גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אנליסטית או מטפלת: מי צריכה לדאוג יותר מבינה מלאכותית

מפחיד לחשוב שבינה מלאכותית תחליף אותנו? יש כאלה שצריכים לדאוג פחות מאחרים

מחקר אחד בשבוע. על הסיכוי שבינה מלאכותית תחליף אתכם בעבודה / צילום: Shutterstock
מחקר אחד בשבוע. על הסיכוי שבינה מלאכותית תחליף אתכם בעבודה / צילום: Shutterstock

פרופ’ גרינשטיין מרצה וחוקר שיווק ויזמות באוניברסיטת Northeastern בבוסטון ו-VU באמסטרדם. כותב בטוויטר על מחקר התנהגותי @AmirGrinstein.

יאנה שכטרמן היא יועצת ארגונית ומאמנת מנהלים ומלמדת באוניברסיטת Northeastern בבוסטון yanashechterman.com 

הסתכלו על דרום קוריאה, ותראו אותנו בעוד עשר שנים. זו המדינה המדורגת הכי גבוה על מדד "עצימות הרובוטים", עם 93 רובוטים לכל 1,000 עובדים בתחום הייצור, נכון לשנת 2020. היא הרבה יותר מתקדמת ממדינות מפותחות אחרות בצפון אמריקה ואירופה, שבמקרה הטוב מגיעות לנתונים של 30 רובוטים לכל 1,000 עובדים. בנוסף, בתחומי השירותים - נכון לשנת 2022 - בדרום קוריאה עובדים כ-3,000 רובוטים בהשוואה לכ-50 בשנת 2019.

אף שדרום קוריאה היא המדינה המובילה, מגמות גלובליות משמעותיות גורמות לכך שמדינות רבות אחרות, כמו גם חברות, משקיעות רבות בנושא הרובוטים והבינה המלאכותית (AI). בין היתר בשל שינויים דמוגרפיים (פחות ילודה מצד אחד ותוחלת חיים ארוכה יותר מצד שני), שמחייבים מציאת אלטרנטיבות לעובדים חסרים. פיתוחים טכנולוגיים הופכים את מה שנראה עד לא מזמן כמדע בידיוני למציאות, ומגפת הקורונה הפכה את נותני השירות הלא-אנושיים הללו לנדרשים מאוד.

רובוטים הם הדוגמה הכי מוחצנת לסוכני בינה מלאכותית שמשתלטים על מגוון רחב של פעילויות - כפועלים בתחום הייצור והלוגיסטיקה, נותני שירות במסעדות ובחנויות, מאפשרים המלצות לצפייה בשירות הסטרימינג שלכם ומספקים מידע בהמשך לציווי קולי.

יש כמה  סיבות לכך שדרום קוריאה מובילה את העולם בתחום הרובוטים והבינה המלאכותית: בין השאר, תמיכה ממשלתית רחבה, התחרות עם השכנה יפן על ההובלה הטכנולוגית של התחום ותפיסה יותר חיובית של רובוטים וסוכני בינה מלאכותית על ידי הציבור באסיה לעומת המערב.

 

שתי תפיסות מנוגדות

אבל מה ההשפעה של מגמה זו - גידול משמעותי בשימוש בסוכני בינה מלאכותית בתהליכי יצור ושירות - עלינו, בני האדם? ובמיוחד, בהקשר ארגוני ותעסוקתי, כיצד מגמה זו משפיעה על תפיסות וביצועים של עובדים?

מחקר שהתפרסם השנה בחן את הנושא בהקשר של עובדים בתחום השירותים (מסעדות, בתי מלון, חברות תעופה). המחקר פורסם בכתב העת Journal of Service Research על ידי שישה חוקרים מפורטוגל וארה"ב, בהובלת Darina Vorobeva.

