גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

תע"א ורפאל בראש: הדיבידנדים מחברות ממשלתיות יעלו ל־1.4 מיליארד שקל

המדינה הידקה את האכיפה על החברות הממשלתיות לאחר שנים שהוזנחה ● כעת מעריכים ברשות החברות הממשלתיות כי עד סוף השנה, הדיבידנד יותר מיכפיל את עצמו ביחס לשיא בשנת 2019

בועז לוי, מנכ''ל תע''א, ויואב הר-אבן, מנכ''ל רפאל / צילום: תע''א, רפאל
בועז לוי, מנכ''ל תע''א, ויואב הר-אבן, מנכ''ל רפאל / צילום: תע''א, רפאל

מנתונים שהגיעו לגלובס עולה כי בשנת 2022, החברות הממשלתיות העבירו לקופת המדינה 1.3 מיליארד שקל, וההערכה היא שעד לסוף השנה הסכום יגיע ל־1.4 מיליארד שקל. מדובר בסכום שיא ויותר מכפול מזה שעבר למדינה בשנת 2019, אז נרשם השיא הקודם. יש לציין כי לא מדובר בעלייה ברווחיות של החברות, למרות שחלק אכן רשמו עלייה כזו, אלא הידוק האכיפה של רשות החברות על התשלום למדינה. 

שישה בכירים עוזבים: רשות החברות הממשלתיות מתמודדת עם שינויים בצמרת 
ההפרטות בדרך? התוכניות של מנהלת רשות החברות החדשה 

בראשית 2022 מונתה מיכל רוזנבוים לתפקיד מנהלת רשות החברות, לאחר שמנכ"ל משרד האוצר רם בלינקוב היה ממלא־המקום בתפקיד. רוזנבוים ביקשה להקפיד על אכיפת ההנחיה מ־2018, הנשענת על חוק החברות הממשלתיות, ולפיה על החברות הממשלתיות לייעד מדי שנה לפחות 50% מהרווחים השוטפים שלהן למדינה - לפני חלוקת הבונוסים לעובדים.

לאחר שנים בהן שילמו החברות עשרות או מאות מיליונים בודדים למדינה, ב־2019 קפץ גובה התשלום ל־626 מיליון שקל. בשנים שלאחר מכן, שנות הקורונה, התשלומים נפלו חזרה. ל־202 מיליון שקל ב־2020 ול־173 מיליון שקל ב־2021. 

 

ביקוש למוצרי ביטחון

בראש תשלומי הדיבידנדים נמצאות שתי החברות הביטחוניות הממשלתיות הגדולות במדינה: התעשייה האווירית לישראל וחברת רפאל. בשנים האחרונות שתי החברות הביטחוניות מצויות בצמיחה משמעותית, בעיקר על רקע הגידול בביקוש ברחבי העולם למוצרי ביטחון והסכמי אברהם.

בחברות צופים כי כבר בשנים הקרובות רווחיהן יגדלו אף יותר, בין השאר בעקבות המלחמה באירופה. באוגוסט האחרון התעשייה האווירית העבירה למדינה 655 מיליון שקל מרווחיה עבור השנים 2019 ל־2021, ורפאל העבירה 206 מיליון שקל מרווחיה עבור אותה תקופה. חברות נוספות ברשימה הן חברת תשתיות אנרגיה (תש"ן), קצא"א, חברת החשמל, נמל אשדוד ועוד.

נתג"ז ומקורות במוקד

לא עבר זמן רב מאז מינויה של רוזנבוים לתפקיד, ומדיניותה החדשה באה לידי ביטוי בשטח. כעת, ברשות דורשים מחברת נתיבי הגז הטבעי (נתג"ז) דיבידנד מרווחיה.

בספטמבר האחרון, דירקטוריון נתג"ז קבע כי בהתאם להנחיית הרשות, הדיבידנד שישולם למדינה הוא 80 מיליון שקל. זאת בעוד שבשנים קודמות לא שולם כלל דיבידנד. ימים ספורים לאחר מכן, מנהל רשות הגז הטבעי, משה גראזי, שלח מכתב ליו"ר נתג"ז, איה אבידור, ודרש לקיים דיון נוסף בנושא, בטענה כי ההחלטה עשויה לערער את יציבותה של נתג"ז.

