גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"בלי אמנות אין כלכלה": איך להפוך את ענף התרבות למנוע צמיחה

מנהלים ויוצרים בכירים דנו בוועידת גלובס באתגרי הענף וקראו לממשלה להגדיל את תקציבי התרבות, לתכנן מחדש את חלוקת המשאבים ולעודד השקעות פרטיות בתחום ● ולפני הכול: להכיר בחשיבות מקצועות היצירה, התרבות והאמנות

אסף ברקי, ג'ייסון דנינו הולט, ציפי פינס, אפי ליפשיץ, חניטל סוויסה, גיורא יהלום, שלי סתת קומבור, רבקה ורדי, מאיה פישר, צח גרניט / צילום: כדיה לוי
אסף ברקי, ג'ייסון דנינו הולט, ציפי פינס, אפי ליפשיץ, חניטל סוויסה, גיורא יהלום, שלי סתת קומבור, רבקה ורדי, מאיה פישר, צח גרניט / צילום: כדיה לוי

השולחן העגול שכותרתו "שמים את היצירה הישראלית במרכז" קיבץ סביבו מנהלים ויוצרים המובילים את תחום התרבות בישראל: ציפי פינס, מנכ"לית והמנהלת האמנותית של תיאטרון בית ליסין; צח גרניט, מנכ"ל האופרה הישראלית; מאיה פישר, מפיקה ומנהלת מחלקת טלוויזיה וקולנוע גרין פרודקשנס; גיורא יהלום, מנהל אגף אמנות ותרבות בעיריית תל אביב־יפו; רבקה נרדי, מנהלת השלוחה החרדית באקדמיה לאמנות בצלאל; אסף ברקי, מנהל בית אורי צבי גרינברג בירושלים; חניטל סוויסה, מנכ"לית הוצאת הספרים עם עובד; ג'ייסון דנינו הולט, אמן רב-תחומי, מנהל אמנותי תיאטרון הבית; שלי סתת-קומבור, מעצבת ומנהלת המחלקה ללימודי צורפות ואופנה בבצלאל; ואפי ליפשיץ, מייסד ושותף מובילנד רשת בתי קולנוע.

 

ניכר כי התרגשות גדולה אחזה בהם מעצם קיום פאנל תרבות בוועידת ישראל לעסקים של גלובס. מבחינת יושבי השולחן זו עדות לחשיבות שהעיתון מעניק לתחום, והם הביעו תקווה שגלובס יהיה זירת הסיקור המובילה של התרבות המקומית.

"התרבות היא בשפל המדרגה"

עיקר הדיון בשולחן היה סביב תקציב התרבות, העומד, נכון לשנת 2022, על כמיליארד שקל - כרבע האחוז בלבד מתקציב המדינה. זאת, בעוד שהמלצת אונסק"ו היא שתקציב התרבות יעמוד על 1% מתקציב המדינה.

אם לא די בכך, בשבוע שעבר הממשלה אישרה קיצוץ רוחב במשרדי הממשלה בגובה של 6.6% בשנת 2023 כדי לממן את ההסכם עם המורים. המשמעות עבור תקציב התרבות היא שבשנה הבאה הוא יקוצץ בכמעט 37 מיליון שקל. יש הגנה לחלק גדול מהתקנות המקצועיות (ביניהן תיאטרון, מוזיקה ומחול, ארכיונים ובתי ספר), ומי שיספוג את מרבית הקיצוץ הם תקנות הרכש, הפריפריה, ירושלים, הספרות, הפסטיבלים, מורשת והאיגודים.

צח גרניט בחר לא להתעסק בסכום התמיכה אלא בחלוקה שלו. "הקושי הגדול הוא שהתקציב הזה מחולק לכל המוסדות וכך יוצא שכולנו מקבלים פירורים", אמר גרניט. "אין הליך מסודר של חשיבה, כמו מה הערך האמנותי של עשייה מסוימת. שיטת חלוקה זו גורמת לכולנו לאכול אחד את השני, זה מצב שפוגע ביצירה. אנחנו במשבר עמוק. במדינת ישראל התרבות נמצאת במקום גרוע, בין החינוך לבריאות".

