גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בכיר בחברות האנרגיה: שדה צידון־קנה בלבנון צפוי להיות רווחי במיוחד

למרות מיליארדי דולרים שיזרמו לישראל מהמאגר הלבנוני, שככל הנראה מכיל כמות גז כפולה מזו שבכריש, ישראל ויתרה על הכנסות פוטנציאליות גדולות יותר ● שר החוץ המצרי, סאמח שוכרי, אישר את הפרסום בגלובס על המו"מ לגבי ההפקה משדה מרין: "יש הסכם מסגרת"

אסדת כריש / צילום: אנרג'יאן
אסדת כריש / צילום: אנרג'יאן

אסדת כריש החלה להפיק גז טבעי ביום רביעי, יממה לפני שהממשלה אישרה את הסכם הגבול הימי. לפי המתווה, ישראל ולבנון הסכימו כי גבול המים הכלכליים יהיה בהתאם לדרישה הלבנונית המקורית, קו 23 - וכך מועברים לשליטת לבנון 860 קמ"ר. בהם, שדה הגז צידון־קנה.

קו 23 חוצה את שדה צידון־קנה בדרומו, ומותיר שטח קטן ממנו במים הכלכליים של ישראל. לפי ההסכם, לבנון תנהל את ההפקה בצידון־קנה באמצעות חברת טוטאל הצרפתית ושותפתה, חברת אני מאיטליה. ישראל צפויה לקבל פיצוי על תמלוגים מהחלק שנשאר בידה, כ־17%, במסגרת הסכם שאמור להיחתם מול טוטאל.

בכיר בחברות האנרגיה המעורבות בהסכם הימי אומר לגלובס כי לפי ההערכות וניתוח הנתונים של הסקר הגיאולוגי במאגר צידון־קנה, השדה יהיה מניב ורווחי - וניתן יהיה להפיק ממנו קרוב ל־100 BCM (מיליארד מטרים מעוקבים). כלומר, כמעט כפול מכריש, עם הכנסות של מאות מיליארדי דולרים. אם ההכנסות יתממשו, ישראל תדרוש כ־17% מההכנסות - לאחר שבמסגרת ההסכם ויתרה, ככל הנראה, על הכנסה גדולה פי שלושה. "ללא הניתוח הזה, החברות ובראשן טוטאל לא היו לוחצות להגעה להסכם המאפשר את התחלת קידוחי האקספלורציה", ציין הבכיר.

עד עתה הסכם הגבול הימי לא הובא בפני השרים, משום שעדיין אין כזה. במסגרת הדיונים בין נציגי ישראל, משרד האנרגיה רשות המסים והחשב הכללי, לבין טוטאל עלו כמה מחלוקות שרחוקות מפתרון - ובמרכזן אופן חישוב התמלוגים שתקבל ירושלים. לבנון איננה צד במו"מ זה, אך החלטתה כיצד לגבות מס על הרווחים תשפיע ישירות על היקף הפיצויים לישראל. המחלוקת השנייה היא על מנגנון חישוב החלקיות הישראלית בשדה ובתוצריו. ללא הסכם בין ישראל לבין טוטאל, הליך ההפקה מצידון־קנה לא יוכל לצאת לדרך.

"ההסכם טוב ללבנון, אבל גם טוב לחיזבאללה", אומר לגלובס גורם פוליטי לבנוני שמתנגד לארגון הטרור השיעי. "חיזבאללה משווקים את ההסכם ככניעה ישראלית ואמריקאית לתכתיבים שהציב להם". וכאן, נכנס הטוויסט הפוליטי. נדמה כי גורמים רבים חברו להבאתו לאישור של ההסכם השנוי במחלוקת, כולל הייעוץ המשפטי לממשלה ובכירי מערכת הביטחון שהעדיפו להימנע מהתמודדות עם הנימוקים נגד ההסכם.

אלהרר: "פיתוח מרין נדחה בשל הבחירות"

שר החוץ המצרי סאמח שוכרי אישר ביום רביעי את הפרסום בגלובס ב־19 באוקטובר על ההתקדמות עם הרשות הפלסטינית לפיתוחו של שדה הגז מרין, שנמצא מול חופי רצועת עזה.

