גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

באירופה, שחששה ממחסור בגז לקראת החורף, יש כעת עודף גז

מחירי הגז הטבעי ירדו ביותר מ־70% מהשיא אליו הגיעו בסוף אוגוסט, בין היתר הודות למזג האוויר הנוח

משאבת גז טבעי, איך נוצר עודף הגז האירופה? / צילום: Shutterstock, arogant
משאבת גז טבעי, איך נוצר עודף הגז האירופה? / צילום: Shutterstock, arogant

אירופה פתאום יושבת על עודף גז טבעי, וזה מוריד מחירים ומקל חששות ממחסור בדלק בחורף ומהחשש לקביעת מכסות צריכה בזמן שהיבשת נגמלת בהדרגה מהגז הרוסי.

לפני רק כמה חודשים, פקידים, מנהלים בכירים ואנליסטים חששו שבזמן שאירופה תעבור מהגז הרוסי למקורות אחרים לאחר הפלישה הרוסית לאוקראינה - ובזמן שרוסיה החלה לשחק עם הייצוא כתגובת נגד לסנקציות שהוטלו עליה - היבשת תיתקע בלי מספיק גז לעבור את החורף. הם דחקו בצרכנים ובחברות לנהוג בחסכנות, הזהירו מהאפשרות של קביעת מכסות צריכה מחייבות למי שלא יחסכו וקנו כמויות עצומות של גז שנשלח ממקומות כמו ארה"ב וקטאר.

הצעדים האלה - לצד מזג אוויר חם באופן חריג לאחרונה - הביאו לכך שישנן כמויות גדולות של גז מאוחסנות באירופה ובמכליות הצפות מול הנמלים.

"ההיצע טוב", אמר רולנד הרינגס, מנכ"ל אורוביוס, יצרנית הנחושת הגדולה ביותר באירופה וצרכנית אנרגיה גדולה. "לא עברנו את זה. לא אומר שעכשיו זה נגמר. אבל זה נראה הרבה יותר טוב ממה שנראה לפני חודשיים".

עשרות מכליות הנושאות גז טבעי נוזלי עוגנות מחוץ לנמלים אירופאיים. בזמן שיש מחסור במקום אחסון שיכול לקלוט את המטען המצונן לטמפרטורה נמוכה מאוד, ישנם סוחרים שמחזיקים את הגז שלהם על גבי ספינה, ומקווים שהמחיר הנמוך יעלה לפני שייפטרו ממנו - דבר המדגיש את השינוי הדרמטי בשווקים.

חוזי בנצ'מרק עתידיים על גז בשוק הסיטונאי ירדו ביותר מעשירית השבוע ל־100 אירו, בערך הסכום המקביל בדולר ארה"ב, למגה וואט שעה. זה האריך את הירידה משבוע שעבר - ושיקף נסיגה לאחרונה בארה"ב שגם היא קשורה למזג האוויר.

למרות העודף: חשש ממזג האוויר וממעשי חבלה מכוונים בצינורות הגז

העמדה הנוחה בה מוצאת עצמה אירופה עלולה להיות זמנית בלבד. החל משבוע הבא, התחזית העונתית תוכל במידה מסוימת של דיוק לנבא איך מזג האוויר החורפי ישפיע על שטחי האחסון. חורף יבש, קר עם מעט רוח עלול לשאוב מצבורי גז ולפגוע בייצור חשמל בשבשבות. חורף רטוב, עם רוח ולא קר מדי עשוי להביא לפחות צריכת גז ולעודד ייצור של חשמל משבשבות.

מזג אוויר קר באסיה, בינתיים, עלול לגרום לסוחרים להעביר גז שנמצא מול חופי אירופה לסין, יפן או דרום קוריאה.

