גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המלכוד בשוק הסלולר: כשהמחירים נמוכים, החדשנות נותרת מאחור

עם תחרות שמתרכזת בגזרת המחיר, לחברות הסלולר אין תמריצים להשקעות ● במשרד התקשורת מציעים להפחית אגרות בתמורה לפריסה מהירה של סיבים אופטיים, אבל בחברות לא נרשמת התלהבות ● האם הפתרון יגיע מכיוון הבית החכם?

הדור החמישי של הסלולר. בינתיים רק לשימוש ביתי מוגבל / צילום: Shutterstock
הדור החמישי של הסלולר. בינתיים רק לשימוש ביתי מוגבל / צילום: Shutterstock

בשבוע שעבר פרסם שר התקשורת יועז הנדל נתונים שהופיעו באתר World of Statistics, ואשר ממקמים את ישראל במקום הראשון עם ממוצע המחיר הנמוך ביותר בעולם בגלישה סלולרית: 0.04 דולר (Average cost of 1GB of mobile data).

עבור הנדל, הטבלה משקפת הצלחה גדולה, שכן בתקופתו נשמרה רמת המחירים הנמוכה בסלולר. השאלה היא האם רמת המחירים היא חזות הכול, לנוכח התחושה ששוררת בשוק וגם בקרב גורמים בכירים במשרד התקשורת, ששוק הסלולר בישראל סובל מבעיה של חוסר חדשנות. במילים אחרות, השאלה היא האם המחירים הנמוכים לא פוגעים בתמריץ להשקעות של חברות הסלולר. 

החורים בתוכנית משרד התקשורת: לא כולם ייהנו משירותי סלולר מתקדמים | ניתוח 
משרד התקשורת דחה את בקשות חברות הסלולר שלא להרחיב את התחרות בשוק
בעוד שוק הסיבים האופטיים פורח, הדור החמישי של הסלולר תקוע במקום | ניתוח

המציאות מראה כי בעוד שבתחום הסלולר השוק רדום, הרי שבכל הקשור לתחום הסיבים האופטיים הוא נמצא בפריחה. הפער בין השווקים מדיר שינה מעיניהם של בכירי משרד התקשורת, שמוטרדים מכך שבישראל אין תנופת השקעות בסלולר.

אם ננסה לדייק, החשש במשרד התקשורת הוא שהתחרות על איכות הרשת נעלמה, למרות שהיא לא פחות חשובה מהתחרות על מחיר. זו הסיבה שבמכרז הדור החמישי המשרד המיר את הכנסות המדינה מהמכרז לטובת שיפור הרשתות, בטענה כי איכותן הידרדרה בהשוואה לשוק הנייח.

במכרז הזה המפעילים קיבלו תמריצים כדי להגיע לפריסה מסוימת, ולמרות זאת הם עשו רק את המינימום הנדרש כדי לקבל החזר על השקעה, ובמקביל, לא נרשם שינוי משמעותי בשוק. כל זה מעלה את השאלה: מדוע אף חברה לא רצה לייצר יתרון תחרותי, בדמות כיסוי רחב יותר בדור החמישי?

משרד התקשורת: לתמרץ שחקן אחד

בסביבת משרד התקשורת מבינים שכיום לאף אחד מהשחקנים בשוק אין כדאיות בפריצה קדימה, כלומר לאף שחקן לא שווה לפרוס רשת דור חמישי בפריסה רחבה כדי להשיג יתרון טכנולוגי על המתחרים. למה? כי כל שחקן שיאיץ השקעות, המתחרות יאיצו בעקבותיו, ולכן הוא לא ישיג שום יתרון בהשקעה שלו. השאלה היא מה עושים, ואיך מתמרצים שחקנים באופן שיאפשר להם להשיג בידול.

אחד הפתרונות הוא להמשיך במודל של המכרז הקודם, כלומר לתת הקלות בתמורה לפריסה מהירה, אבל הפעם רק לשחקן אחד. ככל הנראה מדובר בהקלה באגרות התדרים שיקבל אותו מפעיל שיתחייב להשקיע, אבל בשל המחלוקות עם האוצר סביב אגרות אלה, לא בטוח שזה יקרה.

נזכיר כי במשרד התקשורת סבורים כי אגרות התדרים שמשולמות היום על-ידי חברות הסלולר הן מס לכל דבר, ומעוניינים להפחית אותן דרסטית. מדובר בכ-300 מיליון שקל בשנה שחברות הסלולר משלמות לקופת המדינה רק על הזכות להשתמש בתדרים.

אינספור פעמים ניסו החברות ומשרד התקשורת להפחית את האגרות, ללא הצלחה. כעת מנסים במשרד את השיטה שכבר עבדה במכרז הקודם: הפחתה באגרות בתמורה להשקעות. האם זה יעבוד, והאם משרד האוצר יסכים? ספק רב, אבל ייאוש הוא לא תוכנית עבודה, אומרים במשרד התקשורת.

