גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אפילו קרנות הענק נפלו: מאחורי קריסת בורסת הקריפטו השנייה בגודלה בעולם

לאורך 2022 המשקיעים במטבעות הדיגיטליים חוו קריסות רבות, כשהאחרונה מביניהן עודנה נמשכת ● הסיפור של בורסת FTX בבעלותו סם בנקמן־פריד מחדד את הפער בין המצב בשטח לפתרונות התיאורטיים שמציע העולם המבוזר, שפעמים רבות פשוט מתנפצים אל מול המציאות

סם בנקמן-פריד, מייסד ומנכ''ל בורסת הקריפטו FTX. צילום: CNBC/רויטרס / עיבוד: טלי בוגדנובסקי
סם בנקמן-פריד, מייסד ומנכ''ל בורסת הקריפטו FTX. צילום: CNBC/רויטרס / עיבוד: טלי בוגדנובסקי

"בקריפטו, אם מספיק אנשים מאמינים שאתה חדל פירעון, אתה הופך להיות כזה", צייץ חבר בקהילת המשקיעים במטבעות הדיגיטליים בתסכול לאחר קריסת בורסת הקריפטו הענקית FTX בשבוע שעבר. בדבריו, הוא חשף את הפער הענקי בין ההבנה והאמונה בטכנולוגיה החדשנית שאולי תשנה יום אחד תעשיות שלמות, לבין ההבנה בפיננסים: זה לא מיוחד לקריפטו, כל מוסד פיננסי שאנשים מאמינים שהוא חדל פירעון, בסוף הוא הופך להיות כזה.

מוסד פיננסי לא יתקיים ללא אמון ומכיוון שזה דבר שביר מאוד ופערי המידע בין הגופים הפיננסים לבין הציבור שמשתמש בשרותיהם גדולים. ההסבר הוא פשוט: מוסד לא יתקיים ללא פיקוח של רגולטור שמבטיח את אמון הציבור.

הבלבול הזה בין אמיתות ברורות לפיהן פועל מגזר הפיננסים, לבין החדשנות של עולם הקריפטו, הוא לא נחלתו של מצייץ בטוויטר, אלא שלאורך 2022 אנחנו מגלים שהוא נחלתם של יזמים, של קרנות השקעה ושל ציבור משקיעים גדול. אם בשוק הבלבול הזה מטפח חלומות על התעשרות מהירה, במציאות בה יש ירידות חדות הוא גורם לחורבן מיידי, כמו מה שקרה בפרשת FTX.

הפרשה עוד רחוקה מסיום

נפתח בחדשות: בסוף השבוע אירועי נפילת FTX המשיכו להתגלגל בקצב מהיר. ציוצו של סם בנקמן־פריד, היזם והמנכ"ל של הבורסת הכושלת - "פישלתי, תעזרו לי" - לא הרשים את הרגולטורים שהחלו בחקירת התנהלותו עם כספי הלקוחות, ולא את קרנות ההשקעה שמחקו לחלוטין את שווי השקעתן ב־FTX, אותה העריכו רק בתחילת השנה בשווי של 32 מיליארד דולר.

בהמשך, ב־FTX הודיעו על פשיטת רגל ובנקמן־פריד התפטר מתפקידו. על הדרך, פורסמו ציוצים לפיהם הבורסה נפרצה ומאות מיליונים נגנבו, המשקיעים התבקשו למחוק את האפליקציה שלה ולא להיכנס לחשבון, האמון שלהם ב־FTX התרסק לחלוטין, והם טענו שזו דרך של החברה להלבין את גניבת הכספים.

בשלב זה, גם הצד הפיקנטי של הסיפור פרח: חשיפה אקזוטית של התנהלות הנהלת החברה כקומונה בעיירת חוף באיי בהאמה. את הפנטהאוז יוקרתי בנקמן־פריד חלק עם המעגל הפנימי שניהל את FTX. חלק מהדמויות מלוות את בנקמן־פריד עוד מעבודתו כשכיר בשוק ההון, לפני שיצא לעצמאות. כולם, על פי הפרסומים, ניהלו גם מערכות יחסים רומנטיות זה עם זה.

את מקומו של בנקמן־פריד בניהול החברה תפס ג'ון ג'יי ריי השלישי, שהוביל את אנרון, חברת אנרגיה האמריקאית, לפשיטת רגל במהלך שנות ה־2000. לא במקרה ג'יי ריי השלישי נכנס לפוזיציה הזאת: יש קווים דומים מאוד בין נפילת FTX לבין נפילת אנרון, וכעת תחל מכירת הנכסים של החברה על מנת להחזיר כמה שיותר כסף לנושים.

החברות של בנקמן־פריד, בהן אלמידה ו־FTX, החזיקו השקעות במעל 300 חברות ומיזמי קריפטו, שיוצעו למכירה בהליך הנזלת הנכסים של החברה. בשוק מעריכים את המחיר האחזקות בכ־10 סנט לדולר. קרנות שקיבלו בימים האחרונים הצעה לרכישת אחזקות שונות מהחברות של בנקמן־פריד סרבו, וכמו שהגדיר זאת מנהל בתעשייה: "מנדט ההשקעה שלי לא כולל תפיסה של סכינים נופלות בדרך למטה".

לאורך סוף השבוע, העיניים של פעילי התעשייה היו נשואות לבורסות הקריפטו האחרות, כמו קריפטו.קום ובייננס, בניסיון להבין האם גם בהן נופחו מאזנים על ידי מטבע שהן הנפיקו, ובפועל אין די הון לגיבוי ההתחייבויות ללקוחות. בעלי הבורסות מיהרו להרגיע את המשקיעים. האם יפלו עוד בורסות? ובכן, גלי ההדף של קריסת מטבע לונה נמשכו חודשים ארוכים אחרי הנפילה שלה, והתרחשו בשל שבירת האמון בתחום. לפיכך, סביר להניח שגלי ההדף מנפילת FTX עוד ימשיכו.

חלום החדשנות ושברו: הסיפור של הקריפטו

נחזור לקרנות ההשקעה שרק בתחילת השנה עוד שפכו את כספן על בנקמן־פריד. לא מדובר בקרנות קטנות, אלא ברשימה מכובדת וארוכה של הקרנות העיקריות בתעשייה: סקויה קפיטל, טייגר גלובל, סופטבנק, בלאקרוק ועוד. ב־2021 עולם הקריפטו היה אחד מהתחומים המבוקשים בקרב קרנות ההון סיכון וקרנות ההשקעה - 30 מיליארד דולר זרמו למיזמי קריפטו במסגרת ההשקעות, על פי שוויים מנופחים.

כאשר הורמה גבה לגבי הסכומים, הטענה העיקרית הייתה שמדובר בטכנולוגיה חדשנית מאוד שתשנה את העתיד, אבל בגלל שהיא כל כך חדשנית, אין באמת ודאות מה יצליח ומה לא. אבל מה שיצליח, יצליח בגדול מאוד, ולכן הוא מצדיק את התמחור המופרך שלו.

האסטרטגיה של הקרנות השונות להשקעה בתחום הייתה בפיזור רחב בין מספר רב של מיזמים, מתוך הבנה שרובם ייכשלו וימחקו את ההשקעה, אבל האחד שיצליח, יפצה על כך. לכאורה, מדובר באסטרטגיה הגיונית, אבל גם קרנות ההשקעה טעו: יש הבדל ניכר בהשקעה במיזמי קריפטו שישנו את התעשייה, לבין מיזמים שבהם הקריפטו הוא רק קישוט והפעילות העסקית מוכרת מעולמות אחרים, בעיקר מעולם הפיננסים.

נסביר: השקעה במיזם שמפתח טכנולוגיה שתאפשר לכל הארכיונים הממשלתיים בכל העולם להיות מאוכסנים ב־NFT, ולמלא באופן אוטומטי את המחויבויות כלפי האזרחים תודות לחוזים החכמים שמוטמעים בה, היא השקעה בטכנולוגיה. מנגד, כשקרנות ההשקעה השקיעו ב־FTX, הן השקיעו בבורסה, ובורסה היא פשוט בורסה. הקריפטו לא המציא שום דבר חדש בתחום: באחת סוחרים בסחורות, בשנייה בניירות ערך, ובשלישית במטבעות דיגיטליים. העסק מוכר, וכך גם הייתה אמורה להיות בחינת כדאיות ההשקעה בו, והמעקב אחרי ההתנהלות שלו.