נקודת המוצא של המחקר היא שלעובדים יש שתי תפיסות מנוגדות ביחס להשפעה שיש לסוכני בינה מלאכותית עליהם. מצד אחד, סוכנים אלה יכולים להשלים את היכולות של העובד, לעשות טוב ומהר יותר את הפעולות החזרתיות והמשעממות, ובכך לפנות את העובד להשקיע יותר זמן ואנרגיה בפעילות יצירתית יותר. גישה זו תגדיל את תחושת הרווחה של העובד, ובבסיסה הטענה שהעובד אינו בר-החלפה על ידי סוכני הבינה המלאכותית.

מצד שני, סוכני בינה מלאכותית יכולים להחליף עובדים העוסקים במלאכות החישוביות המורכבות ביותר, וקרוב לוודאי שיכולו להשלים המשימות הללו ביעילות גדולה יותר ובפחות טעויות. גישה זו פוגעת בתחושת השלומות והרווחה של העובד, ובבסיסה הטענה שהעובדים בני-החלפה על ידי סוכני הבינה המלאכותית.

אז מה יהיה עלינו?

עקרונית, ניתן לקטלג פעילות עובדים על רצף שבו מצד אחד משימות הדורשות פעילות מכנית, בהמשך אלה הדורשות חשיבה ולבסוף משימות הדורשות רגש. זהו המעבר ממכניות למחשבה ולבסוף לרגש. לסוכני בינה מלאכותית יש יתרונות בצד המכני (בוודאי לרובוטים) ויש לא מעט אינדיקציות שסוכני בינה מלאכותית מצליחים יותר טוב מבני האדם בצד של משימות חשיבה - בעיקר במשימות המוגדרות בראשי התיבות STEM (Science, Technology, Engineering, Math).

לכן נראה שמשימות הדורשות רגש וכוללות תקשורת ובניית מערכות יחסים, הופכות לתחום שבו לבני האדם יש יתרון תחרותי על סוכני הבינה המלאכותית. המחקר בחן כיצד תופסים עובדים - בסביבה של משימות חשיבה ובסביבה של משימות הדורשות רגש - את האיום של סוכני בינה מלאכותית וכיצד תפיסות אלה משפיעות על הביצועים שלהם.

במחקר בחנו החוקרים קרוב ל-19 אלף ציוצים בטוויטר של עובדים לגבי סוכני הבינה המלאכותית, כדי לראות באיזו מידה יש תפיסה חיובית יותר או פחות שלהם ומה רמת החשש מפני סכנה להיות מוחלפים על ידם. החוקרים קודדו את הציוצים גם על פי המידה בה הם מתכתבים עם משימות חשיבה (מילים כגון "אנליסט" או "מתכנת") או עם משימות הדורשות רגש (כאשר הופיעו מילים כגון "רגיש" או "יצירתי").

התברר שכ-62% מהציוצים היו בסה"כ חיוביים, כשאלה של משימות הדורשות רגש היו חיוביים במיוחד. כאשר נדגמה תת-קבוצה של ציוצים - אלה שהתייחסו ממש לעובד ("אני", "עצמי") נמצא כי הגישה החיובית של ציוצים לגבי משימות הדורשות רגש היו חיוביים יותר מאלה שעסקו במשימות חשיבה.

הממצא מלמד על כך שעובדים מזהים את העבודות בנושא הרגש כמקום החיובי יותר מבחינתם, ומעיד עליהם שהם פחות חוששים לאבד את משרתם לסוכני בינה מלאכותית. בסקר המשך של 680 עובדים בתעשיית השירותים בפורטוגל נמצא חיזוק לממצא הראשוני: אנשים שעובדים בעבודות הדורשות חשיבה (לעומת רגש) חוששים יותר להיות מוחלפים על ידי סוכני בינה מלאכותית.