עם זאת, אבידור דחתה את הדרישה והוסיפה כי החברה צברה רווחים ראויים ומחויבת להעביר דיבידנד למדינה. גם רוזנבוים דחתה את טענותיו של גראזי וציינה כי נתג"ז לא שילמה את חובה למדינה במשך כמה שנים, וכעת, כשהונה ורווחיה מספקים, עלייה לשלם.

מאבק נוסף שכעת מנהלת אותו רוזנבוים הוא מול הרשות הממשלתית למים ולביוב, אשר אחראית על העברת הדיבידנד מחברת מקורות למדינה. מנהל רשות המים, יחזקאל ליפשיץ, פנה ליו"ר ולמנכ"ל מקורות ודרש מהם להימנע מכך. לדבריו, תוכנית ההשקעות של מקורות לשנים הקרובות, שהיקפה נע בין 1.5 ל־1.8 מיליארד שקל, לא הובאה בחשבון בחלוקת דיבידנד, מה שעלול לפגוע במצבה הפיננסי של החברה.

ליפשיץ פנה גם אל רוזנבוים וחזר על דבריו. בתגובה, מנהלת רשות החברות הממשלתיות הבהירה כי הדיבידנד אינו בשל פעילותה השוטפת של מקורות, אלא בגין מכירת מתקן ההתפלה באשדוד לחברות שפיר ו־GES בהיקף של מאות מיליוני שקלים. רוזנבוים פנתה גם אל יו"ר דירקטוריון מקורות, יצחק אהרונוביץ', וביקשה ממנו שחלוקת הדיבידנד תעלה בפני הדירקטוריון כבר בישיבתו הקרובה.

ממשרד האוצר ומרשות החברות הממשלתיות נמסר בתגובה: "עם כניסתה לתפקיד החלה מנהלת רשות החברות, מיכל רוזנבוים, לפעול להגדלת היקף חלוקת הדיבידנדים מהחברות הממשלתיות, על מנת שישרתו את תקציב המדינה לטובת הציבור. פעילות זו הניבה תוצאות שיא של הכרזות דיבידנד בסך 1.4 מיליארד שקל".

ממשרד האנרגיה, המפקח על נתג"ז, נמסר בתגובה: "המשרד והרשות מתנגדים לחלוקת דיבידנד מחברות שהכנסותיהן הן מהתעריף לצרכנים. לעמדתנו, הכנסות עודפות של חברות אלו צריכות להיות מופנות להמשך הפיתוח של התשתיות שבאחריות החברות או לטובת הפחתת התעריף, כך שהכסף יחזור לצרכנים בדרך זו ולא כדיבידנד".

מרשות הממשלתית למים ולביוב נמסר: "משיכת דיבידנד מחברה תעריפית מפוקחת, שרוב הכנסותיה מגיע מתשלומים של האזרחים עבור שירות קיומי כמו אספקת מים, אינה תומכת בצורכי הפיתוח של משק המים, מנוגדת למאמץ הממשלתי בנושא זה וחורגת מהחלטת הממשלה על הגדרת משק מים כמשק כספים סגור".

עוד כתבות

ראש הממשלה, בנימין נתניהו / צילום: נועם מושקוביץ/דוברות הכנסת

נתניהו הכריע לגבי מיקום שדה התעופה הבא של ישראל. האם הפעם זה יקרה?

נתניהו הנחה להציג בתוך שלושה חודשים תכנון ראשוני להקמת שדה התעופה המשלים לנתב"ג בצקלג שבנגב, כאשר במקביל, יתבצע גם תכנון להקמת שדה התעופה ברמת דוד - ובהמשך יוחלט סופית היכן הוא יוקם ● האתר בצקלג נדחה בעבר בשל מגבלות שונות, אך הגורמים המקצועיים ריככו את עמדתם לגביו לאחרונה

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock

בורסת ת"א ננעלה בעליות קלות; ישרוטל קפצה בכ-12%, סלקום ירדה ב-3%

מדד ת"א 35 עלה ב-0.3% ● השקל התחזק בחדות מול הדולר ● בוול סטריט נתוני התעסוקה מגבירים את החשש שהורדות הריבית מתרחקות ● מנגד, בארץ, הכלכלנים מעריכים שההקלה המוניטרית מתקרבת, אולי כבר ביום שני ● וגם: המניה שזינקה ב-1000% בשנה ועדיין צופים לה אפסייד

ישי דוידי / צילום: כדיה לוי

מעצמה ביטחונית: המניות שהציפו לפימי רווחים של כ־3 מיליארד שקל

בפחות משנה מימשה קרן ההשקעות מניות בחמש חברות תעשייה ביטחוניות שבשליטתה תמורת מיליארד שקל וברווחים עצומים ● איתות למשקיעים? הקרן נותרה עם החזקה משמעותית בחברות

זוהר לוי, מבעלי סאמיט ו'בעל הבית' החדש בפז / צילום: באדיבות סאמיט

בין פז לניו יורק: רואה החשבון שהקים אימפריית נדל"ן בחו"ל מסמן יעד רכישה חדש

אחרי שהסיט את פעילותה של סאמיט מגרמניה לארה"ב, והפך לבעל המניות הגדול בפז, לוטש זוהר לוי עיניים לנכסי חברת הנדל"ן האמריקאית דה זראסאי, שנקלעה למשבר חוב ● האם הצפת הערך הבאה של מי שיצר לעצמו הון של כ־2 מיליארד שקל בשני עשורים, תגיע משוק הנדל"ן של ניו יורק, שעד כה לא האיר לו פנים?

נשיא ארה''ב, דונלד טראמפ, לאחר חתימתו על ''החוק הגדול והיפה''  ב־4 ביולי / צילום: Reuters, Ken Cedeno

כשהוא חוגג את הצלחותיו בקונגרס ואיש אינו עומד בדרכו: טראמפ ייפגש עם נתניהו

כשהוא כול־יכול ומושא הערצה, טראמפ חוגג את הצלחותיו  הוא בז ליריבים ולמבקרים, ואומר: "הם שונאים אותי ואני אותם" ● הוא ממשיך את הסתערותו על כל מוקדי הכוח העצמאים, בהם הבנק המרכזי ומערכת המשפט ● רה"מ ישראל יודע שהנשיא לא הזמין אותו כדי להתווכח

נתב''ג / צילום: Shutterstock

ההצעה והסערה: האם מי שנתקעו בחו"ל בזמן המלחמה יקבלו פיצוי של עד 450 דולר ליום?

ועדת הכלכלה היתה אמורה לדון במתווה לפיצוי הישראלים שנתקעו בחו"ל במבצע "עם כלביא" ● על הפרק: מתווה שמציע החזרי הוצאות לינה ומחיה שיכול להגיע אף ל-450 דולר לנוסע ● אז למה ההצעה לא עלתה לדיון ומי יפצה את הנוסעים?

מימין: מנהיג סוריה אחמד א־שרע, יורש העצר הסעודי מוחמד בן סלמאן ונשיא ארה''ב דונלד טראמפ, בפגישה בריאד / צילום: ap

טורקיה מתחממת על הקווים: ההשלכות הכלכליות של הסכם בין סוריה וישראל

בזמן שנתניהו נוחת בוושינגטון, נרקם מאחורי הקלעים מהלך שעשוי לשנות את האזור: נורמליזציה היסטורית בין ישראל לסוריה, בתיווך טראמפ ● המהלך מבוסס על צורכי תשתיות האנרגיה הדחופים של דמשק, אבל תלוי גם בארדואן ● וגם לבנון ופירוז חיזבאללה על הפרק

עומסים בנתב''ג. המסלולים והתנועה האווירית סביב השדה לא הותאמו לגידול בישראל / צילום: ap, Ohad Zwigenberg

המקום בנתב"ג עומד להיגמר. מאיפה נטוס?