לבסוף, ההשקעה ב־FTX נפלה לא בגלל הטכנולוגיה החדשנית שלא התרוממה והייתה חלק מניסוי ותהייה, אלא בגלל הטריקים הכי עתיקים בספרי החשבונאות בשנה א': מינופים, בתרגילים פיננסיים, גיבוי נכסי לקוחות במטבע שהבורסה המציאה, רישומים חלקיים, כל אלו לא קשורים לחדשנות טכנולוגית, אלא לדברים שמתרחשים במסווה של חדשנות טכנולוגית.

לא להתבלבל, אין חדש תחת השמש

מתחילת השנה אנחנו רואים קריסה אחרי קריסה: לונה, פלטפורמת ההלוואות צלזיוס, קרן הגידור AC3, וכעת את בורסת FTX. מדובר במספר קריסות גדולות בתחום שנקרא DeFi - ענף הפיננסים המבוזר. מדוע תחום זה פרח? בעיקר בגלל סלידה מהמערכת הפיננסית הישנה שנתפסת כאליטיסטית ומיושנת, ריבית נמוכה ושווקים שנמצאים בעלייה, האפשרות למכור חלומות על התעשרות מהירה והיעדר רגולציה על התחום.

 

"כשיש מגרש משחקים בלי חוקים, תמיד ילכו בו עד הקצה האפשרי", סיפר לנו אחד מאנשי התעשייה רק לפני שבועיים, כאשר סם בנקמן־פריד היה עדיין "הרובין הוד" של הענף, לפני שהוא ירד למחתרת. עם שינויי הכיוון בשווקים, מתגלה האמת: המיזמים שנפלו לא היו מבוזרים, הם לא הציעו חדשנות מהותית, והקשר בינם לבין התנהלות רצינית של מוסדות פיננסיים מקרי לחלוטין.

למי שמחפש איזו נוכלות מתוחכמת ומצפה שתישמט לו הלסת לאחר חשיפת הנפילה על התחכום בו התאדו עשרות מיליארדי דולרים של הציבור ושל משקיעים, צפוי להתאכזב. סך הכל לקחו כספי לקוחות, העבירו לחברה אחות, וניפחו מאזנים עם מטבע שהמציאו. לא תרגיל שלא ראינו קודם בעבר.

למעשה, לרגולטורים לא צפויה עבודה מאוד קשה בהבנה של המצב, וביצירת רגולציה לענף. בתור התחלה החלה של כללי החשבונאות ושל הרגולציה הקיימת על מוסדות פיננסיים על כל מי שעוסק בכספי לקוחות תבטיח חיבור בין התעשייה הזאת לבין המציאות.

הנחות המציאות אינן תקפות בשוק בירידות

נקודה נוספת שצריך לתת לה התייחסות היא גילם הצעיר של היזמים שקרסו. בנקמן־פריד הוא בן 30 בלבד. בשנת 2008, עת התרחש משבר הסאב פריים, הוא היה בן 16 בערך. משבר הסאב פריים הביא לתחילת הפריחה הרעיונית של הביטקוין, את התיעוב כלפי הרגולטורים שחילצו את המוסדות הפיננסים, ואת הרמות הגבה על כך שהדפסת הכספים המשמעותית לחילוץ התעשייה לא הובילה לאינפלציה משמעותית.

אותה פריחה הביאה איתה אלמנט נוסף: ריבית אפסית לעשור וחצי ושווקים שעולים ועולים והופכים לבועות שעתידן להתפוצץ. למעשה, אנשים בגילו של בנקמן־פריד לא מכירים מציאות אחרת כאנשים בוגרים, ובטח לא כשנכנסו לשוק התעסוקה. הם לא מכירים עולם בו יש מחיר לכסף בצורה של ריבית משמעותית, או עולם של אינפלציה גבוהה, והעסקים שלהם בנויים על כל הנחות המציאות שהם מכירים ויודעים לפרוח ולשגשג בהן. כעת, כל הנחות המציאות הללו משתנות, ולא בטוח שתחת ההנחות החדשות נראה את עולם הפיננסים המבוזר חוזר לפרוח, בטח לא בצורתו הנוכחית.