סיכון נוסף: תשתיות הגז לעתים נשברות או זקוקות לתיקונים, וזה יכול לגרום לנטישה של חלק מהעודפים של אירופה או להקשות על העברתו לצרכנים. גם חבלה מהווה סיכון, לאחר שחוקרים מערביים קבעו שהפיצוצים לא מזמן בצינור נורד סטרים שמחבר בין רוסיה לאירופה היו מעשה חבלה מכוון.

עדיין, המחירים באירופה צנחו ביותר מ־70% מהשיא בו היו בסוף אוגוסט. הם ירדו לרמות שנראו בפעם האחרונה ביוני, אז רוסיה קיצצה את המלאי במה שממשלות אירופאיות תיארו כמלחמה כלכלית שקורית במקביל לפלישה לאוקראינה. מוסקבה אומרת שהיא ספקית אמינה וטוענת שההפסקות באספקה קרו בגלל הסנקציות.

מזג האוויר הנוח של ימים אלה מעכב את התאריך בו אירופה תתחיל להשתמש במאגרי הגז המלאים לחימום בתים ומשרדים. הטמפרטורות בפריז ביום חמישי אמורות להגיע ל־23 מעלות צלזיוס, 7 מעלות מעל הממוצע היומי לאוקטובר, וקרוב יותר לטמפרטורות של אוגוסט מאשר לתנאי סתיו טיפוסיים.

הירידה במחירים משקפת את מגבלות תשתיות הגז באירופה

מאמץ אדיר לעזוב את הגז הרוסי גם הציב את היבשת בעמדה חזקה ממה שחששו מומחים כשמוסקבה פגעה לראשונה בייצוא. האיחוד האירופי וממשלות המדינות החברות הכריחו חברות לאגור גז ועודדו הקטנה של הצריכה על ידי חברות וצרכנים. המצבורים ברחבי האיחוד האירופי מלאים ברמה של 94%.

פקידי ממשלה ומנהלים בחברות קידמו בברכה את הירידה במחירים. אנליסטים אומרים שכעת לא צפויה אירופה להתקרב למצב בו יחסר לה גז אלא אם החורף יהיה קר במיוחד או אם צינורות מספקים שאינם רוסיה יספגו נזק משמעותי.

הירידה במחירים משקפת, במידה מסוימת, את המגבלות של תשתיות הגז באירופה. לו היה לאירופה יותר מקום אחסון או יותר מסופים שבהם ניתן להפוך גז נוזלי שעובה על ידי הקפאה עמוקה בחזרה למצב גז על ידי אידוי, יכלו הסוחרים להמשיך לסחור בגז ולאגור עתודות לחורף. אבל כשהמצבורים כמעט מלאים, מציאת מקום לאחסון גז הפכה לאתגר.

לכן סוחרים מוכרים את החוזים שהולכים לפוג מתוקף בקרוב, כדי להימנע מלשלוח את הגז, מה שיפגע במחיר שלהם. מחירי גז למשלוח באותו יום ירדו באופן זמני לטריטוריה שלילית בהולנד - תופעה שמזכירה את ירידת מחיר הנפט הגולמי האמריקאי לפחות מ־10 דולר לחבית בתחילת הקורונה לזמן קצר. בינתיים מכליות גז צפות בתור מול חופי ספרד ובתעלה האנגלית, מחכות לפרוק מטענים ברגע שהיבשת תשתמש בגז מהמאגרים וצוואר הבקבוק יוקל. חלק מהסוחרים שולחים גז מזרחה דרך צינורות לאוקראינה, שיש לה מקום אחסנה פנוי.

החוזים לגז שיישלח במשך 2023 נסחרים הרבה מעל המחיר הנוכחי

שווקים עתידיים מצביעים על התייקרות מחירי הגז החל מדצמבר, אז מזג אוויר קר יותר צפוי להעלות את הביקוש והמאגרים יתחילו להתרוקן. ממשלות, רגולטורים ומפעילות רשתות חשמל וגז כולל גרמניה הכינו תוכניות להגן על צרכני האנרגיה הרגישים ביותר במשך החורף למקרה שהמאגרים יתחילו להתרוקן, לדוגמא על ידי הפסקות חשמל יזומות וניתוק תעשיות שאינן בעדיפות גבוהה.

