גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקבוצה ההודית הודיעה: נסגרה עסקת המימון לרכישת נמל חיפה

קבוצת אדאני-גדות מתקדמת עם קונסורציום בהובלת בנק מזרחי, שהיה המתמודד הרציני ביותר במגעים שנוהלו בחודשיים האחרונים ● עפ"י ההסכם שנחתם בין הצדדים, אדאני-גדות תקבל הלוואה לעד כשנתיים בהיקף של כ-1.7 מיליארד שקל

ספינות ממתינות בנמל חיפה / צילום: שלומי יוסף
ספינות ממתינות בנמל חיפה / צילום: שלומי יוסף

עסקת המימון לרכישת נמל חיפה נסגרה לפני שעה קלה. קבוצת אדאני-גדות, שזכתה במכרז בחודש יולי האחרון, הדהימה את בכירי המשק על נכונותה לרכוש את הנמל במלואו לפי תג מחיר כולל של 4.1 מיליארד שקל. היום (א') נודע כי הקבוצה סגרה את הסכם המימון. אדאני-גדות התקדמה עם קונסורציום בהובלת בנק מזרחי.

הקבוצה כוללת את בית ההשקעות מיטב ואת בנק SBI (State Bank of India) שיעניקו על פי ההסכם שנחתם בין הצדדים הלוואה לעד כשנתיים בהיקף של כ-1.7 מיליארד שקל.

חברת נמלי ישראל ביקשה להמשיך להפעיל חלק מנמל חיפה שאמור להתפנות
מלונות ושטחי מסחר: התוכנית הגרנדיוזית של האיש העשיר באסיה עבור נמל חיפה
4.1 מיליארד שקל לנמל חיפה: בקבוצה הזוכה בטוחים שמדובר במחיר מציאה

כדי לא לספוג הוצאות ריביות גבוהה לאורך תקופת של כ-32 שנות זיכיון, קבוצת אדני וגדות בחרו לקחת הלוואה קצרת מועד. את יתרת הסכום הנדרש להשלמת הרכישה יממנו אדני גדות ממקורותיהם העצמיים.

נזכיר כי במהלך החגים אדאני-גדות ביקשה אורכה מהמדינה להשלמת ההליכים הרגולטורים הנדרשים, והיא אכן קיבלה אותה בספטמבר וה"דד-ליין" הוא עד ל-27 בנובמבר. אלא שמעבר לחתימה על הסכם המימון לרכישה המורכבת, נותר לקבוצה להשיג עוד סדרה של אישורים ממשרדי הממשלה ורגולטורים. כך שהצורך בהשלמת הסכם המימון היה דחוף לה.

לאחר הזכייה פורסמו עבודות כלכליות שדיברו על כך שקבוצת אדאני ממונפת מאוד. אחד מהחברות של קרדיט סוויס פרסמה הערכה לפיה "תרחיש גרוע עלול להוביל אותה (את קב' אדאני, ח' ש') לסחרור ולמלכודת חוב מאסיבית". עם זאת, בקבוצה פרסמו מצגת מיוחדת שבה נתונים שמלמדים על כך שהמינוף שלה סביר והיציבות שלה איתנה.

קבוצת אדאני רכשה את נמל חיפה לפי הצעה של 3.9 מיליארד שקל, שנחשבת כ-4.1 מיליארד שקל, משום שהמדינה קבעה בתנאי המכרז שההצעה הגבוהה ביותר תקבל תוספת על הנייר של עוד 200 מיליון שקל, כדי לתת לה ניצחון ברור. עם זאת, הצעת אדאני-גדות היתה גבוהה ביותר ממיליארד שקל מההצעה הבאה, כך לפי ההערכות, של קבוצת רמי אונגר וקרן ג'נריישן שהציעה "רק" 2.65 מיליארד שקל, ולכן הפתיעה רבים.