דוגמה לדרך שבה האמיתות של תעשיית הקריפטו יצרו "פתרונות" לכל תחלואי המערכת הפיננסית והתגלו כטעות, ניתן למצוא במנגנון ה"חוזה החכם". מדובר בפיתוח טכנולוגי שמכיר את תנאי השוק וממלא אותם כאשר הם מתקיימים. למשל, אם אדם רוכש אוטו תמורת 10 אלף שקל, רכישה באמצעות חוזה חכם תאפשר העברת בעלות אוטומטית לאחר שהרוכש קיבל לידיו את הכסף, ללא צורך להגיע למשרד רישוי או למלא ניירת.

מכיוון שלאחר משבר הסאב־פריים תעשיית הפיננסים המבוזרת התבססה על הנחה סמויה שההחלטה אנושית היא דבר לא רצוי, שכן היא תמיד תעדיף את מועדון החברים הסגור ועדיף שהעולם הפיננסי ינוהל בצורה אוטומטית, כל מנגנוני ההלוואות והמינופים בקריפטו בנויים על חוזים חכמים שמבצעים מכירה אוטומטית של הבטוחה שניתנה להלוואה. בשוק עולה, זו לא הייתה בעיה.

לעומת זאת, בשוק שנמצא בירידות התמונה היא אחרת. מכיוון שמדובר במנגנון אוטומטי - החוזה החכם מאיץ מאוד את הסחרור בשוק במקרה של קשיים, ומוביל לתופעות תמוהות בניסיונות יצירתיים לעקוף אותו. כך, דברים שבתאוריה נשמעים חכמים, ומוצגים כפתרון לכל הבעיות במערכת הפיננסית, מתנפצים אל מול המציאות, כאשר זו מחליפה כיוון.

עוד כתבות

פיצה פפרוני של ''פיצה אולה'' / צילום: מרב סריג

אחת הפיצות הטובות בארץ מסתתרת בחצר משפחה בעספיא

בימי שישי, בשיטת "עד שנגמר הבצק", מנפיק טאבון העצים של משפחת עלו פיצות נאפוליטניות נהדרות ● גם הנקניקים מיוצרים במקום

''אתה לוקח את הגלולה האדומה ואני מראה לך עד כמה עמוק מגיעה מחילת הארנב'' / צילום: Shutterstock

25 שנים לאחר שיצא לאקרנים, כולנו לכודים ב"מטריקס"

סרט המדע הבדיוני הקלאסי מ־1999 חזה עולם דומה לזה שאנו חיים בו היום, בו הטכנולוגיה מנתקת בני אדם זה מזה ● אולם הוא גם הזכיר לנו שהתנגדות היא אפשרית

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

למי הקדישה אלופת אירופה החדשה בג'ודו את זכייתה בזהב?

איך נקראת מערכת ההגנה האווירית החדשה שפיתחה אלביט ושתימכר ללקוחות בינלאומיים, במה עוסק הפלאונטולוג, ובאיזו שנה הותקן הרמזור הראשון באילת? ● הטריוויה השבועית

האנטקינוס / צילום: Reuters, SOPA Images

המעבר לעידן האש מכה בבעלי החיים, ואלה שיידעו להתאים את עצמם יצליחו להתרומם

עידן האש הנוכחי רואה בשריפות האלימות שמתחוללות בשנים האחרונות תוצר של נזקי האדם ● התאמות בעלי חיים לעידן זה, שניכרו אצל יונק עכברי אוסטרלי, ציפור אפריקאית וסנאי אמריקאי, מעידות: הברירה הטבעית עדיין עושה את שלה

בניין רשת החדשות אל ג'זירה / צילום: Shutterstock, BalkansCat

פה אחד: הממשלה הצביעה על סגירת ערוץ אל-ג'זירה בישראל

בארגון הטרור מוכנים לוותר על השלטון ועובדים על מערכת שלטונית חדשה ● המו"מ במצרים: ישראל לא תשלח משלחת לקהיר - עד להגעת תשובת חמאס הרשמית • דיווח בתקשורת הערבית: חמאס לא ימסור הלילה את תשובתו למתווכות • בסעודיה מדווחים - חמאס הגיב באופן חיובי על ההצעה המצרית, ארה"ב סיפקה ערבויות ● דיווח ערבי: ישראל לא מתנגדת לשחרורו של רב המחבלים מרואן ברגותי ● עדכונים בולטים

כרים חאן, התובע הראשי של בית הדין הפלילי בהאג / צילום: Reuters, Latin America News Agency