חברות הסלולר: מחפשות את הערך

לדברי גורם בכיר בענף, מדובר בדילמה קלאסית. מצד אחד, ברור שהמחירים בישראל מאוד זולים, למעשה זולים עד כדי כך שחברה גדולה ועשירה כמו סלקום נכנסה לצרות בגלל הטלוויזיה שלה, אחרי ש"בנתה" על תזרים חזק מהפעילות הסלולרית.

לצרכנים זה טוב, אבל מצד שני, כשאין רווחיות מספיקה בסלולר, גם אין כסף לטלוויזיה ולסיבים. כשמדובר בקבוצות תקשורת, הכול משולב בהכול. המחירים בסלולר כל+כך נמוכים, כי לחברות אין החזר השקעה, אבל בפרספקטיבה רחבה יותר זה משפיע על פעילות הטלוויזיה שלהן, וזו הסיבה שגם פרטנר וגם סלקום רוצות לצאת מהתחום. הן הפסיקו לצמוח, הטלוויזיה שלהן "עומדת", ואין להן כסף להשקיע בה.

נשאלת השאלה מה הי קורה אם המחירים היו עולים. האם החברות היו משקיעות יותר? "לדעתי לא", אומר הגורם הבכיר. "בפרטנר חייבים להחזיר הלוואות, וגם בסלקום, וכשהריבית עולה, זה מייצר בעיה אם צריך למחזר את החוב. גם אם המחירים יעלו עכשיו, החברות יחלקו דיבידנדים".

לדבריו, "אין אחד שפיצח את השיטה בדור החמישי ויודע איך לעשות מזה הרבה כסף. הדור החמישי הוא במובן מסוים קורבן של הדור הרביעי, שבגדול נתן את מה שכל משתמש צריך מבחינת ביצועים. אתה מנווט, ומדי פעם בודק מיילים ועושה שיחת וידאו, וזה עובד יופי.

"עוצמת המעבדים במכשירים החדשים והאפליקציות שתוכננו בצורה מאוד יעילה עשו את הקפיצה הגדולה בדור הרביעי, והדור החמישי לא באמת מראה לנו כרגע משהו מעבר לזה. אנשים כבר לא קונים את הסיפורים, כי זה לא נותן ערך גדול.

"לכן, הנציגים צריכים ממש לדחוף את הדור החמישי, בעוד שבסיבים יש ביקוש מצד הלקוחות. מתקשרים לקוחות שגרים באבן יהודה ושואלים 'מתי תגיעו עם סיבים?'. בסלולר אף אחד לא התקשר ואמר 'מתי דור 5 מגיע אליי? אולי תפעילו אצלי בשכונה'.

"מכיוון אחר, את הדור החמישי צריך בעיקר כשאתה נייח, כלומר בבית או במשרד, אבל אז יש לך wifi. ברגע שאתה לקוח נומדי (נודד), ומחוץ לבית אין דרמה, קשה לעניין את הלקוחות. האמת העמוקה היא שכולם מחפשים את השימושים שיצדיקו את הצורך בדור החמישי, כמו מציאות רבודה והמכוניות האוטונומיות, אבל זה עדיין סיפור רחוק שייקח שנים.

"החדשנות עשויה לבוא מכיוון אחר לחלוטין: הבית החכם. היום הבתים החכמים הם בעיקר אצל עשירים, אבל צריך לעשות קלאסה למסה. החיים יהיו יותר דיגיטליים ונוחים בתוך הבית - לשם זה הולך".

עוד כתבות

רונן דר ועומרי גלר, Run:AI / צילום: Run:AI

היזמים מכרו את הסטארט־אפ לחברה הלוהטת בעולם. כמה יקבלו העובדים?

בזמן שהיו דוקטורנטים להנדסת חשמל בתל אביב, הרבה לפני ש-AI הפך לטרנד הלוהט של השווקים, חברו להם יחד עמרי גלר ורונן דר להקמת חברה בתחום - Run:AI ● מי הייתה המשקיעה הראשונה שהביעה בהם אמון, מתי הבינו שבינה מלאכותית תהיה הדבר הבא, ואיך השפיעה עליהם המלחמה ● אתמול החברה נרכשה רשמית ע"י אנבידיה בסכום המוערך בכ-720 מיליון דולר

וול סטריט / צילום: Shutterstock

שבוע המסחר הטוב מנובמבר: נאסד"ק קפץ ב-2%

מניית גוגל זינקה בכ-10%● אינטל איבדה כ-9% ● מדד ניקיי הוסיף 0.8%, מדד שנחאי התחזק ב-1.2%, מדד שנזן עלה ב-2.2% וקוספי הוסיף 1% ● נעילות ירוקות גם בבורסות אירופה ● ה-PCE - מדד האינפלציה המרכזי של הפד - עלה ב-2.8% בחודש מרץ, גבוה מהצפוי

רצפת המסחר בבורסת וול סטריט / צילום: ap, Richard Drew

הבורסה האמריקאית בדרך למטה? זה מה שחושבים בבנקים הגדולים

הימים האחרונים בבורסה האמריקאית אופיינו בתנודתיות גבוהה - ירידות חדות שהתחלפו בעליות מרשימות ● בסיטיבנק, ג'יי. פי מורגן וגולדמן זאקס מספקים תחזיות סותרות לגבי ההמשך ● וגם: הסיבות לרכבת ההרים והכיוון של הבורסה בתל אביב

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

חשיפת הבעלים האמיתיים של חברה בע''מ בזמן גירושים / צילום: Shutterstock

העביר מניות לאחיו ללא תמורה, הגרושה תבעה מחצית. מה קבע ביהמ"ש?