עד 2040 צפוי נמל התעופה בן גוריון להגיע לקיבולת המקסימלית שלו, כ–40 מיליון נוסעים בשנה ● אלא שבמשך עשרות שנים מקבלי ההחלטות מתלבטים על המיקום האולטימטיבי של שדה בינלאומי נוסף, ובינתיים הכרעה סופית לא נראית באופק ● אילו אפשרויות כבר בשלב התכנון, מה מסכל אותן וכמה נשלם על הסחבת?

מייסדי רובינהוד. מימין: ולדימיר טנב, ובאיג'ו באט / צילום: ap, Mark Lennihan

וול סטריט סוף סוף מתגמלת את החברה של שני האאוטסיידרים שהפכו למיליארדרים

אפליקציית המסחר האמריקאית רובינהוד הגיעה לוול סטריט בסערה לפני כארבע שנים וספגה כישלון חרוץ ● סאגת מניות ה"מם" סיבכה את החברה עם הרגולטורים, היא נזקקה למיליארדי דולרים לערבויות ואף הגיעה לסף פשיטת רגל ● אבל מאז השפל ההוא, המניה זינקה ביותר מ־1,300%, הרווחים רק גדלים, והמוניטין השתקם

בניין בשכונת סיגליות בבאר שבע / צילום: יובל ניסני

עליית שווי של 60%: בכמה נמכרה דירת 4 חדרים בבאר שבע?

ביום האחרון של מבצע "עם כלביא" נרכשה דירת 4 חדרים, בשכונת הסיגליות בבאר שבע ● מדובר בדירת "מחיר למשתכן" שהזוכים מכרו עתה ● לדברי השמאי, "השוני במחירים בשכונה נעוץ בעיקר ברמת ההשקעה של הרוכשים המקוריים, שיכולה להעלות או להוריד את המחיר ב־50־80 אלף שקל"

קשת טעמים / צילום: באדיבות קשת טעמים

לקבל את המשכורת באמצע החודש: המהלך המפתיע של קשת טעמים

מכללת גל נבחרה להוביל את תוכנית "צומחים" לחוסן תעסוקתי, התוכנית כוללת ייעוץ אישי למעסיקים וסדנאות לעובדים ● הסטארט-אפ Payro מודיע על שיתוף פעולה עם קמעונאית המזון קשת טעמים, שתאפשר לעובדיה למשוך עד 2,000 שקל או  30% משכרם במהלך החודש

דיפ פייק / צילום: Shutterstock

הרופא המוכר נרצח רגע לפני שעמד לחשוף "תרופת פלא"? פייק מוחלט

סרטון המשתמש בטכנולוגיית דיפ פייק מסתובב ברשת ובו ניתן לראות, כביכול, כיצד אלמונים יורים בפרופ' רענן ברגר מבית החולים שיבא ● מבית החולים נמסר כי: "פרופ' רענן חי בריא ושלם, ומדובר בזיוף חמור שנעשה ככל הנראה כחלק מקמפיין הונאה נרחב שבו מופץ מידע שקרי לציבור במטרה להונות ולהטעות"

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבנקים רוצים לחלק יותר דיבידנד ושני בעלי שליטה ייהנו מכך במיוחד

עם עודפי הון של 27 מיליארד שקל, הבנקים מעוניינים שבנק ישראל יעלה את שיעור הדיבידנד המשולם לבעלי המניות מדי רבעון מ־40% ל־50% ● מהם הנימוקים בעד ונגד המהלך, מהי עמדת המפקח על הבנקים והאם ומתי הוא ייצא לפועל?