התובע שנפגש עם משפחות בעוטף וכעת חוששים שיוציא צווים נגד ממשלת ישראל

מומחים מספרים לגלובס על התובע הראשי, כרים חאן, שבידיו הכוח להוציא צווי מעצר בינלאומיים לבכירים ישראלים ● הם מתארים משפטן מוערך שמבין את הזירה הפוליטית, וברגע שהוא מקבל החלטה - קשה להניא אותו ● עם זאת, הם בטוחים: אף אחד לא ייעצר כרגע

מכרה זהב של טלקו בטג'יקיסטן. טונות של שאריות עפר / צילום: Reuters, NAZARALI PIRNAZAROV

מתנגדי הביטקוין אמרו שכרייתו צורכת תועפות חשמל, אך הוא לא מתקרב לנזק העצום מכריית זהב

מחיר הזהב הולך ועולה, והפקתו תובעת מחיר לא קטן: שחרור חומרים רעילים ומסרטנים, הרס צמחייה ומקורות מים, וחייהם של מאות הרוגים ואלפי פצועים שעסקו בכרייתו ● כשמנגד ניצבת כריית הביטקוין, שנשענת יותר ויותר על אנרגיה נקייה, נשאלת השאלה: מדוע מוצדק לבזבז כל כך הרבה נכסים סביבתיים רק כדי לכרות מהאדמה מתכת צהובה שתיקבר במרתפי הבנקים המרכזיים

רפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

דיווח בארה"ב: ישראל עדכנה את ממשל ביידן על תוכניתה להתחיל לפנות אוכלוסייה מרפיח

צה"ל ערך תרגיל המדמה תקיפת פתע של חיזבאללה בגבול לבנון • אזעקות הופעלו אחרי כמעט יומיים ללא ירי לצפון, גם הירי מעזה התחדש עם נפילה - שלא הפעילה אזעקה • מטוסי קרב תקפו מבנים צבאיים של ארגון הטרור במרחב עייתא ע-שעב שבדרום לבנון • לראשונה מאז חיסול הבכיר האיראני - בסוריה דיווחו על תקיפה ישראלית ליד דמשק ● עדכונים בולטים

וורן באפט מגיע לאסיפה השנתית של ברקשייר הת'אוויי בנברסקה, ארה''ב / צילום: Reuters, Scott Morgan

באפט הציג את יורשו והפתיע כשאמר: "מקווה להגיע בשנה הבאה"

וורן באפט בן ה-93 ערך את האסיפה השנתית הראשונה של ברקשייר האת'וויי מאז ששותפו ארוך־השנים, צ'ארלי מאנגר, נפטר בנובמבר האחרון ● באפט הביע אמביוולנטיות לגבי בינה מלאכותית וכינה אותה "שד גרעיני בבקבוק", התייחס לצמצום האחזקה שלו באפל, וכן לאדם שצפוי לרשת את מקומו כמנכ"ל ברקשייר

מנות של Neomi's / צילום: איריס כץ

הקיבוץ שתמצאו בו קפה כמו בפרובנס ואמן שפסלו מעטר את ביתו של ארדואן

סדנת קרמיקה בסגנון מינימליזם יפני, תצפית מוצלת על מרבדים צהובים, פשטידה מתפקעת ממנגולד וקרמבל תפוחים לקינוח ● יום מרומם נפש בקיבוץ יזרעאל

פרודוקטיביות איטית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

פחות זה יותר: "פרודוקטיביות איטית" בעבודה

יש לנו גישה שגויה לפרודוקטיביות בעבודה, אומר פרופ' קאל ניופורט. אבל איך נגיד את זה לבוס?

נגמ''ש צה''לי / צילום: צילום מנתק

עסקת הענק של משרד הביטחון בתחום השריון

קבוצת אימקו ומשרד הביטחון הודיעו על הסכם מסגרת רב־שנתי בסך 377 מיליון שקל ● ההסכם החדש צפוי יותר מלהכפיל את צבר ההזמנות של הקבוצה לסך של כ־725 מיליון שקל ● בעקבות העסקה, מניית אימקו מזנקת הבוקר ביותר מ-23% ● ובאיזה חוזה זכתה היום אלביט?

