גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

המחסור באקמול ובאנטיביוטיקה: התרוקנות מדפי התרופות עשויה להביא לגל של עליות מחירים

לא רק בעיות אספקה: חברות הפארמה מצפות מהממשלה לייקר את המחירים המפוקחים ● בעוד שבמשרד הבריאות התנערו מאחריות בימים האחרונים, המועצת הלאומית לרוקחות קוראת לממשלה להתערב ● יו"ר הסתדרות הרוקחים: "המחסור לא ייפתר בקרוב"

בית מרקחת / צילום: תמר מצפי
בית מרקחת / צילום: תמר מצפי

מאנטיביוטיקה, דרך אקמול ועד כדורים נגד חרדה - כל אלה ועשרות תרופות נוספות חסרות במלאים של בתי המרקחת. הפעם כבר לא מדובר במחסור בביצים או בחלב אלא בבעיה שעלולה לפגוע בבריאות הציבור. הדיווחים על המחסור בימים האחרונים מעלים בענף חשש מפני התנפלות של הציבור על הסחורה שנשארה, בניסיון לצבור מלאי ביתי, באופן שיחריף את המחסור בשוק עוד יותר.

המגמה שמדאיגה את תעשיית הביומד: פחות חברות חדשות קמות בישראל
הנתון שמבשר את גל הפיטורים הבא בהייטק: הלקוחות הגדולים מקצצים תקציבי מחשוב | ניתוח 

כעת, המועצה הלאומית לרוקחות במשרד הבריאות קוראת להקים ועדה שתטפל בנושא - כך עולה ממכתב ששיגר ביום רביעי יו"ר המועצה, פרופ' אמנון הופמן, למנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' נחמן אש ולמשנה המנכ"ל ד"ר ספי מנדלביץ.

המכתב, שהגיע לידי גלובס, מהווה למעשה הכרה ראשונה של גורמים ממשלתיים בבעיה, אחרי שבימים האחרונים התנער משרד הבריאות בתגובותיו לתקשורת ממדפי בתי המרקחת המתרוקנים, טען שיש תחליפים גנריים לכל מה שחסר - וגילגל את האחריות לטיפול במחסור אל חברות התרופות.

"להבנתנו, ישנן סיבות שונות התורמות למצבי החוסר", כותב הופמן למנהלי המשרד. "סיבות אלה מערבות גורמים שונים כגון יצרני תרופות, יבואנים, בתי מסחר המפיצים את התרופות, בתי מרקחת, בתי חולים וקופות החולים. אלו אחראיות לחתימת הסכמי רכש, קביעת תנאי האספקה וניהול רמות המלאי והתחליפים. עם זאת, חשוב לזכור שבשורה התחתונה המטופלים עלולים להיפגע ממחסור בתרופות ומפגיעה ברצף הטיפול התרופתי".

הופמן הציע "להקים במסגרת פעילות המועצה ועדה ייעודית שתדון בנושא חוסרים בתרופות בישראל. הוועדה תהיה מורכבת גם מאנשי מקצוע בתחומי לוגיסטיקה, רכש וניהול המלאי". ועדה זו תזמין לדיוניה את כל הגורמים "ותגבש המלצות אשר תוגשנה להנהלת המשרד".

 

מאחורי הקלעים: המאבק של יצרני התרופות

מכתבו של הופמן עוסק בקשיים הלוגיסטיים, אבל מצניע את אחת הסיבות הסמויות למשבר הנוכחי בענף. מאחורי הקלעים, מתנהל מאבק של חלק מיצרני התרופות ומפיציהן להעלאת מחירי התרופות.

כל התרופות בישראל הן תחת פיקוח ממשלתי שנקבע בוועדה משותפת למשרדי האוצר והבריאות. זוכרים את המחסור בחמאה? ענף הפרמצבטיקה לא שונה: כשבשוק מתלוננים שהמחירים המפוקחים נמוכים ולוחצים להעלאותם - המוצרים נעלמים מהמדפים.