ניסוי המשך בדק כיצד סוג המשימות (חשיבה מול רגש) משפיע על תפיסת עובדים את ביצועיהם. 242 עובדים חולקו לשתי קבוצות באופן אקראי, כשאחת התבקשה להתייחס להיבט של רגש או זווית חברתית שחוו בעבודתם, והשנייה להיבט של חשיבה או היבט טכני. בהמשך התבקשו להעריך את רמת ביצועיהם בעבודה. נמצא שעובדים בקבוצת "החשיבה" תפסו עצמם כבעלי ביצועים נמוכים יותר מאשר אלה בקבוצת "הרגש". 

עוד כתבות

אילת / צילום: Shutterstock, StockStudio Aerials

אפילו הטילים כבר לא מרתיעים את משקיעי הנדל"ן בעיר הזו

דווקא בזמן מלחמה, המשבר בשוק הנדל"ן והריבית הגבוהה, אילת פורחת נדל"נית ● "המשקיעים חזרו לעיר והם סוגרים עסקאות עם קבלנים"

עו''ד חגי קלעי / צילום: פליקס רטברג

"משפיל ומקומם": עורך הדין שהצליח לעזור להרבה, רק לא לעצמו

הוא עמד בפני 15 שופטים בבג"ץ הסבירות ההיסטורי, מייצג בעלי מניות נגד תאגידי ענק, ובין לקוחות המשרד שלו אפשר למצוא את אבי חימי ואריה דרעי ● אבל נדמה שהשליחות הגדולה ביותר של עו"ד חגי קלעי היא בקידום השוויון לקהילה הגאה ● אז איך זה שדווקא את בנו הוא נאלץ להביא בפונדקאות בארה"ב? "זה היה משפיל ומקומם"

מערכת הספיידר של רפאל / צילום: רפאל

הפגישה באתונה, החשש מטורקיה ומערכות ההגנה שיוון רוצה מישראל

מערכת ההגנה האווירית "ספיידר" של רפאל מספקת פתרונות הגנה אווירית בטווחים שונים, לרבות מל"טים וטילים בליסטיים לטווחים קצרים ● ההתעניינות מצידה של יוון במערכת הגיעה לאחר שארה"ב הודיעה לאתונה כי אושרה להם מכירת 40 מטוסי קרב מדגם F-35

הדולר מתחזק בחדות מול השקל

הדולר בשיא של חמישה חודשים אל מול השקל. מהן הסיבות?

השקל נחלש בחדות הן מול הדולר והן מול האירו ● הכלכלנים הבכירים מסבירים כי מעבר למתיחות הגיאופוליטית מול איראן ולצד ההסלמה בצפון, גם גורמים בינלאומיים תורמים להיחלשות המטבע המקומי

ג'נסן הואנג, מנכ''ל אנבידיה / צילום: Shutterstock

החברה הלוהטת בעולם יצאה למסע רכישות בישראל. ויש גם חדשות רעות

ענקית השבבים אנבידיה משלימה בימים אלה רכישה של שתיים מהחברות המובילות בפיתוח מוצרי בינה מלאכותית בישראל ● בה בעת, מחקר חדש של סטנדפורד מסמן מגמה מדאיגה: קצב ההגירה השלילית של מוחות בתחום ה־AI מישראל שני רק להודו ● אז למה המומחים אופטימיים?

פעילות יחידת מגלן במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

בכיר בחמאס ל-AFP: אין בעיות מהותיות עם ההצעה לעסקה שהוצגה לנו


דיווח: מצרים הזמינה בכירים ישראלים לקהיר, במקביל להגעת משלחת חמאס • הבית הלבן: הנשיא ביידן שוחח עם ראש הממשלה נתניהו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי, שר החוץ הורה להיערך ל"גל אנטישמי" • שרים איימו בהפלת הממשלה, גורם מדיני: עסקה לא תפגע במטרות המלחמה • עדכונים בולטים

כטב''ם מדגם שאהד 136 מוצג בטהרן. מרבית הכטב''מים ששוגרו לעבר ישראל מאיראן היו מדגם זה / צילום: Reuters, Morteza Nikoubazl