אדאני-גדות מתכננת לבצע פרויקטים מסיביים בתחום ההשבחה הנדל"נית בנמל חיפה, ולפתח בו שטחי מסחר ומשרדים, לפי תוכניות בניין העיר הקיימות. הקבוצה רואה בעסקה בטוחה יחסית, למרות המימון בהיקף הגבוה. היא מזרימה הון עצמי של פחות ממיליארד שקל. כאשר המדינה סידרה לה שבקופת נמל חיפה יש כמות מזומנים גדולה שתשמש לצורך המשך פיתוח הנמל.

הרכבה של אדאני-גדות בנוי כך: 70% מהקבוצה שייכים לאדאני פורטס ( ASPEZ ), חברה ציבורית שנסחרת בבורסה ההודית לפי שווי של 23.4 מיליארד דולר. היתרה - 30% שייכת לקבוצת גדות הישראלית, שנשלטת על ידי קרן טנא (58%) בניהול אריאל הלפרין ושותפות ווליו LBH בניהולו של יאיר אפרתי מטעם בית ההשקעות ווליו בייס שמחזיקה ביתרת האחזקות בגדות (42%).

גאוטם אדאני שחגג בקיץ האחרון את יום הולדתו ה-60, הוא כיום האיש השלישי בעושרו בעולם אחרי אילון מאסק וג'ף בזוס. אדאני הקים אימפריה עסקית שמתבססת על תעשייה כבדה, תקשורת, פחם, תקשורת וסחר במתכות כמו אלומיניום. עסקיו מגוונים מאוד וכוללים כאמור את אדאני פורטס שמחזיקה בנמלי ים ושדות תעופה, ואזורים כלכליים מיוחדים ( SEZ ) במדינות בהם חל משטר מס ייחודי שמאפשר שמירה לא אחת בכספות מיוחדות של אוצרות אומנות ופריטים רבי ערך.

אחד הגורמים במשק, שמכיר את פרטי העסקה, ציין כי הוא מבין את ההיגיון בה, ומדוע היה על אדאני-גדות לשלם כל כך הרבה. אך הוא הוסיף "אבל מה שמטריד אותי הוא שזו עדיין עסקה ברמת מינוף גבוהה, ולנו יש כרגע פחות צורך לעסקאות לא סחירות בהיקפים גדולים כאלה. בנוסף, זו עסקה שהמודל העסקי שלה הוא להיות חברת נדל"ן מניב בתוך הנמל - לעשות מסחר ויכול להיות שזה יהיה נפלא כמו שיש את הנמל בתל אביב שהוא מדהים ופורח ויכול להיות שגם שם זה יהיה. אבל כשחברה נכנסת לעסקי הנמל שזה עסק תפעולי ותשתיתי ובונה את כל המודל העסקי שלה על נדל"ן מניב זה מוזר בעיני ועל זה לא הייתי רוצה להסתמך".

מר קארן אדני מנכ"ל APSEZ מסר: " אני שמח שהשקעתנו בנמל חיפה מתקדמת בהתאם לתוכניות והצלחנו להשיג אבן דרך חשובה זו. אני בטוח שזו היא רק ההתחלה של מערכת יחסים הרבה יותר עמוקה שתתפתח בין קבוצת אדני לישראל והשקעותיה באזור".

עופר לינצ' בסקי מנכ"ל גדות מסר: "אנו מודים לבנק מזרחי בית ההשקעות מיטב ויתר הגופים השותפים בקבוצת המימון, המאמינים בחזון שלנו לפיתוח נמל חיפה. ההצעות שהוגשו לנו מצביעות על כך שגם בתקופה זו אדני וגדות נהנות מיכולת כלכלית יוצאת דופן במונחי השוק הישראלי ומרמת אמון גבוהה של הגופים הפיננסים בארץ ובעולם.

"היכולות הפיננסיות הללו ועוצמת הקבוצה יאפשרו לנו להגשים את החזון לפיתוח נמל חיפה ולהופכו לנמל הלאומי המוביל במדינת ישראל. נמל שיהווה את שער הגישה המועדף בין היתר למטענים המגיעים ממדינות המזרח הרחוק ומיועדים למערב.