לפי שוכרי, יש כבר הסכם מסגרת עם כל המדינות המעורבות, בהן ישראל, והוא מצפה כי בחודשים הקרובים תהיה התקדמות. השרה קארין אלהרר אישרה לגלובס כי התקיימו מגעים בעניין. "בעקבות הסכם בין מצרים לרשות הפלסטינית הגיעה לפני כחצי שנה פנייה לקידום פיתוח מאגר הגז מרין", נמסר מלשכתה. "כבר בחודש יולי החליטה שרת האנרגיה, וזאת לאור ההכרזה על בחירות, כי יש לחכות עם ההחלטה על קידום הנושא לממשלה הבאה".

 

אם כך, מדוע לא החליטו לדחות גם את ההסכם עם לבנון? גורם מדיני בכיר אומר לגלובס כי במקרה של לבנון מדובר במגעים שהחלו עוד בראשית השנה, אבל גם הוא מודה שפריצת הדרך - ההסכמה הישראלית לקו 23 - קרתה רק בסוף אוגוסט. כלומר, לאחר ההכרזה על הבחירות.

חברות ישראליות יוצאות לתערוכה בבחריין

כעשר חברות ביטחוניות ישראליות וחברות מתחום התעופה - בהן שלוש הגדולות התעשייה האווירית, אלביט ורפאל - ישתתפו בעוד כעשרה ימים, לראשונה, בתערוכה האווירית שתתקיים בבחריין. מדובר בתערוכה שנחשבת לאחד מהאירועים החשובים בתחום התעופה העולמית, וישתתפו בה כמה מהחברות הגדולות בעולם - בהן יצרניות מטוסים כמו בואינג.

התעשייה האווירית תציג בתערוכה מוצרים לתעופה אזרחית, מכ"מים, מערכות הגנה אווירית, הגנת חופים ומערכות הגנה באמצעות מל"טים. בה בעת, אלביט תקדם בתערוכה מכירת מערכות לוחמה רשתית רב־ממדית, חימוש אווירי מדויק, מערכות ראש לטייסים, וכן מערכות הגנה על מטוסים - בהן DIRCM וספקטרו המגנות על כלי טיס צבאיים ואזרחיים מפני איומי טילי כתף. "זו הזדמנות לחברות הישראליות להיחשף לקניינים בינלאומיים וחברות ענק ולהציג את מוצריהן", אומר מתי וינברג, מנכ"ל ISDEF מקבוצת אבנון - החברה שמכינה את הביתן הישראלי. לדבריו, הצפי הוא כי הביתן יעורר עניין רב בשל השם הטוב של המוצרים הישראליים.

לגלובס נודע כי צפוי ביקור בביתן הישראלי של קניינים סעודים ממשרדי ממשלה וחברות, במסגרת מה שיהווה שלב נוסף בהתחממות היחסים הכלכליים בין ריאד לבין ירושלים. הסעודים מתעניינים הן במוצרים ביטחוניים והן במוצרים אזרחיים מתחום התעופה.

נדבך נוסף ביחסים הכלכליים בין ישראל לבין הממלכה מתרחש בערב הסעודית עצמה. כעשר חברות ישראליות נכנסו לפרוייקט הענק הסעודי של בניית עיר העתיד ניאום. לפי אלינור בכר מחברת Blue Laurel, שמקשרת בין אנשי עסקים מישראל לבין מדינות המפרץ, מדובר בחברות מתחומים כמו אגרוטק, אנרגיה מתחדשת ואבטחה.

סוגיית יחסי ישראל־ערב הסעודית קשורה במידת מה ליחסי ריאד־וושינגטון שעלו על שרטון, בשל החלטת אופ"ק להקטין את היקף הפקת הנפט. לפי גורם ישראלי, בשלב זה הסעודים לא מנעו התקדמות עם חברות ישראליות. אולם, אם המתיחות תחריף, הדבר עשוי לפגוע גם בקשר בין ערב הסעודית לחברות הישראליות. 

עוד כתבות

החלפת בתים. ''להיכנס לחופשה שונה מאורח החיים שלך'' / צילום: Shutterstock

36 פעמים החלפנו דירה: האנשים שיוצאים לחופשה בחינם

בעלי נכסים ואפילו שוכרים מחליפים דירות ומוצאים את עצמם בחופשה חלומית בבית של מישהו אחר ● מה היתרונות ומה הסכנות, ולמה צריך לשים לב

