גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הנתון שמבשר את גל הפיטורים הבא בהייטק: הלקוחות הגדולים מקצצים תקציבי מחשוב

מחקר חדש של סיטי גרופ חושף איום חדש על ההייטק הישראלי: תקציבי המחשוב (IT) של חברות הענק צפויים לצמוח בשיעור הנמוך ביותר שנרשם מזה שנים ● התופעה צפויה לפגוע בסגמנט הצומח ביותר בקטר המשק המקומי - תוכנה ארגונית, סייבר ופינטק ● אבל יש גם מי שמרוויח ממנה

תקציבי המחשוב של חברות הענק מצטמצמים, וחשש לגל פיטורים נוסף בהייטק / איור: גיל ג'יבלי
תקציבי המחשוב של חברות הענק מצטמצמים, וחשש לגל פיטורים נוסף בהייטק / איור: גיל ג'יבלי

ההייטק הישראלי ניצב בפני איום חדש: הלקוחות העיקריים שלו. ענף מערכות המידע בארגונים עומד בפני התייבשות, כך לפי סקר חדש שנערך בקרב מנהלי מערכות המידע בחברות הגדולות בארה"ב. על פי הסקר, נראה שהנכונות של חברות וארגונים להמשיך ולרכוש מחשבים, שרתים תוכנות, מערכות סייבר ובינה מלאכותית ירדה דרמטית. התופעה מאיימת כבר עכשיו מאיים על התחזיות של ענקיות הטכנולוגיה לשנה הבאה ומובילה לגל פיטורים שני בענף. מדובר בבשורה רעה במיוחד להייטק הישראלי, שרובו נסמך על מכירת מערכות תוכנה וענן לחברות. למעשה, 56% מחברות הסטארטאפ וחברות הצמיחה שגייסו הון בשנה החולפת נמצאים באחד משלושת התחומים הנפגעים: תוכנה ארגונית, סייבר ופינטק.

השנה הגרועה של צוקרברג: ההתרסקות של פייסבוק ב-4 גרפים 
המגמה שמדאיגה את תעשיית הביומד: פחות חברות חדשות קמות בישראל

הנתון שמסביר את המשבר

תקציבי המחשוב של חברות הענק צפויים לצמוח בשיעור הנמוך ביותר שנרשם מזה שנים. על פי הסקר מחודש ספטמבר, נראה כי תקציבי ה-IT עומדים לצמוח ב־1.8% בלבד - נתון נמוך שלא נרשם בחמש השנים האחרונות, למעט בחודשי התפרצות הקורונה בראשית 2020. לשם השוואה, תחזית הצמיחה עמדה בין השנים 2016 לתחילת 2020 על שיעור של למעלה מ־3%, ובדרך כלל בטווחים שנעים בין 4% ל־5%. בשל האינפלציה השנתית הגבוהה, אנליסטים מעריכים מדובר בקיצוץ ריאלי בתקציבים בהיקף שעשוי להגיע ל־8%.

הצמצום בתקציבי הרכש מוסבר על ידי הירידה המתמשכת בהכנסות וברווחים, והעמקת התחזיות השליליות בתחום. זאת, בשל המצב הכלכלי העולמי - האינפלציה, התחזקות הדולר, המלחמה באוקראינה ואובדן שווקים גדולים כמו סין. סיבה מרכזית נוספת לתופעה היא הקפאות הגיוסים במשק, או גלי הפיטורים - מהלכים שמצמצמים את הצורך ברכישת מחשבים או רשיונות תוכנה לעובדים חדשים.

 

ענף ההייטק כבר נמצא בעיצומו של גל פיטורים שני, כך לפי אתר Layoffs.fyi. באוקטובר חלה בבת אחת התעוררות במגמת הפיטורים, עם כ־12.4 אלף עובדים שפוטרו בעולם מהענף. בשיא גל הפיטורים הראשון, בחודש יוני, הועזבו 17.7 אלף עובדי הייטק. תופעה דומה נרשמה גם בישראל: מספר המפוטרים בחברות ישראליות חצה את רף אלף העובדים - זרים וישראלים - באוקטובר האחרון.

מי ייפגעו מהמגמה החדשה?

לתקציבי המחשוב (IT) חשיבות רבה לענף ההייטק הישראלי, מאחר שרבות מהחברות בו משווקות מוצרים לארגונים, ולא לצרכנים פרטיים - בכלל זה תוכנות ניהול פיתוח, שיווק ומכירות, מערכות סייבר, שירותי ענן ובינה מלאכותית, שרתים ורשיונות תוכנה. לפיכך, לירידה זו השפעה אפשרית על חברות סייבר כמו צ'קפוינט, פאלו אלטו נטוורקס וסנטינל וואן; חברות המשווקות כלים למנהלים בארגונים כמו מאנדיי וסימילרווב; חברות המייצרות כלים לניהול הפיתוח כמו ג'ייפרוג וקורלוגי'קס; יצרניות מערכות ניהול משאבי אנוש ופיננסים כמו הייבוב ודיל; ומערכות ניהול וידאו וכנסים בארגונים כמו קלטורה וביזאבו.

 

ההאטה בצמיחת תקציבי המחשוב היא בשורה רעה עבור ענקיות הטכנולוגיה וחברות התוכנה (SaaS) - המהווים את החלק הארי של ענף הטכנולוגיה בישראל ובחו"ל. זו אחת הסיבות בגללן נרשם גל פיטורים גדול בקרב חברות סייבר ישראליות כמו ורוניס, סניק, פורסקאוט, סייבריזן וצ'קמרקס. ורוניס הישראלית־אמריקאית דיווחה על עלייה בהפסדים ותיקנה את התחזיות שלה כלפי מטה, מה שהוביל לירידה של 40% במנייתה בתוך ימים בודד. בתחילת השבוע פיטרה יותר מ־100 עובדים, כ־5% ממצבת העובדים. אפילו ענקית כמו מיקרוסופט שרושמת שיעור צמיחה שנתי דו ספרתי, רשמה האטה בחטיבת הענן שלה, וגם היא החליטה לצאת לסבב קיצוצים והקפאת משרות.

"הגיע תור הלקוחות העסקיים לצמצם צריכה"

"ברבעון הראשון והשני של השנה ראינו תיקונים במכפילי השווי של החברות הציבוריות, אבל ברבעון השלישי והרביעי מתחילים כבר לראות אותם באים לידי ביטוי בנתונים הריאליים: ירידה בהכנסות, בתחזיות וגם בהוצאות", אומר לגלובס עמית קרפ, שותף בקרן בסמר, שמתמחה בין השאר בהשקעה בחברות תוכנה ומפרסמת את מדד החברות בתחום (מדד ה- SaaS, א"ג). "אחרי התיקון בתחום הצרכנים הפרטיים, תמיד מגיע תורם של הלקוחות העסקיים לצמצם את הצריכה, ותראה את זה מתרחש בלא מעט חברות בחצי השנה הקרובה, כמובן גם בגלל עליית הריבית והמיקוד ההולך וגובר על יעילות כמדד המוביל.

עמית קרפ, שותף בקרן בסמר / צילום: אבישי פינקלשטיין

"אחרי הירידות בתחום המסחר האלקטרוני, ראינו גם את הקיצוצים בתקציבי השיווק והמכירות, ועכשיו זה מגיע גם לרכש התוכנה והטכנולוגיה, ובפרט בתחום הסייבר", ממשיך קרפ. "נמשיך לראות את מגמת הקיצוצים בסייבר: הרבה חברות בתחום גייסו יותר מדי כסף, והתברר כי אין מקום לחמש מתחרות בכל קטגוריית שוק. אז נכון שבסייבר תהיה צמיחה ריאלית ממוצעת גבוהה יותר מתחומים אחרים, אבל היא תהיה נמוכה בהרבה מהציפיות המקוריות".

"משיחות שאנחנו עורכים עם מנהלי מערכות המידע בחברות עולה זהירות מתגברת לגבי רכש בזמן הקרוב: כל מה שלא ייצר להם החזר מיידי על ההשקעה לא יהיה בתמונה", אומר לגלובס שחר כהן, מנכ"ל לוסיד קפיטל, קרן המתמחה בהשקעות ציבוריות ופרטיות. "המגמה היא של עצירה, מעבר במסרקות ברזל מחלקה־מחלקה כדי לצמצם מספר הרשיונות, ובחינה מחדש של חבילות השימוש. אחד ממנהלי הרכש הרחיק לכת והחליט לבטל 20% מהרשיונות באופן אקראי כדי לבחון היכן ישימו לב. מגמה נוספת היא צמצום העבודה עם חברות מתמחות או סטארטאפים והרחבת ההתקשרות עם ספקיות גדולות שמציעות הנחות ומבצעים על באנדלים של תוכנות, או סלי פתרונות מגוונים - כמו פאלו אלטו, מיקרוסופט או סרוויס נאו".

חלק ממעגל הקסמים של הפיטורים

הפיטורים בחברות הטכנולוגיה, כמו גם בענפים אחרים, מייצרים מעגל קסמים שמוריד בתורו את תקציבי הרכש. "מטבע הדברים כשמפטרים עובדים וכאשר מגויסים פחות מועמדים לחברות - יש צורך בפחות מחשבים ובפחות רשיונות תוכנה עבור כל אחד מהם", אומר כהן. "כך למשל, משיחות עם כמה מהם, עולה כי רואים ירידה בקצב הצמיחה למערכות ניטור פעילות ענן (Observability) המבוססות על נפח שימוש מצד ארגונים, ביחוד בפלח שוק כמו מסחר אלקטרוני שהוא צרכן גדול של שירותים אלו - זה ישפיע על חברות כמו קורלוג'יקס, אלסטיק או לוגז איי. או".

הקיצוצים בתקציבי המחשוב הם בשורה רעה עבור חברות התוכנה הגדולות, חלקן גם מחזיקות מרכזי פיתוח בישראל - כמו אורקל, סיילספורס, סנופלייק, זום אינפו, דאטה דוג וסרוויס נאו. בימים האחרונים רשמו חברות תוכנה ארגונית נוספות ירידה חדה בבורסות בעקבות עדכון התחזיות שלהן: פורטינט דיווחה על קשיים בהגדלת היקפי המכירות ללקוחות קיימים בתחילת החודש וספגה ירידה של 19% במחיר המנייה בבת אחת. טוויליו, אחת מהחברות הבולטות בשוק הענן עדכנה את תחזית הצמיחה השנתית שלה מ־30% לטווח שינוע בין 15% ל־25%, ואיבדה בבת אחת שליש משוויה.

הנתונים הקשים של חברות התוכנה באים לידי ביטוי גם במדדים: מדד הבועה של לוסיד קפיטל, המחשב את מכפילי המכירות של חברות התוכנה בשנה הקרובה על פי מורגן סטנלי הגיע לשפל של כל הזמנים, מאז החלה פעילות המדד ב־2014. מדד קראנצ'בייס העוקב חברות התוכנה הארגונית שהונפקו בשנה שעברה - בהן קלטורה, טוסט ואפלובין - רשם ירידה של 58% בשווי החברות.

יש מי שמרוויח מקיצוץ העלויות

לא מדובר בהכרח בחדשות רעות עבור ההייטק הישראלי - לעיתים קיצוץ בצמיחה והידוק תקציבי עשויים להביא לסטארט־אפים מסוימים הזדמנויות. ובפרט אם הם מציעים מוצרים המאפשרים לחסוך בעלויות ולהיפטר ממערכות מיושנות ויקרות. "יש לא מעט הזדמנויות במה שקורה עבור סטארטאפים בתחום התוכנה", מרגיע יובל כהן, מייסד ושותף מנהל בקרן סטייג'וואן שמתמחה בין השאר בחברות תוכנה. "לא מעט תאגידים חותכים בפיתוח מוצרים לא רווחיים, והם יכולים לרכוש אותם מסטארט־אפים, במקום זאת. מוצרים שמסייעים לחברות גדולות להתייעל ולחסוך תהליכים פנימיים, לשפר את שירות הלקוחות שלהם, למנוע נטישת לקוחות או לאפשר להן להגביר את המכירות שלהן ללקוחות קיימים או חדשים - עשויות דווקא להרוויח מהמצב".

כזה הוא המקרה של סוכנות הנסיעות הדיגיטליות טריפאקשנס, של אריאל כהן ואילן טוויג. בחודש שעבר החברה הצליחה להעלות את שוויה מ־7.5 מיליארד דולר ל־9.2 מיליארד, ולהתכונן להנפקה לפי שווי של 12 מיליארד דולר. הסיבה לכך היא החסכון בעלויות שטריפאקשנס מספקת ביחס לסוכנויות נסיעות עסקיות הגובות עמלה גבוהה יותר. חברה נוספת שנהנית מהקיצוץ בעלויות הארגונים היא מאש פיימנטס של יוצאי פייפאל ופיוניר עודד זהבי וערן קוטוני, שמציעה לסמנכ"לי כספים מערכת המאפשרת להם לשלוט על ההוצאות בארגון ולמנוע בזבוזים לא מתוכננים מצד עובדים ומנהלים באופן לא מבוקר. 

עוד כתבות

מימין: דני בריקמן, מנכ''ל החברה, ועמית צימרמן, סמנכ''ל המוצר / צילום: Ben Itzhaki – Photography

הכפיל את השווי ב-6 חודשים ומגייס עוד עובדים: הסטארט-אפ Oasis Security גייס 35 מיליון דולר

אואזיס סקיוריטי פיתח פלטפורמת הגנה בסייבר לזהויות לא אנושיות בארגונים ●  עד כה גייס אואזיס סכום כולל של כ-75 מיליון דולר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / צילומים: עומר וידר, כדיה לוי

התקדים של רשות התחרות: הציטוטים שסיבכו את אייל רביד, ומי עשויים להיות הבאים בתור?

שנתיים לאחר שנחשפה פרשת תיאום המחירים, רשות התחרות החליטה לזמן את אייל רביד, מנכ"ל ויקטורי, לשימוע לפני הגשת כתב אישום ● לראשונה ובאופן תקדימי, קמעונאי מועמד לדין על בסיס התבטאויות בתקשורת ● בשבועות הבאים צפויות להתקבל החלטות לגבי עוד בכירים

אפרת שפר / צילום: שלמה שהם

כמה יקבל כל מפונה שיירשם לתוכנית התעסוקה החדשה בחיפה?

יוזמה של החברה הכלכלית חיפה, שותפות חיפה־בוסטון והעירייה מציעה רצף תעסוקתי למפונים שנותרו במלונות ● ד"ר אפרת שפר, מובילת התוכנית: "המטרה היא להעלות אותם על מסלול השיקום"

גבינת סקי של שטראוס. צפויה להתייקר בקרוב

גל העלאות המחירים נמשך: שטראוס וגד מייקרות את מוצרי החלב

אחרי תנובה וטרה, גם שטראוס מודיעה כעת על התייקרות בחלק ממוצרי החלב הלא מפוקחים בשיעור של כ-1.6% ● בין היתר מדובר על גבינת סקי, שמנת להקצפה וחלב יטבתה ● העלאת המחירים תיכנס לתוקף ב-19 במאי ● גם מחלבות גד הצטרפו לגל העלאות המחירים, והודיעו על העלאת מחירים בשיעור ממוצע של 3.5% החל מ-16 במאי

הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת סטנפורד / צילום: Reuters, Carlos Barria

היום שהכה בתדהמה והמשמעות של להיות יהודי: חמישה לקחים מסטנפורד

עו"ד יותם ברגר מסיים בקרוב את שנתו השנייה באוניברסיטת סטנפורד, אבל במקום לקדם את הדוקטורט שלו, הוא מבלה חלק ניכר מזמנו בפעילויות "הסברה" בגלל ההפגנות האנטי־ישראליות ● מה הוא למד על חבריו באוניברסיטה, ולמה הפתרון למשבר יכול להגיע מהנהלות של האוניברסיטאות?

