, והוא קרוב לקאנטרי ולמרכז שוסטר ● "המחיר הראשוני היה גבוה יותר, אולם בגלל שבעלי הנכס ביקשו למכור בהקדם - המחיר ירד" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון 

איה אבידור / צילום: יוסי זינגר

המנהלת הבכירה שמאמינה: זה הלקח הכי חשוב שצריך ללמוד ממלחמת רוסיה-אוקראינה

כשאיה אבידור נכנסה לתפקידה ככלכלנית ביצרנית המלט נשר היא הייתה האישה היחידה בחדר ● היום, כיו"ר נתג"ז, היא עדיין מרגישה את הפערים: "ב־32 החברות הממשלתיות יש רק ארבע מנהלות בכירות" ● היא גם מספרת מה צריכות לעשות חברות התשתית הישראליות כדי שלא נמצא את עצמנו בלי חשמל ● שיחה קצרה עם איה אבידור

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

וול סטריט / צילום: Unsplash, Roberto Júnior

נעילה ירוקה בוול סטריט; נאסד"ק קפץ ב-2%

מדד ההנג סנג ננעל בזינוק של 1.5% ● בורסות אירופה ננעלו בעליות ● מניית אפל עלתה בכמעט 6% לאחר דוחות חיוביים ורכישה עצמית של מניות בסך 110 מיליארד דולר ● לא התקיים מסחר בבורסות בסין וביפן

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: למה כדאי לאמץ את גישת הפרודוקטיביות האיטית בעבודה

פרופ' קאל ניופורט, מחבר הספר "פרודקטיביות איטית", טוען שאנחנו עובדים לא נכון ומזיקים לכלכלה ● הפתרון: לנוח יותר, ולהגיד "כן" פחות ● כך עושים זאת

''מנטה ריי'' / צילום: נורת'גרופ

לא רק באוויר: כלי השיט הבלתי מאויש החדש של צבא ארה"ב

הסוכנות האמריקאית לפיתוחים טכנולוגיים צבאיים והענקית הביטחונית נורת'רופ גרומן הודיעו כי סיימו בדיקות בהיקף מלא של "מנטה ריי" - פרויקט דגל ימי של כלי שיט תת־מימי בלתי מאויש (UUV) גדול במיוחד ● כלי השיט החדש נושא חיישנים ומערכות תקשורת מתקדמות המאפשרות לו לבצע משימות כמו מעקב, זיהוי ונטרול מוקשים, מחקר בעומק האוקיאנוסים ומיפוי הקרקעית

נרנדרה מודי / צילום: Associated Press, Rajesh Kumar Singh

900 מיליון הודים נקראים להחליט אם הם רוצים ראש ממשלה לנצח

נרנדרה מודי מציין עשר שנים לשלטונו אך רוצה עוד חמש, וכנראה יזכה בהן בבחירות שנערכות בהודו ● הוא מודיע שרק דבר אחד מעניין אותו - האומה, וזו אולי אסירת תודה, אך מתרחקת מן האידיאלים הדמוקרטיים, החילוניים והשוויוניים של מייסדיה ● ואיך כל זה קשור למפלגת העבודה בישראל?

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

מתחם המחאה הפרו-פלסטיני ב-UCLA / צילום: לביא לוי

סטודנטים מאוניברסיטת UCLA: "קראו לי יהודי מלוכלך וירקו עלי. לא אשאר בארה"ב"

בעקבות העימותים האלימים בין סטודנטים יהודים למוחים הפרו-פלסטינים באוניברסיטת UCLA, הסטודנטים מחשבים את דרכם מחדש ● המאהל בינתיים פונה אך הם חוששים: המוחים ינסו לחזור

כטב''מים / צילום: דובר צה''ל

קצין אמריקאי חושף כמה כטב"מים ישראלים יירטו כוחות צה"ל

ראש ענף תיאום בקרה אווירית בים של המארינס מגלה בראיון לאתר TWZ כי לא פחות מ־40% מהכטב"מים שיירטו כוחות צה"ל הם כלים ישראליים

שולה חן, 1969 / צילום: סוכנות צילומי עיתונות י.פ.פ.א / אוסף דן הדני, הספרייה הלאומי (מתוך ויקיפדיה)

על השיר "בוא הביתה" שהפך לפסקול המלחמה הנוכחית

לכל מלחמה בישראל יש את השיר שמסמל אותה ועליו קהל המאזינים נשען ● למלחמת העצמאות היה את "באב אל וואד", במלחמת יום כיפור "לו יהי", ובלבנון הראשונה, "הביתה"● במלחמה הנוכחית מככב השיר "בוא הביתה", אותו כתבה בכלל זמרת אמריקאית

נשיא טורקיה, רג'פ טאיפ ארדואן נואם בעצרת סולידריות עם הפלסטינים בסוף אוקטובר / צילום: ap, Emrah Gurel

טורקיה מפסיקה את המסחר עם ישראל: מה המשמעויות ואילו ענפים יפגעו?

כפי שנחשף בגלובס, טורקיה החליטה על הפסקת הסחר עם ישראל ● טורקיה היא מקור היבוא החמישי בגודלו בישראל, שפיתחה תלות גדולה במיוחד במוצרי המלט ● איך המהלך ישפיע על המדפים שלנו, ולמה דווקא עכשיו? גלובס עושה סדר

ג'רום פאוול, יו''ר הפדרל ריזרב / צילום: Associated Press, Jacquelyn Martin

דריכות בוול סטריט לקראת פרסום נתוני התעסוקה לאפריל

דוח התעסוקה לאפריל צפוי להתפרסם היום לפני פתיחת המסחר בוול סטריט ● הצפי הוא לתוספת של כ-240 אלף משרות ולשיעור אבטלה של 3.8% ● למה בפדרל ריזרב ובשווקים מודאגים?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מחיר למשתכן בירוחם / צילום: חב' שתית

לא כדאי להתחתן: מחיר למשתכן מעוות אפילו את הקן המשפחתי

לא מעט זוגות נרשמים כידועים בציבור כדי שיוכלו לגשת להגרלות מחיר למשתכן ● רווק או רווקה שבין הזכייה למועד החתימה על החוזים יחלטו להתחתן, יאבדו את הצ'ופר מהמדינה ● אולי זה לא מה שישבור זוגיות טובה, אך זהו עיוות מדהים שהמדינה יוצרת

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים