גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

חיים כצמן מגיב ללחצי השוק עם הנפקה ומכירת נכס בפולין

לאחר שהחששות מחובות הענק שרובצים על קבוצת הנדל"ן שבשליטתו הובילו לירידה של עשרות אחוזים בניירות הערך של נורסטאר וג'י סיטי, מנסה כצמן להרגיע את המשקיעים עם הנפקת זכויות ומכירת קרקע שתניב 433 מיליון שקל

חיים כצמן / צילום: יונתן בלום
חיים כצמן / צילום: יונתן בלום

איש העסקים חיים כצמן מגיב ללחץ המופעל עליו בידי המשקיעים בשוק ההון, אשר התבטא לאחרונה בצלילת ניירות הערך של החברות שבשליטתו. חברת נורסטאר  דיווחה ביום ב' על כוונתה לגייס הון בהיקף של עד 65.7 מיליון שקל (ברוטו), לאחר שספגה בשבוע שעבר הפחתה בדירוג החוב.

הדרמה בקבוצה של חיים כצמן: המשקיעים מאבדים אמון, ואיש העסקים עלול להידרש להזרמת הון 
כצמן מנסה להמעיט בערך המשקיעים, אבל האימפריה שלו תלויה רק בהם | טור סופ"ש 
חיים כצמן מגיב למפולת: "העסקים שלנו בסדר גמור. שוק ההון מנותק מהעולם הריאלי" | ראיון

נורסטאר היא חברת החזקות שבאמצעותה שולט כצמן בקבוצת הנדל"ן המניב הגלובלית ג'י סיטי  (לשעבר גזית גלוב). זו מצידה דיווחה ביום ג' כי חתמה על הסכם מחייב למכירת המרכז המסחרי "קופרניקוס" וקרקע צמודה אליו, הממוקמים בעיר טורון שבצפון פולין, תמורת 449 מיליון שקל (127 מיליון אירו) ברוטו.

הרוכשת היא חברת הנדל"ן Nepi Rockcastle, שאמורה להשלים את העסקה עד סוף 2022. הנכס נמכר בהנחה של 3.3% על השווי בספרים, והתמורה נטו לג'י סיטי תסתכם ב-433 מיליון שקל.

בהנהלת ג'י סיטי ציינו, כי מכירה זו היא הראשונה מבין שלושה נכסים המיועדים למכירה באירופה, ושבגינם נחתמו מזכרי הבנות בחודש שעבר בהיקף כולל של 1.1 מיליארד שקל.

"נמשיך למכור נכסים שאינם בערים ראשיות"

חיים כצמן, מייסד ומנכ"ל ג'י סיטי, הדגיש כי "במסגרת האסטרטגיה שלנו נמשיך לפעול במרץ למכירת נכסים". בתגובה זינקו מניות נורסטאר וג'י סיטי בשיעורים דו-ספרתיים.

כאמור, עוד קודם לכן דיווחה נורסטאר, כי הדירקטוריון שלה, בראשות היו"ר משה רונן, החליט על גיוס הון בדרך של הנפקת זכויות המיועדת לכלל בעלי המניות של החברה, במחיר של 12.05 שקל למניה בודדת, המשקף הנחה של כ-22% על מחיר המניה בבורסה במועד החלטה.

לדעת הדירקטוריון, הנפקת הזכויות תחזק את מבנה ההון של נורסטאר. כצמן, שמחזיק בכ-28% מנורסטאר, הודיע כי בכוונתו להשתתף בהנפקת הזכויות במלוא חלקו, כך שיזרים לחברה כ-18.6 מיליון שקל.

בעלת המניות השנייה בגודלה בנורסטאר היא יזמית הנדל"ן ישראל קנדה של ברק רוזן ואסי טוכמאייר (22%), שפעלה מוקדם יותר השנה להשתלט עליה, ושמופסדת כיום על השקעתה בה יותר מ-200 מיליון שקל.

הנכס המרכזי של נורסטאר הוא החזקתה ב-51.5% ממניות ג'י סיטי, שערכן הבורסאי עומד על כ-926 מיליון שקל. מנגד, לחברה התחייבויות למחזיקי איגרות החוב שלה בהיקף של 753 מיליון שקל במונחי פארי (ערך נוכחי מתואם).

במהלך השנה הקרובה תידרש נורסטאר לתשלומי חוב של כ-240 מיליון שקל למחזיקי האג"ח, כולל פירעונות קרן אג"ח של כ-226 מיליון שקל במרץ 2023.

להערכת חברת הדירוג מידרוג, לנורסטאר נזילות סבירה בטווח הקצר, אשר נשענת על יתרות נזילות (תיק ני"ע סחיר ומסגרות אשראי חתומות) של 286 מיליון שקל, וקבלת דיבידנדים (נטו) בהיקף של 114 מיליון שקל עד סוף 2023.

נורסטאר נוהגת לפרוע את חובותיה למחזיקי האג"ח באמצעות דיבידנדים שמחלקת ג'י סיטי, לצד מיחזורי חוב. אלא שמניית ג'י סיטי איבדה כ-50% מערכה בשלושת החודשים האחרונים, בשל המינוף הגבוה שלה, שגרם לחששות בדבר יכולתה לעמוד בחובות הענק הרובצים עליה (כ-18 מיליארד שקל התחייבויות פיננסיות).

בשוק מעריכים כי היא עלולה לעצור את תשלומי הדיבידנדים הרבעוניים כבר עם פרסום הדוחות שלה ביום ד' השבוע. צמצום התשלומים או עצירתם עלולים להוביל להפחתה נוספת בדירוג החוב של נורסטאר.

הנפילה במניית ג'י סיטי גררה את מניית נורסטאר לקריסה של 58% בשלושת החודשים האחרונים, ובמקביל זינקה התשואה לפדיון של אג"ח י"א של נורסטאר ליותר מ-40% טרם הפרסום על הנפקת הזכויות. בתגובה לדיווח על ההנפקה ירדה התשואה ל-25%, אולם גם כך קשה לראות את נורסטאר ממחזרת חובות בזמן הקרוב.

הפחתת דירוג ובחינה עם השלכות שליליות

המצב המורכב הזה לא נעלם מעיני מידרוג, אשר הפחיתה בשבוע שעבר את דירוג החוב של נורסטאר בדרגה אחת, מ-A2 ל-A3, ואף הותירה את הדירוג בבחינה עם השלכות שליליות. בכך, התיישרה מידרוג עם החברה המתחרה S&P מעלות, שמעניקה דירוג מקביל של A מינוס לנורסטאר.

מידרוג הסבירה, כי הורדת הדירוג נובעת מהירידה החדה בשווי השוק של מניית גי' סיטי המהווה את הנכס העיקרי של נורסטאר, שעליו היא נשענת לצורך מיחזור חוב פיננסי וקבלת דיבידנדים.

להערכת מידרוג, הירידה החדה בשווי השוק של החזקות נורסטאר בג'י סיטי מצמצמת את גמישותה הפיננסית של נורסטאר, בשל השפעתה על נגישותה למקורות מימון ועל שווי המניות הלא משועבדות שבידה.

ג'י סיטי עוסקת בייזום וניהול נדל"ן מניב לשימושים מעורבים, ובעיקר מרכזים מסחריים ומגורים באירופה, בישראל, בברזיל, בארה"ב ובקנדה. במידרוג הציבו תחת בחינה עם השלכות שליליות את הדירוג A1 לאג"ח החברה (מסדרות י"א-י"ד, ט"ז).

לדברי מידרוג, הצבת הדירוג בבחינה נובעת ממינוף גבוה של ג'י סיטי, אשר עמד בסוף יוני על כ-73% במונחי יחס חוב פינני נטו ל-CAP נטו (הון עצמי בתוספת חוב פיננסי נטו).

"אתגרי מימוש הנכסים גדולים יותר מבעבר"

במידרוג מדגישים, כי ג'י סיטי תלויה במימוש נכסים לצורך עמידה בתחזית לירידה במינוף מתחת ל-70% בטווח הקצר.

ג'י סיטי דיווה בחודש שעבר, כי היא נמצאת במו"מ מתקדם למכירת שישה נכסים בהיקף כספי כולל של כ-1.8 מיליארד שקל, בהתאם לשוויים בספרי החברה.

על פי החברה, מדובר בשלושה נכסים באירופה (כולל זה שנמכר היום), בשני נכסים בברזיל ובנכס אחד בארה"ב. בג'י סיטי הסבירו אז, כי המכירה נעשית כחלק מאסטרטגיית החברה למימוש נכסים אשר אינם בליבת הפעילות שלה, בהיקף של כ-3.6 מיליארד שקל.

לדעת מידרוג, "ג'י סיטי נדרשת להתמודד עם אתגרים גבוהים יותר מבעבר על מנת להוציא לפועל את תוכניתה למימוש הנכסים, בשל העלייה בשיעורי הריבית באירופה והשלכות אפשריות על היקף המימושים ועל הנגישות למימון נכסים, ובכך להאריך את לוחות הזמנים לביצוע המימושים".

אג"ח י"ב של ג'י סיטי נסחרת לפי תשואה לפדיון (צמודת מדד) של 15%, בעוד שסדרה ט"ו בעלת הביטחונות החזקים נסחרת בתשואה צמודת מדד נמוכה של 2.7% בלבד. במידרוג מציינים, כי לג'י סיטי מקורות נוספים ליצירת נזילות כמו נכסים לא משועבדים בהיקף משמעותי.

לצד זאת, מידרוג סבורה כי חלה פגיעה בנגישות החברה לשוק האג"ח הלא מובטח בישראל, אשר עשויה להטות את תמהיל החוב של החברה לכיוון חוב מובטח, ובכך לשחוק את הגמישות הפיננסית שלה.

השבוע תפרסם ג'י סיטי את דוחותיה לרבעון השלישי של 2022, ולאחר מכן תחל מידרוג לבחון את תחזית התזרים הצפוי לחברה, את ההתפתחות הצפויה ביחס המינוף ואת הנזילות שלה.

"הבחינה יכול ותביא לפעולת דירוג שלילית במידה ומידרוג תעריך כי קצב מימוש הנכסים והורדת המינוף אינם מספקים ביחס לדירוג החברה", מדגישה חברת הדירוג.

עוד כתבות

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: ap, Bernat Armangue

"אין כוח בעולם שיעצור עכשיו פרויקט תמ"א": בוועדות התכנון משנים גישה במתן היתרי בנייה

ההרס הרב שגרמו הטילים מאיראן העלה את הצורך בפתרונות מיגון מיידיים ● משיחות עם גורמים ובעלי תפקידים ברשויות ניכר כי לנגד עיניהם עומד הצורך בהפחתת הבירוקרטיה בוועדות, לצד פתרונות כמו היתרים מהירים להריסה, או מכירת דירות שנפגעו למדינה ● כמו כן, מורגשת ירידה בסרבנות לפרויקטים מצד דיירים ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד 

רונית רפאל / צילום: עידו לביא

רונית רפאל מחפשת שוכרים חדשים בבזל

אחרי 17 שנים של פעילות, רשת ארקפה תפנה ב-1 בספטמבר את הסניף ברחוב בזל בתל אביב - אחד המיקומים הבולטים בעיר ● מדובר בנכס שבבעלות אשת העסקים רונית רפאל, והוא כולל שטח מסחרי של 65 מ"ר נטו, בתוספת חלל אחסון של 10 מ"ר ● אירועים ומינויים

הדמיית מגדל הספירלה של קבוצת עזריאלי בתל אביב / צילום: KPF

עסקת ענק: משרד עורכי הדין שעובר למגדל הספירלה של עזריאלי

משרד עורכי הדין נשיץ, ברנדס, אמיר, ישכור 11,000 מ"ר במגדל הספירלה של עזריאלי ● על פי הערכות בשוק, המחיר לרמת מעטפת עומד על כ-130 שקל למ"ר, כך שהמשרד ישלם כ-17 מיליון שקל בשנה ● וגם: הריבית עוד לא ירדה - אבל היזמים מתנפלים על המכרזים: יותר מ־130 הצעות לארבעה מגרשים בת"א וביבנה ● חדשות השבוע בנדל"ן

נתון בשבוע / איור: גיל ג'יבלי

השקל חותך את התשואות של הישראלים בשווקים חו"ל. האם כדאי להתמגן מפניו?

התחזקות השקל מול הדולר פוגעת משמעותית בתשואה של משקיעים המחזיקים בנכסים ומניות מעבר לים ● ובכל זאת, אריאל כהן מבנק לאומי ממליץ לא לשכוח שלתנודתיות של המט"ח יש גם יתרונות

דונלד טראמפ / צילום: ap, Manuel Balce Ceneta

טראמפ הודיע כי חתם על הסכם סחר עם וייטנאם

"זה יהיה הסכם שיתוף פעולה נפלא בין שתי המדינות שלנו. התנאים הם שוייטנאם תשלם לארצות הברית מכס בגובה 20% על כל המוצרים שיישלחו לשטחנו, ומכס של 40% על כל העברה דרך מדינה שלישית", כתב טראמפ

מטוס של אייר אינדיה / צילום: Shutterstock

זו חברת התעופה שלא תשוב לפעול בישראל בחודשי הקיץ

אייר אינדיה, חברת התעופה היחידה שמפעילה טיסות ישירות להודו, האריכה את השהיית הטיסות לישראל ● החברה מוותרת על הקיץ בישראל - אלה היעדים דרכם תוכלו לטוס להודו

אילוסטרציה: Shutterstock

רשות המסים מגדירה מחדש: מי נחשב תושב ישראל לצורכי מס?

תזכיר חוק חדש מבקש לעגן את הקריטריונים שעל פיהם יקבע אם יחיד הוא תושב ישראל או תושב חוץ בעיקר בהתבסס על מספר ימי שהותו בישראל, ללא צורך בבחינת מכלול קשריו המשפחתיים, הכלכליים והחברתיים

נשיא טורקיה ארדואן עם עמיתו הסורי, אחמד אל–שרע / צילום: ap, Francisco Seco

טראמפ שם על השולחן: נשק לטורקיה בתמורה להסכם בין ישראל לסוריה

האמריקאים שואפים לצרף את סוריה להסכמי אברהם בעסקת חבילה: האיסור על מכירת F-35 לטורקיה יבוטל - בתמורה לנרמול יחסים עם ישראל ● החשש: היתרון האווירי של ישראל ייפגע

דן בודנר, מנכ''ל ורינט / צילום: איל יצהר

לא הסיבוב הראשון בארץ: הקרן שעשויה להפוך לגלגל ההצלה של מניית ורינט

חברת הטכנולוגיה הוותיקה שנסחרת בשווי של 1.1 מיליארד דולר עשויה לעבור לידי קרן ההשקעות תומא בראבו, לה היסטוריה מוצלחת עם חברות בישראל ● ורינט המספקת פתרונות למוקדי שירות, איבדה שליש מהשווי שלה רק השנה

המיזוגים החדשים מצטרפים למגמת ההתאוששות הניכרת בחודשים האחרונים / אילוסטרציה: Shutterstock

משרד עוה"ד נשיץ ברנדס אמיר מתמזג עם משרד שלמה כהן המייצג קיבוצים

נשיץ ברנדס אמיר, המדורג בעשיריית המשרדים הגדולים בישראל, ימזג גם את משרדה של עו"ד ענבל דהן-שרון המתמחה בדיפנס-טק ובפיקוח על היצוא, וימנה בסה"כ 312 עורכי דין

נווה אביב כפר שמריהו של ישראל קנדה / צילום: אלדד רפאלי

הריזורטים החדשים: כך הפך הדיור המוגן היוקרתי לשוק תחרותי במיוחד

ענף הדיור המוגן נחשב יציב, צומח ומבוסס דיירים "שבויים" לאורך שנים, מה שמוביל עוד ועוד שחקנים להיכנס אליו - מחברות נדל"ן ועד גופים מוסדיים ● בסגמנט היוקרה מדובר במוצר שממותג, ממוצב, משווק ומפורסם באופן חווייתי ומציע משירותי ספא ועד מסעדות גורמה

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

מניות הבנקים קפצו, האם בנק ישראל יאשר להגדיל את הדיבידנד?

בשוק ההון מעריכים כי הפיקוח על הבנקים עשוי לאשר את בקשת הבנקים להגדיל את שיעור חלוקת הדיבידנד לעד 50% מהרווח הנקי

אלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי. פרש מצה''ל ב-2018 / צילום: דובר צה''ל

קטאר-גייט: האלוף במיל' יואב (פולי) מרדכי נחקר באזהרה

מרדכי - שפרש מצה"ל ב-2018, אחרי ששימש, בין היתר, כמתאם פעולות הממשלה בשטחים - הוא בעליה של חברה החשודה כי העבירה מאות אלפי שקלים ליונתן אוריך, יועצו הקרוב של רה"מ נתניהו, במהלך 2024 ● זאת, לכאורה, לטובת קמפיין לטובת קטאר ● מטעמו של מרדכי נמסר: "פולי מרדכי שרת ומשרת את מדינת ישראל מזה עשרות שנים, ולא דבק רבב בפעילותו"

מל''ט אנקה 3 / צילום: צילום מסך יוטיוב

המל"ט הטורקי שהתרסק והביך את ארדואן

אנקה 3, המל"ט המתקדם ביותר של טורקיה, התרסק במהלך טיסת ניסוי ● קוריאה הצפונית תקבל הדרכה שתאפשר לה לייצר כטב"מים איראניים מסוג שאהד 136, תמורת העברת 25 אלף עובדים למפעל כטב"מים ברוסיה ● אוקראינה מייצרת מוקשים במדפסות תלת־ממד ● והודו חושפת כטב"ם מתאבד חדש ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

קת'י ווד / צילום: Reuters

קראו לה משמידת הערך הגדולה מכולם, עכשיו היא כובשת את צמרת התשואות

קת'י ווד היא אחת המשקיעות הצבעוניות בוול סטריט ● עם אמונה בלתי מתפשרת בקריפטו ובטסלה, ווד יודעת לעיתים להציג תשואות שאף אחד אחר לא יודע, אבל גם להתרסק ● מתחילת השנה, היא זוכה להצלחה מסחררת. אבל האם זה יימשך?

החוסכים הישראלים מסכמים חצי שנה פנומנלית / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

החודש ההיסטורי שסידר לחוסכים הישראלים את אחת התקופות הטובות אי פעם

המחצית הראשונה של שנת 2025 הייתה עמוסה בטלטלות בארץ ובעולם, ועדיין חוסכי הגמל והפנסיה צפויים ליהנות מתשואות שלא נראו כמותן זה שנים ● הסיבה המרכזית: הבורסה בתל אביב שהפכה לאחת החזקות בעולם, ושברה שורה של שיאים היסטוריים ● ובכל זאת, במסלול אחד ייצאו מאוכזבים

גל קרובינר, מנכ''ל פאגאיה / צילום: יח''צ פאגאיה

מנכ"ל פאגאיה רוצה לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים

שלוש שנים לאחר הדרמה שנלוותה להנפקת פאגאיה בנאסד"ק, מציגה החברה לראשונה רווח נקי ● גל קרובינר, מנכ"ל ואחד ממייסדי החברה, מסמן יעד שאפתני: "להוכיח שאפשר לבנות חברת פינטק של עשרות מיליארדי דולרים מישראל" ● ההמלצה שלו ליזמים צעירים: "להשקיע בבחירת השותפים, ולהבין שזה כמעט כמו נישואים"

צילום: Shutterstock, Rita Kapitulski

השכר הממוצע טיפס לכמעט 14 אלף שקל באפריל. מה קרה בהייטק?

מנתוני הלמ"ס עולה כי השכר הממוצע למשרת שכיר בישראל בחודש אפריל הגיע ל-13,905, עלייה של 3.6% לעומת אפריל 2024 ● מספר משרות השכיר של ישראלים עמד על כ-4.1 מיליון, עלייה של 2.1% לעומת אפריל אשתקד ● בהייטק, השכר הריאלי דווקא נמצא בירידה

ח''כ שמחה רוטמן / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

המהפכה בדיני החוזים יוצאת לדרך: כך היא תעבוד

ועדת החוקה אישרה את הצעת החוק שהוביל היו"ר רוטמן, לביטול הפסיקה המאפשרת לבתי משפט לפרש חוזים בהתאם לכוונת הצדדים ● במקומה, הצדדים לחוזה הם שיקבעו כיצד לפרשו זולת מספר החרגות ● בענף חלוקים לגבי ההשלכות ונערכים לשינוי דרמטי

רמפייג / צילום: אלביט מערכות

הידידה הקרובה של ישראל רוצה לקנות מאיתנו טילים חדשים

כהפקת לקחים מהמלחמה עם פקיסטן, ההודים מפנימים כי הם צריכים טילי אוויר־קרקע מדוייקים לטווחים רחוקים ● אייר לורה, שפיתחו במפעל מל"מ של התע"א ייעודי לפגיעה באתרי טילים, בסיסים צבאיים ומערכות הגנה אווירית, מבלי לסכן את הטייסים והמטוסים