מודעה המציגה נשק איראני ברחוב בטהרן, השבוע / צילום: Reuters, Majid Asgaripour

לא בעזרת הצבא: כך יכולה ישראל להכריע את איראן

התקיפה האיראנית הכושלת נגד ישראל יצרה חלון הזדמנויות נדיר לסיכול התחמשותה הגרעינית של איראן ● במקום לפתוח בעימות צבאי, מהלך בעל השפעה מוגבלת, לו מתנגדת הקהילה העולמית, ישראל צריכה לגבש כוח משימה בין־לאומי שמטרתו לחנוק את איראן במישור הכלכלי

הבורסה בוול סטריט / צילום: Unsplash, Ahmer Kalam

נעילה מעורבת בוול סטריט; תשואות האג"ח הממשלתיות בארה"ב צללו

הנאסד"ק ירד ב-0.3% ● AMD וסופר מיקרו צללו בעקבות הדוחות ● מחירי הנפט ירדו במעל ל-3% ● הפד הותיר את הריבית ללא שינוי ופאוול שלל העלאות ריבית נוספות ● וגם, המניות המומלצות של גולדמן סאקס

לטענת הבעל, תכנון מס היא זכות השייכת לו, שכן מדובר בפעולה שאינה מתייחסת לזכות משותפת שנוצרה במהלך החיים המשותפים / אילוסטרציה: Shutterstock

האם גרוש רשאי לבצע תכנון מס שיפגע בזכויות בת זוגו לשעבר?

זוג התגרש לאחר 19 שנות נישואים ● בסמוך לפרידתם, הבעל פרש משירות קבע והחל לעבוד כאזרח עובד צה"ל במשכורת חודשית, לצד קבלת פנסיית גישור ● ביהמ"ש קבע כי האישה זכאית לכ-40% מפנסיית הגישור, אולם אז התעוררה השאלה האם הבעל רשאי לקבוע כי פנסיית הגישור תסווג כ"הכנסה שנייה", והכנסתו מעבודתו השוטפת תיחשב כ"הכנסה ראשונה"

יו''ר הפדרל ריזרב, ג'רום פאוול / צילום: Associated Press

פאוול שולל העלאת ריבית נוספת ומרגיע את המשקיעים

הריבית בארה"ב נותרה על שיעור של 5.5% בהתאם לציפיות ● עפ"י ההערכות, הנתונים הכלכליים החיוביים בארה"ב, לצד האינפלציה הדביקה, מרחיקים את הסיכויים להפחתת ריבית בטווח הקרוב ● פאוול הדגיש כי הנתונים הכלכליים לא נתנו לפד את הביטחון להוריד את הריבית, אך שולל אפשרות להעלאת ריבית

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה חיובית בבורסה; היום עודכנו המדדים, אלה שיצאו ואלה שנכנסו למדד ת"א 35

מדד ת"א 35 עלה ב-0.5% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● הנפקות האג"ח הקונצרניות באפריל גדלו בישראל בכ-300% ● במיטב מעריכים כי בנק ישראל יוריד את הריבית בהחלטה הקרובה ● הפד הותיר את הריבית על כנה אך פאוול הדגיש שלא תהיה העלאת ריבית בקרוב ● עונת הדוחות בוול סטריט ממשיכה לתפוס תאוצה והערב אפל תפרסם את תוצאותיה הכספיות בסיום המסחר

משרדי אאורה בגבעתיים / צילום: טלי בוגדנובסקי

החברה שמוכרת חלומות לדירות בגבעתיים, אבל בעירייה לא מכירים

בדיווח לבורסה כללה חברת אאורה פרטים על יחידות הדיור שתקים בפרויקט התחדשות עירונית ברחוב כצנלסון בגבעתיים ● בעירייה אומרים: "הנתונים אינם תואמים את המציאות", ומצביעים על מקרה דומה שקרה עמה בעבר

שר המשפטים יריב לוין / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

לוין סירב למנות, וחברי הוועדה התקפלו: אלו 32 השופטים החדשים שנבחרו

לוין סירב לאפשר הצבעות שאינן ברוב של כל חברי הוועדה, וכך הצליח למנות מועמדים שחברי הימין ביקשו לקדם ● לבית המשפט המחוזי בירושלים מונה רק שופט אחד, על אף שישנם תקנים פנויים נוספים, בשל מחלוקת על זהות יתר המועמדים

5,000 דולר לפליט: המצרי שמגלגל מיליונים על חשבון תושבי עזה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ארה"ב וסעודיה קרובות מתמיד להסכם, גם בלי ישראל, אסמעיל הנייה כבר כמעט שבועיים באנקרה, במצרים עושים מיליונים מפליטים בעזה וארה"ב משלבת טכנולוגיה ישראלית בנגמ"שים ● כותרות העיתונים בעולם 