בשיחה עם גלובס אומר יו"ר הסתדרות הרוקחים דוד פפו "כי כרגע אין חשש מהתייקרות, אבל כנראה שחלק מהעניין הוא ניסיון החברות להעלות מחירים. המחירים בארץ זולים, אפילו זולים מאוד. אם ועדת המחירים לא מאשרת לייקר, היבואן או היצרן יפסיק למכור".

מבחינת האוצר, שטרוד כרגע בדרישות התקציביות של חברי הממשלה החדשים וביוקר המחיה המאמיר, העלאת מחירי התרופות היא דבר שמעדיפים להימנע ממנו.

הריכוזיות הגבוהה והקנאביס הרפואי

כמו ענפים אחרים במשק הישראלי, גם שוק התרופות סובל מריכוזיות גבוהה. פפו מסביר כי מעבר למחסור בין־לאומי אובייקטיבי בתרופות, המצב אצלנו קשה יותר: "יש שתי חברות הפצה גדולות בארץ שמרכזות את מרבית הפצת התרופות - סל"א שהיא חברת בת של טבע, וחברת נובולוב.

"נובולוג מפיצה המון תרופות בינלאומיות, כמו פייזר למשל, באופן בלעדי. זאת בעיה כי אין להשיג אותם במקום אחר. כתוצאה משינויים מבניים בענף וכניסת מוצרים חדשים להפצה, שתי החברות פשוט קרסו. אנחנו לא מקבלים את ההזמנות, לא בזמן ולא בכמות. כדי לסבר את האוזן, אם אני מזמין 30 פריטים אני מקבל 4. זה לא פשוט, כי אם בית מרקחת לא מקבל במשך שבועיים זאת דרמה".

מחסור בתרופות הוא לא תופעה חדשה. בענף מספרים על תהליך איטי שנמשך כבר שלוש שנים וחמק מתחת לרדאר. "בחצי שנה האחרונה זה הגיע למצב דרמטי", טוען פפו, ומצביע על גורם נוסף ומפתיע למחסור בתרופות: הקנאביס.

"הכנסת הקנאביס הרפואי להפצה בבתי המרקחת גרמה לקריסה טוטאלית של המערכות, כי התווסף מקטע שדורש הרבה מאוד תשומת לב ורגולציה". לדבריו, "המחסור לא זמני ולא נראה שייפתר בקרוב. הוא התחיל כבר לפני שלוש שנים והחמיר עם הקורונה והמלחמה באוקראינה".

יצרני התרופות מלינים על קשיים בהשגת חומרים הנדרשים לרקיחת המוצרים. בכובעו כבעלים ומנכ"ל משותף של היצרנית אוניפארם, מסביר ד"ר רון תומר, המוכר יותר כנשיא התאחדות התעשיינים, על השיבושים בייצור: "כל שרשראות האספקה נפגעו קשה וכולם חוו בעיה בהשגת חומרי גלם, וגרוע יותר, בהשגת חומרי עזר. מחסור בחומרי מילוי לטבליות או חומרים שממוססים אותם, למשל, פוגע בעשרות מוצרים של חברה מסוימת.

"כל היצרנים באירופה ובארה"ב סובלים ממחסור. עכשיו, אני לא יכול להחליף רכיב אחד באחר. תרופות זה לא סנדוויץ' שאם חסר המיונז אפשר לשים חרדל". תומר סבור שגם הרגולטור לא יצליח לעזור במצבו הנוכחי: "משרד הבריאות לא מתפקד בתחום התרופות כי חסר לו כוח אדם באופן קיצוני".

ישראל מתועדפת נמוך בשוק העולמי

תומר מסביר שנערך מראש עם מלאי של חומרי עזר לשנה, אבל מספר על מקרה שממחיש את המצוקה: "בחודש מאי הזמנתי מהולנד טון של עמילן ספציפי המשמש אצלנו כחומר עזר ב־30 פורמולות שונות. היינו אמורים לקבל את הטון בחודש ספטמבר. ביולי אני מקבל הודעה מהספק שהוא דוחה את האספקה ליוני 2023. אני מתקשר לספק ההולנדי ומתחנן בפניו, אבל הוא לא מצליח להשיג לי.