שוקי ניר, דניאל בראל, עומר כילף, ראסל אלוואנגר / צילום: שלומי יוסף, איל יצהר, ענבל מרמרי, באדיבות סולאראדג'

הישראלית שקפצה בכ-40% בשבוע בוול סטריט, וזו שקיבלה אזהרה מנאסד"ק

סולאראדג' זינקה ב-39% בשבוע האחרון, בעוד שהמשקיעים בוחנים את השלכות "החוק הגדול והיפה" של הנשיא טראמפ על תחום האנרגיה המתחדשת ● טאואר קיבלה רוח גבית, לאחר שפורסם כי תיקח חלק בפרויקט שבבים גדול בהודו ● ובתחום האוטוטק: REE ואינוויז דיווחו על הודעות מנוגדות שקיבלו באשר לעמידה בתנאי הסף של נאסד"ק

חדשות הביומד / צילום: תמי בר ישי

ההשקעה החדשה של אסף גרניט: טכנולוגיה שמפחיתה את עליית הסוכר בגוף

ההשקעה החדשה של אסף גרניט היא בחברת כאליטק שפיתחה טכנולוגיה שמאפשרת לאכול ולהפחית את עליית סוכר בגוף ● חוקרים אבחנו במחקר חדש פרקינסון בשעוות האוזן ● אסקלה מדיקל גייסה 4.5 מיליון דולר לטיפול בצניחת רצפת האגן ● הלך לעולמו אחד מממציאי טכנולוגיית ה-CAR-T ● השבוע בביומד

הזדמנות לבנות מחדש / צילום: באדיבות עיריית קריית אונו

הרוב קובע, גם כשהבניין שלכם נהרס מטיל. וזה לא תמיד כל כך פשוט

השאלה הגדולה העומדת בפני דיירים שהבית המשותף בו הם מתגוררים נפגע היא האם קיים רוב לשיקום הבניין ● אם כן - המחוקק מעודד זאת ● במידה ואין הסכמה שכזו - יכול להתבטל רישום הזכויות הפרטניות והדיירים הופכים לשותפים במקרקעין ללא זיקה לחלק מסויים בשטח ● הזדמנות לבנות מחדש, פרויקט מיוחד

אלעד טנא / צילום: אריק סולטן

במקום אבי משולם: אלעד טנא מונה לעורך העל בידיעות אחרונות

אלעד טנא ימונה לתפקיד עורך העל של ידיעות אחרונות וב-Ynet במקום אבי משולם, שמילא את התפקיד בשנתיים האחרונות ● טנא, מגיע לאחר כשנתיים בתפקיד העורך הראשי של "מקור ראשון"

שר האוצר האמריקאי, סקוט בסנט / צילום: ap, Seth Wenig

בארה"ב מאיימים: ללא הסכמים עד סוף החודש, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהוטלו באפריל

שר האוצר האמריקאי סקוט בסנט אמר בריאיון לרשת פוקס כי אם מדינות לא יגיעו להסכם חדש עם ארצות הברית עד 1 באוגוסט, המכסים ישובו לרמות המקוריות שהטיל הנשיא דונלד טראמפ באפריל ● לדברי בסנט, "זה הולך לדחוף את העניינים קדימה בימים ובשבועות הקרובים"

עופר ינאי, שחר גרשון, נדב טנא, נועם פישר / צילום: שלומי יוסף

היחסים עלו על שרטון: מאבקי כוח וכסף טלטלו את מניית נופר אנרג'י

מצד אחד עופר ינאי, מייסד ובעלים אמביציוזי ששואף גבוה ולא נרתע מלבצע שינויים ● מולו צמד המנכ"לים של נופר, שהחזיקו מניות במאות מיליוני שקלים שאותן קיבלו מידיו במתנה ● גורמים בשוק מנתחים את שרשרת האירועים, שהובילו לסיום הדרמטי של השותפות ארוכת השנים בחברת האנרגיה המתחדשת נופר

תקיפות של חיל האוויר הישראלי בתימן (ארכיון) / צילום: ap

שעות לאחר התקיפה בתימן: 2 טילים שוגרו מתימן לשטח ישראל

"מבצע דגל שחור": 20 מטוסי קרב השתתפו במבצע בתימן הלילה, ותקפו באמצעות יותר מ-50 חימושים ● שעות לאחר התקיפה: 2 טילים שוגרו מתימן לשטח ישראל - תוצאות היירוט בבדיקה ● טראמפ בשיחה עם כתבים: ניתן להגיע לעסקה בעזה עוד השבוע ● 50 חטופים - 640 ימים בשביעדכונים שוטפים