גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החידה הגדולה של שוק התעסוקה האמריקאי: לאן נעלמו העובדים בני ה־20?

כלכלנים מחפשים הסברים לסיבה שבגינה פחות אנשים בגילאים 20 עד 24 עובדים או מחפשים עבודה ● בהשוואה ל־2019, כוח העבודה של צעירים בשנות ה־20 המוקדמות ירד בכחצי מיליון עובדים ● המגמה הובילה לכך שבני 16־19 קיבלו העלאות שכר בקצב המהיר ביותר

סטודנטים באוניברסיטת קונטיקט / צילום: Associated Press, Jessica Hill
סטודנטים באוניברסיטת קונטיקט / צילום: Associated Press, Jessica Hill

נטישת שוק העבודה בחודשיה הראשונים של מגפת הקורונה התהפכה ברובה, אבל קבוצה אחת עדיין נעדרת: אנשים בתחילת שנות ה־20 לחייהם.

סמנכ"לית בנטפים: "מגיעים אלינו אנשים שהתעייפו מלעבוד בסטארט-אפים"
שיעור האבטלה עלה ל-4.3%, הרמה הגבוהה ביותר מאז נובמבר 2021
בראיון עבודה הרבה יותר חשוב מה שלא אמרתם | אורנה רודי, דעה

עבור צעירים מעל גיל 15, שיעור ההשתתפות בשוק העבודה ירד מממוצע של 63.1% ב־2019 ל־61.7% ב־2021, ועלה בחזרה ל־62.2% באוקטובר. אולם, עבור אנשים בגילאים 20 עד 24 - שיעור ההשתתפות שעמד בממוצע על 72.1% ב־2019, עומד כעת רק על 70.8% באוקטובר. המשמעות היא ירידה של כחצי מיליון עובדים בשנות ה־20 המוקדמות שלהם בהשוואה לכוח העבודה ב־2019.

 

גם ההשתתפות של אנשים מעל גיל 55 בשוק העבודה נותרת נמוכה מהרמות שהיו לפני המגפה. זה נובע כנראה, לפחות באופן חלקי, מהחלטת חלק מהאנשים בקבוצת הגיל הזו לצאת לפרישה מוקדמת, מבחירה או בגלל קושי למצוא עבודה חדשה בשלב מאוחר בקריירה שלהם.

בינתיים, יש ביקוש גדול לעובדים בשוק העבודה. כשמדינות פתחו מחדש את הכלכלות שלהן ב־2021, מעסיקים התחרו על עובדים מתוך מאגר קטן יותר של עובדים זמינים. המשכורות עלו מאוד, משרות פנויות התרבו - וחלק מהמעסיקים אפילו צמצמו את דרישות ההעסקה שלהם.

זה עזר למשוך אנשים בגילאים 16 עד 19 לכוח העבודה - ואלה גם העובדים שקיבלו העלאות השכר בקצב המהיר ביותר לעומת כל קבוצת גיל אחרת בשנה שעברה. שיעור ההשתתפות הממוצע של צעירים עד גיל 19 בשוק העבודה הגיע ל־36.2% ב־2021, הגבוה ביותר מאז 2009, ומאז עלה ל־36.6% השנה עד אוקטובר.

כלכלנים חושבים על כמה סיבות מדוע כל כך הרבה אנשים בתחילת שנות ה־20 שלהם נותרו בשוליים.

בעבר, ירידה בהשתתפות בשוק העבודה בקרב צעירים התרחשה לרוב במקביל לעלייה בהרשמה למוסדות להשכלה גבוהה, מה ששיקף באופן כללי את הביקוש הרב לעובדים בעלי השכלה או כישורים, בייחוד כששווקי התעסוקה היו חלשים - כך אמרו כלכלנים. זה מה שקרה במיתון של 2007־2009, אבל זה לא מה שקרה הפעם.

כמיליון וחצי פחות סטודנטים נרשמו למוסדות להשכלה גבוהה בסתיו האחרון בהשוואה לתקופת טרום המגפה, על פי National Student Clearinghouse - עמותה העוסקת בחינוך. ההרשמה למכללות נמצאת בירידה כבר עשור, בין היתר בשל חששות מפני גובה החוב הסטודנטיאלי והעלייה בקבלת הסמכות אלטרנטיביות.