"קבוצת גדות לא יכלה לבחור בשותפה ראויה יותר מקבוצת אדני, לה הידע המקצועי והחזקות חובקות עולם בנמלים, שדות תעופה ופרויקטי אנרגיה ירוקה. עסקיה הנרחבים של אדני ששווייה נסק בשנים האחרונות אל מעל ל- 200 מיליארד דולר ואיתנותה הפיננסית יאפשרו לנו לצד הידע שנצבר בקבוצת גדות, למקסם את נכסי הנמל".

עוד כתבות

אילן רביב, מנכ''ל מיטב / צילום: רמי זרנגר

לאחר שזינקה 1,200% בשלוש שנים: ההמלצה שנותנת רוח גבית לבית ההשקעות הגדול בישראל

בג'פריס צופים שבית ההשקעות הגדול בישראל ימשיך ליהנות מהרוח הגבית שמספק לו שוק החיסכון הארוך וקצר הטווח ● שווי המניות של משפחות סטפק וברקת - כמעט 6 מיליארד שקל

מיכה קאופמן, מנכ''ל ומייסד פייבר ואור עופר, מייסד ומנכ''ל סימילרווב / צילום: יואב הורנונג, איל יצהר

הישראליות שנופלות בוול סטריט אחרי פרסום הדוחות

סימילרווב אכזבה את השוק עם התחזיות שפרסמה בדוחותיה, והמניה נופלת בחדות במסחר המוקדם ● פייבר סיפקה תוצאות מעורבות, וגם המניה שלה מגיבה בירידות ● מנכ"ל פייבר: "אנו נמצאים בעיצומו של שינוי משמעותי באופן שבו ארגונים מאמצים AI"

הקונסול הכללי בניו יורק, אופיר אקוניס בנימיני וגואטה, כאן ב', 11.02.26 / צילום: דוברות הכנסת

האם לאיראן יש טילים שמאיימים על ארה"ב?

הטווח המקסימלי של הטילים שבידי איראן רחוק מלהגיע לארה"ב, והוא יכול להגיע רק עד מזרח ודרום אירופה ● המשרוקית של גלובס

תנובה / צילום: שלומי יוסף

המחוזי: תנובה עשתה דין לעצמה והחזיקה בשטח שאינו בבעלותה

ביהמ"ש קבע כי תנובה אינה בעלת זכויות בשטח בבאר שבע שהחזיקה במשך עשרות שנים ● בנוסף נמתחה ביקורת על התנהלות החברה: איך תאגיד עתיר-משאבים, המלווה ביועצים משפטיים צמודים, שוכח לחתום על הסכם לקבלת מקרקעין?

קופות החולים / צילומים: איל יצהר, דוברות לאומית. עיבוד: טלי בוגדנובסקי

אילו קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד?

דוח חדש של משרד הבריאות חושף: מיהן קופות החולים המובילות בתחום בריאות הנפש והתפתחות הילד? ● בנוסף חושף הדוח שינוי דרמטי ברמת האלימות כלפי הצוותים הרפואיים

בית הדין הרבני / צילום: Shutterstock

אושר לקריאות שנייה ושלישית: בתי דין רבניים יוסמכו להיות בוררים בעניינים אזרחיים ללא אישור בית משפט

על פי ההצעה שהוגשה על ידי חברי כנסת מיהדות התורה, בתי דין דתיים יהיו בעלי סמכות לדון כבוררים לפני דין תורה בעניינים אזרחיים, אם הצדדים הסכימו לכך ● סמוטריץ': "קורא לדיינים: כנסת ישראל נותנת לכם הזדמנות להראות לעם ישראל דין תורה וצדק"