ציפי פינס חיזקה את דבריו: "מאז בריאת העולם, התרבות היא בתחתית, בשפל המדרגה. אף ממשלה או שר לא עשה מהפכה. אף אחד לא חשב על התרבות כמנוע כלכלי. אין גורם במדינה ששם את התרבות במקום הראשון, חוץ מעיריית תל אביב".

מאיה פישר הסבירה כיצד סכום וחלוקת הכסף משפיע על תחום הקולנוע. לדבריה, "תקציב הקולנוע עומד על 105 מיליון שקל. בעשרים השנים האחרונות הסכום שמקבלים להפקת סרט לא השתנה. לעומת זאת, יוקר המחיה עלה כמעט פי 3. גם אצלנו יש בעיה דומה למה שצח מתאר: בשנים האחרונות רק הוסיפו עוד קרנות קולנוע. אני לא אומרת שלא צריך עוד קרנות ומגוון, אבל אף אחד גם מהתקציבים לסרטים גם לא עלה".

"העיצוב הוא ענף נכחד, אם בכלל בשיח"

במהלך השיחה, חניטל סוויסה סיפקה הצצה לשוק הספרים, אשר לדעתה מצוי כעת בנקודת שפל שלא ידע כמותה. "אנחנו לא מתוקצבים", היא סיפרה. "בשבוע הספר אנחנו צריכים להתנפל על דלתות עיריית תל אביב כדי לקבל תמיכה של כמה מאות שקלים. מצד אחד, עלויות ייצור הספרים עלו במאות אחוזים בשנה האחרונה. מן הצד השני, אנשים קוראים פחות ומוכנים לשלם על מה שהם קונים הרבה פחות. בזמנו, חוק הספרים עזר לייצב את השוק, מחירי הספרים עלו מעט. אלא שמספר שנים לאחר מכן, החוק בוטל. כרגע אנחנו במצב יותר גרוע משהיינו".

ג'ייסון דנינו הולט ביקש דווקא לדבר בשם האמנים, ולא בתור מנהל מוסד. לדעתו, האופן שבו מתייחסים לאמנים קשור במידה רבה לתקציב התרבות: "אני גם חושב שצריך להגדיל את התקציב, אבל אני סבור שקודם צריך לשנות את הגישה כלפיהם. הם נמצאים בתחתית שרשרת המזון. בתפיסה הישראלית אמן זה לא מקצוע, זה איזה משהו כזה שעושים. בצרפת למשל, האמן מוכר כמקצוע לכל דבר".

 

גם שלי סתת-קומבור הביעה גישה דומה, ואמרה שכישרונות רבים עוזבים את המדינה בגלל שהם לא זוכים לתמיכה. "העיצוב הוא ענף נכחד, הוא בכלל לא בשיח. אני מדברת על יצירה ישראלית מקורית. כל מה שאנחנו מקבלים זה הלוואות, עם ריבית, אבל הלוואות כאמור צריך להחזיר למדינה".

"הלוואי שהיינו יכולים להוריד את השאלטר"

המשתתפים נשאלו על מאבקים להגדלת תקציב התרבות, והביעו תמימות דעים שהם לא השפיעו על קובעי ההחלטות באופן משמעותי, אם בכלל. "זה לא כישלון שלנו", התעקש צח גרניט. "זה כישלון של המדינה שלא מסוגלת לחשוב לטווח ארוך. אם היינו חושבים לטווח ארוך, היינו יודעים שתרבות זה הדבר הכי חשוב".

"בניגוד לציבור הרופאים או המורים, הלוואי שהיינו יכולים להוריד את השאלטר, אבל אין בכלל שאלטר", הוסיפה ציפי פינס. "אין לנו כוח ציבורי".

לקראת סיום הפאנל, משתתפיו התבקשו להתייחס לציפיות שלהם מהממשלה הבאה. "אני מצפה לעודד השקעות פרטיות באמצעות הטבות מס ויוזמות השקעה מחו"ל, וגם שתחיל רגולציה על גופי שידור ופלטפורמות סטרימינג - ותאכף", אמרה מאיה פישר. "יש מודלים כאלה בחו"ל שניתן לאמץ, כמו בצרפת, פולין ואוסטרליה".