8.5% עלייה בהרשמת בני 21־24 לאוניברסיטה

כלל ההשתתפות בתוכניות תואר ראשון ושני בכל קבוצות הגיל הייתה נמוכה בסמסטר הסתיו האחרון ב־3.2% לעומת לפני שנתיים. עם זאת, הרשמה ללימודים גבוהים בקרב אנשים בגילאים 21 עד 24 הייתה גבוהה יותר בתקופה זו ב־8.5%. קבוצת הגיל הזו הניעה כמעט לבדה את העלייה של 1.6% בהרשמה ללימודים גבוהים בין 2020 ל־2022.

ייתכן שזה מראה כי חלק מהאנשים בשוק העבודה בשנות ה־20 שלהם שאינם עובדים, לא עובדים בגלל שהם לומדים - אם כי ייתכן שחלקם גם עובדים בזמן הלימודים, כך אמרה אנדראה סמית', כלכלנית באוניברסיטת הווארד.

עובדים בשנות ה־20 שלהם אולי החליטו להמשיך ללמוד בגלל ההפרעות שגרמה המגפה ב־2020, כשמוסדות הלימודים עברו להוראה מקוונת.

"מבחינת הרוב המכריע של הסטודנטים, ללכת לקולג' זה עניין של החוויה לא פחות מכדי לקבל את התואר. ואם זה העניין, הם החמיצו את החוויה הזו ומנסים לחשוב על דרך להחזיר אותה", אמר רון הטריק, כלכלן בחברת ניתוח הנתונים Lightcast.

חלק מהאנשים בתחילת שנות ה־20 שלהם אינם בלימודים ואינם עובדים. בארגון לשיתוף פעולה ולפיתוח כלכלי (OECD), ארגון בין־ממשלתי המקדם צמיחה כלכלית, עוקבים אחר כמות האנשים שאינם מועסקים, לומדים או עוברים הכשרות (NEET - No Employment, Education or Training). שיעור ה־NEET אצל עובדים אמריקאים בגילאים 20 עד 24 עלה מ־14.67% ב־2020 ל־18.27% ב־2021, הרמה הגבוהה ביותר מאז 2014.

רמת NEET הייתה עלולה לעלות באופן ספציפי אצל עובדים בגילאים 20 עד 24, בגלל שייתכן כי חלק מהם נשרו מהלימודים בימים הראשונים של המגפה כשהיו רק בוגרי תיכון. כך אמרה אלחנדרה גרינדל, כלכלנית בינלאומית בכירה ב־Ned Davis Research Group. "רמת ה־NEET תמיד גבוהה יותר אצל אנשים שאין להם אפילו השכלה תיכונית", אמרה גרינדל.

אנשים התנתקו מעולם העבודה בשל הקורונה

נראה כי האנשים האלה התנתקו מעולם העבודה, מסיבות הכוללות טיפול בילדים, הנטל הארוך של קורונה, חשש להידבק בקורונה ונושאים הקשורים בבריאות הנפש.

מחקר על נתוני משרד מפקד האוכלוסין, שנערך על ידי הכלכלן הראשי של Burning Glass Institute גד לבנון, גילה כי עובדים בשנות ה־20 המוקדמות שלהם שאינם בבית הספר או בשוק העבודה ציינו באופן בולט אחריות על טיפול בילדים. עם זאת, הנתונים לגבי החלק באוכלוסייה של אנשים המטפלים בילדים בקבוצת הגיל הזו לא השתנה בהרבה מאז 2019. ייתכן גם כי הקורונה הותירה חלק מהעובדים על השוליים.

לבסוף, אולי פשוט אנשים בני 20 ומעלה מחכים להזדמנות התעסוקה הנכונה, לוקסוס שיש להם בשוק עבודה שעדיין קל למצוא בו פרנסה בעקבות הדרישה הרבה לידיים עובדות.

"אולי הם פשוט מקבלים את ההחלטות שמתאימות להם ולא ממהרים לשוק העבודה לקפוץ על המשרה הראשונה שהם מוצאים שם", אמרה ניקול סמית, כלכלנית ראשית במרכז אוניברסיטת ג'ורג'טאון לחינוך ושוק העבודה.

כמות המשרות הפנויות החלה לעלות ב־2021, ונותרה גבוהה מבחינה היסטורית השנה. מספר העובדים שעזבו את מקומות העבודה שלהם גם הוא נותר גבוה, מה שמשקף את הביטחון במציאת עבודה חדשה.

"יוזמות כמו 'עבדו בהתאם לשכר שלכם' ו'ההתפטרות השקטה' מלמדים רבות על השינוי בתפישה בקרב העובדים הצעירים האלה. הם חושבים שיש להם יותר כוח מיקוח אז חלק מהם הפכו ליותר בררנים", אמרה ז'וסטין ארווה, כלכלנית במכון סטיבנס לטכנולוגיה בהובוקן, ניו ג'רזי.

"התפטרות שקטה" ו"עבודה בהתאם לשכר" הם שני ביטויים שנעשו פופולריים השנה, ומשמעותם לא לעבוד קשה יותר ממה שהמשרה, או התשלום המוצע עבורה, שווים.

עוד כתבות

Ring Air של חברת Ultrahuman / צילום: באג

הגאדג'ט שרוצה להחליף את השעונים החכמים

חברת Ultrahuman נכנסת לישראל עם הטבעת החכמה Ring Air, שמנטרת את הבריאות ואת השינה ● העיצוב מסיבי, הסוללה מספיקה לחמישה ימים, והמחיר יחסית גבוה - כמעט כמו שעון חכם, שמציע הרבה יותר

מושגים לאזרחות מיודעת. מיזוג / צילום: Shutterstock

ערוץ רשת 13 ו־i24news יתמזגו? זה מה שהמדינה צריכה לבחון

הבעלים של ערוץ i24news מתקרב לרכישת ערוץ רשת 13, ויש מי שכבר מעלים אפשרות של מיזוג ● מה ההגדרה של מיזוג, באילו תנאים הוא צריך לעמוד, ומי מפקח על זה? • המשרוקית של גלובס מציגה: המוניטור מבאר מושגים

קמהדע / צילום: יח''צ, איור: גיל ג'יבלי

התמחור עדיין לא מגלם את הערך האמיתי של המניה הזו

הכניסה לתחום מוצרי הפלזמה הייחודיים עם ביסוס פעילות בארה"ב הפכו את קמהדע לחברת ביופארמה בינלאומית ● תמחור המניה עדיין אינו מגלם את מלוא פוטנציאל הצמיחה העתידית ● בדרך היא תצטרך להתגבר על מתחרות מבוססות, חשיפה לשערי מטבע וסיכוני שרשרת האספקה ● ניתוח חברה, מדור חדש

יעל לינדנברג / צילום: שלומי אמסלם, לע''מ

המאבק מאחורי פיצול אחד החוקים הכלכליים החשובים במערכת הבריאות

מנגנון ה־CAP, המסדיר התחשבנות של 20 מיליארד שקל במערכת הבריאות, פוצל מחוק ההסדרים ● בכירה באוצר הודפת את טענות האפליה של הדסה ומזהירה מפני קריסת בתי החולים בפריפריה

מחלקת העסקים של ארקיע / צילום: ארקיע

ארקיע משיקה קווים חדשים ומחלקת עסקים גם בטיסות לאירופה

בין היעדים החדשים שארקיע מתכננת להפעיל בקיץ הקרוב נמנים פוקט שבתאילנד, מלאגה ואיביזה בספרד וכן וילנה בליטא ● בנוסף משיקה החברה מחלקת עסקים גם בקווים לאירופה, לראשונה בתולדותיה. כמה זה יעלה?

ירידת שער הדולר/ין על גבי מסך בטוקיו, יום ג' / צילום: Reuters, Kotaro Numata

מגמה חיובית באירופה; רוב הבורסות באסיה סגורות היום

הצמיחה הנמוכה של כלכלת יפן מגבירה את הסבירות שראש ממשלת יפן תקדם את תוכניותיה להמרצת הכלכלה ● טוקיו עולה ב-0.2%, רוב הבורסות באסיה סגורות לרגל חג ראש השנה ● היום לא יתקיים מסחר בוול סטריט

כסף מזומן / אילוסטרציה: דוברות המשטרה

רשות המסים חושדת שמיליארדי שקלים לא דווחו בניכיון צ'קים; רוטמן: "החוק נכשל"

ועדת החוקה דנה בהצעה להגביל את ניכיון הצ'קים ל-15 אלף שקל בין אנשים פרטיים ול-6,000 שקל בין עסקים ● רשות המסים זיהתה פער של 8 מיליארד שקל בין היקף עסקאות הניכיון שעליהן דיווחו הגופים הפיננסיים לבין היקף הדיווח למע"מ

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

ברקת לממונה על התחרות: "לבדוק חשד לתיאום עמדות בין רשתות השיווק"

שר הכלכלה, ניר ברקת, פנה לממונה על התחרות בבקשה לבדוק חשד לתיאום עמדות בין רשתות השיווק וזאת בנוגע למכרז "הסל של המדינה" שבו זכתה רשת קרפור ● בפנייתו לממונה כתב ברקת, כי חלק מרשתות השיווק הפעילו "דפוסי תגובה דומים ומתוזמנים" כנגד המהלך

שטח פתוח סמוך לרהט. בעיגול: שרת התחבורה מירי רגב / צילום: צילומים: בר - אל, עמית שאבי - ידיעות אחרונות

הממשלה אישרה הקמת שני שדות תעופה במקביל. מה יעלה בגורל צקלג?

הממשלה אישרה לקדם במקביל הקמת שני שדות תעופה - בצקלג שבנגב וברמת דוד ● ההחלטה התקבלה בניגוד לעמדת שרת התחבורה רגב, שטענה כי במצב הנוכחי צקלג עשויה להישאר מאחור ● ראשת המועצה האזורית עמק יזרעאל תקפה: "זו בכייה לדורות. הממשלה מוליכה שולל את תושבי הנגב"

משמרות המהפכה באיראן / צילום: ap, Vahid Salemi

מתיחות שיא: משמרות המהפכה פתחו בתרגיל נרחב במצר הורמוז

הטליבאן הצהירו: איראן תותקף? אנחנו נעזור לה ● כוחות צה"ל זיהו הלילה מספר אזרחים ישראלים שחצו את גדר הגבול לתוך שטח סוריה ● מעטפה חשודה התקבלה במשרד רה"מ נתניהו. מאגף הביטחון והחירום נמסר: "לא נשקפה סכנה למי מהעובדים" ● שר החוץ של איראן נחת בז'נבה בשווייץ לקראת השיחות עם ארה"ב ביום שלישי ● נתניהו: "טראמפ חושב שהאיראנים רוצים הסכם אחרי הפספוס בפעם הקודמת. אמרתי לו: האיראנים משקרים" ● עדכונים שוטפים

ירידת ערך בשוק המשומשות / צילום: Shutterstock

עד 15% בחודש וחצי: מחירי הרכבים המשומשים נחתכים

הורדת המחירים החדה בדגמים החדשים דוחקת מטה גם את ערך המכוניות המשומשות ● בין הסיבות: התחזקות השקל, הצפת המותגים מסין וחיסול מלאי "אפס קילומטר" ● כך השחיקה המואצת במחירוני המשומשות עלולה להקפיא את השוק כולו

קניון / אילוסטרציה: רמי זרנגר

בעלים של רשת אופנה גדולה שם קץ לחייו

הרשת, בעלת עשרות סנפים ברחבי הארץ, נקלעה לקשיים כלכליים

שינוי היסטורי: "כנען" במקום "פלסטין" בגלריות המוזיאון הבריטי

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל • והפעם: מה יכול להבטיח החלפת משטר באיראן בצורה יעילה, המוזיאון הבריטי החליט להסיר את המילה "פלסטין" מתערוכות, ובית המשפט הבריטי פסל את הגדרת Palestine Action כארגון טרור • כותרות העיתונים בעולם