השנה הבאה צפויה על ידי סוחרים וממשלות להיות אפילו יותר קשה. חוזים לגז שיישלח במשך 2023 נסחרים הרבה מעל המחיר הנוכחי, בגלל האתגר מולו תעמוד אירופה למלא מחדש מצבורים עם מעט גז רוסי או ללא גז רוסי בכלל. רוסיה עדיין שולחת כמות קטנה של גז לאירופה דרך אוקראינה וטורקיה וכמות קטנה של גז טבעי נוזלי.

"יש לאירופה מספיק גז צבור כדי לשרוד את החורף אלא אם ייעשה מאוד, מאוד קר", כתבה אנליסטית האנרגיה של Rystad ניקולין ברומנדר בהודעה. "אבל היבשת עוד לא יצאה מהסבך: כשהזרימה הרוסית ממשיכה לפחות, החורף של 2023 יהיה אפילו יותר קשה".

אפילו לאחר הירידה, המחירים באירופה גבוהים יותר מפי שבעה ממה שהיו לפני שנתיים, לפני ששוק האנרגיה החל להתייקר ב־2021. מחירי גז גבוהים היו מעמסה כבדה על התעשייה באירופה ודחפו ממשלות להתחייב במאות מיליארדי דולרים להגן על עסקים וצרכנים לאורך החורף.

נתונים שפורסמו השבוע על ידי S&P Global הראו שבתי חרושת גרמניים עשו החודש את הקיצוצים הגדולים ביותר בתשומות מאז תחילת המגפה, וזה מעלה חשש למיתון.

האיחוד האירופי מחשב את הצעדים הבאים לחיזוק האספקה ממקורות שאינם רוסיה ולהרגעת התנודתיות בשווקי האנרגיה. הרשות המבצעת של גוש המדינות הציעה החודש תקרה למחירי הגז במקרים של תנודות חריפות, ודחקה בחברות להצטרף להתמחרות על גז מספקים זרים. שרי אנרגיה של המדינות החברות באיחוד צפויים להיפגש ב־24 בנובמבר במטרה לאמץ את ההצעה הזו.

"החדשות הטובות הן שמחיר הגז יורד", אמר ביום חמישי קלוד טרמס, שר האנרגיה של לוקסמבורג.

קים מקראל השתתפה בהכנת הכתבה.

עוד כתבות

מפגינים באוניברסיטת קליפורניה, השבוע / צילום: Reuters, Aude Guerrucci

ניצולי ה־7 באוקטובר תובעים את מובילי המחאות בקמפוסים בארה"ב: "זרוע של חמאס"

אזרחים ששרדו את הטבח ביישובי הדרום, הגישו השבוע לבית המשפט המחוזי בווירג'יניה תביעה נגד ארגוני המחאות בארה"ב, בטענה לקשר ביניהם לחמאס ● בין היתר, צוין כי ראשיהם היו חברים בארגוני טרור ואף הכינו מסמכי תעמולה נגד ישראל, בטרם התרחש הטבח

גדי מזור, מנכ''ל BioCatch / צילום: Zelazny

בדרך להנפקה? השליטה בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ׳ נמכרת לפי שווי של 1.3 מיליארד דולר

קרנות ההון סיכון האמריקאיות ביין קפיטל ומאבריק ונצ'רס מכרו מניות בחברת ההייטק הישראלית ביוקאץ' בהיקף המתקרב ל-750 מיליון דולר ● את המניות רכשה קרן הפרייבט אקוויטי פרמירה בעסקה ששיקפה לחברה שווי של 1.3 מיליארד דולר ● לפי הערכת גלובס, ביוקאץ' מועמדת להנפקה ישראלית בנאסד"ק במהלך השנתיים הקרובות