גם אחרי היירוט המוצלח: 30 אלף דולר ויש לכם כטב״ם מתוצרת איראן

הפעולה ההגנתית המוצלחת של ישראל המחישה עד כמה הכטב"מים מתוצרת איראן אינם קטלניים מול מערכות מערביות באיכות גבוהה ● אולם, מי שבוחר באמצעים מתוצרת איראן אינו רוכש אותם בשל איכותם, אלא מחירם ● ומי המדינה הקטנה שמקבלת מקורות פרנסה לאזרחיה העניים באמצעות מתקן ייצור מל"טים איראני?

ארנונה / צילום: Shutterstock, Andrey_Popov

המועצה השתחררה מהסכמה על הנחה בארנונה על אף שהנסיבות לא השתנו

העליון קבע כי המועצה האזורית עמק הירדן תוכל להשתחרר מהסכם על חיוב ארנונה מופחת, על אף שלא השתנו הנסיבות ● האם יש בכך לכדי שינוי עמדת העליון בנושא?

אולם קולנוע בקליפורניה. החדשים רווחיים יותר מהישנים / צילום: Shutterstock

לאולמות קולנוע יש נדל"ן מיוחד, וזה מציל אותם

אולמות הקולנוע הלכו ואיבדו רלוונטיות רק לפני כמה שנים ● המיצוב הנדל"ני המיוחד שלהם עשוי להציל אותם

יונדאי i20 מודל 2024 / צילום: יח''צ

החל מ-120 אלף שקל: מכונית קטנה עם תמורה טובה

ה–i20 החדשה היא מכונית זריזה, מרווחת יחסית לקטגוריה וחסכונית. יש נוחות ממנה, אבל בעידן שבו אפילו משפחתיות "עממיות" כבר נושקות ל-170 אלף שקל, ה-i20 היא בחירה הגיונית לבעלי תקציב מוגבל

גבול לבנון / צילום: Shutterstock

צה"ל: חיסלנו מחבל בכיר בלבנון, שקידם פעולות טרור רבות נגד ישראל

דיווח: במצרים נערכים ב"תוכנית חירום" לפלישה ישראלית לרפיח • פיגוע דקירה ברמלה: צעירה נפצעה קשה • צה"ל תקף מבנים צבאיים ששהו בהם מחבלים של חיזבאללה בדרום לבנון • דיווח בבלומברג: פסגה מדינית בנושא עתידה של רצועת עזה יתקיים ביום שני הקרוב בסעודיה •   ● כל העדכונים

מוריס צ'אנג / צילום: Associated Press, Aaron Favila

הוא חגג 55. ואז הקים את יצרנית השבבים הגדולה בעולם

מוריס צ'אנג צבר עשורים של ניסיון לפני שהקים עסק שהפך חיוני לכלכלה הגלובלית ● מה יכולים ללמוד ממנו יזמים אחרים בגיל העמידה?

ג'רום פאוול, יו''ר הפרדל ריזרב / צילום: ap, Andrew Harnik

כאב הראש של הפד רק גובר ובשווקים מיואשים

העלייה המחודשת של האינפלציה לא תאפשר לפד להוריד את הריבית ● היום יתפרסמו נתוני מדד ה-PCE החודשיים, אך אין מקום לתקווה רבה ● המטרה של הבנק המרכזי היא דואלית: לשמור על תעסוקה מקסימלית תוך הגעה ליציבות מחירים

בנק אוף אמריקה / צילום: Shutterstock, Tero Vesalainen

השקל יטוס, הריבית תרד ומה יקרה לאינפלציה? התחזית האופטימית של בנק אוף אמריקה לישראל