"שברנו את הראש מה לעשות. במקרה, אני מכיר סוכן כימיקלים לתרופות גדול בהולנד. ביקשתי ממנו שיתקשר לאותו ספק ויזמין את העמילן, בלי לספר שזה מיועד לישראל. הוא הזמין ואמרו לו: 'זה חומר שקשה לספק אותו, יש המון דרישה ויש לנו עיכובים בייצוא, אבל בגלל שאתה הולנדי נדאג לך'. אחרי חודש הוא קיבל שני טון.

"עד היום, כשאתה פונה לסוכן הישראלי, אתה לא מצליח לקבל את החומר הזה. זה לא חלילה כי מישהו אנטישמי או לא אוהב את ישראל, אלא בגלל שעניי עירך קודמים. נוצר מחסור עולמי ואז יש תיעדוף, שבו ישראל היא לא שוק קריטי".

יש להזכיר שבקורונה ישראל הייתה הראשונה בעולם להשיג חיסונים בהיקפים גדולים, אך כעת נראה שהממשלה עושה מעט מאוד כדי לקדם אותנו בתור לתרופות ולחומרי הגלם הנדרשים בארץ.

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה: "תפיסת המדיניות שנהוגה בישראל זהה למדינות ה־OECD, כלומר רכש התרופות נמצא באחריות הארגונים הרפואיים והחברות המשווקות. התערבות המדינה נעשית במקרים בהם השוק לא מסדיר את עצמו ויש חשש לבריאות המטופלים.

"מנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' נחמן אש, הנחה את אגף הרוקחות לבצע בדיקה מקיפה עם קופות החולים למיפוי החוסרים בתרופות. במידת הצורך המשרד יפעל בנושא".

עוד כתבות

מתוך הקמפיין של רשות המסים / צילום: צילום מסך מיוטיוב

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

דורון כהן / צילום: איל יצהר

משרד המשפטים בוחן ניגוד עניינים במועמדות דורון כהן ליו"ר רשות שוק ההון

דורון כהן, מנכ"ל האוצר לשעבר, מועמד לתפקיד יו"ר רשות שוק ההון לצד מ"מ יו"ר הרשות הנוכחי, עמית גל; והמשנה למנכ"ל חברת הביטוח ווישור, זיו כהן ● משרד המשפטים בוחן האם קיים חשש לניגוד עניינים במינויו של דורון כהן, שאחותו מכהנת כדירקטורית בלתי תלויה בחברת הביטוח מגדל

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו זינקה ב-19% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

וורן באפט נואם באסיפה השנתית של ברקשייר האת'ווי

היורש, ההשקעה המסתורית, והדרך ל־50% תשואה בשנה: התובנות מהכנס הגדול של האורקל מאומהה

וורן באפט, המשקיע הפרטי הגדול והמפורסם בעולם עמד בסוף השבוע בפעם ה־51 על הבמה באומהה והשיב לשאלות משקיעיו במשך חמש שעות ● מדוע הקטין את ההחזקות שלו באפל, מה הוא חושב על מהפכת ה־AI, למה הוא מגדיל את קופת המזומנים שלו במקום להשקיע אותה, ומה היה עושה לו חזר לגיל 20

דורון ארזי, אסף וונד, אודי מוקדי / צילומים: ליאורה כץ, איל יצהר, דיויד שפר

שתי חברות ישראליות פרסמו דוחות בוול סטריט, ונפלו בסוף השבוע

במדור השבועי של גלובס בדקנו מה קרה למניות הישראליות הבולטות בוול סטריט במהלך הסופ"ש ● היפו צללה בכ-17% בעקבות מימושים ● סייברארק צללה למרות שהציגה דוח חזק עם תחזית חיובית ● ומניות רדקום וסרגון עלו בעקבות דיווחים על חוזים חדשים