בתי הזיקוק, חיפה / צילום: שלומי יוסף

בניגוד לתוכניות הממשלה: המבקר בדוח חריף נגד העברת בזן

דוח מבקר המדינה על מוכנות משק החשמל למלחמה מזהיר מפני סגירת בית הזיקוק בחיפה ומדגיש את החשיבות של ייצור מקומי של דלקים ● הדוח עורר זעם בקרב ראש המועצה הלאומית לכלכלה, הרשויות המקומיות וארגונים ירוקים, שטוענים שהמתקן מהווה סיכון ביטחוני וסביבתי ומדגישים את הצורך בפינוי ובקידום חלופות מבוזרות

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

נעילה מעורבת בתל אביב; אנלייט זינקה ב-12%, דלתא מותגים נפלה ב-16%

מדד ת"א 35 עלה בכ-0.3% ● דלתא מותגים הפילה גם מניות אופנה אחרות ●  טבע עלתה בעקבות ניסוי מוצלח ● אלביט טיפסה בקרוב ל-3%, לאחר שהודיעה על עסקאות בגובה 435 מיליון דולר ● לאחר שזינקו אתמול, מניות הבנייה והנדל"ן ירדו, מדד מניב חו"ל נפל במעל 4%

נתב''ג / צילום: Shutterstock

לקראת סגירת השמיים? הוכרז סכסוך עבודה בענף התעופה

הסכסוך יחול על למעלה מ-11 אלף עובדים בחברות התעופה אל-על, ארקיע, ישראייר ואייר חיפה, וכן על רשות שדות התעופה ● הרקע לסכסוך הוא הכוונה להקים בסיס פעילות של ווייזאייר בישראל ללא היוועצות עם נציגות הכובדים בענף התעופה

ניסים פרץ, מנכ''ל נתיבי ישראל, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

מנכ"ל נתיבי ישראל: "תהיה רכבת לקריית שמונה, נקודה"

בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס אמר ניסים פרץ, מנכ"ל נתיבי ישראל, כי "סיימנו את התכנון של הרכבת לקריית שמונה, אנחנו נמצאים בשלב קידוחי הקרקע, ובשנה הבאה נצא למכרזים הגדולים" ● בנוסף התייחס פרץ ליוזמת סמוטריץ' להעניק מעין ארנק דיגיטלי לתושבי קו העימות: "שהממשלה תפסיק לחלק תופינים. אני לא צריך 2,500 שקל, זה מעליב"

משרדי פאלו אלטו / צילום: Shutterstock

כפי שנחשף בגלובס: פאלו אלטו רוכשת את KOI הישראלית בכ-400 מיליון דולר

פאלו אלטו הודיעה על כוונתה לרכוש את חברת הסייבר הישראלית קוי (Koi), שגייסה קרוב ל-50 מיליון דולר בלבד מאז הקמתה ● סכום העסקה לא נמסר, אך הוא מוערך בכ-400 מיליון דולר

אוניית משא של צים / צילום: ליאור פטל עבור צים

"עסקה רגישה, שיש לה שיקולים פוליטיים": מניית הפג־לויד צנחה בעקבות רכישת צים

התגובה המיידית בשווקים להכרזה כי החברה תרכוש את צים הייתה שלילית ● אנליסטים מיהרו להסביר בתקשורת הגרמנית כי ישנה מגמת קונסולידציה כעת בשוק התובלה הימית, וכי רכישות ומיזוגים הם רוח התקופה

בורסת פרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

מגמה חיובית באירופה; קרפור נופלת לאחר פרסום הדוחות

הפוטסי עולה בכ-1%, הדאקס מטפס בכ-0.8% ● מוקדם יותר, הניקיי רשם עליות של כ-1% ● ההוראה האחרונה של באפט: צמצום החזקות בחברת אפל ● החוזים העתידיים על וול סטריט רושמים עליות קלות ● סקר של בנק אוף אמריקה: מספר שיא של משקיעים סבור כי ההשקעות ב-AI מופרזות ● האזהרה של אילון מאסק וטים קוק: זה המשבר הבא, וזה הולך ומתקרב ● לאחר הירידות בתחילת השבוע, הזהב והכסף בעלייה ● עדכונים שוטפים