בנק ההשקעות הוציא בחג תחזית אופטימית לכלכלה הישראלית: הצמיחה ב-2024 תעמוד על 2.4%, לעומת צפי של 2% מצד בנק ישראל ותחזית לצמיחה כמעט אפסית של S&P ● במידה וחוסר הוודאות יתפוגג, מעריכים בבנק כי השקל יכול להתחזק ולהגיע לשער של 3.5 שקלים לדולר

השופט איתן אורנשטיין / צילום: דוברות בתי המשפט

פסק הבורר של אורנשטיין בתיק גרטנר נגד גרטלר נחשף. כל הפרטים

מאבק משפטי בן 14 שנה בין האחים משה ומנדי גרטנר למיליארדר דן גרטלר הוכרע בפסק בוררות של השופט בדימוס איתן אורנשטיין ● לגלובס נודע כי 95% מהתביעה של האחים גרטנר נדחתה • ערב החג ביקש גרטלר לפסול את אורנשטיין מתפקידו כבורר בתיק, אך נדחה ● הטענות לתרמית ומצגי השווא שטענו האחים נדחו

ג'ו ביידן ובנימין נתניהו / צילום: צילומים: AP, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

הבית הלבן: ביידן חזר על עמדתו הברורה בנוגע לרפיח

חייל צה"ל נפצע קל מירי שני טילי נ"ט אמש למנרה • תיעוד מתקיפות צה"ל ברצועת עזה ביממה האחרונה: מחבלים חמושים חוסלו, אתרי שיגור הושמדו • היערכות בישראל להוצאת צווי מעצר בין-לאומיים כבר השבוע נגד נתניהו, גלנט והלוי • עשרות מפגינים, בהם קרובי חטופים, חסמו אמש את איילון צפון והדליקו כתובת אש עם הכיתוב "חלאס" ● עדכונים בולטים 

עמית גריידי, הממונה על חוק המכר במשרד השיכון / צילום: משרד הבינוי והשיכון

קניתם דירה מיזם ומכרתם לפני האכלוס? אולי תהיו אחראיים לאיחורים במסירה

נייר עמדה שפרסם הממונה על חוק המכר מחריף את התנאים עבור מי שרוכשים דירה מקבלן ומעוניינים למכור לפני האכלוס

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי (נוצר בעזרת adobe FireFly)

מחקרים מגלים: המאבק בדמנציה מתחיל בשנות ה-40 שלכם

נקיטת פעולה לשיפור בריאות המוח בשלב מוקדם עשויה לעזור לכם להישאר חדים עם תהליך ההזדקנות ● "המאמצים להתמקד בדמנציה בקרב אנשים מבוגרים כשלו במידה רבה", אומר פרופסור לפסיכולוגיה ומדעי המוח מאוניברסיטת דיוק, ומוסיף כי בשל כך המדענים מחפשים רמזים במוח בשלבי חיים מוקדמים יותר

ישראל לשם וקרן כהן חזון / צילום: רמי זרנגר

"לידה אני תלמיד בכיתה א": עורך הדין הבכיר והיזמת המצליחה חושפים את השותפות

20 שנה שישראל (רלי) לשם וקרן כהן חזון הולכים יחד, וחברת תורפז תעשיות שהקימו, שמפתחת ומייצרת תמציות טעם וריח, כבר שווה 1.7 מיליארד שקל וחולשת על 17 חברות ● הוא בעל אחד ממשרדי עורכי הדין הגדולים בארץ אבל מרגיש לידה "כמו בכיתה א'" ● היא תעשיינית בנשמה אבל זוקפת לו הרבה מההצלחה ● זה ראיון זוגי ראשון

הנוף הנשקף מהררית / צילום: ליבי לוי

נסעתם לגליל בחג? אתם חייבים לעצור ביישוב הזה לחוויה תאילנדית אמיתית

קפה שהוא גם גלריה, מופע מוזיקלי של ערפול חושים, מעדנייה משובחת ושופינג ברוח האנתרופוסופיה ● ביקור ביישוב הררית, שמרגיש כמו יקום מקביל