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

גרינפלד אורי / צילום: איל יצהר

הכלכלן והאסטרטג אורי גרינפלד מצטרף לקבוצת אגם לידרים

גרינפלד, כיהן בתפקיד האסטרטג הראשי של פסגות במשך כעשור ● גרינפלד: "זוהי דרך חדשה ומבטיחה עבורי, אגם לידרים בעלת מוניטין רב שנים בתחום הפנסיוני והפיננסי"

מטוס של וויז אייר / צילום: Shutterstock, Petr Leczo

חברת הלואו קוסט היחידה שפועלת כעת בישראל מבטלת טיסות

וויזאייר מבטלת טיסות מישראל למספר יעדים קרובים ● חברת הלואו קוסט ההונגרית לא הודיעה רשמית על ביטול הטיסות - אך בשעות האחרונות נוסעים התבשרו על ביטולים לטיסות לאיי יוון וליעדים קרובים נוספים ● רינאייר צפויה לחזור עם פתיחת טרמינל 1, ואיזי ג'ט רק בסוף עונת הקיץ הקרובה

מנכ''ל SMCI, צ'ארלס ליאנג, מנכ''ל אנבידיה, ג'נסן הואנג, מנכ''לית AMD, ליסה סו / צילומים: רויטרס - Jonathan Ernst, Mark Lennihan ,AP, Chiang Ying-ying

דוחות חברות השבבים חושפים את האתגר הגדול של הסקטור הלוהט בוול סטריט

השבוע פרסמו שתי חברות שבבים גדולות, AMD ו-SMCI, את התוצאות הכספיות שלהן ואיכזבו את המשקיעים ● בתגובה לדוחות, מניות שתי החברות צללו בחדות במסחר בוול סטריט יחד עם אנבידיה שנסחרת בירידות ● מומחים מסבירים: "יש ביקוש והשקעות של חברות גדולות, אבל ההכנסות לא מתרוממות"

הרמטכ''ל הרצי הלוי / צילום: חדשות 12

הרמטכ"ל: המתקפה בעזה תלך חזק, מכינים גם מתקפה בצפון

הרמטכ"ל קיים הערכת מצב בגבול לבנון יחד עם מפקד פיקוד צפון • שני בתים נפגעו ישירות מנ"ט בשתולה שבגליל המערבי, נזק כבד נגרם • ישראל פתחה מחדש את מעבר ארז להעברת סיוע הומניטרי, 30 משאיות הוכנסו לצפון הרצועה • שר הביטחון גלנט נפגש עם שר החוץ האמריקני בלינקן בכרם שלום: "מחויבים לשחרור החטופים, ונערכים לפעולה ברפיח" • עדכונים שוטפים

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: Shutterstock, הטוויטר של סם אלטמן

"רעידת אדמה": מי עומד מאחורי צ'אט ה-AI שמטריף את הרשת

מודל בינה מלאכותית אנונימי צץ ברשת וגרר חרושת שמועות לגבי העומדים מאחוריו ● המומחים נלהבים מיכולותיו, בהן התמודדות עם שאילתות שמודלים אחרים מתקשים איתן ● ההשערות בענף: זו הכנת קרקע לשיתוף פעולה בין OpenAI לאפל או "הטרלה" של אילון מאסק

מטוס ''יום הדין'' האמריקאי E-4B / צילום: Reuters, Karolis Kavolelis

בסכום של 13 מיליארד דולר: הכירו את מטוסי "יום הדין" החדשים של ארה"ב

חיל האוויר האמריקאי חתם על עסקה בשווי 13 מיליארד דולר תמורת בניית מטוסי פיקוד ושליטה חדשים למלחמה גרעינית, שיחליפו את מטוסי "יום הדין" מדגם E-4B ● משמרות המהפכה הציגו מל"ט מתאבד שנראה כמו העתק מוחלט של חימוש רוסי ● ואלביט מכרה למדינה זרה מערכת הגנה אווירית מפני כטב"מים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