פרויקט TLV במתחם השוק הסיטונאי בת''א, על קרקע שתנובה מכרה / צילום: טל איז׳ק

מבית שמש ועד צומת מורשה: הכירו את האקזיטים הנדל"ניים המפתיעים

מכירת קרקעות על ידי חברה תעשייתית חושפת לרוב ערך חבוי, הגבוה לעיתים אף מזה של פעילותה המסורתית – מה שמוביל לא פעם לזינוק במניה ● אנליסט נדל"ן: "בעסקה שכזו מקבלת המוכרת תזרים מזומנים משמעותי שיכול לסייע לה בהגדלת הייצור, ואף לבצע רכישות" ● סיור בין אקזיטים נדל"ניים מפתיעים שנרשמו בבית שמש, ירושלים, לוד, תל אביב ובצומת מורשה

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

חניה על מדרכה. נושא שנוי במחלוקת / צילום: הלית ינאי

חניה בכל מקום: כך זינק מספר תווי הנכה ב-55% בתוך שנתיים

מאז שרוככו התנאים לקבלת תו נכה, מספר תווי הנכה זינק מ־405 אלף ל־628 אלף בתוך שנתיים ● השינוי בחוק שאפשר לנכים לקבל חניה צמודה לבית הקפיץ גם את מספר החניות, ובתל אביב הוא הוכפל ● יו"ר עמותת נגישות ישראל, יובל וגנר: "התכלית של מתן תווי נכה פשוט לא מקוימת"

צבי יחזקאלי / צילום: רן יחזקאל, ויקימדיה

"שליחות חדשה": צבי יחזקאלי עוזב את רשת 13 ומצטרף ל-i24NEWS

יחזקאלי, ראש דסק הערבים של חדשות 13, עוזב את ערוץ רשת 13 ומצטרף לערוץ החדשות של i24NEWS כפרשן בכיר ומגיש תוכנית מרכזית ● "הטבח הנורא ב-7 באוקטובר הביא אותי להתבונן מחדש על חיי האישיים והמקצועיים ולעשות שינוי"

נתן חץ / צילום: תמר מצפי

אלוני חץ רושמת עוד הפסדי שיערוך של 400 מיליון שקל

בשנה וחצי האחרונות מניית אלוני חץ איבדה כ-60% מערכה, כשהחברה רושמת הפסדי שיערוך של יותר מ-3 מיליארד שקל

הבורסה בפרנקפורט / צילום: Reuters

מגמה מעורבת באירופה; התמ"ג בגוש האירו הפתיע לחיוב

הניקיי קפץ ב-1.2% ● בקרן המטבע הבינלאומית העלו את תחזיות הצמיחה באסיה ● האינפלציה בגוש האירו עלתה ב-2.4% באפריל, בהתאם לצפי ● מחר תתפרסם בארה"ב החלטת הריבית של הפד; השוק מתמחר התחלת הורדות ריבית רק בספטמבר ● עונת הדוחות בארה"ב תופסת תאוצה: אמזון ואפל יפרסמו השבוע את תוצאותיהן יחד עם חברות שבבים בולטות

הפקולטה לניהול. אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני / צילום: Shutterstock

לדבר לעצמכם, לעשות במקום לנוח ולהתמקד בכאן ועכשיו: אלה העקרונות שיעזרו לכם להיות חסינים במשבר קיצוני

בחצי השנה האחרונה אנו חווים ימים מורכבים וזקוקים יותר מתמיד לכלים שיסייעו לנו לפתח חוסן אישי, חברתי, קהילתי וארגוני ● כך תעשו את זה נכון

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

קבינט המלחמה נדחה 3 שעות לפני שאמור היה להתכנס

מחבל בעל אזרחות טורקית דקר ופצע קל לוחם מג"ב בירושלים • בשומרון: לוחמת מג"ב נפצעה קל מדריסה, המחבל נמלט • המגעים לעסקה: ישראל עדיין ממתינה לתשובת חמאס; הבית הלבן: הנשיא ביידן ונשיא מצרים א-סיסי דנו בעסקה. ארה"ב, מצרים וקטאר יפעלו להבטחת תנאיה • דיווח: "ישראל מסכימה לשחרור 33 חטופים" • כל העדכונים 

התקיפה הישראלית מכריחה את איראן לחשוב מחדש על מערכות ההגנה שלה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: איראן צריכה לשנות את מערכות ההגנה שלה כדי להתמודד עם ישראל ואיך היא יכולה להתחמק מהסקנציות שהוטלו עליה, ולמה סטודנטים אמריקאים מצטרפים למחאות נגד ישראל ● כותרות העיתונים בעולם 