פול אוסטר. ''סופרים לא יוצאים לפנסיה'' / צילום: Reuters, VINCENT WEST

על פול אוסטר, שהיופי שבמקריות העסיק אותו כל חייו

השבוע הלך לעולמו בגיל 77 הסופר היהודי-אמריקאי פול אוסטר ● אוסטר כתב ספרים שהפכו לרבי מכר ועוסקים באופן תכוף בצירופי מקרים ● כתיבתו נטועה בילדות קשה ואירועים מטלטלים ששינו את חייו

סיכונים גיאופוליטיים מוגברים משפיעים גם על מערכת הבנקאות הישראלית / אילוסטרציה: Shutterstock

כצעד משלים להורדת הדירוג של ישראל: S&P הורידה דירוג לבנקים לאומי והפועלים

בחברת הדירוג העולמית ציינו כי למרות שהם עוד מקווים שהסלמה מול איראן, חיזבאללה וחמאס תימנע, "הסיכונים הגיאופוליטיים הגבוהים ממילא איתם מתמודדת ישראל גדלו עוד יותר" • הדירוג של לאומי והפועלים ירדו ל-A-/A-2 • הדירוגים של מזרחי טפחות ודיסקונט נותרו זהים • לכולם תחזית שלילית אך בחברה ציינו כי הרווחיות הגבוהה עשויה לרכך את השפעת הסביבה השלילית

צילומים: איל יצהר, Shutterstock, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מה עומד מאחורי מסע המימושים של אלטשולר שחם בישראל - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

דוחות AMD ו-SMCI שפורסמו השבוע מציגות את האתגר הגדול בשוק השבבים ● החודש הגרוע בוול סטריט מזה שנה וחצי מגיע לגמל ולפנסיה ● כך משקיעות משפחות בעלות הון גבוה מ־50 מיליון דולר ● לבנק אוף אמריקה יש תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית ● וגם: 3 המימושים הגדולים של אלטשולר שחם

וול סטריט ג'ורנל: ישראל רוצה להיכנס לרפיח, וזה יכול להיגמר רע

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: הסכנות בכניסת צה"ל לרפיח, איך איראן יכולה להרוויח מההפגנות בקמפוסים בארה"ב ומה באמת חשוב לאמריקאיים בשנת הבחירות ● כותרות העיתונים בעולם 

טרונג מיי לאן, אשת העסקים שעומדת במרכז פרשת ההונאה / צילום: phapluat tv

היא הורשעה על שהפכה בנק לכספומט האישי שלה - ונידונה למוות

המקרה של הטייקונית הפך לאחד המתוקשרים ביותר בקמפיין של וייטנאם נגד שחיתות, שזכה לכינוי "כבשן בוער"

אחרי שהודיעה על הפסקת המסחר עם ישראל: אלה הדרישות של טורקיה

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: ביממה החולפת הופנו הכותרות בכלי התקשורת בטורקיה וברשתות החברתיות לנושא הפסקת קשרי הסחר עם ישראל ● הודעת משרד המסחר הטורקי, תגובת שר החוץ ישראל כ"ץ לאחר חשיפת גלובס בנושא ● וההשפעות על נתוני האינפלציה העדכניים ● כותרות העיתונים בעולם 

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: איל יצהר, shutterstock

תוכנית הדגל של רשות המסים נכנסת היום לתוקף. כל מה שכדאי לדעת

תוכנית "חשבוניות ישראל" של רשות המסים למאבק בהון השחור, שתאפשר לקזז מע"מ מחשבונית רק לאחר קבלת מספר מיוחד, נכנסה היום לתוקף ● איך התוכנית החדשה תעבוד, על מי היא חלה, ומהן הסנקציות על מי שלא יפעל לפי החקיקה החדשה? מומחי המס מסבירים

מפגינים פרו פלסטינים משתלטים על בניין המילטון באונ' קולומביה / צילום: Associated Press

דוח חדש חושף: הכסף שמניע את האלימות בקמפוסים בארה"ב

מעט מאוד ידוע לגבי ההון שנשפך על המחאות האנטישמיות המבעבעות בקמפוסים בארה"ב, אבל ברור שהן לא ספונטניות - זהו מאבק ממומן ומתוכנן היטב ● דוח חדש של מכון NGO Monitor, ששיתפו דמויות כמו ביל אקמן ואילון מאסק, חושף את הארגונים מאחורי ההפגנות הקיצוניות וחלק ממקורות המימון שלהן, ובראשם שניים: ג'ורג' סורוס והאחים רוקפלר