מיכל מור, מנכ''לית ומייסדת סמארט שוטר / צילום: מאיה חבקין

הביטחונית החדשה שמגיעה לבורסה בת"א לפי שווי של 700 מיליון שקל

סמארט שוטר, המייצרת מערכות בקרת אש אלקטרו-אופטיות, תנסה לגייס 200 מיליון שקל במסגרת הנפקה ראשונית ● בין בעלי המניות: חברות הביטוח הפניקס והכשרה והאלוף במיל' ניצן אלון

נשיא ארה''ב דונלד טראמפ והמנהיג העליון של איראן עלי חמינאי / צילום: ap, Alex Brandon, khamenei.ir

באיראן פסימיים לגבי המו"מ ומאיימים: "טראמפ ילמד לקח"

צה"ל תקף מחבלים מארגון הטרור הג'יהאד האיסלאמי במרחב מג'דל ענג'ר שבלבנון ● חוסלו שני מחבלים במרחב הקו הצהוב שביצעו פעולות חשודות בקרקע והתקרבו לכוחות צה"ל הפועלים בצפון הרצועה ● בנו של השאה האיראני הגולה: "מתקפה עשויה להאיץ את נפילת המשטר" ● עדכונים שוטפים

דירות חדשות / צילום: Shutterstock

אחרי שהספידו אותה: העיר שהקפיצה את מחירי הדירות

אחרי 8 מדדים רצופים של ירידת מחירי הדירות, הגיעו שני מדדי הרבעון האחרון של 2025, שהפכו את הקערה והצביעו על עליות גדולות שקיזזו כמחצית מהירידות ● את העליות מובילה תל אביב עם 2%, ובמקביל מחוז הדרום רשם עלייה של אחוז

מוחמד בן סלמאן, יורש העצר הסעודי, עם נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ / צילום: Reuters, Handout

8.8 טריליון דולר בסכנה? פרויקט הדגל של מוחמד בן סלמאן נקלע לקשיי מימון

"חזון 2030", הפרויקט הענק שנועד להציב את ערב הסעודית כמעצמה בינלאומית, מתמודד עם אתגרים כלכליים ● על הפרק: ירידה במחיר הנפט ועיכוב במיזמים קריטיים ● התוצאה: יורש העצר מחפש הון בטורקיה ובסוריה. איך יושפעו תהליכי הנורמליזציה עם ישראל?

אילוסטרציה: Shutterstock

אלטשולר וילין לפידות מפספסים גם בינואר. ומי הגופים שמככבים בצמרת התשואות?

זינוק של כמעט 10% במדד הדגל המקומי הקפיץ את התשואות בקרנות ההשתלמות במסלול הכללי והמנייתי ● חברות הביטוח המשיכו ליהנות מהחשיפה המוגברת לשוק המקומי והציגו תשואה עודפת ● אילו גופים פספסו את הביצועים הטובים של הבורסה המקומית, וכמה עשו מסלולי ה-S&P 500 לנוכח התחזקות השקל?

הכוח שמניע את הדולר / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe firefly)

המאמר שקובע: הכוח החדש שמניע את הדולר

"מה שבאמת מזיז את הדולר הוא אופרת הסבון הפרועה שהיא הפוליטיקה האמריקאית", כותבים בפייננשל טיימס ● אנליסטים: "אנחנו נכנסים לעידן חדש, הצמיחה בארה"ב תזנק השנה, אבל הדולר ייחלש" ● ההמלצה: לגדר את אמריקה

משאבות נפט באזור קלגרי, אלברטה / צילום: Reuters, Todd Korol

בעידוד הבית הלבן: המחוז הקנדי העשיר שדורש להתנתק מהמדינה ולקבל עצמאות

אלברטה, "טקסס של קנדה", מאסה בשלטון הליברלי באוטווה ובמיסוי הכבד, והיא דוהרת למשאל עם על היפרדות ● בעוד שהרוב הקנדי מזועזע מהרעיון להפוך ל"מדינה ה-51 של ארה"ב", הבדלנים במחוז עשיר הנפט רואים בדונלד טראמפ ובמקורביו בני ברית אסטרטגיים