עבודות על הקו הירוק של הרכבת הקלה / צילום: בר לביא

הזרים נרתעים, והמכרז להפעלת קווי הרכבת הקלה הבאים בסכנה

לאחר שנדחה מספר פעמים בגלל המלחמה, במשרדי הממשלה שוקלים לבטל את מכרז ההפעלה של הקווים הירוק והסגול, ולהעביר את המלאכה לזכייניות ההקמה ● הסיבה: חשש חברות בינלאומיות מאי־ודאות בישראל

בתי הזיקוק במפרץ חיפה / צילום: שלומי יוסף

המדינה לביהמ"ש: פעילות צ'יינה הרבור לא נפסלה באופן גורף בישראל

חברת התשתיות הסינית צ'יינה הרבור עתרה נגד פסילתה מהמכרז להקמת נמל התזקיקים בחיפה עקב סיבות ביטחוניות ● אתמול הצהירה המדינה בביהמ"ש כי פעילות החברה הסינית לא נפסלה באופן גורף בישראל, וכי הפסילה היא רק לגבי המכרז הקונקרטי - והעתירה נדחתה בהסכמה

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

מתן ותומר, מייסדי חברת Apex / צילום: בן חכים

הם עוד לא בני 40 וכבר הצליחו לגייס את היזם המדובר בעולם לחברת הסייבר שלהם

מתן דרמן ותומר אבני ראו מקרוב את מהפכת הבינה המלאכותית קורמת עור וגידים במהלך שירותם הארוך ב־8200 ● לפני עשרה חודשים, הם הקימו חברה שמאבטחת את השימוש ב־ChatGPT, וכך מנטרלת את הרתיעה ממנו בקרב מנהלים ● היום, סם אלטמן מייעץ להם ומשקיע מכיסו

מאנגר ובאפט באסיפת משקיעים קודמת של ברקשייר האת'וויי / צילום: ap, Nati Harnik

"מעבר לעידן חדש": האסיפה השנתית של ברקשייר כבר לא תהיה אותו הדבר

משקיעים נערכים לתחושת "כיסא ריק" בכינוס השנתי של ענקית ההשקעות ברקשייר האת'וויי בשבת ● זאת לאחר שבנובמבר שעבר הלך לעולמו צ'רלי מאנגר, יד ימינו הוותיק של המנכ"ל והמשקיע האגדי וורן באפט ● המשתתפים יחפשו רמזים לעתיד הניהולי של ברקשייר

וול סטריט / צילום: Unsplash, lo lo

עליות בוול סטריט; מניות המכוניות הסיניות מזנקות, אקספנג ב-17%

נאסד"ק עולה ב-1.5%, הדאו ב-1% ● שיא במשיכות כספים מקרנות הביטקוין ● קוואלקום מזנקת ב-10%, אנבידיה ב-3% ● גוגל שוב מפטרת עובדים ● ישראליות: רדקום מזנקת ב-8%, היפו צוללת ב-15% ● הלילה אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות, עולה כעת ב-2% ● מחר דוח התעסוקה בארה"ב ● וגם, בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה "Sell in May and go away"

יגאל דמרי / צילום: אייל פישר

"בעוד שנה נהיה בקטסטרופה": התחזית הקשה של יגאל דמרי

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● חצי שנה לפרוץ המלחמה, היזם יגאל דמרי מסביר מדוע שוק הנדל"ן בנגב דווקא פורח ● הוא מעריך כי היקפי הבנייה בפרויקטים של התחדשות עירונית הגיעו לשיא, וסבור שהחרם הטורקי לא ישפיע במידה מהותית על השוק ● כמה באמת שווה הקרקע של חנן מור בשדה דב לפי ההצעה שהגיש, ולמה הוא מקפיא בינתיים את הפרויקט שלו בבבלי