רבקה ורדי, שייצגה את החברה החרדית בשולחן, מצפה מהממשלה להגדיל את תקציב התרבות למגזר החרדי, שעומד היום על 6 מיליון שקל ותומך בשישה מוסדות בלבד, ולעדכן את הקריטריונים של התמיכה.

לעומתם, צח גרניט העדיף שלא לדבר על הציפיות מהממשלה, אלא מגלובס. "ההחלטה של העיתון להיכנס לעולם התרבות משקפת אולי, אם במודע או לא במודע, שאין צמיחה ללא אמנות. בחברה בריאה לאמנות יש תפקיד מרכזי. בלי אמנות אין כלכלה בכלל", חתם את השיחה.

*** גילוי מלא: הוועידה בשיתוף בנק הפועלים, בחסות הפניקס, אמדוקס, BDO, הוט, ג'ילי, שופרסל, אל על, תנובה, פרופימקס, ההסתדרות הרפואית, מיי דסק, קונטיגו, סיסקו ובהשתתפות מקורות, רשות החדשנות, מובילאיי, Start Up nation central, נמל אשדוד וחברת החשמל

עוד כתבות

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן

חמאס פרסם אות חיים משני חטופים: קית' סיגל ועמרי מירן ● אזעקות בצפון: מטרה חשודה הופלה מעל מנרה ו-2 טילי נ"ט שוגרו לעבר הקיבוץ ● היועץ לביטחון לאומי של ארה"ב: "יש מומנטום חדש בשיחות המו"מ" ● צה"ל תקף מטרות חיזבאללה בדרום לבנון ● מחבלים שנערכו לבצע ירי לעבר כוחותינו במרכז הרצועה חוסלו מהאוויר; מטוסי קרב תקפו אתר שממנו שוגרו רקטות לעבר אשדוד במהלך המלחמה ● עדכונים שוטפים

פט גלסינגר, מנכ''ל אינטל / צילום: ap, Seth Wenig

אינטל פיספסה את התחזיות, פרסמה תחזית קודרת והמניה צוללת

הרווח המתואם היה 18 סנט למניה לעומת צפי לרווח של 14 סנט ● חטיבת היצור הכניסה רק 4.4 מיליארד דולר וירדה בכ-10% ברבעון הראשון ביחס לרבעון המקביל אשתקד ● המניה יורדת ב-9% במסחר המאוחר, אובדן של 13.5 מיליארד דולר בערב אחד

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

פרופ' אוריאל אבולוף / צילום: יוסי זמיר

די לפוליטיקה של פחדים: המומחה שמסביר איך ניתן להתמודד עם השסעים בחברה הישראלית

פרופ' אוריאל אבולוף, מומחה לפוליטיקה של הפחד, משוכנע שהחברה הישראלית מונעת מחשש תמידי לגורלה - מה שתורם לשסע הפנימי בה גם היום ● "ברגע שמתעורר הפחד, אנו מתקשים לחשוב ולהושיט יד לאנשים אחרים מחוץ למעגל" ● בראיון לגלובס הוא מסביר איך ניתן לשנות זאת ומה המפתח להשבת האמון בינינו

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

חזירי בר בחיפה / צילום: Ronen Zvulun

כך מתכנן ראש העיר להתמודד עם התופעה שהכי מטרידה את החיפאים

סוגיית החזירים מעסיקה את תושבי העיר מזה יותר מעשור, ובעוד שראש העיר החדש־ישן אמר שיטפל בה ביד נחושה, דרכי ההתמודדות המתגבשים לא עבדו בעבר ● פרופ' אורי שייניס, מומחה לחקר מינים פולשים, מסביר: "לנסות להתמודד עם החזירים ללא מחקר, זה כמו לנסות להתמודד עם הקורונה ללא מחקר"

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

"מדינה קטנה, הגנה אדירה": בעולם עדיין מתפעלים מישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: נשיא סוריה בשאר אסד מנסה לשדר עסקים כרגיל, איראן ממשיכה לפתח את תוכנית הגרעין, בכירה בריטית קוראת לממלכה ללמוד מירושלים כיצד מפתחים מערך הגנה ראוי, ואונר"א שחלק מאנשיה התגלו כטרוריסטים באה בטענות לישראל ● כותרות העיתונים בעולם