שרוול אשפה לפינוי שיפוצים / צילום: תמר מצפי

הקבלן איחר במסירת דירה בפרויקט תמ"א. זה פיצוי הענק שיקבלו הרוכשים

ביהמ"ש קבע כי סעיף 5א לחוק המכר, הנוגע לאיחור במסירת דירה, חל גם על פרויקטי תמ"א 38, אף שבעבר נקבע בפסיקה כי בפרויקטים כאלה מדובר בהתקשרות למתן שירותי בנייה, שעליה חל חוק חוזה קבלנות

ראש ה-CIA, וויליאם ברנס / צילום: Associated Press, Carolyn Kaster

ראש ה-CIA בדרך לדוחא לפגישת חירום, לנוכח זה ששיחות ישראל-חמאס "עומדות להתפוצץ"

שר הביטחון הבהיר: "המשמעות של סירוב חמאס - פעולה עצימה ברפיח בזמן הקרוב ביותר" • ראש ה-CIA יגיע ל"פגישה דחופה" בדוחא: "השיחות עומדות להתפוצץ" • 10 ישראלים נפצעו מפצמ"רים שנורו מרפיח לכרם שלום, 3 מהם במצב קשה • נפילות בקריית שמונה אחרי שורת אזעקות בצפון, בן 65 נפצע קל מרסיסים • עדכונים שוטפים

שר החוץ הטורקי, הקאן פידאן / צילום: Associated Press, Bilal Hussein

האינטרס המשותף של טורקיה ואיראן נחשף בראיון של שר החוץ

בתקופה האחרונה, רבים הרימו גבה בשל הפגישות התכופות של בכירי טורקיה דווקא עם מקביליהם האיראנים ● כעת מתברר כי שר החוץ של טורקיה טען בראיון, כי הוא מאמין שהמיליציות הפרו־איראניות בעיראק יכולות לפעול כנגד המחתרת הכורדית באזור סינג'אר שבצפון עיראק

בבסיס סודי שמתרחב במהירות: כך נערכת איראן למתקפה הבאה נגד ישראל

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: מה גורם לצבאות של מדינות הערביות להיות לא יעילים, הבסיס הסודי של איראן וסיפורה של ניצלות שואה שהייתה בקיבוץ מפלסים ב-7 באוקטובר ● כותרות העיתונים בעולם 

מקבוק אייר של אפל / צילום: יח''צ אפל

לעבור למחשב של אפל: כל הסיבות בעד ונגד

מי שהתרגל למערכת ההפעלה ווינדוס יתקשה להתרגל ל-MacOS, וגם ייאלץ להיפרד מחלק מהתוכנות המוכרות ● היתרון הבולט: היכולת של מכשירי החברה "לדבר" ביניהם ולקצר תהליכים

בנייה בדרום. חומרי הגלם לבנייה מתייקרים / צילום: Shutterstock

השלכות החרם הטורקי כבר כאן: אלה המוצרים שמתייקרים

כנען סנטר הודיעה על עלייה של כ־20% במחירי צמר זכוכית, קבוצת נוימן מעלה ב־9% את מחיר מוצרי הברזל, וחברת רב בריח מעלה מחירי מוצרים ב־8% • "בקרוב נראה הודעות נוספות כאלו"

אילוסטרציה: shutterstock

ההתייקרות כבר פה, אספקת חומרי הגלם בסכנה: החרם הטורקי מכה בענף הבנייה

שלוש חברות הודיעו על העלאת מחירי מוצרים המשמשים לבנייה, בעקבות חסימת היצוא מטורקיה ● הפתרון המיידי: מסלולי "מעקף" שצפויים להוסיף עלויות ולעכב את הגעת הסחורות ● הקבלנים אובדי עצות: "חברות ביצוע יקרסו, עבודות תשתית יתייקרו, והציבור ישלם מחיר"