האם מניות החברה שבבעלותו, שהעביר הבעל לאחיו במהלך הנישואים, נעשתה בתום-לב - או שמא מדובר בהעברה פיקטיבית לצורך הברחת החברה מאיזון המשאבים שנערך בין הבעל לאישה בעת הגירושים? בשאלה זאת דן בית המשפט לענייני משפחה בקריות במשך 12 שנה ● מה נפסק בסופו של דבר?

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

צילום: רויטרס, IMAGO/Bernd Feil/M.i.S.

אתם לא מספיקים כלום? מחקרים חדשים מגלים - כנראה שזו הסיבה

בשנים האחרונות הפך המושג "עוני זמן" לפופולרי בקרב חוקרים המנסים להבין את יחסינו המורכבים עם פנאי והשפעתם על האושר והבריאות שלנו ● לאט לאט הם מגלים מה אנחנו עושים לא נכון בתכנון הזמן שלנו ואיזה פרדוקס כלכלנים מפספסים כשהם בונים תוכניות רווחה ● מדד חדש שצפוי להיכנס ללשכת הסטטיסטיקה בארה"ב מרגש אותם במיוחד

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Associated Press, Tsering Topgyal

גוגל את היכתה את הציפיות ותחלק לראשונה דיבידנד; המניה מזנקת ב-13% במסחר המאוחר

הכנסות החברה היו הרבה מעל הציפיות, 80 מיליארד דולר לעומת צפי של 78.6 מיליארד ● הרווח היה 1.89 דולר למניה, ב-20% מעל הצפי ● החברה תחלק לראשונה בתולדותיה דיבידנד ותבצע רכישה חוזרת של מניות

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

תחנת אוטובוס. מדלגים על תחנות או כלל לא מגיעים / צילום: איל יצהר

על חשבון הנוסעים: השיטה המעוותת שמקפיצה את רווחי חברות התחבורה

הסבסוד הממשלתי של נסיעות אוטובוסים גדל עם השנים, אך בשטח לא תמיד מורגש שיפור בשירות ● אחת הסיבות המרכזיות טמונה בבחירת המפעילות במכרזים לפי פרמטר של מחיר ● כעת, נוכח "המרוץ לתחתית" שמדרדר את איכות התחבורה הציבורית, גוברת הדרישה לשינוי המנגנון

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

הפרויקט במתחם כנרית. האכלוס רחוק / הדמיה: מתוך אתר החברה

הסיפור הלא ייאמן על 40 דירות יוקרה במגדל בתל אביב שעומדות ריקות

40 דירות חדשות ונוצצות ממתינות לאכלוס באחד המגדלים היוקרתיים של תל אביב, אבל צפויות להישאר ריקות עוד תקופה ארוכה ● ההתעקשות על דיור בר השגה במתחם תקעה את המדינה עם עשרות דירות שמי בכלל יכול להרשות לעצמו

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

סונדאר פיצ'אי, מנכ''ל גוגל / צילום: Shutterstock, photosince

מה אפשר ללמוד מגוגל? ארבע תובנות מדוחות ענקיות הטכנולוגיה

שלוש ענקיות טכנולוגיה פרסמו אמש את דוחותיהן לרבעון הראשון והציגו תוצאות מרשימות עם הכנסות ורווחים של עשרות מיליארדי דולרים כל אחת: מיקרוסופט, גוגל ואינטל ● התנודתיות הקיצונית במניות הענק הללו יכולה להזכיר למשקיעים מספר תובנות שחשוב לשים לב אליהן בשוק ההון

מחנה פליטים ברפיח, רצועת עזה / צילום: ap, Fatima Shbair

לקראת כניסה לרפיח: מדוע מדובר במוקד משמעותי עבור חמאס?

מה מאפיין את רפיח, מה המשמעות של העיר עבור חמאס, ואיך ארגון הטרור ממשיך לתפקד כלכלית בימי המלחמה? ● גלובס עושה סדר

רכב של חברת מובילאיי / צילום: יח''צ

מוביליאיי הציגה דוחות מעורבים; החברה לא צופה שיפור מהותי בהמשך השנה

לאחר שפרסמה בתחילת השנה אזהרת רווח ושלחה את המניה ליום הגרוע בתולדותיה, מוביליאיי מציגה תוצאות מעורבות לרבעון הראשון של 2024 ● מובילאיי נמנעת מלפרסם תחזית לרבעון השני של השנה, אך נראה שהחברה לא צופה שיפור מהותי בשנת 2024 ● למרות אזהרת הרווח, האנליסטים עדיין אופטימיים לגבי ביצועי החברה