מאיר בן שבת, ראש המל''ל לשעבר / צילום: מאיר אליפור

המומחה שמסביר: זה מה שתנסה ישראל לעשות ברפיח

מאיר בן שבת, שכיהן בעבר כראש המל"ל, מתאר בשיחה עם גלובס את מטרות הפעולה הצבאית הצפויה ברפיח, ומסביר כי גם אחריה, תידרש עבודה רבה כדי להביא למציאות אחרת ברצועת עזה ● לגבי המשא ומתן לעסקת החטופים, הוא מודה: "הלחץ על חמאס לא היה בעוצמה שדחקה בו להתפשר על דרישותיו ההזויות"

צילומים: שלומי יוסף, עמית שאבי (ידיעות אחרונות), עיבוד: גלובס

2,800 שקל לשעה, תיקים מתוקשרים ותיבת פנדורה: החיים החדשים של השופט שבמחלוקת

הדיל שהוביל למינויו לנשיא בית המשפט המחוזי בתל אביב שב לאחרונה לרדוף את השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● גלובס צולל לנבכי הקריירה החדשה שאימץ לעצמו כבורר–על, לחמ"ל שהקים כדי להתמודד עם ההקלטות המביכות ולשאלה המרחפת מעל לכל - איך תשפיע הפרשה על עתידו המקצועי?

וול סטריט / צילום: Shutterstock

וול סטריט ננעלה בירידות; מטא צללה ב-10%, אנבידיה עלתה ב-4%

נאסד"ק ירד בכ-1% ● הערב יפרסמו אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל את דוחות הרבעון הראשון, מה צפוי? ● מיזוג ענק בשוק כריית הנחושת ● מניות השבבים עולות ● IBM ירדה ב-9%, רוכשת את האשי קורפ ● המניה המועדפת על ביל אקמן זינקה לאחר הדוחות ● הצמיחה בארה"ב ירדה במפתיע, מחר יתפרסם מדד מחירי ההוצאה הפרטית, מדד האינפלציה המועדף על ידי הפררל ריזרב

אברהם אסף / צילום: תמר מצפי

אברהם אסף, מייסד ובעל השליטה בקבוצת אמנת, נפטר בגיל 83

אסף הפך לבעל השליטה באמנת לאחר שרק לפני ארבעה ימים רכש את ההחזקות של שותפו לייסוד החברה, שמואל בר אור, (22.17%) תמורת כ-21.7 מיליון שקל ● מי שצפוי להמשיך אותו הוא בנו, סגן יו"ר החברה, ערן אסף

אזרבייג'אן איירליינס / צילום: Shutterstock

הכירו את חברת התעופה שרוצה להטיס אתכם במקום אלה שברחו

אזרבייג'ן איירליינס (AZAL), חברת התעופה הלאומית של אחת מידידותיה הקרובות ביותר של ישראל, מראה שהיא כאן כדי להישאר ● "בחודשי הקיץ נעלה את תדירות הטיסות, בין יוני לספטמבר AZAL תפעיל 11 טיסות בשבוע", אומר בני קורמאייב, נציג החברה בארץ

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Daniel Cole, Toby Melville)

״הטיסות יוצאות״, מכריז סונאק, ומוכן לגרש את המהגרים

מנהיג השמאל הקיצוני בצרפת "יודע את ההבדל בין יהודי לבין צלף של צה"ל" ● טראמפ מרשה לקונגרס לסייע לאוקראינה ● "הטיסות יוצאות", מכריז ראש ממשלת בריטניה, ומוכן לגרש מהגרים ● טסלה מאבדת את הדמוקרטים ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

עסקאות השבוע / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירה לפינוי בינוי ברמת גן?

דירה בת שישה חדרים בבניין ישן משנות ה־60, המתפרשת על פני שטח של 158 מ"ר ובעלת שני מפלסים, נמכרה תמורת 2.9 מיליון שקל ● המתווך בעסקה: "לנכס יש פוטנציאל השבחה גדול"

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35