מוויקס ועד מאנדיי: לעובדי ההייטק יש אופציות בשווי 2 מיליארד דולר לממש

לאחר שבשנה החולפת מימשו עובדים בחברות הטכנולוגיה מישראל אופציות ברווח של 824 מיליון דולר - כשליש משווי המימושים בשנת השיא 2021, הובילו העליות בשווקים לזינוק בשווי ההטבה שבה הם מחזיקים כיום ● חברות שבולטות בהיקף ההטבה לעובדים: סנטינל וואן, מאנדיי, נייס וגלובל־אי ● וגם: כך מפתות חברות ההייטק עובדים כשיש פחות כסף בקופה, ומה עדיף - אופציות או מניות חסומות?

בורסת תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

ירידות קלות בבורסה המקומית; מניות הבנייה צוללות בכ-2%

ת"א 35 יורד בכ-0.1% ● השקל נחלש מול המטבעות הזרים ● אייל הררי יחליף את ארז ענתבי כמנכ"ל אלוט ● חוזה חדש לאלקטריאון בסין ● מיטב: הקמעונאיות מעלות מחירים רק כי הן יכולות, לא בגלל הצורך שלהן לפצות על גידול בהוצאות ● וורן באפט מכר מניות אפל ופוזל להודו, "יש שם המון הזדמנויות" ● בבנק אוף אמריקה דווקא ממליצים על אפל באפסייד של 33%

ד''ר רוני סימונס, עמותת שותפות מגן / צילום: ינאי יחיאל

שיטת טיפול חדשה מנסה לסייע ללוחמים במניעת פוסט טראומה

הגישה שמציעה עמותת שותפות מגן משכללת טיפול משנות ה-80 באמצעות טכנולוגיות מציאות רבודה, תנועות עיניים ושיטות לוויסות רגשי ● עד כה, מאות לוחמים ואנשי כוחות הביטחון עברו את הטיפול ●  ישראל מתגייסת

ההפגנות בקמפוסים בארה"ב העירו את תעשיית הפייקים

המחאות בקמפוסים הפכו לוויראליות. אבל לא כל מה שפרסמו עליהן נכון ● המשרוקית של גלובס

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דיויד קארב, Shutterstock

המניה קרסה בוול סטריט, וחברת האוטוטק מגייסת חוב בת"א

ארבה רובוטיקס של קובי מרנקו תנסה להנפיק אג"ח ב־120 מיליון שקל ולהירשם בבורסה בת"א, לאחר קריסת המניה בנאסד"ק ● כספי הגיוס יועברו לחברה בכפוף לחוזה עם יצרן רכב מוביל

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

העליות בת"א התמתנו בנעילה מהחשש כי עסקת החטופים לא תצא לפועל

מדד ת"א 35 עולה ב-0.4% ● השקל הפגין איתנות השבוע, אך בסיכום אפריל נחלש מול הדולר ● אפל הציגה את תוצאותיה הכספיות והמניה זינקה ● במזרחי מעריכים כי למרות דוח התעסוקה הפושר של חודש אפריל בארה"ב לא אמור להשליך מהותית על תזמון הורדת הריבית ● באופנהיימר מזהים הזדמנויות במגזרי הפיננסים והתעשייה בשוק המניות האמריקאי

קיבוץ בארי ההרוס / צילום: תמונה פרטית

לספר לדור הצעיר את סיפור השואה אחרי ה-7 באוקטובר - זו לא רק זכות, אלא חובה

השנאה כלפי מדינת ישראל מרימה ראש בכל כמה דורות ● לצד האסונות טבועה בנו, כחלק בלתי נפרד מה-DNA שלנו, היכולת המופלאה והחוסן לקום מהאסון הכי גדול ולהצליח לעשות ממנו נס ● גם הפעם, הדור הצעיר הוא שיכתבו את פרק התקומה