עוד עלייה במחירי הדלק / צילום: איל יצהר

מתקרב ל-8 שקלים לליטר: מחיר הדלק יעלה בחצות

הדלק שוב מתייקר ומתקרב לשיא כל הזמנים: 7.90 שקלים לליטר - עלייה של 18 אגורות לעומת מחירו באפריל ● במצטבר, מתחילת שנת 2024 עלה מחיר ליטר בנזין ב-96 אגורות ● מעבר לתנודות במחירי הנפט ושער הדולר, סיבה נוספת לקפיצת המחירים היא החלטת שר האוצר סמוטריץ' להחזיר את מס הבלו על הדלק לרמתו המלאה

השקל מתחזק מול הדולר והאירו | עיצוב: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת AdobeFirefly)

השקל מזנק בכ-2% מול המטבעות הזרים; אלו הסיבות

ברקע למגעים בעסקת החטופים השקל מתחזק בחדות הבוקר (ג'), בהמשך למגמה אמש ● למרות האופטימיות, הכלכלנים הבכירים מזהירים כי התנודתיות בשוק המט"ח המקומי צפויה להימשך

מטה אמזון. זונחת חוזים למשרדים או אינה מחדשת אותם / צילום: Shutterstock, Tada Images

ענקיות הטק מצמצמות שטחים, וזו מכה נוספת לנדל"ן המניב

הצמצום הזה מהווה ניגוד חריף לאחר שנים שבהן החברות רק הגדילו את השטחים

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מה יכולים אנשים בגיל העמידה לעשות עכשיו כדי למנוע דמנציה בעתיד

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים יותר כאשר אתם מתבגרים

רואי סויסה / צילום: תמונה פרטית

המשקיע הזה ראה עשר דירות יד שנייה, ובסוף מבצע אחד שינה את התמונה

רואי סויסה קנה דירה חדשה מקבלן בבת ים ואז מכר אותה לפני שתכנן, כדי להשיג עסקה טובה יותר: "לקחתי בחשבון שאולי אצטרך להחזיק את שתיהן לתקופה מסוימת" ● האזינו

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

לאחר עזיבת הבכירים בשופרסל: האחים אמיר בשורת מינויים להנהלת הקבוצה

האחים אמיר הודיעו על שורה של מינויים להנהלת שופרסל, לאחר שהמשנה למנכ"ל ושתי סמנכ"ליות בקבוצה הודיעו על עזיבתם ● לדברי האחים, המשמשים כמנכ"לים משותפים של הקבוצה, המהלך הוא חלק מתוכנית התייעלות שמגובשת בימים אלו בחברה

וושינגטון. מעמד משפטי מיוחד

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה. זו הסיבה

רק שבעה מתוך 1,000 הבניינים הגבוהים בעולם נמצאים באירופה ● אתונה, פריז, רומא ואחרות מגבילות את גובה הבנייה כדי לשמור על הנוף ● איך זה עובד ומהם יוצאי הדופן?

צילומים: מארק ישראל סלם (הג'רוזלם פוסט), Shutterstock/ א.ס.א.פ קריאייטיב

המתיחות בין טורקיה לישראל והשחקנית המפתיעה שתשנה את כללי המשחק

הגבלת הייצוא מטורקיה מוסיפה אש למדורת היחסים שלה מול ישראל ● עם נשיא שמקורב הן לנתניהו והן לארדואן, ייתכן כי הפתרון למשבר טמון באזרבייג'ן ● ישראל היא ספקית אמל"ח קריטית לאזרבייג'ן, שמצידה מספקת לנו נפט, ואילו הדבר האחרון שירצה ארדואן הוא לפגוע באינטרסים של ידידו הקרוב ● גלובס נכנס מאחורי הקלעים של היחסים המתוחים

טל בסכס, פרויקטור מרכז השליטה האזרחי / צילום: רמי זרנגר-יח''צ החברה למתנ''סים

הפרויקטור שלא היה בראיון ראשון: "לא באתי לחמם כיסא"

טל בסכס מונה בסוף אוקטובר לפרויקטור שתפקידו "לתדרך בכל הנוגע לניהול האזרחי של המלחמה" ● אלא שאינטרסים פוליטיים רחשו בשטח, יותר מדי גופים היו מעורבים, ומהדיבורים על תקציב של 15 מיליארד שקל לא נשאר דבר ● בראיון לגלובס הוא מדבר על היכולת להשפיע כמנכ"ל החברה למתנ"סים, ומפתיע: "אם קוראים לי שוב - אני מתייצב"