נשיא טורקיה, רג'פ טאייפ ארדואן / צילום: ap, Achmad Ibrahim

גם עצירת המלחמה לא בולמת את שנאתו של ארדואן כלפי ישראל. זו הסנקציה החדשה

אחרי המסלול העוקף דרך הרשות הפלסטינית והפריקה והטעינה מחדש בנמלים זרים, אנקרה מהדקת את החנק הכלכלי: הופסקה הנפקת "תעודות העדפה" (יורומד) המאפשרות פטור ממכס לסחורות טורקיות המגיעות לישראל דרך צד שלישי ● הנפגע הצפוי העיקרי: ענף הרכב

אלונה בר און, מו''ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז / צילום: כדיה לוי

אלונה בר און, מו"ל גלובס: "עיתונות כלכלית מביאה נתונים ולא דעות פוליטיות"

"אנחנו מנסים לעשות עיתונות אחרת", כך אמרה הבוקר אלונה בר און, מו"ל גלובס, בכנס שמים את הצפון במרכז של גלובס ● עוד הוסיפה בר און, כי "המטרה שלנו היא לספק לאזרחים מידע מהימן ומדויק לו הם זקוקים לצורך תפקודם בחברה החופשית"

חנות בגדים / צילום: Shutterstock

שוק האופנה בישראל מגלגל 25 מיליארד שקל, אבל נתון אחד חושף משבר שקט

תעשיית האופנה הישראלית מתמודדת עם שורת אתגרים לא פשוטים, בין השאר בגלל התחזקות האונליין ומבנה השוק ● מבדיקת גלובס עולה כי מדד ההלבשה צנח ב־34% בעשור החולף

חיים ביבס, יו''ר מרכז השלטון המקומי / צילום: ראובן קפוצ'ינסקי

חיים ביבס: "אחרי הבחירות נוכל לקדם מהלכים אמיצים"

ביבס אמר ב"פורום נדל"ן מוביל" כי "כרגע אין ממש שר במשרד הפנים, ולכן קשה לקדם דברים" ● הנהלת תאגיד השידור הוחלט ששידורי גביע העולם ישודרו באיכות הצפייה 4K, שהיא הסטנדרט בשוק, רק באפליקציית כאן Box ● הכנס של חברת ההשקעות הגלובלית נויברגר ברמן בגלריית דובנוב בתל אביב ● אירועים ומינויים

בשר בסופרמרקט / צילום: תמר מצפי

האסדרה בשוק הבשר שתוריד את המחירים ב-15%

במשך שנים הרגולציה במדינת ישראל אסרה על מכירת בשר טחון שהגיע טחון מהמפעל ברשתות השיווק ובקצביות ● בקרוב - בעקבות עבודת מטה משותפת בין משרד החקלאות, רשות האסדרה ומשרד הבריאות - זה הולך להשתנות

מטוס Ryanair / צילום: ryanair

החל מ-120 דולר: החברות שהסתערו על הקו הרווחי של החברה שנטשה את ישראל

בקיץ הקרוב היצע הטיסות לאיטליה יגדל בזכות תחרות גוברת של חברות התעופה על היעדים ● החברות זיהו את הפוטנציאל, בין היתר בזכות היעדרה של ריינאייר, והחלו בהשתלטות על הקווים ליעדים שהפעילה בעבר ● וגם: חברת הלואו קוסט שתגביר את התחרות בטיסות לגרמניה

דוד צרויה, מנכ''ל פלוס500 / צילום: נתנאל טוביאס

שלושת בכירי Plus500 הישראלית מכרו מניות בכ־280 מיליון שקל

לאחר שפלטפורמת המסחר הגיעה לשווי של יותר מ־12.5 מיליארד שקל בלונדון, מכרו המנכ"ל ושני סמנכ"לים חלק מהחזקותיהם ונותרו להחזיק מניות במעל חצי מיליארד שקל ● לאחרונה הודיעה פלוס500 על כניסתה לשוק החיזוי בו פועלת פולימרקט