סניף של שופרסל / צילום: Shutterstock

רגע אחרי פסח: שופרסל שלחה לכ-100 עובדים מכתבי פיטורים

לא מדובר בהפתעה מבחינת העובדים, שלא מעט מהם תיארו בתקופה האחרונה כי הם חוששים למשרותיהם אחרי כניסתם של האחים אמיר ● רק אתמול הודיע המשנה למנכ"ל שופרסל ניצן גולדברג על עזיבתו את החברה

בורסת וול סטריט / צילום: Shutterstock

למכור את המניות בחודש מאי ולצאת מוול סטריט? זה מה שההיסטוריה מלמדת

האם נכנסו לחצי השנה הגרועה של השנה, וזה הזמן לצאת משוק ההון עד אוקטובר? לא בטוח ● אנליסטים בוול סטריט מתחילים לערער על האסטרטגיה הוותיקה "Sell in May and go away" ● ולמה הנפילה של אפריל לא מפחידה אותם?

קמפיין freeTV / צילום: צילום מסך

ב־freeTV לא חושפים את מספר הלקוחות, אבל משקיעים 2 מיליון בקמפיין בכיכובם

הקמפיין של מיזם הסטרימינג מתברג במקום השני בזכירות, ובמקום האחרון באהדה - כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● הפרסומת הזכורה ביותר שייכת לבנק מזרחי טפחות, בית ההשקעות מיטב חוזר למסך עם עוד פרסומת בהובלת כוכב "חברים"

שר הביטחון יואב גלנט / צילום: שחר יורמן, דוברות משרד הבטחון

שר הביטחון גלנט והרמטכ"ל הלוי סיכמו על מינויים לפורום מטכ"ל

למרות האופטימיות המצרית, חמאס טרם השיב להצעה ובכיר בארגון הטרור הצהיר כי "עמדתנו שלילית" ● לפיד לשר החוץ האמירתי: "הדבר החשוב ביותר - השבת החטופים הביתה" • תא"ל שלומי בינדר ימונה לתפקיד ראש אגף המודיעין ותא"ל אבי בלוט ימונה לתפקיד מפקד פיקוד מרכז • הפעולה במרכז הרצועה נמשכת: כמה מחבלים חוסלו, תשתיות טרור הושמדו • עדכונים בולטים

מערכת טילי פטריוט / צילום: Reuters, Baz Ratner

אחרי למעלה מ-30 שנה: ישראל נפרדת ממערכת הנשק המיתולוגית. זו המחליפה

33 שנים מאז שהוטמעה בישראל, בחיל האוויר התחילו בתהליכי פרידה ממערכת הפטריוט, שהצליחה ליירט תשעה איומים במלחמה הנוכחית ● למה מפרישים אותה דווקא עכשיו, מה הבדלי המחירים למערכת המחליפה קלע דוד, ואילו שכבות הגנה נוספות יש לישראל? ● גלובס עושה סדר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Shakh Aivazov, Jacquelyn Martin)

ביידן צולל לשפל חדש, והמוני גיאורגים יוצאים לרחובות להתנגד ל׳חוק הרוסי׳

ג'ו ביידן מוסיף לשקוע ● הריבית בארה"ב לא תרד, והמשכנתאות יעלו ● גיאורגיה לוחמת נגד מהפכה משפטית ● פדרו סאנצ'ס עושה בית ספר לראשי ממשלות, ופקיסטן אומרת למשתמטי מס: אין כרטיס SIM בלי מסים

מגרש מכוניות למכירה, נמל אשדוד / צילום: Shutterstock

צ'רי חדשה וחשמלית בדרך לישראל, והמסים מענף הרכב בשיא היסטורי

הסכום הממוצע של מס קנייה מרכב נוסעים חדש זינק ב-12.6% לעומת שנת 2022 ● מותג הפרימיום Exlantix של צ'רי בדרך לישראל, וכך גם הקרוסאובר של KGM הקוריאנית ● ועוד חדשות מענף הרכב